Ukrayna'daki yolsuzluk Türkiye'ye tehdit oluşturuyor! “Bayraktar TB2’lerin karaborsada satışı” hikayesinin devamı var

Ukrayna'daki yolsuzluk Türkiye'ye tehdit oluşturuyor! “Bayraktar TB2’lerin karaborsada satışı” hikayesinin devamı var

2022 yılının Aralık ayı sonunda, Batılı ortaklar tarafından Ukrayna'ya askeri yardım olarak teslim edilen silahların farklı amaçlarla ve farklı fiyatlarda çeşitli mekanlarda satışa nasıl sunulduğunu yazmıştık.

Ukraynalıların 'demokrasi' hayalleri Avrupa'da bir canavar yarattı! -Bayraktar TB2 parçaları bile kaçak silah karaborsasında satışta” başlıklı makalede, Ukraynalı kaçakçıların önerdiği, Türk Bayraktar TB2 Drone'unun süspansiyonda 4 adet güdümlü mühimmatla ilgili olduğu belirtilmişti. Yazıda, Ukraynalı kaçakçılar tarafından vurulan Bayraktar insansız hava aracının enkazının satılmasından bahsetmiştik. (*)

Önceki gün, geçen Aralık ayındaki o makalede açıklanan mevzunun büyük bir yap-bozun bir bölümü olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, düşürülen Bayraktar'ın enkazının yasadışı satışı ile ilgili hikayenin devamı var.

Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı 1991’den, 2014'te Donbass'taki savaşın başlangıcına kadar Ukrayna, dünyanın en büyük on silah ihracatçısı arasında. Ana silah akışı Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yönelik.

Kaostan ve yolsuzluktan yararlanan Ukraynalı silah baronları, Sovyet ekipmanlarıyla dolu olan depoları boşalttılar. 90'lı yıllarda Sovyet silah ticareti, neredeyse en karlı alan haline geldi. Her şeyi sattılar; helikopterler, uçaklar, tanklar, makineli tüfekler ve mühimmat.

Devlet memurları ve mafya babaları aynı alanda kaçakçılık yapıyorlardı.

Bir süre sonra güvenlik güçleri ve yetkililer, kendilerinin yasaları ve hatta uluslararası ambargoları ihlal edebileceklerine karar verdiler ve kaçakçılık pazarını ortadan kaldırdılar, silah işlerini ele geçirdiler. Silah alım operasyonlarının her zaman yasal olmadığını belirtmemize gerek yok!..

Ukraynalıların yasadışı silah satışı konusundaki Sovyet sonrası deneyimi boşa gitmedi; aksine, coğrafyayı geliştirdi ve önemli ölçüde genişletti.

Böylece, 2020 yılının Kasım ayı başlarında, Europol'un desteğiyle İspanyol güvenlik güçleri, silah ticareti ve kara para aklama konusunda iyi organize edilmiş bir suç çetesini ortadan kaldırdılar.

Europol'e göre, Letonyalıların ve İspanyolların da dahil olduğu suç şebekesi, Ukrayna'dan Akdeniz’den  ticari gemilerde tanklar ve patlayıcılar da dahil olmak üzere Rus silahlarını yasadışı bir şekilde taşıdı.

Teslimat esas olarak Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki uluslararası ambargonun yayıldığı çatışma bölgelerinde gerçekleşti

O zamandan beri, Ukrayna'da silah ticareti sadece bir iş değil, sanki bir politika -örneğin- gaz ticareti ile aynı.

Ukraynalı üst düzey yetkililerin dahil olduğu medyada periyodik olarak ortaya çıkan bir sıra skandallar da bunu doğrulamaktadır.

2002 yılının Nisan ayında ortaya çıkan şok olayların birini hatırlamak yeterlidir…

Devlet korumaları Binbaşı Nikolai Melnichenko, Amerikalılara Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma'nın ofisinde “Ukrspetsexport” şirketinin başkanı Valeriy Malev ile yapılan görüşmelerin kayıtlarını vermişti.

Kayıtlarda Kuçma ve Malev, Amerikan yasaklarını atlayarak Ürdün üzerinden Irak'a dört adet “Zincir postaradyo istihbarat istasyonu tedarik etme olasılığını tartışıyorlardı.

Ardından, 25 Eylül 2008'de Somalili korsanlar, Ukraynalı işadamı Vadim Alperin'in sahibi olduğu “Faina” gemisini ele geçirdiler.

Gemide T-72 tankları, BM-21 “Dolu” füze fırlatma sistemleri, ateşli silahlar ve resmi olarak Kenya'ya yönelik diğer askeri ekipmanlar vardı.

Skandal, İngiliz gazetecilerin BBC’deki makalesine de konu oldu.

Makalenin yazarları, Kiev'in söylediği gibi silahların Kenya'ya değil, Güney Sudan'a yönelik olduğunu iddia ettiler.

22 yıllık kanlı iç savaşın ardından iki milyondan fazla insanın kurban edildiği o dönemde ülkenin (Güney Sudan) Sudan'dan ayrılma sürecinde olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Olay sonucunda Kiev, Güney Sudan'a destek olmakla suçlanmaya başladı. Böylece, 25 Eylül 2017'de uluslararası insan hakları örgütü “Uluslararası Af Örgütü”, Ukrayna'yıiç savaş sırasında Güney Sudan'a silah tedarik etmekle” suçladı.

Bir süre sonra, yolsuzluk ve organize suçla ilgili soruşturmalar yürüten OCCRP örgütü, Ukraynalı şirketlerin, özellikle de AB'nin Sudan ve Güney Sudan'a silah satma ambargosunu atlayarak, Polonyalı BRDM-2 zırhlı taşıyıcılarının Afrika ve Orta Doğu'ya tedarik edilmesinde arabuluculuğa katılımını da yazdı.

Savaş başladığından şimdiye kadar, Ukrayna'daki silah kaçakçılığıyla ilgili durum düzelmedi, aksine daha grotesk formlar aldı.

Ukraynalı askeri-politik kurumun iştahı azalmadı, tam tersi, silahlanma olanakları ve çeşitliliği daha da genişledi.

Ve eğer daha önce, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, Ukraynalı yetkililer, yasadışı olarak Sovyet silahlarını satıyorlardı ise bugün tüm ahlaki engelleri aşmış olan "Halkın Hizmetkarları", Batılı ortakların “Ukrayna’ya yardım” şeklinde sağladıkları silah ve askeri teçhizatı uluslararası karaborsa piyasalarda satıyorlar.

Başlangıçta bahsettiğimiz Aralık tarihli makalede, satıcı ile kaçakçılar olduğu iddia edilen Bayraktar İHA'sının potansiyel alıcısı arasındaki yazışmaların ekran görüntüleri sunuldu. (*)

Yazışmaların bağlamına göre konu; vurularak düşürülmüş bir Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı’nın enkazının satılmasıyla ilgiliydi.

Fotoğraflarda UAV'NİN seri numarası - 211100021 (PN-11005220100) açıkça görülüyordu.

Ve geçen gün, ünlü bir “Telegram” sosyal hesabı (https://ednews.net/ru/news/world/571762-komu-pridetsya-rasplatchivatsya-tcherniy-rinok) Türkiye'den Ukrayna'ya gelen yüksek teknolojili silahların, Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı’nın satışını doğrulayan bazı kanıtları açıkladı.

Rus internet kaynağı tarafından sağlanan “Telegram” verilerine bakılırsa, bunun Ukrayna'da vurulan Bayraktar İHA'sı TB2 olduğunu düşünebiliriz.

Fotoğraflarda seri numaraları bile oldukça net görülebilir. Ukraynaca “Блок управлiння живленням” (Güç Kontrol Ünitesi) plakalı bir parçanın seri numarası SN 211200033'tür.

Her iki gazetecinin de aynı Bayraktar TB2 biriminin karaborsada satış zincirini açıkladığı anlaşılıyor.

Bunu, ‘drone'nun parçalarındaki seri numaralarının benzerliği de ıspat ediyor.

Her iki makalede de seri numaraları (SN 21110021, SN 211200033) bulunan hisselerin aynı Bayraktar TB2 birimine ait olduğunu iddia eden anonim uzmanlar da var.

Daha önce de yazdığımız gibi, Ukrayna'dan silah kaçakçılığına birçok devlet dahil olmuş, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine çeşitli şekillerde ihraç edilmektedir.

Romanya ve Arnavutluk'un limanları, silah kaçakçılığına karışmış olabilir. Moldova da uygun bir kaçakçılık rotasını temsil ediyor.

Araştırma sırasında Batılı gazeteciler tarafından bazı kaçakçılık yolları açıklandı.

İstikametlerden biri; Ukrayna - Moldova - Romanya - Gürcistan - Türkiye - Irak rotasıdır.

Dahası bu trafik yanı sıra Türkiye'nin güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.

Ukraynalılar tarafından yasadışı yollarla satılan Bayraktar İHA'ları, Türkiye'de terörist olarak tanınan bir örgüt olan “Kürdistan İşçi Partisi”nin (PKK / YPG) temsilcilerinin ellerine de geçebilir.

-Konu ile ilgili sosyal medya üzerindeki yazışmalardan bazılarının ekran görüntüleri (görüntüler, yazı sonunda da ekli)-

Türkiye'nin yardımına karşılık olarak Ukrayna'nın, herhangi bir fırsatta Türk ordusuna karşı kullanılacak olan Ankara'nın düşmanlarına Türk İHA'ları “teşekkür” olarak verdiği ortaya çıkıyor.

Bağımsızlığını elde etmesinden bu yana 30 yıllık tarihinde, Ukrayna devleti veya vatandaşları sistematik olarak silah kaçakçılığıyla ilgili çeşitli uluslararası skandallara maruz kaldılar.

Ve bugün Ukrayna, silah kaçakçılığıyla ilgili yasaları, neredeyse açık bir şekilde kötüye kullanıyor veya ihmal ediyor.

Ve şimdi, Ukrayna'nın siyasi dikeyinin her seviyesinde gelişen yolsuzluklar, sadece Kiev rejimi için değil, aynı zamanda Ukrayna'ya destek veren ülkeler için de bir tehdit oluşturduğu noktaya geldi; özellikle Türkiye için.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

(*) Ukraynalıların 'demokrasi' hayalleri Avrupa'da bir canavar yarattı! -Bayraktar TB2 parçaları bile kaçak silah karaborsasında satışta

https://www.dikgazete.com/yazi/ukraynalilarin-demokrasi-hayalleri-avrupa-da-bir-canavar-yaratti-bayraktar-tb2-parcalari-bile-kacak-silah-karaborsasinda-satista-5157.html

.

.

.

.

.

...