Kırım Tatar Halkının Sosyo-Politik Güçleri Kongresi Akmescit/Simferopol'de yapıldı

Kırım halkı, 2014 yılında gerçekleştirdiği referandum neticesinde Rusya Federasyonu’na katıldı. 

Bu kararın ardından hepimizin gözü Kırım Tatarlarına çevrildi.

Bundan sonra Kırım Tatarlarına ne olacaktı? 

Hem Rusya Federasyonu’nun hem de Kırım Cumhuriyeti hükumetlerinin Kırım Tatarlarına karşı tavırları birçok insanı şaşkınlığa uğrattı.

-Kongreden video görüntüsü için üstteki fotoğrafa tıklayabilirsiniz...-

Kırım Tatarları, 23 yıllık “Ukrayna Periyodu” olarak tabir edilen süreçte edinemediği imtiyazları elde ediyordu. 

Kırım Tatarcası resmi dil statüsüne sahip oluyor; Kırım Tatarları devlet kademelerinde hiç olmadığı kadar yer buluyordu.

Şaşkınlığın asıl sebebi uzun yıllardır Türk kamuoyunda Kırım ve Kırım Tatarları konusunda toplumun yanlış bilgilendirilmesiydi.

Geçtiğimiz günlerde yine önemli bir gelişme yaşandı. 

Kırım Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit/Simferopol’de “Kırım Tatar Halkının Sosyo – Politik Güçleri Kongresi” yapıldı.

-Kongrenin yapıldığı Kırım Tatar Tiyatrosu – Akmescit/Simferopol-

Kongrede, Kırım’ın gelişme stratejisi sunuldu. 

Sosyo-ekonomik ve kültürel konularda birçok önemli hedefler belirlendi. 

Bu kongre, temelinde Kırım Tatarlarının kendilerini, kalan Kırım halkından ayrı tutmadığını tüm dünyaya gösterdiği bir organizasyon oldu.

Kongreye, yarımadanın dört bir yanından 500 katılımcı geldi.

Bilindiği gibi, 8 Eylül tarihinde Kırım’da Devlet Konseyi yani parlamento seçimleri olacak. 

Seçimlere, Kırım Tatarı adayların yanı sıra; Kırım Tatar sivil toplum örgütü liderleri, Kırım Tatar entelijansiyası ve din adamları katıldılar. 

Oturumlarda 2014-2019 yılları arasındaki beş yılın genel bir raporu çıkartıldı. 

Ana konu: Kırım Tatarlarının kamusal alana daha aktif olarak katılımı ve bunun nasıl geliştirebileceğiydi. 

Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Aksenov, kongrede yaptığı konuşmasında Kırım Tatarlarının tarihi anavatanlarında daha iyi yerlere gelmeleri için; fiziksel, ruhsal, ekonomik ve entelektüel olarak daha güçlü olmasına dikkat çekti. 

Aksenov, konuşmasının bir kısmında şunları ifade etti:

“Her şeyden önce, dışarıdan kimselerin bize baskı altında bir halk olduğumuzu, dargın ve kırgın olduğumuzu söyleyememesi için güçlü olmalıyız. ‘Kırım Tatar halkının ihtiyaçları’ adı altında uluslararası platformlardan para dilenen, on milyonlarca dolara daire satın alanlar; 2014 yılının öncesinde kaldılar. 

Başarılarımız, Kırım Tatar halkının acıları üzerinden para kazanmaya çalışan tüm politik spekülatörleri kahrediyor. Hepimiz güçlü olacağız!”

Aksenov, Kırım Müftüsü Emirali Ablayev ve Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Yakubov için de ayrı bir parantez açtı. 

-Kırım Müftüsü Emirali Ablayev-

Bu iki ismi, bireysel çabalarından ve pek çok olumlu gelişimi sağladıklarından dolayı tebrik etti. 

Ablayev ve Yakubov’u, Kırım Tatar halkına karşı düzenlenen bilgi dezenformasyonuna ve saldırılara karşı adeta birer kalkan olarak nitelendirdi.

*

Kırım Cumhuriyeti Devlet Etnik İlişkiler Komitesi ve Sınırdışı Edilmiş Halklar Devlet Komitesi (GOSKOMNATS) Başkanı Kırım Tatarı Lenur Abduramanov ise Kırım’ın kalkınmasında Kırım Tatarlarının önünün açık olduğunu belirtti. 

-GOSKOMNATS Başkanı Lenur Abduramanov-

Kırım’ın yararına ve refahına hizmet için Tatarların diğer halklarla birlikte gelişmesi gerektiğini belirten Abduramanov’a göre, son beş yıldaki başarılar, Tatarların kaderini çizmesi adına bir altyapı oluşturdu. 

Kırım Cumhuriyeti Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Kırım Tatarlarının Eğitim, Bilim ve Gençlik Komitesi Başkanı Lemara Selendili, Kırım Tatarlarının kültürünün yeniden canlanması için iyi koşullar bulunduğundan emin olduğu yönünde açıklamada bulundu. 

Lemara Hanım’a göre; son beş yılda kâh devlet konseyindeki kâh kent konseylerindeki 55 Kırım Tatarı vekilin, halkın çıkarlarını temsil etmesi zor oldu. 

Kırım Cumhuriyeti Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Kırım Tatar Halkı Milli Şurası’nın Eğitim, Bilim ve Gençlik Komitesi Başkanı Lemara Selendili, Kırım Tatarlarının kültürünün yeniden canlanması için iyi koşullar bulunduğundan emin olduğu yönünde açıklamada bulundu.

-Lemara Selendili-

Lemara Hanıma göre; son beş yılda kâh devlet konseyindeki kâh kent konseylerindeki 55 Kırım Tatarı vekilin halkın çıkarlarını temsil etmesi zor oluyordu. 

Kırım Tatar nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinde, halk adına konuşacak insanlar azdı. 

Selendili, konuşmasında çok önemli bir noktaya daha şu cümlelerle parmak bastı: 

“Şu anda yarımadanın politik yaşamına yaklaşık 500 Kırım Tatarı aktif olarak katılıyor. Çünkü çok şey yapıldı. Ancak daha fazlası yapılması gerekiyor.”

Selendili konuşmasında ayrıca: ”Önümüzdeki seçimler neticesinde yarımadanın politik yaşamına yaklaşık 500 Kırım Tatarı aktif olarak katılacak. Çünkü çok şey yapıldı. Ancak daha fazlası yapılması gerekiyor.” dedi.

Kongrede son olarak yakın zamanda Kırım Tatarlarına yönelik devlet destekli projelerin tanıtımı yapıldı. 

Buna göre, son dönemde “Kerç” şehrinde 72 dairelik bir bina yapıldı. 

Akmescit/Simferopol’e bağlı bulunan Fontan ve Lugovoye ilçelerinde 520 çocuğa yetecek düzeyde anaokulu açıldı. 

Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki halkın hayat standartlarını yükseltmek amacıyla 9 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşendi ve 1.100 aileye gaz ocağı temin edildi. 

750 haneye yönelik 18.3 kilometrelik elektrik şebekesi yeniden düzenlendi ve 400 aileye ait 7 kilometrelik su altyapısında modernizasyon çalışması yapıldı.

İlgil Video için tıklayın...

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

...