Venezuela'da iktidar partisi parlamento ve bölgesel seçimlerde gücünü pekiştirdi

ÇOK OKUNAN HABERLER
Venezuela'da iktidar partisi parlamento ve bölgesel seçimlerde gücünü pekiştirdi

Venezuela'da 25 Mayıs'ta düzenlenen bölgesel ve parlamento seçimlerinde, Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) açıkladığı verilere göre iktidar partisi büyük bir başarı elde ederek gücünü pekiştirdi.

Bogota

Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümet koalisyonu Simon Bolivar Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico - GPP), Ulusal Meclis'teki (AN) 285 sandalyenin 256'sını kazanırken, valilik seçimlerinde ise 24 eyaletin 23'ünde başarı elde etti.

Boykot çağrılarına rağmen yarışa giren muhalefet partileri, parlamentoda 29 sandalye kazanabildi.

CNE Başkanı Elvis Amoroso, seçimlere katılım oranının yüzde 42,6 olduğunu açıklarken, sandıkları boykot eden Demokratik Birlik Platformu (PUD) ise söz konusu oranın çok daha düşük olduğunu öne sürdü.

????

CNE, sandıkların yüzde 93,01'inin açıldığını ve iktidar ittifakının geçerli oyların yaklaşık yüzde 83'ünü oluşturan 4 milyon 553 bin 484 oyu aldığını açıkladı.

Ana muhalefet koalisyonu Demokratik İttifak 344 bin 422 oy alırken, Henrique Capriles liderliğindeki Alianza UNTC 285 bin 501 oy ve Alianza Fuerza Vecinal ise 141 bin 566 oy alabildi.

Venezuela yönetimi tarafından daha önce 24. eyalet olarak ilan edilen ve komşu Guyana ile ihtilaflı olan Esequibo bölgesine, ülke tarihinde ilk kez vali seçildi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, seçim sonrası yaptığı açıklamada, saygıya dayalı şekilde tüm kesimlerle diyaloğa açık olduklarını belirterek, Venezuela halkının "terörist" girişimlere rağmen sandıkta büyük bir başarı gösterdiğini vurguladı.

İktidar partisi kaybettiği 3 eyaleti geri aldı

İktidar partisi, 2021 seçimlerinde kaybettiği Zulia, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in memleketi Barinas ve Nueva Esparta eyaletlerini geri kazanırken, muhalefet yalnızca Cojedes eyaletini elinde tutabildi.

Sandığı boykot eden Maria Corina Machado liderliğindeki Demokratik Birlik Platformu, yaptığı açıklamada, seçime katılan diğer muhalefet partilerine tepki göstererek, "Sahtekarlığın suç ortakları. Baskı rejiminin güçlenmesine hizmet ettiler." ifadesini kullandı.

Machado, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, seçimlerin meşruiyetini tanımadıklarını ifade etti.

Venezuela halkının çoğunluğunun sandığa gitmediğini savunan Machado, "Koşullar yok, güvenceler yok, hakem yok. O halde seçim de yok. Bu iktidarın yetkisi 28 Temmuz'da halk tarafından elinden alınmıştı. Çoğunluk oy kullanmadı ve artık kimse inanmıyor." dedi.

Venezuela'da 28 Temmuz 2024'te yapılan seçimde devlet başkanı adayı olarak yarışan Edmundo Gonzalez, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımında parlamento ve bölgesel seçimlerin gayrimeşru olduğunu savundu.

Muhalefetten yeni yasama döneminde "kararlılık" mesajı

Seçim sonrası "Venezuela Haklıdır" çatısı altında birleşen bazı muhalefet partileri, sandığı boykot eden Demokratik Birlik Platformu'nu eleştirdi. Bu partilere göre, boykot iktidar partisine meclis ve valiliklerde mutlak çoğunluk kazandırdı.

Ocak 2026'da başlayacak yeni yasama dönemine dikkati çeken muhalefet partileri, "demokrasiyi ve halkın geleceğini" savunmak için Maduro hükümetine karşı parlamentoda "kararlı ve sert bir muhalefet" yürüteceklerini taahhüt etti.

Ulusal basına göre, bölgesel ve parlamento seçimleri muhalefet içindeki derin bölünmeleri artırırken, hükümet koalisyonunu ise önemli ölçüde güçlendirdi. Henrique Capriles ve Manuel Rosales gibi muhalefet liderlerinin seçimlere katılarak demokratik mücadeleyi sandıkta sürdürmeyi tercih etmeleri, bazı kesimlerce Maduro hükümetine meşruiyet kazandırmakla eleştirildi.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
ÇOK OKUNAN HABERLER