Türkiye’de ilk kez açıldı

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Türkiye’de ilk kez açıldı

Bakır bir levhanın üzerine 300 çeşit kalemle Adıyaman medeniyeti, kültürünü anlatan desenlerle işlendikten sonra 24 ayar altınla kaplanan tombağın Türkiye’de ilk sergisi, Adıyaman’da açıldı. Adıyaman Üniversitesi İslam Sanatları...

Bakır bir levhanın üzerine 300 çeşit kalemle Adıyaman medeniyeti, kültürünü anlatan desenlerle işlendikten sonra 24 ayar altınla kaplanan tombağın Türkiye’de ilk sergisi, Adıyaman’da açıldı.
Adıyaman Üniversitesi İslam Sanatları Topluluğu organizesiyle Araştırma Görevlisi Ebubekir İnan ve Kalemkar İsmail Bülbül tarafından hazırlanan Bakır İşleme, Hüsn-i Hat ve Tombak sergisi, üniversite binası Mediko Sosyal Binası Sanat Galerisi’nde ziyaretçiye açıldı. 40 adet tombak eseri, 33 adet hüsn-i hat eserin yer aldığı serginin açılışı büyük ilgi gördü. Birbirinden güzel ve işçilik isteyen eserler büyük beğeni topladı. Beş gün boyunca açık olacak sergideki birbirinden kıymetli eserler, sergi sonrasında satışa sunulacak. Serginin açılışına Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, Eğitimci Yazar Ebubekir Aytekin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Kadir Karkın, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.
Sergiyi değerlendiren Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, “Türkiye’de ilk defa tombak sergisi üniversitemizde açıldı. İnşallah bundan sonra bu sanata gerekli iltifat edilir. Çok değerli eserler sergileniyor. Türkiye’de şu anda tombak sanatçısının 10 civarında olduğu söyleniyor. Bu sanatın kıymetini bilmemiz lazım” diye konuştu. Kalemkar İsmail Bülbül ise konuşmasında, “Yaklaşık 20 yıldır tombak sanatını icra ediyorum. Adıyaman’da böyle bir sergiye Ebubekir hocamızla beraber karar verdik. Adıyaman’da ilk tombak sergisini açtık. Tombak sanatı bakır bir levhanın düz halden yapılacak objeye göre şekil aldıktan sonra 300 çeşit kalemle çalışılıp üzerine desenler motifler, kendi medeniyetimizi, kültürümüzü anlatan desenlerle işlendikten sonra üzeri 24 ayar altınla kaplanan bir sanattır. Sergide yaklaşık 40 adet eser mevcuttur. Tombak sanatı 16. yüzyılda bulunmuş ve günümüze kadar gelmiş bir sanattır. Biz de bu sanatı İstanbul kapalı çarşıda icra ediyoruz” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Ebubekir İnan da yaptığı çalışmaların tekniği hakkında bilgi vererek, serginin farklılıklarını anlattı. Arş. Gör. İnan, “Yaklaşık 12-13 yıldır hüsn-i hat çalışıyorum. İsmail ustamla birlikte tombak eserlerle bu sergi Türkiye’de ilk kez Adıyaman’da gerçekleşti. Özellikle tombak eserlerin ilk defa sergileniyor olması bizim çok mutluluk vericidir. Benim tekniğim şu anki buradaki eserler bakır işleme kakma tekniğini kullandım. Özellikle de hüsn-i hat hattat hocalarından izin aldığımız hatları yaptık. Yaklaşık 33 tane eserim var sergide. Gelen herkese, destek olan başta üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü olmak üzere herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER