‘Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması’ ve yapılanlar…

‘Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması’ ve yapılanlar…

‘Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması’ ve yapılanlar… ‘Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması’ ve yapılanlar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de “Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması”na katıldı. Bu yazımızda, engelli sporcuların ağırlıklı katılımıyla gerçekleştirilen buluşmada, Sayın Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı dönemde, devletin gerçekleştirdiği yatırımlar ve bu yatırımların spora nasıl yansıdığı konusuna değinmek istiyoruz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 yıldır "AK Parti varsa, biz varsak engel yok" şiarıyla çalışmalarını kararlılıkla, samimiyetle sürdürdüklerini belirterek ifade ettiği; “Engelli kardeşlerimize yönelik sosyal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi alanlarda hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri birlikte aştık" sözleri oldukça önem taşıyor…

ENGELİLERİN ŞARTLARINDA DÜZENLEME, KANUN VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları içerisinde geçen 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte adımlar atılması, 2010'da yapılan Anayasa değişikliği ile daha da ileri gidilerek, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın anayasal güvenceye alınması, önem taşıyan hususlar olarak dikkat çekiyor. 

Erdoğan’ın “Engelleri Birlikte Aştık” buluşmasında, hükümetleri döneminde gerçekleştirilen önemli yatırımları, örnek alınması için şu şekilde sıraladı;

- 2007 yılında evde bakım ücretinin artırılması,

- 128 Engelsiz Gündüz Yaşam Merkezi,

- 104 Engelli Koordinasyon Merkezi,

- Engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması,

- Kamuya 62 bin 337 engelli ataması,

- Kamu çalışanları içinde engelliler oranının yüzde 2’ye yaklaşması.

GÖRME ENGELLİ HAFIZ VE HUKUKÇU…

Görev süresince, engelliler konusunda çalışmalarını anlatan Cumhurbaşkanımızın, engelli vatandaşların spor, sanat, iş hayatı, siyaset, eğitim ve diğer alanlardaki başarılarıyla gurur duyduğunu belirten ifadelerinin yanı sıra, ailelerin, sivil toplumun, iş dünyasının, belediyelerin, medyanın, okulların, üniversitelerin de bu süreci desteklemesinin önemini anlattı. 

Ve engellilerle ilgili ön yargıların kırılması ölçüsünde, onların önündeki engellerin ancak kaldırılabileceğini belirtmesi, ayrı bir önem taşımakta.

Programa katılan öğrenciler ve velilerinin memnuniyeti ise dikkat çekiciydi. 

Programa katılan bir anne, dört çocuğundan ikisinin engelli olduğunu söyleyerek, 7'nci sınıfa devam eden görme engelli kızı Ravzanur Koçaker'in aynı zamanda hafız olduğunu, oğlu Emirhan Koçaker'in de 10'uncu sınıfa gittiğini belirtti. 

Engelli gençlerden Caner, salon futbolunda takım olarak kazandıkları Avrupa Şampiyonluğu kupasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösterdi. 

Bunun üzerine Erdoğan’ın engelli salon futbolu takımını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne daveti dikkat çekiciydi. 

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yapan görme engelli Ayşe Begüm Başbozkurt, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine birincilikle yerleştiğini söylemesi, dikkat çekici bir başka ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor; Down Sendromlu futbolcu, görme engelli hafız ve yine görme engelli hukuk fakültesi öğrencisi..

SPORCU CUMHURBAŞKANINA SAHİP OLMANIN, ÜLKEMİZ İÇİN BİR ŞANS OLDUĞUNU İDRAK ETMEK…

Bedensel engelliler masa tenisi sporcusu Nesim Turan'ın "Spor aşkınız nereden geliyor?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"14 yaşında mahallede futbola başladım. O zaman imam hatipte okuyordum. Amatör kümede aynı zamanda futbola devam ettim. 

İstanbul'da Camialtı Spor Kulübü vardı, orada oynadım. Daha sonra okul bitince oradan İETT'ye transfer oldum. 

Amatör kümede bu ara tabii profesyonel teklif filan geldi ama babam Allah rahmet etsin iyi ki önümü kesti. 'Ben seni okuman için yetiştiriyorum, sen profesyonel futbola devam etmeyeceksin’ dedi. 

İyi de bir transfer teklifi gelmiş ama babama saygım çok çok ileriydi. Babam da hafife almazdı işi, tam böyle asker. 

Babam öyle dedikten sonra, bizim farklı şey yapmamız mümkün değildi ve futbolu, babamın dediği şekilde amatör kümede devam ettirerek bitirdik, hayırlı da oldu. 

Siyasete bütün ağırlığımızı verdik. Siyasete o gün bugündür devam ettik. 

Malum İstanbul'a belediye başkanı olduk, ondan sonra başbakanlık, cumhurbaşkanlığı millete hizmet yolunda devam ediyoruz. 

Ülkemizin dört yanına hizmetler yaptık, yapıyoruz, yapacağımız çok şey var. Bundan çok çok mutluyuz, sizlerle mutluyuz… Neşet Ertaş ne diyor; aşkınan koşan yorulmaz…"

FEDERASYONLARIN SPOR FAALİYETLERİ DİKKAT ÇEKİYOR!..

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın engellilere yönelik, hükümetleri dönemlerindeki faaliyetlerini özetlerken, diğer bir ayrıntı Sayın Erdoğan’ın sporcu geçmişi. 

Türkiye’nin sporcu bir Cumhurbaşkanına sahip olması ile engellilerin de spor faaliyetleri üzerine düşen desteği/payı fazlasıyla aldığını görüyoruz. 

Engellilere yönelik spor faaliyetlerinde, İşitme Engelliler Spor Federasyonunun 24 branş, Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun 21 branş, Özel Spor Federasyonunun 15 branş ve Görme Engellilerin bir o kadar branşta faaliyet göstermesi, ülke olarak engelli sporunda nereden nereye gelindiğinin en net yansıması. 

Ne kadar çok engelli bireyin spor aracılığıyla sosyal hayatın içerisinde yer alması ve programlı çalışma neticesinde başarıya ulaşması, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın önemine vurgu yaptığı anlamlı ve netice veren yatırımların sonuca yansımasından başka bir manaya gelmiyor…

ENGELLİLER SPORUNUN YAYGINLAŞMASI HABER SAYISINA DA YANSIYOR…

30 yıla yaklaşan Spor Gazeteciliğimizde, okumak, araştırmak ve yazmaktan en haz aldığımız içerik engelliler konusu oldu. 

Mevcut hükümetin engellilere yönelik yatırımları, spor faaliyetlerine de olumlu yönde yansımaktadır

Örnek teşkil edecek etkinliklerin de gündeme gelmesi, faaliyetlerin öğrenilmesi ve uygulamasında yarar sağlanmaktadır. 

Spor gazetecisini ayrıcalıklı kılan, bu tür örnek habere ulaşmak ve elde edilen haberleri kamuoyuyla paylaşmak

Habere, ajans üzerinden ulaşma kaynaklarımızın en önemli kaynağı, Anadolu Ajansı. Yıllar önce, aileler çocuklarını toplum içerisine çıkarmaktan çekindikleri için, spor yapacak yeteri kadar birey ve buna bağlı olarak doğru dürüst faaliyet/organizasyon olmadığından, engelli bireylerin yaptığı sporla ilgili haberlere ulaşmakta zorluk çekerken, bugün tam tersine yazmakla yetişemiyoruz. 

Bakın 3 Aralık 2021 tarihine yansıyan spor haberlerine baktığımızda ve her birini siz değerli okuyucularımızla paylaştığımızda, ne söylemek istediğimizi sanırım anlatmış olacağız;

İdlib’de görme engelliler futbol maçı yaptı

“- Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle düzenlenen organizasyonda iki görme engelli futbol takımı dostluk maçı yaptı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir: Engelli sporcularımız bizleri daima gururlandırdı

-TFF Başkanı Özdemir, engelli futbolunu geliştirme stratejisi kapsamında federasyonlarla yaptıkları ortaklıkların sonucunda başarılara imza atıldığını ifade etti.

Şanlıurfa'da ailesinden gizli başladığı tekerlekli sandalye basketbol, engelli Abdullah’ın hayatını değiştirdi

-Süper Lig ekiplerinden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor formasını giymeyi başaran spastik serebral palsi (SP) hastası Abdullah Çoban (18), gözünü milli formaya dikti

Rekortmen sporcu Elif İldem'in bir günü

-2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın rekortmen yüzücüsü Elif İldem, sporda ve eğitim hayatında elde ettiği başarıları azim ve özverili çalışmasına borçlu.

'Üç Büyükler'in tekerlekli sandalye basketboluna girmesi, ilgiyi ve rekabeti artırdı.

-Beşiktaş ve Galatasaray'dan sonra Fenerbahçe'nin de tekerlekli sandalye basketbol şubesini açmasıyla hem engellilerin spora ilgisi hem de liglerdeki rekabet arttı.

'Madalya avcısı' bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen azmiyle örnek oluyor.

-İspanya'da düzenlenen Dünya Engelliler Vücut Geliştirme Şampiyonası’nda dördüncü olan Ağrılı bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen, başarılarıyla çevresindekilere örnek oluyor.

Abdullah Öztürk'ün hedefi paralimpik oyunlarında üçüncü altın.

-Milli masa tenisçi Abdullah Öztürk, paralimpik oyunlarında üst üste üçüncü kez şampiyon olmayı hedeflediğini belirterek, "Üçüncü altını alıp Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu gibi tarihte yer edinmek istiyorum" dedi.

''Özel sporcular tarih yazdılar’'

-Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, 'Edirne'den Kars'a tüm özel çocuklarımızı sporla buluşturmak gayesiyle 2012 yılından beri çıktığımız bu yolda ilkleri başarmanın mutluğunu yaşıyoruz' dedi.

Hedef görme engellilerin spora katılımlarını artırmak.

-Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, görme engellilerin spora katılımının az olduğunu, spora katılımlarının artırılması gerektiğini belirtti.-

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de “Engelleri Birlikte Aştık - İzmir Buluşması”na katıldı. Bu yazımızda, engelli sporcuların ağırlıklı katılımıyla gerçekleştirilen buluşmada, Sayın Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı dönemde, devletin gerçekleştirdiği yatırımlar ve bu yatırımların spora nasıl yansıdığı konusuna değinmek istiyoruz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 yıldır "AK Parti varsa, biz varsak engel yok" şiarıyla çalışmalarını kararlılıkla, samimiyetle sürdürdüklerini belirterek ifade ettiği; “Engelli kardeşlerimize yönelik sosyal politikalarımızı yardım değil, hak eksenli bir anlayışla şekillendirdik. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi alanlarda hayata geçirdiğimiz politikalarla engelli kardeşlerimizle engelleri birlikte aştık" sözleri oldukça önem taşıyor…

ENGELİLERİN ŞARTLARINDA DÜZENLEME, KANUN VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları içerisinde geçen 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte adımlar atılması, 2010'da yapılan Anayasa değişikliği ile daha da ileri gidilerek, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın anayasal güvenceye alınması, önem taşıyan hususlar olarak dikkat çekiyor. 

Erdoğan’ın “Engelleri Birlikte Aştık” buluşmasında, hükümetleri döneminde gerçekleştirilen önemli yatırımları, örnek alınması için şu şekilde sıraladı;

- 2007 yılında evde bakım ücretinin artırılması,

- 128 Engelsiz Gündüz Yaşam Merkezi,

- 104 Engelli Koordinasyon Merkezi,

- Engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulaması,

- Kamuya 62 bin 337 engelli ataması,

- Kamu çalışanları içinde engelliler oranının yüzde 2’ye yaklaşması.

GÖRME ENGELLİ HAFIZ VE HUKUKÇU…

Görev süresince, engelliler konusunda çalışmalarını anlatan Cumhurbaşkanımızın, engelli vatandaşların spor, sanat, iş hayatı, siyaset, eğitim ve diğer alanlardaki başarılarıyla gurur duyduğunu belirten ifadelerinin yanı sıra, ailelerin, sivil toplumun, iş dünyasının, belediyelerin, medyanın, okulların, üniversitelerin de bu süreci desteklemesinin önemini anlattı. 

Ve engellilerle ilgili ön yargıların kırılması ölçüsünde, onların önündeki engellerin ancak kaldırılabileceğini belirtmesi, ayrı bir önem taşımakta.

Programa katılan öğrenciler ve velilerinin memnuniyeti ise dikkat çekiciydi. 

Programa katılan bir anne, dört çocuğundan ikisinin engelli olduğunu söyleyerek, 7'nci sınıfa devam eden görme engelli kızı Ravzanur Koçaker'in aynı zamanda hafız olduğunu, oğlu Emirhan Koçaker'in de 10'uncu sınıfa gittiğini belirtti. 

Engelli gençlerden Caner, salon futbolunda takım olarak kazandıkları Avrupa Şampiyonluğu kupasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösterdi. 

Bunun üzerine Erdoğan’ın engelli salon futbolu takımını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne daveti dikkat çekiciydi. 

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yapan görme engelli Ayşe Begüm Başbozkurt, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine birincilikle yerleştiğini söylemesi, dikkat çekici bir başka ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor; Down Sendromlu futbolcu, görme engelli hafız ve yine görme engelli hukuk fakültesi öğrencisi..

SPORCU CUMHURBAŞKANINA SAHİP OLMANIN, ÜLKEMİZ İÇİN BİR ŞANS OLDUĞUNU İDRAK ETMEK…

Bedensel engelliler masa tenisi sporcusu Nesim Turan'ın "Spor aşkınız nereden geliyor?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"14 yaşında mahallede futbola başladım. O zaman imam hatipte okuyordum. Amatör kümede aynı zamanda futbola devam ettim. 

İstanbul'da Camialtı Spor Kulübü vardı, orada oynadım. Daha sonra okul bitince oradan İETT'ye transfer oldum. 

Amatör kümede bu ara tabii profesyonel teklif filan geldi ama babam Allah rahmet etsin iyi ki önümü kesti. 'Ben seni okuman için yetiştiriyorum, sen profesyonel futbola devam etmeyeceksin’ dedi. 

İyi de bir transfer teklifi gelmiş ama babama saygım çok çok ileriydi. Babam da hafife almazdı işi, tam böyle asker. 

Babam öyle dedikten sonra, bizim farklı şey yapmamız mümkün değildi ve futbolu, babamın dediği şekilde amatör kümede devam ettirerek bitirdik, hayırlı da oldu. 

Siyasete bütün ağırlığımızı verdik. Siyasete o gün bugündür devam ettik. 

Malum İstanbul'a belediye başkanı olduk, ondan sonra başbakanlık, cumhurbaşkanlığı millete hizmet yolunda devam ediyoruz. 

Ülkemizin dört yanına hizmetler yaptık, yapıyoruz, yapacağımız çok şey var. Bundan çok çok mutluyuz, sizlerle mutluyuz… Neşet Ertaş ne diyor; aşkınan koşan yorulmaz…"

FEDERASYONLARIN SPOR FAALİYETLERİ DİKKAT ÇEKİYOR!..

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın engellilere yönelik, hükümetleri dönemlerindeki faaliyetlerini özetlerken, diğer bir ayrıntı Sayın Erdoğan’ın sporcu geçmişi. 

Türkiye’nin sporcu bir Cumhurbaşkanına sahip olması ile engellilerin de spor faaliyetleri üzerine düşen desteği/payı fazlasıyla aldığını görüyoruz. 

Engellilere yönelik spor faaliyetlerinde, İşitme Engelliler Spor Federasyonunun 24 branş, Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun 21 branş, Özel Spor Federasyonunun 15 branş ve Görme Engellilerin bir o kadar branşta faaliyet göstermesi, ülke olarak engelli sporunda nereden nereye gelindiğinin en net yansıması. 

Ne kadar çok engelli bireyin spor aracılığıyla sosyal hayatın içerisinde yer alması ve programlı çalışma neticesinde başarıya ulaşması, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın önemine vurgu yaptığı anlamlı ve netice veren yatırımların sonuca yansımasından başka bir manaya gelmiyor…

ENGELLİLER SPORUNUN YAYGINLAŞMASI HABER SAYISINA DA YANSIYOR…

30 yıla yaklaşan Spor Gazeteciliğimizde, okumak, araştırmak ve yazmaktan en haz aldığımız içerik engelliler konusu oldu. 

Mevcut hükümetin engellilere yönelik yatırımları, spor faaliyetlerine de olumlu yönde yansımaktadır

Örnek teşkil edecek etkinliklerin de gündeme gelmesi, faaliyetlerin öğrenilmesi ve uygulamasında yarar sağlanmaktadır. 

Spor gazetecisini ayrıcalıklı kılan, bu tür örnek habere ulaşmak ve elde edilen haberleri kamuoyuyla paylaşmak

Habere, ajans üzerinden ulaşma kaynaklarımızın en önemli kaynağı, Anadolu Ajansı. Yıllar önce, aileler çocuklarını toplum içerisine çıkarmaktan çekindikleri için, spor yapacak yeteri kadar birey ve buna bağlı olarak doğru dürüst faaliyet/organizasyon olmadığından, engelli bireylerin yaptığı sporla ilgili haberlere ulaşmakta zorluk çekerken, bugün tam tersine yazmakla yetişemiyoruz. 

Bakın 3 Aralık 2021 tarihine yansıyan spor haberlerine baktığımızda ve her birini siz değerli okuyucularımızla paylaştığımızda, ne söylemek istediğimizi sanırım anlatmış olacağız;

İdlib’de görme engelliler futbol maçı yaptı

“- Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle düzenlenen organizasyonda iki görme engelli futbol takımı dostluk maçı yaptı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir: Engelli sporcularımız bizleri daima gururlandırdı

-TFF Başkanı Özdemir, engelli futbolunu geliştirme stratejisi kapsamında federasyonlarla yaptıkları ortaklıkların sonucunda başarılara imza atıldığını ifade etti.

Şanlıurfa'da ailesinden gizli başladığı tekerlekli sandalye basketbol, engelli Abdullah’ın hayatını değiştirdi

-Süper Lig ekiplerinden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor formasını giymeyi başaran spastik serebral palsi (SP) hastası Abdullah Çoban (18), gözünü milli formaya dikti

Rekortmen sporcu Elif İldem'in bir günü

-2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın rekortmen yüzücüsü Elif İldem, sporda ve eğitim hayatında elde ettiği başarıları azim ve özverili çalışmasına borçlu.

'Üç Büyükler'in tekerlekli sandalye basketboluna girmesi, ilgiyi ve rekabeti artırdı.

-Beşiktaş ve Galatasaray'dan sonra Fenerbahçe'nin de tekerlekli sandalye basketbol şubesini açmasıyla hem engellilerin spora ilgisi hem de liglerdeki rekabet arttı.

'Madalya avcısı' bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen azmiyle örnek oluyor.

-İspanya'da düzenlenen Dünya Engelliler Vücut Geliştirme Şampiyonası’nda dördüncü olan Ağrılı bedensel engelli milli sporcu Ömer Çeçen, başarılarıyla çevresindekilere örnek oluyor.

Abdullah Öztürk'ün hedefi paralimpik oyunlarında üçüncü altın.

-Milli masa tenisçi Abdullah Öztürk, paralimpik oyunlarında üst üste üçüncü kez şampiyon olmayı hedeflediğini belirterek, "Üçüncü altını alıp Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu gibi tarihte yer edinmek istiyorum" dedi.

''Özel sporcular tarih yazdılar’'

-Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, 'Edirne'den Kars'a tüm özel çocuklarımızı sporla buluşturmak gayesiyle 2012 yılından beri çıktığımız bu yolda ilkleri başarmanın mutluğunu yaşıyoruz' dedi.

Hedef görme engellilerin spora katılımlarını artırmak.

-Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, görme engellilerin spora katılımının az olduğunu, spora katılımlarının artırılması gerektiğini belirtti.-

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com