- 02-02-2025 02:52
- 488
Vietnam ile Kuzey ve Güney Kore arasında özel ilişki
Aynı kader, farklı sonuç.
Bağımsız bir Vietnam...
20. yüzyılda hem Vietnam hem de Kore, emperyalist sömürgeciliğin kurbanı olmuş ve her iki ülke de sömürge haline getirilmiştir. 6 Haziran 1884'te, Nguyen Hanedanlığı'nın teslim olmasını ve Vietnam feodal devletinin yıkılarak Fransız sömürgesi haline gelmesini simgeleyen Patenotre Antlaşması imzalandı. Fransız sömürgeciler Vietnam'ı yönettiler ve kaynaklarını sömürdüler; kömür, altın, odun, Vietnam halkının 85 yılı aşkın iktidarı boyunca emeği. Ağustos 1945'te Vietnam Komünist Partisi önderliğinde Vietnam halkı, Japon faşist hükümetini devirmek ve iktidarı halka geri vermek amacıyla ayaklandı. Fransa, 1943 yılında Avrupa cephesinde Almanya'ya yenilince Vietnam'ı Japon faşistlerine sattı.
Ancak II. Dünya Savaşı'nın, Japon faşistlerinin Çinhindi'ndeki silahsızlandırılması bahanesiyle sona ermesinin ardından, Fransız sömürgeciler, İngiliz sömürgecileri takip ederek Çinhindi ve Vietnam'ı yeniden kontrol altına aldılar. Vietnam halkı, çekirdeğini Vietnam Komünist Partisi'nin oluşturduğu Viet Minh hükümetinin doğru liderliği altında, Fransız sömürgeciliğine karşı 10 yıl boyunca kararlılıkla mücadele etti. 7 Mayıs 1954'te Kuzeybatı'da Parti ve Başkan Ho Chi Minh önderliğindeki Vietnam ordusu, tüm zorlukları ve meydan okumaları aşarak cesurca savaştı ve en güçlü Dien Bien Phu kalesini, Fransız sömürgesi Indochina'yı ve Amerikan emperyalist müdahalesini yendi.
-Dien Bien Phu Zaferi 7 Mayıs 1954'te
Imzalanan Anlaşmaya göre, Vietnam 17. paralel boyunca geçici olarak iki bölgeye bölündü. Konferansa katılan taraflar, "Her halükarda, bunun siyasi veya bölgesel bir sınır olarak kabul edilemeyeceğini" vurguladılar. Bu ayrılık geçiciydi. İki bölgenin 1956 Temmuz'una kadar “özgür ve demokratik” genel seçimlerle birleştirilmesi gerekiyor. Fransız ordusunun Kuzey'den, Viet Minh'in ise Güney'den 300 gün içinde çekilmesi gerekiyordu; insanlar Kuzey'de veya Güney'de kalmayı seçme hakkına sahipti ve bu süre içinde serbestçe hareket edebiliyorlardı. Yabancı birliklerin Vietnam topraklarına girmesi kesinlikle yasaktır. Anlaşma hükümlerinin uygulanması, Polonya, Hindistan ve Kanada'dan oluşan Uluslararası İzleme Komisyonu tarafından izlenecektir.
Ancak Vietnam halkı, genel seçimlerle sadece barışçıl bir hayat yaşayıp, ülkelerini yeniden inşa edemez. ABD emperyalist, Vietnam'a doğrudan müdahale ederek, Vietnam'ı işgalini meşrulaştırmak için “Güney Vietnam Ulusal Hükümeti” adlı bir rejim kurdu. Vietnam halkı, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü kazanmak için işgalci Amerikan emperyalist ve kukla Saygon hükümetine karşı 20 yıl daha savaşmak zorunda kaldı. Tarihçilere göre Vietnam Savaşı, ABD'nin savaş suçları işlemesi, suikastler düzenlemesi, kimyasal zehirler, napalm bombalar kullanması gibi korkunç skandalların yaşandığı, Vietnam halkına yaşatılan en kanlı ve en vahşi savaştır.
-Vietnam Kurtuluş Ordusu tankları, Saigon rejiminin Başkanlık Sarayı'nda, 30 Nisan 1975
Vietnam'a 20 yıl müdahale ettikten ve savaşa 10 yıl doğrudan katıldıktan sonra, ABD emperyalist tarihinde ilk kez yenildi ve Vietnam halkının gücü karşısında “şerefiyle geri çekildi”. Son olarak, 27 Ocak 1973'te Vietnam'da, Savaşın Sonlandırılması ve Barışın Sağlanması Anlaşması resmen Fransa'nın Paris kentinde imzalandı ve ülkeyi kurtarmak için Amerika'ya karşı verilen direniş savaşının tarihinde bir dönüm noktası açıldı. Vietnam halkının, Vietnam devriminin ilerlemesini ve yeni zaferler kazanmasını sağlayacak uygun koşulların yaratılması, 1975 Büyük Bahar Zaferi'yle sonuçlanarak Güney'in tamamen özgürleştirilmesi ve ülkenin birleştirildi.
Kore Yarımadası...
Kore Yarımadası, yaklaşık 3000 yıllık köklü bir medeniyet geçmişine sahip bir yerdir. Kore aynı zamanda Kimchi, Kimbap, ginseng gibi pek çok ünlü mutfağın da anavatanıdır. Kore yarımadasının tam bağımsız ve müreffeh olduğu pek çok tarihi dönem vardır, örneğin 10.-11. yüzyıllar veya 12.-14. yüzyıllar. Ancak Kore Yarımadası, Çin Anakarası ile Japonya Adası arasında yer alması nedeniyle özel bir jeopolitik konuma sahip olup, bu konumuyla tüm taraflar için sıklıkla nüfuz alanı haline gelmektedir. Tarih, Kore Yarımadası'nın bir zamanlar feodal Çin tarafından yönetildiğini, Japonya'ya saldırmak için Moğollar tarafından işgal edildiğini ve en sonunda faşist Japonya tarafından istila edilip, işgal edildiğini göstermektedir.
Japonya, 1870'lerin başlarından itibaren Kore'yi Çin'in nüfuz alanından çıkarıp, Japonya'nın nüfuz alanına sokmaya başladı. 1895 yılında Kraliçe Myeongseong, Miura Goro komutasındaki Japon birlikleri tarafından öldürüldü. Çin-Japon Savaşı ve Rus-Japon Savaşı'nın ardından Japonya Kore'de üstünlük sağladı. 1910 yılında Japonya, Kore'yi Kore-Japonya İlhak Antlaşması'nı imzalamaya zorladı.
Japon yönetimi, acımasızdı ve birçok Koreli direndi, sonunda bir bağımsızlık hareketi ortaya çıktı. Bu hareket, Japonlar tarafından acımasızca bastırıldı ve binlerce kişi Japonlar tarafından öldürüldü.
II. Dünya Savaşı sırasında birçok Koreli, Japonya'nın savaş çabalarına yardımcı olmak zorunda kaldı. Japon ordusunda on binlerce erkek zorla askere alınırken, 200.000'e yakın kadın da "teselli kadınları" olarak bilinen işçi veya cinsel köleliğe zorlandı. 1939-1945 yılları arasında madenlerde çalışan yaklaşık 60.000 Koreli öldürüldü ve sayısız kişi de 731. Birim için deneylerde kullanıldı.
Kore'de özellikle yaşlı nesil arasında Japonya karşıtı duygu hâlâ güçlü, çünkü onlar Japonya'nın bu yanlışlardan dolayı hiçbir pişmanlık göstermediğine inanıyorlar.
Kore Savaşı, Bir Millet, İki Kader...
15 Ağustos 1945'te Kore Yarımadası, 35 yıllık Japon sömürgesinden kurtuldu. Ancak zafer sevinci uzun sürmedi; çünkü liberal demokrasinin temsilcisi ABD ile Sovyet Komünist bloku arasındaki Soğuk Savaş giderek gerginleşti ve Kore Yarımadası'ndaki çatışmanın giderek tırmanmasına yol açtı. Son olarak, ABD ve Sovyetler Birliği'nin askeri baskısı altında, yarımada Kuzey ve Güney olmak üzere iki parçaya bölündü ve 38. paralel Kuzey geçici sınır olarak belirlendi. Kuzey, Sovyetler Birliği tarafından ele geçirildi ve ABD, Kuzey. Güney'de konuşlanmış birlikler nedeniyle, iki bölge iki farklı yöne gitmeye zorlandı.
Savaş, 25 Haziran 1950 Pazar günü sabahın erken saatlerinde Güney Kore askeri komutanlığında personel kargaşasının yaşandığı ve çok sayıda Güney Koreli askerin yoğun hasat mevsimine yardımcı olmak için izinde olduğu bir zamanda patlak verdi. Kuzey Kore, bu durumdan yararlanarak 38. Kuzey enlemi boyunca Güney Kore'ye sürpriz bir saldırı düzenlemeyi dikkatle planlamıştı. Sadece üç gün sonra, 28 Haziran'da Kuzey ordusu başkent Seul'ün tamamını ele geçirdi ve Güney Kore'nin tamamını fethetmek için güneye doğru yürüyüşünü sürdürdü. İki ay sonra Nakdong Nehri'nin güneyi hariç tüm güney toprakları Kuzey Kore ordusunun eline geçti.
15 Eylül 1950'de Güney Kore ordusu ve Birleşmiş Milletler koalisyonu, aniden İncheon'a çıktı ve aynı anda Nakdong Nehri cephesinde karşı saldırı düzenledi. Başarılı iki plan, savaş durumunu tersine çevirdi ve Kuzey Ordusu 23 Eylül'den sonra bütün cephelerden çekilmeye başladı. Son olarak Güney, 27 Eylül'de başkent Seul'ü geri aldı ve 1 Ekim'de 38. kuzey enlemindeki sınır yeniden oluşturuldu. 38. Paralel, kuzeyden tam kapsamlı karşı saldırı başladı ve Güney Kore ile BM koalisyon güçleri 19 Ekim'de Pyongyang'ı ele geçirerek Wonsan ve Hamheung bölgelerine doğru ilerlemeye devam etti ve hedeflerine neredeyse ulaştı.
-Kuzey ve Güney Kore arasındaki 38. paralel DMZ sınırı
25 Ekim'de çok sayıda Çin askerinin Birleşmiş Milletler koalisyonuna aniden saldırması, durumu bir kez daha tersine çevirdi. Güney ordusu ve Birleşmiş Milletler ordusu, zamanında savunma yapamadı ve Kuzey'den çekilmek zorunda kaldı. 4 Ocak 1951'de Güney, bir kez daha Seul'ü terk edip, yavaş yavaş Güney'e çekilmek zorunda kaldı. Ancak Birleşmiş Milletler koalisyonu, karşı saldırıya geçerek Çin ordusunu kovmak için kuzeye doğru ilerledi. 38. Kuzey Paraleli civarındaki muharebe hattında şiddetli çatışmalar devam ediyordu. 10 Temmuz 1951'de ilk ateşkes görüşmelerinin yapılmasıyla Kore Savaşı yeni bir safhaya girdi.
Ateşkes anlaşmasıyla iki Kore arasında fiili yeni sınır olan Kore Silahsızlandırılmış Bölgesi (DMZ) oluşturuldu, ateşkes yürürlüğe konuldu ve savaş esirlerinin geri gönderilmesi tamamlandı. DMZ, 38. kuzey enlemine yakın bir bölgede yer alır ve 1953'te imzalanan ateşkesten bu yana Kore'yi ikiye bölmüştür. Kore yarımadasında bugüne kadar imzalanmış bir barış antlaşması yoktur.
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler...
Vietnam ve Kuzey Kore arasında 31 Ocak 1950'de resmen diplomatik ilişkiler kuruldu. Bu, Vietnam'ın (Çin ve Sovyetler Birliği'nden sonra) ilk diplomatik ilişkilerinden biridir. O tarihten bu yana Vietnam Komünist Partisi ile Kore İşçi Partisi arasında geleneksel dostça ilişkiler kurulmuştur. İki taraf ve ülkeler arasındaki ilişki, Devlet Başkanı Ho Chi Minh ve Devlet Başkanı Kim Il Sung tarafından kurulmuş ve beslenmiş, sonraki nesil liderler tarafından miras alınmış ve desteklenmiş olup, iyi bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Vietnam - Kuzey Kore ilişkilerinin tarihinde, iki ülkenin üst düzey liderlerinin karşılıklı ziyaretleri, sağlam bir temel oluşturmuş, iki ülke arasındaki dostluğa özel bir iz bırakmıştır.
Kuzey Kore, 1950 yılında Çin ve Sovyetler Birliği'nin ardından Vietnam'la diplomatik ilişki kuran ilk ülkelerden biriydi. 1950'li ve 1960'lı yıllarda Kuzey Kore ile Vietnam arasında pek çok benzerlikten dolayı yakın ilişkiler vardı. Her iki ülke de o dönemde bölünmüş durumdaydı; ABD'ye karşı savaşıyorlardı ve Çin ve Sovyetler Birliği gibi ülkelerden destek alıyorlardı.
Vietnam-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin yaklaşık 100 genç pilot ve subayı Vietnam savaş pilotlarıyla birlikte eğitim ve öğretim görmeleri ve hatta doğrudan savaşa katılmaları için ABD'ye karşı savaşın hararetinde güçlendi.
-Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile görüştü
Analistler, Kuzey Kore ile yaklaşık 70 yıllık dostluğun, Vietnam'ın ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, arasındaki ikinci zirve için mekan olarak seçilmesine yardımcı olan önemli faktörlerden biri olduğunu söylüyor; görüşme 27-28 Şubat 2019 tarihlerinde Hanoi'de gerçekleşti. Günümüzde Çin ve Rusya Federasyonu'nun yanı sıra Kuzey Kore ile en fazla nüfuza sahip ve en dost ülke Vietnam'dır.
-Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump 2019 Hanoi Zirvesi'nde
Vietnam ülkeyi birleştirmiş, ekonomiyi yeniden şekillendirmiş ve modern kalkınma adımları atmıştır; bu, Kore yarımadasının öğrenmesi gereken bir derstir. Özellikle Vietnam'ın tüm büyük ülkelerle iyi ve dengeli ilişkileri vardır; ABD, Çin, Rusya, Japonya, Kore…
Vietnam, Kuzey Kore'ye birçok kez pirinç yardımı yaptı. 1994-1998 yıllarında Kuzey Kore'de şiddetli bir kıtlık yaşandığında, Vietnam, 1995 yılında 100 ton ve 1997 yılında 13.000 ton pirinç sağladı. 2000-2012 döneminde Vietnam, Kuzey Kore'ye 22.700 ton pirinç ve 5 ton kauçuk desteği ve 50.000 USD nakit sağladı. Vietnam'ın 2015 yılında Kuzey Kore'ye yaptığı ihracat cirosu 11,6 milyon dolara ulaştı. Vietnam'ın 2017 yılında Kuzey Kore ile 7,322 milyon USD tutarında, ağırlıklı olarak gıda ve şekerleme olmak üzere dış ticaret fazlası varken, Kuzey Kore'den ithalat verisi bulunmuyor.
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasındaki İlişkiler (Güney Kore)
Güney Koreli Askerler ve Vietnam'daki Savaş Suçları...
II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kore Cumhuriyeti, giderek ABD'nin önemli bir müttefiki haline geldi. ABD-Kore anlaşmasına göre, Eylül 1965'te ilk Kore savaş birlikleri, Vietnam halkına karşı savaşan ABD askerlerine katılmak üzere Güney Vietnam'a gönderildi. Güney Kore'nin asker ve savaş ekipmanı sayısı hızla arttı ve 1967'de 50.000 askerle zirveye ulaştı. Güney Kore ordusu Quang Nam, Quang Ngai, Khanh Hoa, Nha Trang, Saigon, Tay Ninh gibi birçok güney yerleşim yerinde varlık gösteriyor ancak en kalabalık ordu Quang Nam'da bulunuyor.
Güney Koreli askerler Vietnam'da (ABD adına paralı asker olarak) Vietnam halkına karşı savaşırken; 31 Ocak 1967'de (Ay Yeni Yılı'nın 30. günü), Vietnam halkının geleneksel adetlerine göre, Thuy Bo halkı, sabahın erken saatlerinden itibaren evlerini temizler, atalarına ibadet etmeye ve yeni yılı karşılamaya hazırlanırdı. Öğle saatlerinde Dien Phuoc komününden bir Kore askeri müfrezesi Thuy Bo köyüne doğru yürüdüğünde her aile Tet atmosferiyle doluydu. Hon Bang (Duy Xuyen) ve Cam Ha (Hoi An)'dan gelen topçu birlikleri, Kore ordusuna yol açmak ve halkı terörize etmek amacıyla ateş açtı. Güney Kore askerleri, birkaç saat içinde Thuy Bo köyünde 81 kişiyi öldürdü. Öldürülenlerin arasında yenidoğan ile 6 yaş arasındaki 31 çocuk da bulunuyor. Kore askerlerinin, masum sivillere yönelik katliamı son derece vahşice ve hayal gücünün ötesindeydi.
19 Ocak 1968'de Güney Koreli askerlerden oluşan bir bölük, Nam Phuoc'tan Tri Yen menfezine kadar mayınları temizlemek için yürüyüşe geçti ve Van Quat köyü Xom Bau'ya ulaştı. Güney Kore askerleri 28 masum sivili öldürdü, 10 kişiyi de yaraladı. Kore askerleri, geri çekilmeden önce evleri yakmaya, halkın ürünlerini tahrip etmeye ve taşıyabildikleri her şeyi çalmaya devam ettiler.
12 Kasım 1969'da Dien Ban, Thang Binh ve Duy Xuyen'deki Amerikan ve Güney Koreli askerlerden oluşan karma bir kuvvet, Binh Giang, Binh Dao ve Binh Duong'da geniş çaplı bir saldırı başlattı. Quang Ngai'den bir başka Kore askeri birliği motorlu araçla Binh Duong'a girdi. Koreli askerler 1. köye doğru ilerlerken 74 kişiyi Trang Tram'a sürdüler ve 73 kişiyi vurarak öldürdüler (sadece 3 aylık bir bebek annesinin memesini emdiği ve ağlamadığı için ölümden kurtuldu). 4. köyde (Bau Binh) de Kore ordusu, vahşice yöntemlerle 33 kişiyi öldürürken, 6. köyde ise çoğunluğu yaşlılar ve çocuklar olmak üzere 54 masum insan öldürüldü. Birçok aileden kurtulan yok.
Bayan Thanh, 2020 yılında Güney Kore hükümetine karşı, 12 Şubat 1968'de Quang Nam eyaletine bağlı Dien An komünü, Phong Nhat - Phong Nhi köyünde 2. Deniz Tugayı tarafından gerçekleştirilen 74 kişinin katledilmesi nedeniyle tazminat talebinde bulunarak dava açtı. Bayan Thanh, kurtulan az sayıdaki kişiden biridir. Olay sırasında 8 yaşında olan kız çocuğu, karnından yaralandı. Askerler, annesini ve iki kız kardeşini öldürdüler, evini yaktılar ve onu yetim bıraktılar. 2025 yılında Seul Temyiz Mahkemesi, Güney Kore hükümetinin 1968 Quang Nam katliamında ailesini kaybeden Nguyen Thi Thanh'a 30 milyon won'dan (20.000 $) fazla tazminat ödemesini emreden kararı onadı.
Yeni dönemde Vietnam- Güney Kore ilişkileri…
22 Aralık 1992'de Vietnam ve Güney Kore resmen diplomatik ilişkiler kurdu. Diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 30 yılı aşkın sürenin ardından (1992 - 2022), Vietnam - Kore işbirliği ilişkisi, özellikle iki ülkenin ikili ticaret ilişkilerini yükselttiği 2009 yılından bu yana önemli ve etkili gelişmeler kaydetti. İlişkiler "Vietnam - Kore" seviyesine yükseltildi Stratejik İşbirliği Ortaklığı". Özellikle 2022 yılında iki ülke arasındaki ilişkiler "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" seviyesine çıkarılacak ve bu durum Vietnam-Kore ilişkilerinin gelişmesinde yeni bir zirveye ulaşılmasını sağlayacaktır.
Ekonomik ve ticari işbirliği…
-Devlet Başkanı Vo Van Thuong ve eşi, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve eşiyle birlikte 2023'te Hanoi'de
Ekonomik işbirliği, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerinin bugüne kadar her zaman parlak bir noktası ve önemli bir ayağı olmuştur. İki taraf, çok sayıda ikili ve çok taraflı işbirliği mekanizması kurmuş ve bunlara katılmıştır. Aralık 2015'te yürürlüğe giren Vietnam-Kore Serbest Ticaret Anlaşması (VKFTA), iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım iş birliğinin daha güçlü ve etkili bir şekilde gelişmesini sağlayacak bir zemin oluşturmuştur.
Vietnam, Güney Kore'nin Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ndeki (ASEAN) en büyük ticaret ortağıdır. 2012 yılında iki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi 20 milyar ABD dolarına (belirlenen hedeften 3 yıl önce) ulaşmıştır. 2021 yılında iki ülke arasındaki ikili ticaret cirosu 2009 yılına göre 8,2 kat artarak 78 milyar ABD dolarına ulaştı.
Güney Kore, Vietnam'da her zaman en büyük doğrudan yabancı yatırım (FDI) ortağı olmuştur. 2021 yılında Kore'nin Vietnam'a yatırdığı yaklaşık 9.100 proje vardı ve bunların toplam kayıtlı sermayesi 72,3 milyar ABD dolarıydı; 2021 yılı itibarıyla toplam kayıtlı sermaye, 2009 yılındaki 20 milyar ABD dolarına göre 3,7 kat artarak 74,7 milyar ABD dolarına ulaştı. Büyük Koreli işletmelerin ve şirketlerin çoğu Vietnam'a yatırım yapıyor ve Vietnam'daki birçok önemli projeye katılıyor. Samsung Group, Vietnam'daki yatırım projelerini önemli bir kale olarak görüyor.
Dünyanın en iyisi…
Samsung Group'un Vietnam'daki toplam yatırım sermayesi 2021 sonu itibarıyla 17,7 milyar ABD dolarına ulaşırken, Vietnam'da 8 fabrika ve 74 milyar ABD doları ciroya ulaştı. Şu anda Kore'nin Vietnam'daki toplam yatırımı, tüm ASEAN bloğunun toplam yatırım sermayesinin yüzde 42,6'sını oluşturmaktadır.
Nikkei Asia'ya göre, Vietnam'da şu anda yaklaşık 178.000 Koreli yaşıyor; bu sayı, Güneydoğu Asya'nın geri kalanındaki Korelilerin toplam sayısından yaklaşık 60.000 fazla. Özellikle karışık kanlı yaklaşık 90.000 Vietnam-Koreli aile bulunmaktadır. Vietnam erkek futbol milli takımının teknik direktörü de Koreli.
Sonuç…
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ile Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişki, tarihin ve kaderin izlerini taşıyan özel bir ilişkidir. Bugün Vietnam, Kuzey ve Güney bölgelerini birleştirdi, barışçıl ve gelişmiş durumda ve bölgede ve dünyada bir konuma sahip. Vietnam, gerçekçilik açısından tamamen bağımsız bir ülkedir: yabancı askeri üsler yoktur, Vietnam'ın güvenlik, siyaset ve dış ilişkiler açısından hiçbir ülke tarafından kontrol edilmediği, hiçbir ülkeyle müttefik olmadığı belirtiliyor. Vietnam, sevgi dolu barış ruhuyla, Kore yarımadasında barış için diyalog çözümünü destekliyor.
Babam Vasfi Sel, Kore Gazisi olarak savaştan sonra Türkiye’ye döndü...
Babam Vasfi Sel, Kore Savaşı’na Türkiye ordu saflarında ben doğmadan önce katılmış.
-Kore Gazisi Vasfi Sel, Kore'de savaş döneminde
Yıllar sürecinde kendisinin anlattıkları ve daha sonra amcalarım ve halamların anlattıklarından bilgi sahibi oldum. Babam ben çocuk olduğum yıllarda; “biz bu savaşta ABD tarafından kullanıldık” diyordu. Kore Savaşı’na babam Vasfi Sel, Türkiye tarafından üç defa gönderilmiş. Birinci gönderildiğinde yaralanmış, Türkiye’ye ölüm haberi gönderilmiş. Ancak, Koreli bir aile tarafından kurtarılarak tedavi edilmiş ve Türkiye’ye dönmüş.
-Kore Savaşına Vasfi Sel, Amca oğlu Abdulhakim Aktaş tarafından uğurlanıyor
Türkiye, onu tekrar iki defa daha özel görevler için Kore’ye göndermiş. En son, gemi ile İskenderun’a gelirken kendisine verilen Madalya’yı isyan ederek denize atmış. Daha sonra kendisine iki Madalya daha Türkiye’de verildi. Bu madalyaları ben aynı ismi taşıyan oğlum İlber Vasfi Sel’e verdim. Yüce Tanrı rahmet etsin. Babam Vasfi Sel, erken yaşta 1977 yılında vefat etti.
-Ünver Sel, Ankara'da Kore Anıtı Önünde
Beni annem Hatice Sel, büyüttü ve okuttu. Annem de 1983 yılında 93 yaşında vefat etti; Yüce Tanrı’dan rahmet dilerim.
.
Ünver Sel, dikGAZETE.com
-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-