PYD/YPG ile görüşen ve mitili Suriye’ye seren Türk İstihbaratçı kim?
PYD/YPG ile görüşen ve mitili Suriye’ye seren Türk İstihbaratçı kim?
- 14-06-2019 01:28
- 1117
- 14-06-2019 01:28
- 1117
MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, Türk siyasi literatürüne merhum Milli Görüş lideri Erbakan Hoca gibi yeni deyimler kazandırıyor.
“İstanbul'a mitili atacağım” demişti. Onun bu sözünü, Akşener de 2 gün önce alıp aynen kullandı. “Mitil” yüz geçirilmemiş yatak, yorgan, yastık ya da minder manasında.
TDK Deyimler Sözlüğü’nde; MHP lideri Bahçeli'nin kullandığı "Mitili atmak" deyiminin "Bir yere yapışıp kalmak, kurulmak, kalkmamak" gibi anlamları var. Yani bir yere gitmemecesine yerleşmek demek.
ABD, Suriye’de PYD/YPG oluşumunu Türkiye konusunda ikna edebildi mi?
Medyaya servis edilen haberlere bakılırsa Ankara ile Washington arasındaki görüşmelerde yaprak kıpırdamıyor.
Ankara ile Moskova hattı kriz eşiğinde.
Hatta Türkiye ve Rusya arasında “İkinci bir uçak krizi”ne yol açabilecek gelişmeler yaşanıyor.
Bu tür iddialara bakılırsa son haftalarda Rus Uçakları, Türkiye’nin hava sahasını kullanmadan, Suriye’deki üslere iniyor.
Suriyeli Kürt liderlere bakılırsa Türk istihbarat ve askeri bürokratları, ABDli yetkililer üzerinden PYD/YPG ile dirsek temasında.
Bence bu doğru olamaz. Çünkü sahanın asıl belirleyici faktörü Türk karar vericiler. Dolayısıyla böyle bir temasa ihtiyaç hissedildiğinde direkt temasa geçilebilecek diyalog kanalları mevcut.
ABD Suriye Özel Temsilcisi James Franklin Jeffrey’e dikkat!.. Çünkü ABD-Türkiye ilişkilerini onarmakla görevli…
Türkiye, uzun süredir NATO müttefiki ABD ile stratejik ortaklığı pek gündeme getirmiyor. Tecrübeyle sabit; ABD ile stratejik ortaklık, dünyanın en zehirli kobra yılanı ile aynı çuvala girmekle eş anlamlı.
ABD, Türkiye’ye yukarıdan bakıyor, üst perdeden konuşuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler eşitler arasındaki münasebete pek benzemiyor. Son “Mektup skandalı” bunun en yakın sıcak örneği.
Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın, iki ülke arasındaki diplomatik tahribatı onarmaya yeminli ve gönüllü bürokratlar da var.
Bunlardan biri de bir ayağı Ankara’ya çakılı Amerikalı diplomat, ABD Suriye Özel Temsilcisi James Franklin Jeffrey. James Franklin Jeffrey bir dönem ABD’nin Ankara büyükelçisiydi.
Türkiye'de görevlendirilmeden önce, George W. Bush başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini yürüten Jeffrey, 2008 yılı itibariyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlamıştı.
İyi derecede Almanca, Fransızca ve Türkçe bilen James F. Jeffrey daha önce de çeşitli görevlerinden dolayı Türkiye'de bulundu.
Jeffrey, son olarak Amerikan Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilciliği görevini yürütmekteydi. FETÖ yapılanmasının düzenlemiş olduğu darbe girişimi konusunda ABD yönetiminin tavrını eleştiren Jeffrey, Gülen konusunda radikal adımların atılmasını ifade etmiş ve idari tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söylemişti.
James Franklin Jeffrey, Suriye Kürtlerini Türkiye’ye eklemenin peşinde…
Jeffrey; bir yolunu bulup Şanlıurfa, Gaziantep veya Diyarbakır’a gizli getirilen PYD/YPG yetkilileri ile görüştüğü gibi Rojava özerk bölgesine de geçiyor.
ABD Başkanı DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilciliği görevini eski Büyükelçi Brett McGurk gibi asla Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri’ni bir araya getirmek gibi bir yanlışı tekrarlamıyor.
Bu sebeple, Irak'ın kuzeyindeki ne Erbil’de ne Süleymaniye’de ne de Duhok’ta onlarla temasta bulunmuyor.
Nitekim PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim’in, "Sayın James Jeffrey arada gidiyor, geliyor. O hem bu tarafa, hem o tarafa bazı şeyler söylüyor.
Direkt temas yahut dolaylı temas yok. Sadece James Jeffrey ve takımı arabuluculukta bulunuyor" şeklindeki açıklaması, Türkiye ile yapılan görüşmelerin üslubuyla itirafından başka bir şey değil.
Geçtiğimiz ay 22 Mayıs 2019’da Dışişleri Komisyonu oturumuda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Jeffrey; iki tarafla da görüştüğünü ancak henüz bir sonuca varılmadığını söylemiş, "Güvenli bölge oluşturulması için Türklerle ve yerel ortaklarımızla çalışıyoruz. Ama henüz bir anlaşmaya varmadık" demişti.
Amerikalıların, Suriye Kürtlerini Türkiye’ye yaklaştırma politikasını Ruslar mı baltalıyor?
PYD çizgisindeki örgütlerin çatı örgütü niteliğinde kurulmuş olan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi Üyesi Rojava’daki özerk yönetimin danışmanlarından Bedran Çiya Kurd, Moskova'nın Rojava Özerk Yönetimi ile Şam arasında bazı görüşmeleri organize etmeyi planladığını ancak "Türkiye ile ilişkilerinden dolayı taktiksel yaklaşarak bu görüşmeleri dondurduğunu" söyledi.
Bedran Çiya Kurd, Türkiye’nin tepkisinden çekinen Rusya’nın, Esad ve Kürtler arasındaki arabuluculuk görüşmelerini askıya aldığını da belirtmişti.
YPG ve Suriyeli muhalifler arasındaki gerilim de sürüyor. Türkiye, "PKK'nın Suriye kolu" olduğu gerekçesiyle YPG'yi "Terör örgütü" olarak görüyor. Tel Rıfat'ta yaklaşık 3 bin YPG'li savaşçı var.
YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanlarından Mazlum Kobani, Türkiye ile dolaylı görüşmelerin olduğunu söyledi.
Kim bu “Mazlum Kobani”?
Ferhat Abdi Şahin veya “Mazlum Kobani” kod adı ile “Şahin Cilo”, PKK'nın en üst düzey liderlerinden birisi. 1967, Afrin doğumlu. Türkiye’de eğitim gördü.
Bu Amerikalılar, Türkler’i de kendileri gibi balık hafızalı sanıyor. Oysa ada devleti olan kendileri, Türkler değil.
Hatırsanız 5 Mart 2018’de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Albey Robert Manning basın toplantısında tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu.
Manning, terör örgütü YPG/PKK'nın ana omurgasını oluşturan SDG'nin sözde komutanı Ferhat Abdi Şahin’den (“Mazlum Kobani” kod adını kullanıyor) “General Mazlum” ifadesiyle söz etmişti.
İçişleri Bakanlığı'nın PKK/KCK üyesi olarak kırmızı listede aradığı “Şahin Cilo” kod adıyla bilinen terörist Ferhat Abdi Şahin, Nisan 2017'de ABD Özel Harekât subaylarıyla Suriye'nin Karaçok Dağı'nda görüntülenmişti.
ABD’nin, desteği sürdüreceğini açıkladığı bu isim, aynı zamanda “Mazlum Kobani” adını da kullanıyor.
1990'lı yıllarda terör örgütü PKK'ya katılan Amerikalılar’ın “General Mazlum”u, “Şahin Cilo” kod adlı Ferhat Abdi Şahin, 28 Ekim 2015'ten bu yana İçişleri Bakanlığı'nın "En çok aranan teröristler listesi"nde.
Suriye Kürtleri’nin kafası karışık!
12 Mart 2018’de TEV-DEM Yürütme Konseyi Üyesi Aldar Xelil/ Aldar Halil; Afrin harekâtı öncesinde “Aslında Rusya, Türkiye üzerinden bize saldırıyor. Rusya’nın amacı Afrin’le birlikte İdlib, Cerablus ve Suriye’nin diğer bazı bölgelerini Türkiye’ye vermek istiyor.” demişti.
Türkiye, Amerika’yı Sıkıştırdı!..
-Rakka’da YPG flama ve arması ile devriyedeki ABD-askeri-
Türk yetkililer, Amerikalı meslektaşları ile yaptıkları görüşmelerde, ABD'den Suriye'de desteklediği YPG'li savaşçıları, sınırın 30-40 km güneyine gitmelerini sağlamalarını, ayrıca YPG'li güçlere tedarik ettiği ağır silahları alarak Türkiye'nin kontrolündeki güvenli bölgeye getirmesini istiyor.
Suriye’ye mitili seren Türk istihbaratçı?
TEV-DEM Yürütme Komitesi Üyesi Bedran Çiya Kurd, Suriye’deki PKKlı Kürtlerin MİT'le birlikte hareket eden KDP istihbaratına tepki gösterdiğini ifade ediyor.
Türk Askeri ve sivil istihbaratından bazı isimlerin, Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Askeri İstihbarat, Siyasi Asayiş Birimi, Milli Güvenlik Bürosu, Emniyet Güçleri Genel Müdürlüğü İstihbarat Birimi ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Birimi'yle görüştükleri iddia ediliyor.
Ancak bu söylentinin gerçek olmadığını belirten bir saha elemanına göre, ateşkesin ilanından hemen sonra Suriye rejim güçlerinin, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde 10 numaralı gözlem noktasına “Kasıtlı olduğu değerlendirilen” 35 havan atışı, bu iddiaları boşa çıkarıyor.
Suriye rejim güçlerince, İdlib As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zaviyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı gözlem noktasına 35 havan atışı ile gerçekleştirilen saldırıda üç Türk askeri yaralanmıştı.
Saldırı sonrasında Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ankara'nın yardım istemesi üzerine Türkiye'nin İdlib'de yer alan gözlem noktalarından birisine saldıran militanlara hava saldırıları düzenlediklerini söyledi.
Türkiye işi şansa bırakmaya niyetli değil. Türk ordusu İdlib Vilayeti’nin batı kırsalına büyük bir konvoy gönderdi.
Türk ordusu, konvoyu Hatay İlinden İdlib Vilayeti’ne girdi ve Cisruş Şuğur Bölgesi’ne doğru yola çıktı. Türk ordusu, Cisruş Şuğur ve Hama kuzey kırsalı arasındaki bölgede devriye gezmeye başladı.
Suriye’nin kuzeybatısındaki 72 saatlik bir ateşkes ilanından sadece 24 saat sonra Türk ordusunun bu intikali, ateşkes ilanına rağmen, İdlib’in güneybatı kırsalında çatışmaların devam etmesinden dolayı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Fırat’ın doğusuna bir gece ansızın gelebiliriz…” söylemleri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Lazkiye’deki Hmeymim üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük’le bir görüşme gerçekleştirdiği iddialarından sonra sıklaştı.
Suriyeli araştırmacı gazeteci Nizar Nayouf’un, MİT Müsteşarı Hakan Fidan liderliğindeki bir heyetin, Lazkiye’nin, Ceble bölgesinde yer alan Hmeymim askeri üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük ve beraberindeki bir heyetle görüşme düzenlediğini ileri sürmüştü.
Şubat 2018’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı başında olduğu heyetiin Lazkiye’nin Ceble bölgesinde Hmeymim askeri üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük beraberindeki heyetle görüşmesinin, önümüzdeki günlerde önemli gelişmelerin olacağını gösterdiğine dair analizimi sizlerle daha önce burada paylaşmıştım. (*)
Hatta eğer MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Lazkiye’deki Ruslara ait Hmeymim üssünde Ali Memlük ile görüştüyse, bu üçlü bir görüşme olmuştur.
Washington’a Suriye ile ilgili mesaj götüren Rus istihbaratçıların Hakan Fidan’a da temasları hakkında bilgi verdiklerini ve Suriye istihbarat başkanı Ali Memlük’le Amerika’ya uçtuklarının Ankara’nın bilgisi dahilinde olduğunu belirtmiştim.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 2018'in Kasım ayında yaptığı açıklamada “Türkiye ile Suriye arasında 6 görüşme yapıldığını” ifade etmişti.
Perinçek, görüşmelerde talebin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminden geldiğini belirtmişti.
Suriye Enformasyon Bakan Danışmanı Bassam Abu Abdullah, Türkiye ve Suriye istihbaratının Tahran'da bugüne kadar 2 kez İran himayesinde görüştüğünü açıklamıştı.
Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı ve Vatan Partisi eski Genel Başkan Yrd. İsmail Hakkı Pekin Paşa da; bu tür alt düzey temasların, Lübnan'daki Türk Büyükelçiliği'ndeki yetkililerin bir bölümü tarafından yürütüldüğünü iddia etmişti.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
(*) Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlûk, Suudi Arabistan'dan önce Ankara'da kimlerle görüştü?
MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, Türk siyasi literatürüne merhum Milli Görüş lideri Erbakan Hoca gibi yeni deyimler kazandırıyor.
“İstanbul'a mitili atacağım” demişti. Onun bu sözünü, Akşener de 2 gün önce alıp aynen kullandı. “Mitil” yüz geçirilmemiş yatak, yorgan, yastık ya da minder manasında.
TDK Deyimler Sözlüğü’nde; MHP lideri Bahçeli'nin kullandığı "Mitili atmak" deyiminin "Bir yere yapışıp kalmak, kurulmak, kalkmamak" gibi anlamları var. Yani bir yere gitmemecesine yerleşmek demek.
ABD, Suriye’de PYD/YPG oluşumunu Türkiye konusunda ikna edebildi mi?
Medyaya servis edilen haberlere bakılırsa Ankara ile Washington arasındaki görüşmelerde yaprak kıpırdamıyor.
Ankara ile Moskova hattı kriz eşiğinde.
Hatta Türkiye ve Rusya arasında “İkinci bir uçak krizi”ne yol açabilecek gelişmeler yaşanıyor.
Bu tür iddialara bakılırsa son haftalarda Rus Uçakları, Türkiye’nin hava sahasını kullanmadan, Suriye’deki üslere iniyor.
Suriyeli Kürt liderlere bakılırsa Türk istihbarat ve askeri bürokratları, ABDli yetkililer üzerinden PYD/YPG ile dirsek temasında.
Bence bu doğru olamaz. Çünkü sahanın asıl belirleyici faktörü Türk karar vericiler. Dolayısıyla böyle bir temasa ihtiyaç hissedildiğinde direkt temasa geçilebilecek diyalog kanalları mevcut.
ABD Suriye Özel Temsilcisi James Franklin Jeffrey’e dikkat!.. Çünkü ABD-Türkiye ilişkilerini onarmakla görevli…
Türkiye, uzun süredir NATO müttefiki ABD ile stratejik ortaklığı pek gündeme getirmiyor. Tecrübeyle sabit; ABD ile stratejik ortaklık, dünyanın en zehirli kobra yılanı ile aynı çuvala girmekle eş anlamlı.
ABD, Türkiye’ye yukarıdan bakıyor, üst perdeden konuşuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler eşitler arasındaki münasebete pek benzemiyor. Son “Mektup skandalı” bunun en yakın sıcak örneği.
Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın, iki ülke arasındaki diplomatik tahribatı onarmaya yeminli ve gönüllü bürokratlar da var.
Bunlardan biri de bir ayağı Ankara’ya çakılı Amerikalı diplomat, ABD Suriye Özel Temsilcisi James Franklin Jeffrey. James Franklin Jeffrey bir dönem ABD’nin Ankara büyükelçisiydi.
Türkiye'de görevlendirilmeden önce, George W. Bush başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini yürüten Jeffrey, 2008 yılı itibariyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlamıştı.
İyi derecede Almanca, Fransızca ve Türkçe bilen James F. Jeffrey daha önce de çeşitli görevlerinden dolayı Türkiye'de bulundu.
Jeffrey, son olarak Amerikan Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilciliği görevini yürütmekteydi. FETÖ yapılanmasının düzenlemiş olduğu darbe girişimi konusunda ABD yönetiminin tavrını eleştiren Jeffrey, Gülen konusunda radikal adımların atılmasını ifade etmiş ve idari tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söylemişti.
James Franklin Jeffrey, Suriye Kürtlerini Türkiye’ye eklemenin peşinde…
Jeffrey; bir yolunu bulup Şanlıurfa, Gaziantep veya Diyarbakır’a gizli getirilen PYD/YPG yetkilileri ile görüştüğü gibi Rojava özerk bölgesine de geçiyor.
ABD Başkanı DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilciliği görevini eski Büyükelçi Brett McGurk gibi asla Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri’ni bir araya getirmek gibi bir yanlışı tekrarlamıyor.
Bu sebeple, Irak'ın kuzeyindeki ne Erbil’de ne Süleymaniye’de ne de Duhok’ta onlarla temasta bulunmuyor.
Nitekim PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim’in, "Sayın James Jeffrey arada gidiyor, geliyor. O hem bu tarafa, hem o tarafa bazı şeyler söylüyor.
Direkt temas yahut dolaylı temas yok. Sadece James Jeffrey ve takımı arabuluculukta bulunuyor" şeklindeki açıklaması, Türkiye ile yapılan görüşmelerin üslubuyla itirafından başka bir şey değil.
Geçtiğimiz ay 22 Mayıs 2019’da Dışişleri Komisyonu oturumuda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Jeffrey; iki tarafla da görüştüğünü ancak henüz bir sonuca varılmadığını söylemiş, "Güvenli bölge oluşturulması için Türklerle ve yerel ortaklarımızla çalışıyoruz. Ama henüz bir anlaşmaya varmadık" demişti.
Amerikalıların, Suriye Kürtlerini Türkiye’ye yaklaştırma politikasını Ruslar mı baltalıyor?
PYD çizgisindeki örgütlerin çatı örgütü niteliğinde kurulmuş olan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi Üyesi Rojava’daki özerk yönetimin danışmanlarından Bedran Çiya Kurd, Moskova'nın Rojava Özerk Yönetimi ile Şam arasında bazı görüşmeleri organize etmeyi planladığını ancak "Türkiye ile ilişkilerinden dolayı taktiksel yaklaşarak bu görüşmeleri dondurduğunu" söyledi.
Bedran Çiya Kurd, Türkiye’nin tepkisinden çekinen Rusya’nın, Esad ve Kürtler arasındaki arabuluculuk görüşmelerini askıya aldığını da belirtmişti.
YPG ve Suriyeli muhalifler arasındaki gerilim de sürüyor. Türkiye, "PKK'nın Suriye kolu" olduğu gerekçesiyle YPG'yi "Terör örgütü" olarak görüyor. Tel Rıfat'ta yaklaşık 3 bin YPG'li savaşçı var.
YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanlarından Mazlum Kobani, Türkiye ile dolaylı görüşmelerin olduğunu söyledi.
Kim bu “Mazlum Kobani”?
Ferhat Abdi Şahin veya “Mazlum Kobani” kod adı ile “Şahin Cilo”, PKK'nın en üst düzey liderlerinden birisi. 1967, Afrin doğumlu. Türkiye’de eğitim gördü.
Bu Amerikalılar, Türkler’i de kendileri gibi balık hafızalı sanıyor. Oysa ada devleti olan kendileri, Türkler değil.
Hatırsanız 5 Mart 2018’de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Albey Robert Manning basın toplantısında tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu.
Manning, terör örgütü YPG/PKK'nın ana omurgasını oluşturan SDG'nin sözde komutanı Ferhat Abdi Şahin’den (“Mazlum Kobani” kod adını kullanıyor) “General Mazlum” ifadesiyle söz etmişti.
İçişleri Bakanlığı'nın PKK/KCK üyesi olarak kırmızı listede aradığı “Şahin Cilo” kod adıyla bilinen terörist Ferhat Abdi Şahin, Nisan 2017'de ABD Özel Harekât subaylarıyla Suriye'nin Karaçok Dağı'nda görüntülenmişti.
ABD’nin, desteği sürdüreceğini açıkladığı bu isim, aynı zamanda “Mazlum Kobani” adını da kullanıyor.
1990'lı yıllarda terör örgütü PKK'ya katılan Amerikalılar’ın “General Mazlum”u, “Şahin Cilo” kod adlı Ferhat Abdi Şahin, 28 Ekim 2015'ten bu yana İçişleri Bakanlığı'nın "En çok aranan teröristler listesi"nde.
Suriye Kürtleri’nin kafası karışık!
12 Mart 2018’de TEV-DEM Yürütme Konseyi Üyesi Aldar Xelil/ Aldar Halil; Afrin harekâtı öncesinde “Aslında Rusya, Türkiye üzerinden bize saldırıyor. Rusya’nın amacı Afrin’le birlikte İdlib, Cerablus ve Suriye’nin diğer bazı bölgelerini Türkiye’ye vermek istiyor.” demişti.
Türkiye, Amerika’yı Sıkıştırdı!..
-Rakka’da YPG flama ve arması ile devriyedeki ABD-askeri-
Türk yetkililer, Amerikalı meslektaşları ile yaptıkları görüşmelerde, ABD'den Suriye'de desteklediği YPG'li savaşçıları, sınırın 30-40 km güneyine gitmelerini sağlamalarını, ayrıca YPG'li güçlere tedarik ettiği ağır silahları alarak Türkiye'nin kontrolündeki güvenli bölgeye getirmesini istiyor.
Suriye’ye mitili seren Türk istihbaratçı?
TEV-DEM Yürütme Komitesi Üyesi Bedran Çiya Kurd, Suriye’deki PKKlı Kürtlerin MİT'le birlikte hareket eden KDP istihbaratına tepki gösterdiğini ifade ediyor.
Türk Askeri ve sivil istihbaratından bazı isimlerin, Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Askeri İstihbarat, Siyasi Asayiş Birimi, Milli Güvenlik Bürosu, Emniyet Güçleri Genel Müdürlüğü İstihbarat Birimi ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Birimi'yle görüştükleri iddia ediliyor.
Ancak bu söylentinin gerçek olmadığını belirten bir saha elemanına göre, ateşkesin ilanından hemen sonra Suriye rejim güçlerinin, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde 10 numaralı gözlem noktasına “Kasıtlı olduğu değerlendirilen” 35 havan atışı, bu iddiaları boşa çıkarıyor.
Suriye rejim güçlerince, İdlib As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zaviyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı gözlem noktasına 35 havan atışı ile gerçekleştirilen saldırıda üç Türk askeri yaralanmıştı.
Saldırı sonrasında Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ankara'nın yardım istemesi üzerine Türkiye'nin İdlib'de yer alan gözlem noktalarından birisine saldıran militanlara hava saldırıları düzenlediklerini söyledi.
Türkiye işi şansa bırakmaya niyetli değil. Türk ordusu İdlib Vilayeti’nin batı kırsalına büyük bir konvoy gönderdi.
Türk ordusu, konvoyu Hatay İlinden İdlib Vilayeti’ne girdi ve Cisruş Şuğur Bölgesi’ne doğru yola çıktı. Türk ordusu, Cisruş Şuğur ve Hama kuzey kırsalı arasındaki bölgede devriye gezmeye başladı.
Suriye’nin kuzeybatısındaki 72 saatlik bir ateşkes ilanından sadece 24 saat sonra Türk ordusunun bu intikali, ateşkes ilanına rağmen, İdlib’in güneybatı kırsalında çatışmaların devam etmesinden dolayı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Fırat’ın doğusuna bir gece ansızın gelebiliriz…” söylemleri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Lazkiye’deki Hmeymim üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük’le bir görüşme gerçekleştirdiği iddialarından sonra sıklaştı.
Suriyeli araştırmacı gazeteci Nizar Nayouf’un, MİT Müsteşarı Hakan Fidan liderliğindeki bir heyetin, Lazkiye’nin, Ceble bölgesinde yer alan Hmeymim askeri üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük ve beraberindeki bir heyetle görüşme düzenlediğini ileri sürmüştü.
Şubat 2018’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı başında olduğu heyetiin Lazkiye’nin Ceble bölgesinde Hmeymim askeri üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük beraberindeki heyetle görüşmesinin, önümüzdeki günlerde önemli gelişmelerin olacağını gösterdiğine dair analizimi sizlerle daha önce burada paylaşmıştım. (*)
Hatta eğer MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Lazkiye’deki Ruslara ait Hmeymim üssünde Ali Memlük ile görüştüyse, bu üçlü bir görüşme olmuştur.
Washington’a Suriye ile ilgili mesaj götüren Rus istihbaratçıların Hakan Fidan’a da temasları hakkında bilgi verdiklerini ve Suriye istihbarat başkanı Ali Memlük’le Amerika’ya uçtuklarının Ankara’nın bilgisi dahilinde olduğunu belirtmiştim.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 2018'in Kasım ayında yaptığı açıklamada “Türkiye ile Suriye arasında 6 görüşme yapıldığını” ifade etmişti.
Perinçek, görüşmelerde talebin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminden geldiğini belirtmişti.
Suriye Enformasyon Bakan Danışmanı Bassam Abu Abdullah, Türkiye ve Suriye istihbaratının Tahran'da bugüne kadar 2 kez İran himayesinde görüştüğünü açıklamıştı.
Genelkurmay İstihbarat Daire eski Başkanı ve Vatan Partisi eski Genel Başkan Yrd. İsmail Hakkı Pekin Paşa da; bu tür alt düzey temasların, Lübnan'daki Türk Büyükelçiliği'ndeki yetkililerin bir bölümü tarafından yürütüldüğünü iddia etmişti.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
(*) Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlûk, Suudi Arabistan'dan önce Ankara'da kimlerle görüştü?