Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti!

Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti!

Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti! Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti!

Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti!

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri seçildi.

Resmi olmayan 31 Mart 2024 Yerel Seçimi sonuçlarına göre ana muhalefef partisi CHP, Türkiye genelinde önde. AK Parti, siyasi tarihinin en büyük hezimetini yaşıyor.

AK Parti, ilk seçim yenilgisini 7 Haziran 2015 seçimlerinde yaşadı. İktidara geldiği 2002 seçimlerinden bu yana ilk kez parlamentodaki tek başına iktidar çoğunluğunu yitirmiş, Meclis çoğunluğunu kaybetmiş fakat yüzde 40,9 oy oranı ve 258 sandalye sayısı ile seçimlerden birinci parti olarak çıkmıştı.

7 Haziran’dan 1 Kasım 2015 seçimlerine kadar Türkiye, intihar saldırılarına sahne olmuş, hatta dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, 10 Ekim Ankara Garı saldırısından iki gün sonra “oylarının arttığı”nı söyleme gafletinde bulunmuştu.

1 Kasım 2015 seçimlerine doğru giderken Türkiye’de güvenlik sorunu ön plandaydı. Saldırılar ve canlı bomba intiharlarıyla geçen yedi ayın sonunda, AK Parti oyunu yüzde 9 oranında yükseltti ve 317 milletvekilini parlamentoya göndererek yeniden tek başına iktidar oldu. HDP oylarında ise ciddi düşüş yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde 13,12 oy alan HDP, 1 Kasım’da yüzde 10,7 oy aldı.

AK Parti’nin ikinci seçim mağlubiyeti 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde   görüldü. AK Parti, önemli büyükşehir belediyelerini kaybetti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Ekrem İmamoğlu iken, HDP aday çıkarmadı ve yerel seçimlerde CHP’yi destekledi.

MHP ile yerel seçimlerde 51 ilde ittifakını sürdüren AK Parti, Ankara, İstanbul, Adana ve Mersin’in de aralarında bulunduğu önemli büyükşehir ve belediyeyi CHP’ye karşı kaybetti.

AK Parti ve MHP’nin 31 Mart seçimlerinde İstanbul’a itiraz etmesi üzerine 23 Haziran’da sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri yenilendi. 23 Haziran’da yeniden yapılan seçimi Ekrem İmamoğlu, açık farkla kazandı.

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde AK Parti, siyasi tarihinin en devasa hüsranı ile tanıştı. Şahsi kanaatim Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğini yaptığı politik organizasyonun kontrollü kaotik yenilgi yaşattı.

AK Parti'nin tehdit dili ve bilinçli yanlış seçim stratejisi!..

Hatay’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Hatay’a düzenlediği toplantıda seçmenlere seslenirkenMerkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi?” ifadelerini kullanması eleştirilmişti.

Dolayısıyla 31 Mart 2024 seçimlerinin kaybedilmesini AK Partili yetkililerin bu tür açıklamalarına bağlayanlar çıkacaktır. Lakin ben bu tür söylemin üzerinde çalışılmış bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Ha buna benzer söylemler geçmişte de vardı. Ama bu sefer başka.

Ankara, İstanbul adayları…

Baştan belirteyim; birçok ilde AK Parti listesinden aday gösterilen isimlerin, bizzat parti tabanında gereken ilgiyi görmemesi, seçim kaybedilmesinde önemli etken oldu.

Örneğin Ankara’da Turgut Altınok’un ismi açıklandığında en çok sevinen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tı ve AK Parti’nin adayı, onun için kolay lokmaydı.

Nitekim öyle de olduğu Turgut Altınok’un seçim öncesi belediye başkanlığı yaptığı, muhafazakâr seçmen oy deposu Keçiören’i CHP’ye kaptırmasıyla gözler önüne serildi. Seçimden bir gün önce Cumartesi gecesi, Çankırı’nın Orta ve Şabanözü ilçelerindeki gözlem ve araştırma gezisinden dönüşte, kadim dost Musa Öztürk, beraber olduğumuz Taşmedreseli Engin Yağcı ve Tatar lider Ünver Sel’i Keçiören Aktepe’de iftara davet etmişti.

Keçiören merkezden geçerken özellikle girişindeki AK Parti bayraklarındaki abartılı yoğunluk dikkatimizi çekmişti. Ama buna rağmen Turgut Altınok kendi kalesinde yenildi. Demek ki Keçiören halkı, kendisinden memnun değildi. Her seçim öncesinde adaylarla ilgili kamuoyu araştırması yapan Erdoğan'ın sizce böylesine bir hoşnutsuzluğu atlaması mümkün mü?

Benzer nedenler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için de geçerli.  Eğer onun yerine AK Parti il başkanı Osman Nuri Kabaktepe aday gösterilseydi, daha başarılı olunabilirdi. Ne de olsa Karadenizli seçmen kitlesinin ona göz kırpma ihtimali mevcuttu.

Gerçi Metin Külünk de çok istedi ama başkanlık adaylığında Kurum kadar Muradına nail olamadı. Yine Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu bile belki İmamoğlu’nu zorlayabilirdi. “Esenler kaybederse Mekke Medine düşer, Kudüs düşer” demesi, bu seçimde işe yarar mıydı bilmem? Lakin kendi ilçesinde yeniden yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçilmesi bir kriter olabilir.

Geçim derdi emekli seçmeni gerdi!..

CHP’nin ülke genelindeki oy oranının patlaması, daha 14 Mayıs 2023 genel seçiminde AK Parti’ye oy veren hatırı sayılır seçmen kitlesinin tercih değişikliğinin nedenidir. Seçmenin, yerel seçimde iktidar partisi ile arasına mesafe koymasının belli başlı sebeblerinden söz edilebilir.

Neredeyse seçimin son gününe kadar akaryakıt fiyat değerlendirmesi yani zam yapılması etkili oldu. Ramazan ayını rahmet ayı gören özellikle orta yaş üzeri seçmen kitlesinin geçim derdi, enflasyon ve hayat pahalılığı onları CHP’ye oy vermeye adeta zorladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisinden emin şekilde emekli maaşlarında artış yapılmayacağını söylemesi emekliyi kızdırdı. Vatandaştan “destek ve dualarını bizden esirgememesini” isteyen Erdoğan’ın, en düşük emekli maaşını 6 bin liradan 10 bin liraya çıkardıklarını hatta Emeklilere promosyonu Kamu bankalarının aylığa göre 8-12 bin lira arasında belirlediğini diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacağına inandığını söylemesi, emekli seçmen kitlesini ikna etmeye yetmedi.

Oysa emekli maaşlarının artırılması, Erdoğan’ın bir işaretine bakardı. Erdoğan, bunu özellikle yapmadı.

Neden yapmadı?

Çünkü emekliye zam verilmesi, karşılıksız para basılmasını gerektiriyor.

Böyle bir adım atmak da ekonomi bürokrasisinin hazırladığı enflasyonla mücadele planını sekteye uğratabilirdi. Kâr-zarar hesabında yerel seçimleri kaybetmek pahasına emekliye zam verilmedi.

Kızgın ve kırgın emekli seçmen, yerel seçimlerde devletin beka sorunu yaşamayacağına güvenerek AK Parti’ye oy vermekten imtina etti. Bu seçmen davranışının arka planında Erdoğan'ın AK Partili belediyelerin borç kamburundan kurtulma refleksinin olmasını bence yabana atmayın.

DEM, CHP’ye nasıl seçim kazandırdı?

Afyonkarahisar'da "seçilirsem belediyeyi DEM ve HÜDAPAR ile yönetmeyeceğim" çıkışıyla gündeme gelen CHP Adayı Burcu Köksal, seçimi 20 puana yakın farkla önde götürdü ve neredeyse yarım asır sonra CHP, Afyon'da belediye başkanlığını kazandı.

Yine Burcu Köksal gibi “DEM'i kapıdan sokmam” diyen, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu gibi illerde CHP rekor oy ile sandıktan çıktı. MHP liderinin ana muhalefeti “DEM’le demlenme” ifadeleri anlaşılan milliyetçi muhafazakâr seçmen üzerinde pek etkili olmamışa benziyor.

Bir zamanlar Altınoluk dergisinin editörlüğünü üstlenen Erenköy/Tobbaş cemaatinin müntesibi Karar yazarı Taşgetiren’in seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halka karşı “tehdit dili”ni kullandığını söylemesi, mensubu olduğu cemaatin AK Parti ile yollarını ayırdığını gösteriyor.

Yeniden Refah, 31 Mart 2024 seçiminin sürprizi!..

YRP lideri Fatih Erbakan, seçim kampanyası boyunca iktidarın özellikle ekonomi politikasını en fazla eleştiren parti lideriydi. Erbakan’ın muhafazakâr kesimi, AK Parti iktidarı karşısında ret oyu kullanmaya yönelten bir diğer söylemi de hükümetin siyonist İsrail rejimi ile ticaret hacmini Gazze'deki trajedi ve katliama rağmen büyütmekle itham etmesiydi.

Fatih Erbakan’ın Pandemi sürecinde aşıya karşı duruşunun halk üzerinde olumlu bir imaj bıraktığı da söylenebilir. YRP’nin, Türkiye genelinde oylarını artırması, bu seçimlerin sürprizi sayılabilir. Nitekim Şanlıurfa ve Yozgat’da belediye başkanlıklarını aldı.

Kürt ve muhafazakar seçmenin çoğunlukta olduğu, özellikle Şanlıurfa’nın ileri gelenlerden ve “şıh torunu” olarak bilinen Kasım Gülpınar’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa ederek, Cumhur İttifakı’nın eski ortağı Yeniden Refah Partisi’nden aday olması, bu kentteki seçim yarışı için daha önceki dengeleri adeta alt üst etti.

CHP’de değişim kazandı!..

Doğrusunu söylemek gerekirse ‘Piro’ Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra “değişim” diyerek genel başkanlık koltuğuna oturan Eczacı Özgür Özel’in yerel seçimlerde bu başarıyı göstermesini beklemiyordum. “Manisa Tarzanı” partisini adeta uçurdu.

Bazı tanıdığım Alevi kanaat önderlerinin Alevi seçmen kitlesine “CHP’ye oy vermeyin” çağrısında bulunduğunu duymuştum. Lakin seçim sonuçlarına bakıldığında Alevi seçmenin bu söylemden etkilenmediği anlaşılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği nedeniyle CHP’nin iktidardan uzaklaştırıldığı iddiasını sanki seçmen satın almış görünüyor. Bu saatten sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi kongreye götürmesi mümkün değil gibi.

2019'da Ankara'da 25 ilçenin sadece üçünü kazanan CHP, şu ana kadarki sonuçlara göre 16 ilçede yarışı önde götürüyor. CHP'nin önde olduğu ilçeler Beypazarı, Nallıhan, Ayaş, Polatlı, Haymana, Keçiören, Çankaya, Gölbaşı, Mamak, Elmadağ, Etimesgut, Şereflikoçhisar, Kahramankazan, Kalecik ve Güdül.

Mansur Yavaş, deyim yerindeyse Ankara'da tarih yazdı. Mansur Yavaş’ın Ankara'nın muhafazakâr çevreleri ile diyaloğu, özellikle MHP/Ülkücü tabanla dirsek teması, onun Turgut Altınok karşısında rekor oyla seçilmesini sağladı.

Tarikat oyları” kime gitti?..

Muhafazakâr Demokrat AK Parti’nin en büyük destekçisi hiç şüphesiz tarikat camiasıdır. Türkiye'nin belli başlı Nakşibendi kolları, şimdiye kadar AK Parti’den oylarını esirgemedi. Ancak bu seçimlerde özellikle İstanbul'da erkeklerde şalvar, sarık, cübbe, sakal, kadınlarda ise çarşafı ön plana çıkaran Karadenizli şeyhler, anlaşılan Erdoğan'ın İstanbul'un Muradını yanına alarak ziyaretlerine gelmesine rağmen oylarını vermediler. Bunu ben demiyorum, İsmailağa’dan ihraç ve aforoz edilen Giresunlu Cübbeli Ahmet söylüyor.

Cübbeli Ahmet diyor ki; “Bu seçimi Fetö’nün tarîkatların içerisine girmesinin bir tezâhürü olarak değerlendirebilirim. Nitekim bu görüşümün doğruluğunun en büyük alâmeti Fetö firârîsi Emre Uslu’nun: “Seçimin ilk kaybedenleri Menzil tarîkatı ve Cübbeli” diye tweet atmasıdır. Görüldüğü üzere; burada İsmailağa demeyip Cübbeli demiştir. Çünkü İsmailağa bu seçimde hakkın yanında durma vazîfesini yerine getirmemiştir. Bunun sebebi ileriki günlerde daha net açıklanacaktır.”

Demek ki İsmailağa cemaati, AK Parti’ye oy vermemiş. Muhtemelen oyların büyük kısmı YRP’ye bir kısmı da şeyhleri gibi Trabzonlu olan, mavi takkelilerin de peşine takıldığı, İngiliz Büyükelçi ile kar felaketinde balık lokantasında buluşan Ekrem İmamoğlu’na verilmiş olmalı.

Yine Erenköy Cemaati Şeyhi Osman Nuri Topbaş'ınİsrail mallarını boykot” başlığı altında yaptığı sohbet ders sırasında iktidarı da hedef alması, muhtemelen takipçilerinin AK Parti’ye oy vermemesini sağladı.

Kısaca şöyle diyordu; “Şâfiî fakihlerinden olan İbn-i Abdüsselâm (vefatı h. 660 / m. 1262), İslâm dünyasına savaş açmış haçlılara silah ve silah yapımında kullanılacak malzemenin satışının haram olduğuna ve bunu yapanların zalim olacaklarına dair bir fetvâ yayınlamıştı. Bu fetvâyı duyan terzilerden biri, İbn-i Abdüsselâm’a gelerek;

“–Haçlılar bana elbise diktirmeye geliyorlar. Ben haçlılara elbise dikersem bu zulme ortak olur muyum?” diye sordu.

İbn-i Abdüsselâm ise günümüze de ışık tutan şu muhteşem cevâbı verdi:

“–Hayır, sen zulümlerine ortak olmazsın. Sana iğne iplik satan zulme ortak olur, sen ise zâlimin ta kendisi olursun.”

Fatih Erbakan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a horozlanmasının nedeni şimdi daha iyi anlaşılıyordur.

Kısa ve öz:

Türk Silahlı Kuvvetleri, önümüzdeki günlerde Irak ve Suriye'de büyük askeri operasyonlar gerçekleştirecek. Erdoğan, zaten bunu balkon konuşmasında duyurdu.

Bu nedenle her zamankinden daha fazla milli birliğe ihtiyaç var. AK Parti liderliği, yerel seçimleri muhalefete bırakarak ve seçim sonuçlarını itiraz etmeden kabullenerek bu askeri harekatı riske atmadı.

İktidar, enflasyonla mücadele etmek için sandıkta kaybetmek pahasına, seçmene rüşvet politikasını terk etti. Ayrıca AK Partili belediyelerin borç yükünden kurtulmak için seçim bir fırsat olarak görüldü.

Özellikle Ankara'da CHP’li Mansur Yavaş’ın açık ara sandıktan çıkması, Erdoğan'ın İmamoğlu’na karşı bir hamlesidir. Türkiye’nin başkenti Ankara'da aldığı oy oranı ile Mansur Yavaş, CHP genel başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı yarışında Ekrem İmamoğlu’nun en büyük ortağı ve rakibidir.

Evet CHP ve YRP’nin göreceli bir seçim başarısından söz edilebilir. Lakin dediğim gibi bu Erdoğan’ın bir stratejisidir. Şimdi iktidar, kemer sıkma politikasını daha rahat uygulayabilir. Ayrıca kaybedilen bu seçim, Erdoğan'ın eline Bakanlar Kurulu’nu ve parti teşkilatlarını yenileme fırsatı ve gerekçesini vermiştir.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında yanına eşi Emine Hanım’dan başkasını almaması, seçim yenilgisinden kendisinin sorumlu olduğunu göstermesi bakımdan dikkate değer bir tutumdur.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça:

https://www.bbc.com/turkce/articles/c6pk943d2kwo

https://youtu. be/I-D5ezA2w-g?si=TTxDpVs283oRQPqS

https://www.instagram.com/reel/C0EynW-Ky5P/?igsh=bzA3YWdhOWtndTVu

https://yeniyasamgazetesi5.com/erdogandan-hatay-itirafi-oy-yoksa-hizmet-de-yok/

https://www.osmannuritopbas.com/israil-mallarini-boykot-hususunda-manidar-bir-misal.html

https://sputniknews.com.tr/20240331/mansur-yavas-aciklama-yapiyor-1082316737.html

https://www.odatv.com/guncel/cubbelinin-secim-degerlendirmesi-fetonun-tezahuru-120036702

https://t24.com.tr/haber/karar-yazari-tasgetiren-erdogan-halka-karsi-tehdit-dili-ni-kullaniyor,1152307

?t=TesqKIsuCu5WQ7CG_ygFmg&s=19

https://medyascope.tv/2022/11/03/3-kasim-2002den-bugune-akp-ve-erdoganin-20-yillik-secim-tarihi/

?t=MjObh2-K1mbqpTEYp3F1pw&s=19

https://www.politikyol.com/erdogan-emeklilere-zam-yok-dedi-en-dusuk-emekli-maasini-66-liradan-10-bin-liraya-cikardik/

https://tr.euronews.com/2024/03/31/31-mart-2024-turkiye-genelinde-belediye-ve-il-meclis-secimlerinde-partilerin-oy-oranlari-n

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-emekli-promosyonu-diger-bankalarin-da-kamu-gibi-8-12-bin-tl-arasinda-belirleyecegine-inaniyorum/3170439

https://serbestiyet.com/featured/siyer-vakfi-baskani-yildirimin-hukumete-israil-ile-ticaret-elestirisi-iktidar-cevrelerini-kizdirdi-anlasmalar-kesilirse-yarin-pahalilik-var-diyecek-150697/

Erdoğan CHP’ye seçim zaferi hediye etti!

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri seçildi.

Resmi olmayan 31 Mart 2024 Yerel Seçimi sonuçlarına göre ana muhalefef partisi CHP, Türkiye genelinde önde. AK Parti, siyasi tarihinin en büyük hezimetini yaşıyor.

AK Parti, ilk seçim yenilgisini 7 Haziran 2015 seçimlerinde yaşadı. İktidara geldiği 2002 seçimlerinden bu yana ilk kez parlamentodaki tek başına iktidar çoğunluğunu yitirmiş, Meclis çoğunluğunu kaybetmiş fakat yüzde 40,9 oy oranı ve 258 sandalye sayısı ile seçimlerden birinci parti olarak çıkmıştı.

7 Haziran’dan 1 Kasım 2015 seçimlerine kadar Türkiye, intihar saldırılarına sahne olmuş, hatta dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, 10 Ekim Ankara Garı saldırısından iki gün sonra “oylarının arttığı”nı söyleme gafletinde bulunmuştu.

1 Kasım 2015 seçimlerine doğru giderken Türkiye’de güvenlik sorunu ön plandaydı. Saldırılar ve canlı bomba intiharlarıyla geçen yedi ayın sonunda, AK Parti oyunu yüzde 9 oranında yükseltti ve 317 milletvekilini parlamentoya göndererek yeniden tek başına iktidar oldu. HDP oylarında ise ciddi düşüş yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde 13,12 oy alan HDP, 1 Kasım’da yüzde 10,7 oy aldı.

AK Parti’nin ikinci seçim mağlubiyeti 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde   görüldü. AK Parti, önemli büyükşehir belediyelerini kaybetti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Ekrem İmamoğlu iken, HDP aday çıkarmadı ve yerel seçimlerde CHP’yi destekledi.

MHP ile yerel seçimlerde 51 ilde ittifakını sürdüren AK Parti, Ankara, İstanbul, Adana ve Mersin’in de aralarında bulunduğu önemli büyükşehir ve belediyeyi CHP’ye karşı kaybetti.

AK Parti ve MHP’nin 31 Mart seçimlerinde İstanbul’a itiraz etmesi üzerine 23 Haziran’da sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri yenilendi. 23 Haziran’da yeniden yapılan seçimi Ekrem İmamoğlu, açık farkla kazandı.

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde AK Parti, siyasi tarihinin en devasa hüsranı ile tanıştı. Şahsi kanaatim Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğini yaptığı politik organizasyonun kontrollü kaotik yenilgi yaşattı.

AK Parti'nin tehdit dili ve bilinçli yanlış seçim stratejisi!..

Hatay’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Hatay’a düzenlediği toplantıda seçmenlere seslenirkenMerkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi?” ifadelerini kullanması eleştirilmişti.

Dolayısıyla 31 Mart 2024 seçimlerinin kaybedilmesini AK Partili yetkililerin bu tür açıklamalarına bağlayanlar çıkacaktır. Lakin ben bu tür söylemin üzerinde çalışılmış bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Ha buna benzer söylemler geçmişte de vardı. Ama bu sefer başka.

Ankara, İstanbul adayları…

Baştan belirteyim; birçok ilde AK Parti listesinden aday gösterilen isimlerin, bizzat parti tabanında gereken ilgiyi görmemesi, seçim kaybedilmesinde önemli etken oldu.

Örneğin Ankara’da Turgut Altınok’un ismi açıklandığında en çok sevinen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tı ve AK Parti’nin adayı, onun için kolay lokmaydı.

Nitekim öyle de olduğu Turgut Altınok’un seçim öncesi belediye başkanlığı yaptığı, muhafazakâr seçmen oy deposu Keçiören’i CHP’ye kaptırmasıyla gözler önüne serildi. Seçimden bir gün önce Cumartesi gecesi, Çankırı’nın Orta ve Şabanözü ilçelerindeki gözlem ve araştırma gezisinden dönüşte, kadim dost Musa Öztürk, beraber olduğumuz Taşmedreseli Engin Yağcı ve Tatar lider Ünver Sel’i Keçiören Aktepe’de iftara davet etmişti.

Keçiören merkezden geçerken özellikle girişindeki AK Parti bayraklarındaki abartılı yoğunluk dikkatimizi çekmişti. Ama buna rağmen Turgut Altınok kendi kalesinde yenildi. Demek ki Keçiören halkı, kendisinden memnun değildi. Her seçim öncesinde adaylarla ilgili kamuoyu araştırması yapan Erdoğan'ın sizce böylesine bir hoşnutsuzluğu atlaması mümkün mü?

Benzer nedenler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için de geçerli.  Eğer onun yerine AK Parti il başkanı Osman Nuri Kabaktepe aday gösterilseydi, daha başarılı olunabilirdi. Ne de olsa Karadenizli seçmen kitlesinin ona göz kırpma ihtimali mevcuttu.

Gerçi Metin Külünk de çok istedi ama başkanlık adaylığında Kurum kadar Muradına nail olamadı. Yine Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu bile belki İmamoğlu’nu zorlayabilirdi. “Esenler kaybederse Mekke Medine düşer, Kudüs düşer” demesi, bu seçimde işe yarar mıydı bilmem? Lakin kendi ilçesinde yeniden yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçilmesi bir kriter olabilir.

Geçim derdi emekli seçmeni gerdi!..

CHP’nin ülke genelindeki oy oranının patlaması, daha 14 Mayıs 2023 genel seçiminde AK Parti’ye oy veren hatırı sayılır seçmen kitlesinin tercih değişikliğinin nedenidir. Seçmenin, yerel seçimde iktidar partisi ile arasına mesafe koymasının belli başlı sebeblerinden söz edilebilir.

Neredeyse seçimin son gününe kadar akaryakıt fiyat değerlendirmesi yani zam yapılması etkili oldu. Ramazan ayını rahmet ayı gören özellikle orta yaş üzeri seçmen kitlesinin geçim derdi, enflasyon ve hayat pahalılığı onları CHP’ye oy vermeye adeta zorladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisinden emin şekilde emekli maaşlarında artış yapılmayacağını söylemesi emekliyi kızdırdı. Vatandaştan “destek ve dualarını bizden esirgememesini” isteyen Erdoğan’ın, en düşük emekli maaşını 6 bin liradan 10 bin liraya çıkardıklarını hatta Emeklilere promosyonu Kamu bankalarının aylığa göre 8-12 bin lira arasında belirlediğini diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacağına inandığını söylemesi, emekli seçmen kitlesini ikna etmeye yetmedi.

Oysa emekli maaşlarının artırılması, Erdoğan’ın bir işaretine bakardı. Erdoğan, bunu özellikle yapmadı.

Neden yapmadı?

Çünkü emekliye zam verilmesi, karşılıksız para basılmasını gerektiriyor.

Böyle bir adım atmak da ekonomi bürokrasisinin hazırladığı enflasyonla mücadele planını sekteye uğratabilirdi. Kâr-zarar hesabında yerel seçimleri kaybetmek pahasına emekliye zam verilmedi.

Kızgın ve kırgın emekli seçmen, yerel seçimlerde devletin beka sorunu yaşamayacağına güvenerek AK Parti’ye oy vermekten imtina etti. Bu seçmen davranışının arka planında Erdoğan'ın AK Partili belediyelerin borç kamburundan kurtulma refleksinin olmasını bence yabana atmayın.

DEM, CHP’ye nasıl seçim kazandırdı?

Afyonkarahisar'da "seçilirsem belediyeyi DEM ve HÜDAPAR ile yönetmeyeceğim" çıkışıyla gündeme gelen CHP Adayı Burcu Köksal, seçimi 20 puana yakın farkla önde götürdü ve neredeyse yarım asır sonra CHP, Afyon'da belediye başkanlığını kazandı.

Yine Burcu Köksal gibi “DEM'i kapıdan sokmam” diyen, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu gibi illerde CHP rekor oy ile sandıktan çıktı. MHP liderinin ana muhalefeti “DEM’le demlenme” ifadeleri anlaşılan milliyetçi muhafazakâr seçmen üzerinde pek etkili olmamışa benziyor.

Bir zamanlar Altınoluk dergisinin editörlüğünü üstlenen Erenköy/Tobbaş cemaatinin müntesibi Karar yazarı Taşgetiren’in seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halka karşı “tehdit dili”ni kullandığını söylemesi, mensubu olduğu cemaatin AK Parti ile yollarını ayırdığını gösteriyor.

Yeniden Refah, 31 Mart 2024 seçiminin sürprizi!..

YRP lideri Fatih Erbakan, seçim kampanyası boyunca iktidarın özellikle ekonomi politikasını en fazla eleştiren parti lideriydi. Erbakan’ın muhafazakâr kesimi, AK Parti iktidarı karşısında ret oyu kullanmaya yönelten bir diğer söylemi de hükümetin siyonist İsrail rejimi ile ticaret hacmini Gazze'deki trajedi ve katliama rağmen büyütmekle itham etmesiydi.

Fatih Erbakan’ın Pandemi sürecinde aşıya karşı duruşunun halk üzerinde olumlu bir imaj bıraktığı da söylenebilir. YRP’nin, Türkiye genelinde oylarını artırması, bu seçimlerin sürprizi sayılabilir. Nitekim Şanlıurfa ve Yozgat’da belediye başkanlıklarını aldı.

Kürt ve muhafazakar seçmenin çoğunlukta olduğu, özellikle Şanlıurfa’nın ileri gelenlerden ve “şıh torunu” olarak bilinen Kasım Gülpınar’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa ederek, Cumhur İttifakı’nın eski ortağı Yeniden Refah Partisi’nden aday olması, bu kentteki seçim yarışı için daha önceki dengeleri adeta alt üst etti.

CHP’de değişim kazandı!..

Doğrusunu söylemek gerekirse ‘Piro’ Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra “değişim” diyerek genel başkanlık koltuğuna oturan Eczacı Özgür Özel’in yerel seçimlerde bu başarıyı göstermesini beklemiyordum. “Manisa Tarzanı” partisini adeta uçurdu.

Bazı tanıdığım Alevi kanaat önderlerinin Alevi seçmen kitlesine “CHP’ye oy vermeyin” çağrısında bulunduğunu duymuştum. Lakin seçim sonuçlarına bakıldığında Alevi seçmenin bu söylemden etkilenmediği anlaşılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği nedeniyle CHP’nin iktidardan uzaklaştırıldığı iddiasını sanki seçmen satın almış görünüyor. Bu saatten sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi kongreye götürmesi mümkün değil gibi.

2019'da Ankara'da 25 ilçenin sadece üçünü kazanan CHP, şu ana kadarki sonuçlara göre 16 ilçede yarışı önde götürüyor. CHP'nin önde olduğu ilçeler Beypazarı, Nallıhan, Ayaş, Polatlı, Haymana, Keçiören, Çankaya, Gölbaşı, Mamak, Elmadağ, Etimesgut, Şereflikoçhisar, Kahramankazan, Kalecik ve Güdül.

Mansur Yavaş, deyim yerindeyse Ankara'da tarih yazdı. Mansur Yavaş’ın Ankara'nın muhafazakâr çevreleri ile diyaloğu, özellikle MHP/Ülkücü tabanla dirsek teması, onun Turgut Altınok karşısında rekor oyla seçilmesini sağladı.

Tarikat oyları” kime gitti?..

Muhafazakâr Demokrat AK Parti’nin en büyük destekçisi hiç şüphesiz tarikat camiasıdır. Türkiye'nin belli başlı Nakşibendi kolları, şimdiye kadar AK Parti’den oylarını esirgemedi. Ancak bu seçimlerde özellikle İstanbul'da erkeklerde şalvar, sarık, cübbe, sakal, kadınlarda ise çarşafı ön plana çıkaran Karadenizli şeyhler, anlaşılan Erdoğan'ın İstanbul'un Muradını yanına alarak ziyaretlerine gelmesine rağmen oylarını vermediler. Bunu ben demiyorum, İsmailağa’dan ihraç ve aforoz edilen Giresunlu Cübbeli Ahmet söylüyor.

Cübbeli Ahmet diyor ki; “Bu seçimi Fetö’nün tarîkatların içerisine girmesinin bir tezâhürü olarak değerlendirebilirim. Nitekim bu görüşümün doğruluğunun en büyük alâmeti Fetö firârîsi Emre Uslu’nun: “Seçimin ilk kaybedenleri Menzil tarîkatı ve Cübbeli” diye tweet atmasıdır. Görüldüğü üzere; burada İsmailağa demeyip Cübbeli demiştir. Çünkü İsmailağa bu seçimde hakkın yanında durma vazîfesini yerine getirmemiştir. Bunun sebebi ileriki günlerde daha net açıklanacaktır.”

Demek ki İsmailağa cemaati, AK Parti’ye oy vermemiş. Muhtemelen oyların büyük kısmı YRP’ye bir kısmı da şeyhleri gibi Trabzonlu olan, mavi takkelilerin de peşine takıldığı, İngiliz Büyükelçi ile kar felaketinde balık lokantasında buluşan Ekrem İmamoğlu’na verilmiş olmalı.

Yine Erenköy Cemaati Şeyhi Osman Nuri Topbaş'ınİsrail mallarını boykot” başlığı altında yaptığı sohbet ders sırasında iktidarı da hedef alması, muhtemelen takipçilerinin AK Parti’ye oy vermemesini sağladı.

Kısaca şöyle diyordu; “Şâfiî fakihlerinden olan İbn-i Abdüsselâm (vefatı h. 660 / m. 1262), İslâm dünyasına savaş açmış haçlılara silah ve silah yapımında kullanılacak malzemenin satışının haram olduğuna ve bunu yapanların zalim olacaklarına dair bir fetvâ yayınlamıştı. Bu fetvâyı duyan terzilerden biri, İbn-i Abdüsselâm’a gelerek;

“–Haçlılar bana elbise diktirmeye geliyorlar. Ben haçlılara elbise dikersem bu zulme ortak olur muyum?” diye sordu.

İbn-i Abdüsselâm ise günümüze de ışık tutan şu muhteşem cevâbı verdi:

“–Hayır, sen zulümlerine ortak olmazsın. Sana iğne iplik satan zulme ortak olur, sen ise zâlimin ta kendisi olursun.”

Fatih Erbakan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a horozlanmasının nedeni şimdi daha iyi anlaşılıyordur.

Kısa ve öz:

Türk Silahlı Kuvvetleri, önümüzdeki günlerde Irak ve Suriye'de büyük askeri operasyonlar gerçekleştirecek. Erdoğan, zaten bunu balkon konuşmasında duyurdu.

Bu nedenle her zamankinden daha fazla milli birliğe ihtiyaç var. AK Parti liderliği, yerel seçimleri muhalefete bırakarak ve seçim sonuçlarını itiraz etmeden kabullenerek bu askeri harekatı riske atmadı.

İktidar, enflasyonla mücadele etmek için sandıkta kaybetmek pahasına, seçmene rüşvet politikasını terk etti. Ayrıca AK Partili belediyelerin borç yükünden kurtulmak için seçim bir fırsat olarak görüldü.

Özellikle Ankara'da CHP’li Mansur Yavaş’ın açık ara sandıktan çıkması, Erdoğan'ın İmamoğlu’na karşı bir hamlesidir. Türkiye’nin başkenti Ankara'da aldığı oy oranı ile Mansur Yavaş, CHP genel başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı yarışında Ekrem İmamoğlu’nun en büyük ortağı ve rakibidir.

Evet CHP ve YRP’nin göreceli bir seçim başarısından söz edilebilir. Lakin dediğim gibi bu Erdoğan’ın bir stratejisidir. Şimdi iktidar, kemer sıkma politikasını daha rahat uygulayabilir. Ayrıca kaybedilen bu seçim, Erdoğan'ın eline Bakanlar Kurulu’nu ve parti teşkilatlarını yenileme fırsatı ve gerekçesini vermiştir.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında yanına eşi Emine Hanım’dan başkasını almaması, seçim yenilgisinden kendisinin sorumlu olduğunu göstermesi bakımdan dikkate değer bir tutumdur.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça:

https://www.bbc.com/turkce/articles/c6pk943d2kwo

https://youtu. be/I-D5ezA2w-g?si=TTxDpVs283oRQPqS

https://www.instagram.com/reel/C0EynW-Ky5P/?igsh=bzA3YWdhOWtndTVu

https://yeniyasamgazetesi5.com/erdogandan-hatay-itirafi-oy-yoksa-hizmet-de-yok/

https://www.osmannuritopbas.com/israil-mallarini-boykot-hususunda-manidar-bir-misal.html

https://sputniknews.com.tr/20240331/mansur-yavas-aciklama-yapiyor-1082316737.html

https://www.odatv.com/guncel/cubbelinin-secim-degerlendirmesi-fetonun-tezahuru-120036702

https://t24.com.tr/haber/karar-yazari-tasgetiren-erdogan-halka-karsi-tehdit-dili-ni-kullaniyor,1152307

?t=TesqKIsuCu5WQ7CG_ygFmg&s=19

https://medyascope.tv/2022/11/03/3-kasim-2002den-bugune-akp-ve-erdoganin-20-yillik-secim-tarihi/

?t=MjObh2-K1mbqpTEYp3F1pw&s=19

https://www.politikyol.com/erdogan-emeklilere-zam-yok-dedi-en-dusuk-emekli-maasini-66-liradan-10-bin-liraya-cikardik/

https://tr.euronews.com/2024/03/31/31-mart-2024-turkiye-genelinde-belediye-ve-il-meclis-secimlerinde-partilerin-oy-oranlari-n

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-emekli-promosyonu-diger-bankalarin-da-kamu-gibi-8-12-bin-tl-arasinda-belirleyecegine-inaniyorum/3170439

https://serbestiyet.com/featured/siyer-vakfi-baskani-yildirimin-hukumete-israil-ile-ticaret-elestirisi-iktidar-cevrelerini-kizdirdi-anlasmalar-kesilirse-yarin-pahalilik-var-diyecek-150697/