Kırgızistan’da Parlamento Seçimleri yaklaşıyor - FETÖ bağlantılı Parti popülerlik kazanıyor

Kırgızistan, 28 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilecek parlamento (Cogorku Keneş) seçimlerine hazırlanıyor.

Merkez Seçim Kurulu, seçimlerde yarışacak dini ve etnik temelli partiler de dahil olmak üzere 20 partinin olduğunu belirtti.

Siyaset ve dinin bu şekilde iç içe geçmesi, Kırgızlar için yeni değil ve onlar açısından herhangi bir şüphe uyandırmıyor.

Iyman Nuru gibi FETÖ terör örgütü yapılanmaları ile bağlantıları bulunan bir partinin seçimlere katılacak olması, Kırgız toplumunda son derece şüphe uyandıran tepkilere neden oldu. Kırgız halkının önde gelen birçok temsilcisi, bu partinin aşırılıkçı olduğu gerekçesiyle seçimlerden çıkarılmasını talep etti.

Iyman Nuru Partisi, çoktan yerel seçimlerde 4 belediyeyi kazandı. Bakıldığında bu parti, ülkedeki bilinen en güçlü 5 siyasi güçten birisi konumunda. Kaldı ki dini çerçevede nev-i şahsına münhasır bir popülaritesi bulunmakta. Görünüşe göre partinin işleyişinin halka açık olmayan niteliği, Tacik ve Özbek nüfusu da dahil olmak üzere camilerde ve özel toplantılarda fikir ve görüşlerin tanıtımıyla telafi edildiği anlaşılıyor.

-Nurjigit Kadırbekov

Iyman Nuru Partisi’nin şu anki lideri Nurjigit Kadırbekov. Kendisi Kültür Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca, ABD’de yaşayan terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’e bağlı “Sapat” Liselerinin faaliyetlerini aktif olarak destekledi. Hatta bu FETÖ okullarının, Kırgız devlet eğitim kurumlarına nazaran daha iyi eğitim verdiğini öne sürdü.

Nurjigit Kadırbekov, ilginçtir 2013 – 2015 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Etnik – Dini Politika ve Sivil Toplumla Etkileşim Dairesi Başkan Yardımcısıydı. O dönemki Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in girişimi ile 2014 yılında İslam temelli eğitim için oluşturulan “Iyman” Devlet Fonu’na Başkanlık etti.

Bu fonun temel amacı, camilerdeki mollaların giderlerinin karşılanmasıydı.

Başlarda Türkiye de bu fona cömertçe sponsor oldu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın terör örgütü elebaşı Gülen’in Kırgızistan’daki eğitim kurumlarının kapatılması talebi ve tavsiyesi, o dönemki Kırgız Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından dikkate alınmayınca, Ankara bu fona aktardığı finansmanı durdurdu.

-Almazbek Atambayev

Nurjigit Kadırbekov, aynı zamanda terör örgütü FETÖ’nün sahip olduğu dini vakıflarla da yakın ilişkiler içerisinde oldu. Özellikle geçtiğimiz aylarda operasyonla tutuklanıp Türkiye’ye getirilen ve tutuklanan; Kırgızistan’daki Sapat Eğitim Kurumlarının eski başkanı ve FETÖ Terör Örgütü’nün Orta Asya Sorumlusu Orhan İnandı tarafından himaye edilen “Adep Başatı” (Ahlak Kaynağı) Vakfı ile birlikte çalıştı.

Zaten bu vakıf tarafından desteklenen Kırgız blog yazarları ve medya mensuplarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FETÖ terör örgütünün yaratacağı tehlikelere karşı uyarılarına son derece sert tepki vermesi ve hepsinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Orta Asya ülkelerinin içişlerine karışmaması gerektiğini ilan etmesi de şaşırtıcı değildir.

Günümüzde ABD’nin terör yapılanması olan Fetullahçıları, diğer ülkeler üzerinde baskı kurmak ve bazen de egemen devletlerdeki kendileri tarafından istemedikleri otoriteleri doğrudan değiştirmek için kullandığı bir sır olmaktan çıktı. FETÖ terör örgütü ile bağlantılı veya terör örgütünün yapılanmaları tarafından himaye edilenler, uzun süredir hapse atılıyor. Bunun en son örneği de FETÖ Terör Örgütü Orta Asya Sorumlusu Orhan İnandı’dır.

Yine de Iyman Nuru Partisi’nin mevcut başarısı, Kırgızistan’daki FETÖ terör örgütü yapılanmalarının hala çok güçlü olduğunu ve ABD’nin sürekli siyasi ve ekonomik baskısı altında olan bu küçük cumhuriyetin yetkililerinin bunlara karşı çıkmasının zor olduğunu gösteriyor.

Iyman Nuru Partisi, 28 Kasım seçimleri sonrası Cogorku Keneş’te sandalye kazanırsa; FETÖ terör örgütü yandaşlarının fiili durumları yasallaşacağı için yargıdan muaf olacaklar. Haliyle bu durum ABD’nin Kırgızistan’daki etkisini daha da güçlendirecektir.

Kırgızistan’da yaklaşan seçimlerin sonuçları, ülkenin gelecekteki siyasi seyrini büyük ölçüde belirleyecek. Türkiye, 2016 yılında büyük bir baskıya maruz kaldı, dayandı ve büyük çabalarla başararak FETÖ terör örgütü etkisinden kurtuldu. Bu kazanım, bugün Türkiye’nin hem yurt içinde hem de yurt dışında başarılı ve bağımsız bir politika izlemesini sağlıyor.

Kırgızistan’daki devlet kurumları ise hala çok genç ve kırılgan yapılara sahipler. Kırgızistan’ın FETÖ virüsünden kurtulup kurtulamayacağını zaman gösterecek.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

...