Ukrayna’daki insani yardım koridorlarındaki gelişmeler ışığında: Kızıl Haç tarafsız mı?

Ukrayna’daki insani yardım koridorlarındaki gelişmeler ışığında: Kızıl Haç tarafsız mı?

Ukrayna’nın doğusunda bulunan şehirlerdeki durumu “insani bir felaket” olarak değerlendirebiliriz. Buna paralel olarak, Kiev makamları, vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerine izin vermiyor.

Ukrayna hükumeti, Rusya’ya giden koridorları reddediyor; önerilen güzergahları görmezden geliyor ve kontrol noktalarında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya sınırına gitmek isteyen araçlara ateş ediyor.

Ukrayna ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki şehir ve kasabalarda yaşayan milyonlarca vatandaşı, rehin almış durumda. Savaş alanından çıkmalarına izin verilmiyor. Bu insanlar, Rusya’ya gitmek istiyorlar. Rus tarafı da insani koridor açmaya çalışıyor.

Sivil nüfusu gözetmekle görevli birçok uluslararası örgütler var. Bunlardan birisi de Uluslararası Kızıl Haç örgütü. Ancak Ukrayna’daki mevcut durum, başta Kızıl Haç olmak üzere dünya genelindeki insani yardım kuruluşlarının tarihinde yeni bir sayfa açtı.

Kızıl Haç ’ın mevcut ihtilaftaki politikası çok belirsiz görünüyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Kızıl Haç’ın desteği olmadan Ukrayna makamlarının tek taraflı insani koridorları başlatmasının imkansız olduğunu; bu nedenle Doğu Ukrayna’da insani koridorlar düzenleme konusunun belirsiz olduğunu söyledi.

Ancak Vereşçuk, insani koridorları tek taraflı başlatmanın neden imkansız olduğunu açıklamıyor. Bu açıkça mümkün olduğu halde Ukraynalı yetkililerin sorunu çözmekle ilgilenmediği görünüyor.

Harkov sakinlerinin Rusya’ya insani yardım koridorlarının açılmasına ilişkin çağrılarını da duymayan Ukrayna Başbakan Yardımcısı için, belki de bu insanlar Rusya’ya gitmek istedikleri için önemsizler. Kaldı ki insani yardım koridorları, Batıya doğru açılsa bile bu insanların ne parası ne de gücü olmadığına göre Polonya sınırına ulaşmaları deyim yerindeyse imkansızdır.

Kızıl Haç’a gelince; örgüt, silahlı çatışmalardan etkilenen insanların yaşamlarını ve onurlarını korumak olan amaç ve hedeflerini terk etmiş görünüyor.

Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’daki Kriz Yönetiminden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Amin Awad da Kızıl Haç’ın girdiği yola sapmış halde.

Dolayısıyla mülteci sorunu hala kritik.

Avrupa şimdiden Ukrayna’dan mülteci kabul etme kapasitesinin fiilen tükendiğini ilan ediyor.

Rusya, mültecileri kabul etmeye ve onlara ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

2,7 milyon Ukraynalının, Rus topraklarına tahliye edilmek istendiği söyleniyor.

Ukraynalı yetkililer ise Kızıl Haç’ın faaliyetlerini tamamen durdurduğu şu anda Rusya’ya gitmeye çalışan sivilleri engelliyor.

Bu bağlamda, dünya toplumunun, uluslararası örgütleri; tarafsızlığını koruma ve tüzüklerinde yazılı işlevleri yerine getirme ihtiyacına ikna etmesi gerekiyor.

Uluslararası Kızıl Haç, Ukrayna sivil nüfusunun savaş bölgesinden mültecileri kabul etmeye ve onlara ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamaya hazır olan Rusya topraklarına güvenli bir şekilde çıkışını sağlamak için insani koridorlar düzenlemekle yükümlüdür.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

...