Yıldız: Güçlü bir İran ve güçlü bir Türkiye çok iş yapar!

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER
Yıldız: Güçlü bir İran ve güçlü bir Türkiye çok iş yapar!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'İran’ın güçlenmesi Türkiye’nin ve bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraber çok fazla iş yapacaktır' dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Gençlik Vakfı t

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'İran’ın güçlenmesi Türkiye’nin ve bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraber çok fazla iş yapacaktır' dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Gençlik Vakfı tarafından düzenlenen Genç Diplomat Akademisi'ne konuşmacı olarak katıldı. Toya Plaza’da gerçekleşen seminerde “Uluslararası Enerji Alanında Türkiye’nin Rolü” konusu altında diplomat adaylarına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, enerji piyasasına ilişkin önemli ifadeler kullandı.

Dünya enerji kaynaklarının yüzde 65’in Türkiye’nin doğusunda olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Batımızda da tüketim noktalarının yüzde 65’i bulunmaktadır. O yüzden Türkiye coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları çok iyi kullanmak ve değerlendirmek durumundadır. Özellikle ham petrol varil fiyatlarının Türkiye deki tüketimi ne kadar etkilediği dünya ile alakalı rakamları ne kadar oluşturduğunu da konuşmalıyız. Türkiye gayri safi yurtiçi hasıla açısından dünyanın yüzde 1’i civarındadır. Dünya’da 77 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla var. Türkiye bunun yüzde 1’ine karşılık geliyor. Nüfus olarak da Türkiye bunun yüzde 1’ine karşılık geliyor. Dünyada 7.1 milyar insan var, Türkiye’de de 77 milyon insan var.

Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne Türkiye sahip ama öyle madenler var ki, yine Türkiye başka madenlerde yine dünyanın yüzde birine denk geliyor. Ama enerji piyasasıyla ilgili bir şeyden bahsediyorsanız bu rakamlara bakarken ulusla arası dengelere de bakmanız lazım. Aranızda siyaset bilimi mezunu olanlar var. Şu gerçeği mutlaka bilmemiz lazım. Zaman zaman enerjinin siyaset üzerinde zaman zaman da siyasetin enerji üzerinde etkisi vardır. Bu yükleri mutlaka doğru yönetmemiz gerekiyor. Bunları bazen birbirinden izole ettiğinizde doğru iş yaparsınız bazen de izole etmediğinizde doğru iş yaparsınız. Bunları da somut olaylarla destekleyeceğimizi belirtmek isterim” diye konuştu.

Dünyada bir günde yaklaşık 93 milyon varillik petrol tüketimi olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Arz talepten daha az değildir. Dünyanın büyüme hızı bir nevi dondu. Yaklaşık 3-4 yıldan bu yana dünya yüzde 1’ler yüzde yarımlar civarında bazı yerlerde küçülüyor. Bazı yerlerde büyüyor. O yüzden dünyanın ortalama büyüme hızı tüketim rakamlarını çok fazla etkilemiyor” dedi.

“DOLARDAKİ ARTIŞ, MALİYET ARTIŞI DEMEKTİR”

“Türkiye’de petrol ürünleri ile alakalı gerek benzin gerekse motorin ne varsa onlarla alakalı bütün fiyatlamalar otomatik fiyatlama mekanizmasına tabidir” diyen Bakan Yıldız, “Herhangi bir indirim veya herhangi bir maliyet artışı olmuşsa üç gün içerisinde piyasaya yansıtılır. Ham petrol varil fiyatları düştüğünde tabiî ki petrol ürünleri de düşecektir. Olması gereken budur. Bununla alakalı bir faktör daha var. Biz herhangi bir AB üyesi ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satış yapıyoruz. Yani dolardaki bir artış aynı şekilde maliyet artışı demektir” ifadelerini kullandı.

“İRAN'IN GÜÇLENMESİ TÜRKİYE'NİN İŞİNE GELMEKTEDİR”

İran ve Rusya ile yapılan ve yapılacak olan işbirliğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Yıldız, “Kardeş, dost ve samimi ülke olarak İran’ın güçlenmesi Türkiye’nin ve bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraber çok fazla iş yapacaktır. Ham petrol üretimini arttıracak olması dünyadaki ham petrol varil fiyatlarına bir tüketici ülke olarak bize olumlu yansıyacaktır. Rusya Federasyonu enerji bakanı ile beraber aramızdaki çalışmaların olgunlaşması için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Kendileri de geçen hafta açıklama yaptılar. Türkiye’nin aldığı yüzde 10.25’lik indirimin önümüzdeki süreçte imzaya açılacağını söylediler. Ben bu imza sürecinin çok uzamamasından yanayım. Çünkü 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacaktır ve BOTAŞ’ın maliyetlerini olumlu manada azaltacak bir konudan bahsediyoruz. Bu Türkiye’nin çıkarına olan bir iştir. Türkiye’nin menfaatleri ile alakalı olan bir iştir. O yüzden zamanında tamamlanacağına inanıyorum” dedi.

dikGAZETE
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER