Putin, Ukrayna savaşının faturasını Sergey Şoygu, Valeri Gerasimov ile Alexander Bortnikov'a kesti!
Putin, Ukrayna savaşının faturasını Sergey Şoygu, Valeri Gerasimov ile Alexander Bortnikov'a kesti!
- 25-03-2022 05:29
- 7085
- 25-03-2022 05:29
- 7085
Putin, Ukrayna savaşının faturasını Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile Rusya Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov'a kesti!
-ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov ülkelerinin Kuzey Suriye'deki operasyonlarını değerlendirirken, 6 Mart 2017, Antalya, Türkiye.-
İngiliz istihbaratı, Rusların aklını karıştırmayı sürdürüyor. Adamların Rus yönetiminin içinden bilgi akışı sağladıkları kesin. O kadar ki Rus Ordusunun Ukrayna’daki attığı her adımdan haberleri var. Çünkü Avrasyacı elitlerin nüfuz sahası Avrupacı ekip kadar yok.
Bu konuda Soğuk Savaş yıllarında İngiliz gizli servisinin önemli isimlerinden Albay Philip Kirby'ın torunu, BBC News Avrupa Editörü Paul Kirby, üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Bir Rusla evli olan Paul’un görev alanı, eski Sovyet coğrafyası ve bugünkü Rusya. Popüler olmayan deyimle o bir Sovyetolog. Hadi biz buna Rusya uzmanı diyelim. Rusça ve Felemenkçe biliyor.
Ona çanak tutan bir başka isim de Rusya’dan “Mediazona” editörü Dmitry Treschanin. Aslında o da Doğu Avrupa, Orta Asya, Kafkaslar ve Orta Doğu'daki ülkelerle ilgili haber, bilgi ve analizler yayınlayan ve raporlayan, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından finanse edilen bir kuruluş olan Radio Free Europe/Radio Liberty'in networkunda yer alan bir isim.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve silahlı kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Ukrayna Savaşının başlamasından sonra 11 Mart’tan itibaren ortadan kaybolduklarına dair tüm dünyada yayınlanan haberin kaynağı bu ikisi, Paul Kirby ile Dmitry Treschanin.
Putin'i, arkasından Ukrayna savaşına kim ittirdi?
İlk akla gelen Nikolay Patruşev. Çünkü o Ukrayna’nın ABD tarafından büyütülen suni bir devlet olduğu fikrinin en ateşli savunucusu. Bu nedenle Nikolay Patruşev’in Putin'i etkileyen silovik ekibin başı olduğu söylenebilir.
Ukrayna işgali başladığından beri, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Vladimir Putin tarafından başlatılan savaşın ana figürleri haline geldi. Kremlin'in başarısız savaşın sorumlusu olarak Shoigu ve Gerasimov'u ön plana çıkarmaya karar vermesi şaşırtıcı değil.
Putin'in gözünde, 2014'te Kırım'ı ilhak etmeye yönelik başarılı kampanyanın, Rusya'nın Suriye'deki askeri stratejisinin ve Donbas bölgesindeki Rus yanlısı isyancılara verilen desteğin mimarları onlar. Putin "O halde bedelini de onlar ödesin!" diye düşünmüş olabilir mi?
Bu ikili, aynı zamanda Putin'in en sadık takipçileri arasında görülüyor. İlginç bir şekilde, her ikisi de 2012'de kendi görevlerine Putin tarafından birkaç hafta arayla atandılar. Öyle ki, Gerasimov, genelkurmay başkanı olarak kaldığı sürece Shoigu'nun Savunma Bakanlığı görevinde kalacağı söyleniyor. Tam tersi de olabilir, Shoigu görevde kaldıkça Gerasimov da kalır. Kaderleri birbirine bağlı yapışık ikizler.
Ancak, Rusya devlet başkanının Ukrayna'daki iradesini hayata geçirmek için ön saflarda yer alan bu iki adamın çok farklı geçmişleri ve profilleri var. Shoigu, 1990'ların sonunda Boris Yeltsin yönetiminde de Putin döneminde olduğu kadar etkili olan ilk iktidar çemberinin ender üyelerinden biriydi.
Bazı Rusya uzmanlarına göre Putin'in eğer kulak verdiği bir kişi varsa, o da Ukrayna'yı askerden arındırma ve Rusya'yı "Batı'nın askeri tehdidinden koruma çizgisini" papağan gibi tekrar eden, uzun süreli sırdaşı Sergey Şoygu'dur.
Sergey Şoygu, Putin'le Sibirya'ya giden, onunla avlara katılıp balık tutan bir kişi. Ayrıca geçmişte Putin'in potansiyel halefi olarak görülüyordu. Şoygu, 2014'te Kırım'ın ele geçirilmesinden sorumluydu. Aynı zamanda, 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde bir ajanın ve 2020'de Sibirya'da politikacı Aleksey Navalni'nin zehirlenmesinden sorumlu tutulan Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başındaydı
Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in en uzun zamandır birlikte çalıştığı ve en fazla güvendiği isimlerden. Bu nedenle iki ismin Ukrayna konusundaki söylemleri neredeyse birebir. Şoygu da Ukrayna'nın askeri güçten arındırılması gerektiğini ve Rusya'nın Batı'dan gelen askeri tehditlerden korunması gerektiğini savunuyor.
Rus güçlerinin Ukrayna'da beklenmedik bir direnişle karşılaştığı ve ordunun moralinin düşük olduğu yorumlarının yaptığı esnada Başkomutan Putin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov arasında yapılan toplantıda Putin, masanın bir ucunda otururken orduyu yöneten iki subayı masanın diğer ucuna konumlandırması, "Putin bu insanların sözünü ne kadar dinliyor olabilir ki?" tartışmalarına yol açtı.
Rusya Savunma Bakanına yönelik eleştiriler az buz değil. İnsan taş olsa çatlar. Tenkitlerde; “Şoygu'nun Kiev'e ilerleyen güçlerin başında olması gerekiyordu” ithamı ağır basıyor. Sonuçta savunma bakanı o ve savaşı kazanması beklenen kişi de o.
Söz konusu yakından çekilmiş fotoğrafı analiz edenler, Putin'in, Şoygu ve Gerasimov'un yüzündeki ifadelere vurgu yaparak, "Sanki biri ölmüş gibi görünüyorlar, cenazede gibiler" diyor.
Kimileri Şoygu'nun sadece ordudan sorumlu değil, aynı zamanda kısmen ideolojiden de sorumlu olduğunu, Rusya'nın ideolojisinin temelini büyük oranda Şoygu'nun söylemi kontrol ettiği kanaatinde. Savunma Bakanı'nın sürekli askeri üniformayla görüntü vermesine rağmen askeri eğitimi olmadığı pek bilinmiyor ama gerçek bu.
Asker olmayan Savunma Bakanı Şoygu…
Çünkü 21 Mayıs 1955'te Tuva Özerk Bölgesi'ndeki Çadan'da etnik bir Tuva etnik toplumundan Kuzhuget Shoigu (1921–2010) ve Ukrayna doğumlu Rus bir anne olan Alexandra Yakovlevna Shoigu'nun (1924 – 2011) oğlu olarak doğan Sergei Kuzhugetovich Shoigu, Krasnoyarsk Politeknik Enstitüsü inşaat mühendisliği mezunu.
Askeri eğitimi falan yok. İnşaat projelerinde çalışmış. Ona statik hesapları sorun. Ne anlar askerlikten? 1990 yılında Shoigu, Sibirya'dan Moskova'ya taşındı ve Rusya Federasyonu Devlet Mimarlık ve İnşaat Komitesi Başkan Yardımcısı olarak atandı.
1991'de, daha sonra daha fazla sorumluluk verilen ve ilk olarak Acil Durumlar Devlet Komitesi ve sonunda Acil Durumlar Bakanlığı olarak yeniden adlandırılan ve Shoigu'yu bir hükümet bakanı yapan Kurtarma Kolordusu başkanlığına atandı. Sel, deprem ve terör eylemleri gibi acil durumlarda uygulamalı yönetim tarzı ve yüksek görünürlüğü nedeniyle popüler oldu.
1999'da Rus hükümet yanlısı Birlik Partisinin liderlerinden biri oldu. 1999'da Rusya'nın en prestijli devlet ödülü olan ‘Rusya Federasyonu Kahramanı' madalyasına layık görüldü. Mart 2012'de Shoigu, Moskova Oblastı Valisi için potansiyel adaylardan biri olarak ilan edildi. 5 Nisan 2012'de Moskova Oblast Duması (yasama organı) tarafından Moskova Oblastı'nın 3. Valisi seçildi ve 11 Mayıs 2012'de göreve başladı.
6 Kasım 2012'de Shoigu, Putin tarafından Savunma Bakanı olarak atandı. Görüldüğü gibi resmi biyografisine bakıldığında hiçbir askeri eğitimi yok. Tek özelliği St.Petersburg kliğinin başı, Henry Kissinger'in yakın dostu Putin'e biat etmiş olması.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına yakın kaynaklar, Savunma Bakanı Shoigu/ Şoygu’nun hasta olabileceğini, kalp spazmı geçirdiği, kalp damarları sorunu yaşadığını belirtiyor. Shoigu'nun Savunma Bakanlığı web sitesindeki profili de 11 Mart'tan beri güncellenmedi.
Savunma Bakanlığı profilindeki son haber güncellemesi, “özel askeri operasyonda öne çıkan” Rus askerlerine ödül dağıttığı 11 Mart tarihliydi. Bir sıkıntı var demek ki. Belki Putin, yakında Başbakanına kabinesini değiştirme talimatı verir. İşte o zaman yeni Savunma Bakanı ile profil yenilenir.
ABD'ye direnen son Apaçi: Geronimo… Apaçilerin son lideri Geronimo…
Apaçi Geronimo ile Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov arasında genomik/genotip bağ olabilir mi?
Valeri Vasilyeviç Gerasimov, 8 Eylül 1955 tarihinde Rusya'ya bağlı Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dünyaya geldi.
Tataristan'da bulunan Rus askeri akademisi Suvorov Military School / Suvorov Askeri Okulundan, daha sonra Kazan Higher Military Command School/Kazan Yüksek Tank Komutanlığı Okulu'ndan mezun oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 9 Kasım 2012 tarihinde Rusya Genelkurmay Başkanı olarak göreve atandı. Gerasimov, ilk olarak 1999 yılında Çeçenistan Savaşı'nda ordu komutanı olarak dikkatleri üzerine çekti ve o günden beri de Putin'in savaşlarında hep önemli roller oynadı. Ukrayna işgalinin planlayıcıları arasında da yer aldı. Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un da son kez 11 Mart'ta kamuoyu önüne çıktığı kaydedildi. O tarihte Türk meslektaşı Yaşar Güler ile görüştü. O gündür bugündür sırra kadem bastı.
Ukrayna'nın işgalinde Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov'dan beklentiler de en az Şoygu kadar yüksekti. Ancak şu ana kadar Gerasimov'un da bekleneni veremediği ve işgalin uzamasının faturasının kesildiği kişilerden biri olduğu yorumları yapılıyor.
Gerasimov'un askerlere zemin hazırlamak için konvansiyonel silahların kullanımını askeri olmayan yöntemlerle (dezenformasyon veya siber saldırılar gibi) birleştiren Rus "hibrit savaşının" mucidi olduğu söyleniyor. Hatta bu askeri yaklaşımın adını taşıyan bir “Gerasimov doktrini” bile var.
Ancak bu terimin mucidi, Rus askeri meseleleri konusunda uzman İngiliz Mark Galeotti, defalarca yanlış anlaşılmadan söz edip, düzeltmeye çalıştı. Rusya'da böyle bir resmi doktrinin olmadığını ve Gerasimov'un bir savaş teorisyeni olmadığını vurguluyor.
Ona göre bu, Gerasimov'un 2013 yılında yaptığı ve "savaş ve barış arasındaki sınırın giderek bulanıklaştığını" ve "stratejik hedeflere ulaşmanın askeri olmayan yollarının önem kazandığını" söylediği bir konuşmadan kaynaklanmış.
Mark Galeotti aslında Gerasimov'un analizini “Rus ordusunun nasıl hareket etmesi gerektiğini değil, Batı'nın nasıl işlediğini düşündüğünü” şeklinde açıklıyor. Türkçesi; gözünüzde büyütmeye gerek yok. Bizim Savunma Bakanı Em. Orgeneral Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler vallahi billahi bunlara beş değil beşbin çeker.
Putin'in kızgınlığının arka planında ne var?
Rusya'nın askeri planlarının ABD ve İngiltere'ye sızdırılması, Rusya Devlet Başkanı Putin'in en yakın çevresine bile ihtiyatlı davranmasına neden oldu. Batı medyası, öfkeli Rus liderin cadı avı başlattığını iddia ederken şüpheli isimleri de tek tek açıkladı. Şimdiye kadar yanından hiç ayırmadığı kişilere karşı bile temkinli davranan Rus lider, planları sızdıran 'suçluları' arıyor.
Rusya'dan ismi açıklanmayan kaynaklar, üst düzey generallerin ve seçkin kişilerin bile hedefte olduğunu belirtti. Putin'in şüphelendiği isimler arasında Ukrayna Savaşı'ndaki askeri operasyonlardan sorumlu olan isim Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bir numarada yer alıyor. Şoygu'nun 31 yaşındaki kızının Ukrayna'nın mavi ve sarı renkleriyle poz vermesi şüphelere tuz biber oldu. Rusya'nın, zayıf istihbarat nedeniyle savaşta ağır kayıplar verdiğini ileri süren Rusya Devlet Başkanının istihbarat teşkilatına kızgın olduğu uzun süredir dünya gündeminden düşmüyor. Bu da Rusya Güvenlik Servisi (FSB) başkanı Alexander Bortnikov'u şüpheli listesinde üst sıralara taşıyor.
Alexander Bortnikov, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev'in ekibinden. Patrushev'in Putin'in koltuğuna göz diktiği kendisi olmazsa bile Tarım Bakanı oğlunu Putin’in koltuğuna oturmak istediği istihbarat raporlarında yer almıştı.
Leningrad KGB'sinden bir başka eski yüz olan Bortnikov, 2008'de Nikolay Patruşev'in yerine FSB'nin liderliğini devraldı. Her iki ikisinin yakınlığı malum. FSB'nin diğer kolluk kuvvetleri üzerinde önemli bir etkisi olduğu gibi kendi özel kuvvet ekipleri de var.
Rus savaş makinesi teklemeye başladı. Akil adamlar savaşın daha fazla yıkıcı olmasına taş koyuyor olabilir. “Mişon’un günah keçisi” gibi, Putin de sonuçlanmayan savaşın faturasını kimlere keseceğini belirlemiş gibi. Ama Putin, bir dönem Türkiye’de yaşadığı için bilir, o bilmese Kremlin Sözcüsü Peskov bilir; ava giden avlanır.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Seçilmiş Kaynakça
https://zona.media/
https://www.ntv.com.tr/dunya/kremlinin-sadik-gucu-silovikler,
https://en.kremlin.ru/events/president/news/67876
https://www.politico.eu/article/putin-trump-sanctions-news-hacking-analysis/
https://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/crossing_continents/4313592.stm
https://www.nytimes.com/article/russia-ukraine-nato-europe.html
https://www.newsweek.com/russian-defense-minister-sergei-shoigu-missing-putin-1690948
https://www.france24.com/en/europe/20220304-shoigu-and-gerasimov-masters-of-putin-s-wars
https://publicnewstime.com/news/world/russian-defense-minister-sergei-shoigu-not-seen-for-12-days/
https://timesofindia.indiatimes.com/world/europe/explained-why-has-russia-invaded-ukraine-and-what-does-putin-want/articleshow/89798925.cms
https://www.news.com.au/finance/work/leaders/top-russian-military-figures-sergey-shoigu-and-valery-gerasimov-suddenly-vanish-from-public-eye/news-story/cd64a1107dec11756b96ba1e2f8a57a0
https://hindustannewshub.com/russia-ukraine-news/journalists-reported-the-disappearance-of-sergei-shoigu-and-valery-gerasimov-the-moscow-times/
https://foreignpolicy.com/2018/03/05/im-sorry-for-creating-the-gerasimov-doctrine/
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/askeri-planlar-sizdi-putin-kuplere-bindi-rusyada-cadi-avi-basladi-42028216
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60600848
https://www.cnnturk.com/dunya/iste-yakin-kurmaylari-arasinda-en-etkili-8-isim-putin-yakin-cevresinde-kimleri-dinliyor
https://serbestiyet.com/haberler/ceviriler/ceviri-ukrayna-krizi-putinin-yakin-cevresi-kimlerden-olusuyor-ve-savasi-kim-yurutuyor-86659/
https://www.dikgazete.com/yazi/moskova-da-putin-e-kim-darbe-yapar-neden-yapar-4309.html
Putin, Ukrayna savaşının faturasını Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile Rusya Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov'a kesti!
-ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov ülkelerinin Kuzey Suriye'deki operasyonlarını değerlendirirken, 6 Mart 2017, Antalya, Türkiye.-
İngiliz istihbaratı, Rusların aklını karıştırmayı sürdürüyor. Adamların Rus yönetiminin içinden bilgi akışı sağladıkları kesin. O kadar ki Rus Ordusunun Ukrayna’daki attığı her adımdan haberleri var. Çünkü Avrasyacı elitlerin nüfuz sahası Avrupacı ekip kadar yok.
Bu konuda Soğuk Savaş yıllarında İngiliz gizli servisinin önemli isimlerinden Albay Philip Kirby'ın torunu, BBC News Avrupa Editörü Paul Kirby, üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor. Bir Rusla evli olan Paul’un görev alanı, eski Sovyet coğrafyası ve bugünkü Rusya. Popüler olmayan deyimle o bir Sovyetolog. Hadi biz buna Rusya uzmanı diyelim. Rusça ve Felemenkçe biliyor.
Ona çanak tutan bir başka isim de Rusya’dan “Mediazona” editörü Dmitry Treschanin. Aslında o da Doğu Avrupa, Orta Asya, Kafkaslar ve Orta Doğu'daki ülkelerle ilgili haber, bilgi ve analizler yayınlayan ve raporlayan, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından finanse edilen bir kuruluş olan Radio Free Europe/Radio Liberty'in networkunda yer alan bir isim.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve silahlı kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Ukrayna Savaşının başlamasından sonra 11 Mart’tan itibaren ortadan kaybolduklarına dair tüm dünyada yayınlanan haberin kaynağı bu ikisi, Paul Kirby ile Dmitry Treschanin.
Putin'i, arkasından Ukrayna savaşına kim ittirdi?
İlk akla gelen Nikolay Patruşev. Çünkü o Ukrayna’nın ABD tarafından büyütülen suni bir devlet olduğu fikrinin en ateşli savunucusu. Bu nedenle Nikolay Patruşev’in Putin'i etkileyen silovik ekibin başı olduğu söylenebilir.
Ukrayna işgali başladığından beri, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Vladimir Putin tarafından başlatılan savaşın ana figürleri haline geldi. Kremlin'in başarısız savaşın sorumlusu olarak Shoigu ve Gerasimov'u ön plana çıkarmaya karar vermesi şaşırtıcı değil.
Putin'in gözünde, 2014'te Kırım'ı ilhak etmeye yönelik başarılı kampanyanın, Rusya'nın Suriye'deki askeri stratejisinin ve Donbas bölgesindeki Rus yanlısı isyancılara verilen desteğin mimarları onlar. Putin "O halde bedelini de onlar ödesin!" diye düşünmüş olabilir mi?
Bu ikili, aynı zamanda Putin'in en sadık takipçileri arasında görülüyor. İlginç bir şekilde, her ikisi de 2012'de kendi görevlerine Putin tarafından birkaç hafta arayla atandılar. Öyle ki, Gerasimov, genelkurmay başkanı olarak kaldığı sürece Shoigu'nun Savunma Bakanlığı görevinde kalacağı söyleniyor. Tam tersi de olabilir, Shoigu görevde kaldıkça Gerasimov da kalır. Kaderleri birbirine bağlı yapışık ikizler.
Ancak, Rusya devlet başkanının Ukrayna'daki iradesini hayata geçirmek için ön saflarda yer alan bu iki adamın çok farklı geçmişleri ve profilleri var. Shoigu, 1990'ların sonunda Boris Yeltsin yönetiminde de Putin döneminde olduğu kadar etkili olan ilk iktidar çemberinin ender üyelerinden biriydi.
Bazı Rusya uzmanlarına göre Putin'in eğer kulak verdiği bir kişi varsa, o da Ukrayna'yı askerden arındırma ve Rusya'yı "Batı'nın askeri tehdidinden koruma çizgisini" papağan gibi tekrar eden, uzun süreli sırdaşı Sergey Şoygu'dur.
Sergey Şoygu, Putin'le Sibirya'ya giden, onunla avlara katılıp balık tutan bir kişi. Ayrıca geçmişte Putin'in potansiyel halefi olarak görülüyordu. Şoygu, 2014'te Kırım'ın ele geçirilmesinden sorumluydu. Aynı zamanda, 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde bir ajanın ve 2020'de Sibirya'da politikacı Aleksey Navalni'nin zehirlenmesinden sorumlu tutulan Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başındaydı
Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in en uzun zamandır birlikte çalıştığı ve en fazla güvendiği isimlerden. Bu nedenle iki ismin Ukrayna konusundaki söylemleri neredeyse birebir. Şoygu da Ukrayna'nın askeri güçten arındırılması gerektiğini ve Rusya'nın Batı'dan gelen askeri tehditlerden korunması gerektiğini savunuyor.
Rus güçlerinin Ukrayna'da beklenmedik bir direnişle karşılaştığı ve ordunun moralinin düşük olduğu yorumlarının yaptığı esnada Başkomutan Putin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov arasında yapılan toplantıda Putin, masanın bir ucunda otururken orduyu yöneten iki subayı masanın diğer ucuna konumlandırması, "Putin bu insanların sözünü ne kadar dinliyor olabilir ki?" tartışmalarına yol açtı.
Rusya Savunma Bakanına yönelik eleştiriler az buz değil. İnsan taş olsa çatlar. Tenkitlerde; “Şoygu'nun Kiev'e ilerleyen güçlerin başında olması gerekiyordu” ithamı ağır basıyor. Sonuçta savunma bakanı o ve savaşı kazanması beklenen kişi de o.
Söz konusu yakından çekilmiş fotoğrafı analiz edenler, Putin'in, Şoygu ve Gerasimov'un yüzündeki ifadelere vurgu yaparak, "Sanki biri ölmüş gibi görünüyorlar, cenazede gibiler" diyor.
Kimileri Şoygu'nun sadece ordudan sorumlu değil, aynı zamanda kısmen ideolojiden de sorumlu olduğunu, Rusya'nın ideolojisinin temelini büyük oranda Şoygu'nun söylemi kontrol ettiği kanaatinde. Savunma Bakanı'nın sürekli askeri üniformayla görüntü vermesine rağmen askeri eğitimi olmadığı pek bilinmiyor ama gerçek bu.
Asker olmayan Savunma Bakanı Şoygu…
Çünkü 21 Mayıs 1955'te Tuva Özerk Bölgesi'ndeki Çadan'da etnik bir Tuva etnik toplumundan Kuzhuget Shoigu (1921–2010) ve Ukrayna doğumlu Rus bir anne olan Alexandra Yakovlevna Shoigu'nun (1924 – 2011) oğlu olarak doğan Sergei Kuzhugetovich Shoigu, Krasnoyarsk Politeknik Enstitüsü inşaat mühendisliği mezunu.
Askeri eğitimi falan yok. İnşaat projelerinde çalışmış. Ona statik hesapları sorun. Ne anlar askerlikten? 1990 yılında Shoigu, Sibirya'dan Moskova'ya taşındı ve Rusya Federasyonu Devlet Mimarlık ve İnşaat Komitesi Başkan Yardımcısı olarak atandı.
1991'de, daha sonra daha fazla sorumluluk verilen ve ilk olarak Acil Durumlar Devlet Komitesi ve sonunda Acil Durumlar Bakanlığı olarak yeniden adlandırılan ve Shoigu'yu bir hükümet bakanı yapan Kurtarma Kolordusu başkanlığına atandı. Sel, deprem ve terör eylemleri gibi acil durumlarda uygulamalı yönetim tarzı ve yüksek görünürlüğü nedeniyle popüler oldu.
1999'da Rus hükümet yanlısı Birlik Partisinin liderlerinden biri oldu. 1999'da Rusya'nın en prestijli devlet ödülü olan ‘Rusya Federasyonu Kahramanı' madalyasına layık görüldü. Mart 2012'de Shoigu, Moskova Oblastı Valisi için potansiyel adaylardan biri olarak ilan edildi. 5 Nisan 2012'de Moskova Oblast Duması (yasama organı) tarafından Moskova Oblastı'nın 3. Valisi seçildi ve 11 Mayıs 2012'de göreve başladı.
6 Kasım 2012'de Shoigu, Putin tarafından Savunma Bakanı olarak atandı. Görüldüğü gibi resmi biyografisine bakıldığında hiçbir askeri eğitimi yok. Tek özelliği St.Petersburg kliğinin başı, Henry Kissinger'in yakın dostu Putin'e biat etmiş olması.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına yakın kaynaklar, Savunma Bakanı Shoigu/ Şoygu’nun hasta olabileceğini, kalp spazmı geçirdiği, kalp damarları sorunu yaşadığını belirtiyor. Shoigu'nun Savunma Bakanlığı web sitesindeki profili de 11 Mart'tan beri güncellenmedi.
Savunma Bakanlığı profilindeki son haber güncellemesi, “özel askeri operasyonda öne çıkan” Rus askerlerine ödül dağıttığı 11 Mart tarihliydi. Bir sıkıntı var demek ki. Belki Putin, yakında Başbakanına kabinesini değiştirme talimatı verir. İşte o zaman yeni Savunma Bakanı ile profil yenilenir.
ABD'ye direnen son Apaçi: Geronimo… Apaçilerin son lideri Geronimo…
Apaçi Geronimo ile Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov arasında genomik/genotip bağ olabilir mi?
Valeri Vasilyeviç Gerasimov, 8 Eylül 1955 tarihinde Rusya'ya bağlı Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dünyaya geldi.
Tataristan'da bulunan Rus askeri akademisi Suvorov Military School / Suvorov Askeri Okulundan, daha sonra Kazan Higher Military Command School/Kazan Yüksek Tank Komutanlığı Okulu'ndan mezun oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 9 Kasım 2012 tarihinde Rusya Genelkurmay Başkanı olarak göreve atandı. Gerasimov, ilk olarak 1999 yılında Çeçenistan Savaşı'nda ordu komutanı olarak dikkatleri üzerine çekti ve o günden beri de Putin'in savaşlarında hep önemli roller oynadı. Ukrayna işgalinin planlayıcıları arasında da yer aldı. Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un da son kez 11 Mart'ta kamuoyu önüne çıktığı kaydedildi. O tarihte Türk meslektaşı Yaşar Güler ile görüştü. O gündür bugündür sırra kadem bastı.
Ukrayna'nın işgalinde Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov'dan beklentiler de en az Şoygu kadar yüksekti. Ancak şu ana kadar Gerasimov'un da bekleneni veremediği ve işgalin uzamasının faturasının kesildiği kişilerden biri olduğu yorumları yapılıyor.
Gerasimov'un askerlere zemin hazırlamak için konvansiyonel silahların kullanımını askeri olmayan yöntemlerle (dezenformasyon veya siber saldırılar gibi) birleştiren Rus "hibrit savaşının" mucidi olduğu söyleniyor. Hatta bu askeri yaklaşımın adını taşıyan bir “Gerasimov doktrini” bile var.
Ancak bu terimin mucidi, Rus askeri meseleleri konusunda uzman İngiliz Mark Galeotti, defalarca yanlış anlaşılmadan söz edip, düzeltmeye çalıştı. Rusya'da böyle bir resmi doktrinin olmadığını ve Gerasimov'un bir savaş teorisyeni olmadığını vurguluyor.
Ona göre bu, Gerasimov'un 2013 yılında yaptığı ve "savaş ve barış arasındaki sınırın giderek bulanıklaştığını" ve "stratejik hedeflere ulaşmanın askeri olmayan yollarının önem kazandığını" söylediği bir konuşmadan kaynaklanmış.
Mark Galeotti aslında Gerasimov'un analizini “Rus ordusunun nasıl hareket etmesi gerektiğini değil, Batı'nın nasıl işlediğini düşündüğünü” şeklinde açıklıyor. Türkçesi; gözünüzde büyütmeye gerek yok. Bizim Savunma Bakanı Em. Orgeneral Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler vallahi billahi bunlara beş değil beşbin çeker.
Putin'in kızgınlığının arka planında ne var?
Rusya'nın askeri planlarının ABD ve İngiltere'ye sızdırılması, Rusya Devlet Başkanı Putin'in en yakın çevresine bile ihtiyatlı davranmasına neden oldu. Batı medyası, öfkeli Rus liderin cadı avı başlattığını iddia ederken şüpheli isimleri de tek tek açıkladı. Şimdiye kadar yanından hiç ayırmadığı kişilere karşı bile temkinli davranan Rus lider, planları sızdıran 'suçluları' arıyor.
Rusya'dan ismi açıklanmayan kaynaklar, üst düzey generallerin ve seçkin kişilerin bile hedefte olduğunu belirtti. Putin'in şüphelendiği isimler arasında Ukrayna Savaşı'ndaki askeri operasyonlardan sorumlu olan isim Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bir numarada yer alıyor. Şoygu'nun 31 yaşındaki kızının Ukrayna'nın mavi ve sarı renkleriyle poz vermesi şüphelere tuz biber oldu. Rusya'nın, zayıf istihbarat nedeniyle savaşta ağır kayıplar verdiğini ileri süren Rusya Devlet Başkanının istihbarat teşkilatına kızgın olduğu uzun süredir dünya gündeminden düşmüyor. Bu da Rusya Güvenlik Servisi (FSB) başkanı Alexander Bortnikov'u şüpheli listesinde üst sıralara taşıyor.
Alexander Bortnikov, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev'in ekibinden. Patrushev'in Putin'in koltuğuna göz diktiği kendisi olmazsa bile Tarım Bakanı oğlunu Putin’in koltuğuna oturmak istediği istihbarat raporlarında yer almıştı.
Leningrad KGB'sinden bir başka eski yüz olan Bortnikov, 2008'de Nikolay Patruşev'in yerine FSB'nin liderliğini devraldı. Her iki ikisinin yakınlığı malum. FSB'nin diğer kolluk kuvvetleri üzerinde önemli bir etkisi olduğu gibi kendi özel kuvvet ekipleri de var.
Rus savaş makinesi teklemeye başladı. Akil adamlar savaşın daha fazla yıkıcı olmasına taş koyuyor olabilir. “Mişon’un günah keçisi” gibi, Putin de sonuçlanmayan savaşın faturasını kimlere keseceğini belirlemiş gibi. Ama Putin, bir dönem Türkiye’de yaşadığı için bilir, o bilmese Kremlin Sözcüsü Peskov bilir; ava giden avlanır.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Seçilmiş Kaynakça
https://zona.media/
https://www.ntv.com.tr/dunya/kremlinin-sadik-gucu-silovikler,
https://en.kremlin.ru/events/president/news/67876
https://www.politico.eu/article/putin-trump-sanctions-news-hacking-analysis/
https://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/crossing_continents/4313592.stm
https://www.nytimes.com/article/russia-ukraine-nato-europe.html
https://www.newsweek.com/russian-defense-minister-sergei-shoigu-missing-putin-1690948
https://www.france24.com/en/europe/20220304-shoigu-and-gerasimov-masters-of-putin-s-wars
https://publicnewstime.com/news/world/russian-defense-minister-sergei-shoigu-not-seen-for-12-days/
https://timesofindia.indiatimes.com/world/europe/explained-why-has-russia-invaded-ukraine-and-what-does-putin-want/articleshow/89798925.cms
https://www.news.com.au/finance/work/leaders/top-russian-military-figures-sergey-shoigu-and-valery-gerasimov-suddenly-vanish-from-public-eye/news-story/cd64a1107dec11756b96ba1e2f8a57a0
https://hindustannewshub.com/russia-ukraine-news/journalists-reported-the-disappearance-of-sergei-shoigu-and-valery-gerasimov-the-moscow-times/
https://foreignpolicy.com/2018/03/05/im-sorry-for-creating-the-gerasimov-doctrine/
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/askeri-planlar-sizdi-putin-kuplere-bindi-rusyada-cadi-avi-basladi-42028216
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60600848
https://www.cnnturk.com/dunya/iste-yakin-kurmaylari-arasinda-en-etkili-8-isim-putin-yakin-cevresinde-kimleri-dinliyor
https://serbestiyet.com/haberler/ceviriler/ceviri-ukrayna-krizi-putinin-yakin-cevresi-kimlerden-olusuyor-ve-savasi-kim-yurutuyor-86659/
https://www.dikgazete.com/yazi/moskova-da-putin-e-kim-darbe-yapar-neden-yapar-4309.html