?>

360 milyon seçmen AP için oy kullanacak

Avrupa Birliği’nin bir anlamda siyasi geleceğini de belirleyecek olan Avrupa Parlamentosu seçimine sayılı günler kalırken, 360 milyon seçmen oy kullanacak. Seçimler, tüm Avrupa’da etkisini gittikçe arttıran popülist söylemlerin, yabancı düşmanlığı, islamofobi ve ırkçılık tartışmalarının gölgesinde gerçekleşecek.

Dünya - 6 yıl önce

Avrupa Birliği’nin bir anlamda siyasi geleceğini de belirleyecek olan Avrupa Parlamentosu seçimine sayılı günler kalırken, 360 milyon seçmen oy kullanacak. Seçimler, tüm Avrupa’da etkisini gittikçe arttıran popülist söylemlerin, yabancı düşmanlığı, islamofobi ve ırkçılık tartışmalarının gölgesinde gerçekleşecek.
Avrupa Birliği yeni parlamentosunu belirlemek için sandık başına gidiyor. 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanmaya haiz seçmen sayısı 360 milyon. Önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak parlamentonun belirleneceği seçimlerle bir anlamda AB’nin siyasi geleceği de belirlenecek. Zira 28 AB üyesi ülkeden 751 parlamenterle temsil edilecek AP seçimleri, son dönemde tüm Avrupa’da etkisini gittikçe arttıran popülist söylemlerin, yabancı düşmanlığı, islamofobi ve ırkçılık tartışmalarının gölgesinde gerçekleşiyor.
GÖÇMEN KARŞITLARI İLE GÖÇMEN HAKLARI SAVUNUCULARININ HESAPLAŞMASI
Göçmen karşıtı politikalarla AB kurumlarının da tepkisini çeken Macaristan’da koalisyon ortakları Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz ile Hristiyan Demokrat Halkçı Parti’nin (KDNP) 21 sandalyeden 12’sini elinde tuttuğu AP’de bu seçimlerde sandalye sayısını arttırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Orban’ın göçmen karşıtları ile göçmen hakları savunucularının hesaplaşması olarak gördüğü bu seçimlerde muhalefet partilerinin ancak geniş bir koalisyon kurmaları durumunda iktidar karşısında başarıya ulaşabileceği belirtiliyor.

SLOVAKYA’DA ZAFER SOSYAL DEMOKRATLARIN

Macaristan’a komşu Slovakya’da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler içinse anketler sosyal demokratların zaferine işaret ediyor. 2014 yılında gerçekleşen AP seçimlerinde yüzde 14’lük oranla en düşük katılımın gerçekleştiği Slovakya’da Başbakan Peter Pellegrini bu durumun tekrarlanmaması için elinden gelen her şeyi yapacağını söylerken, 14 parlamenterin seçileceği ülkede seçimlere 31 parti giriyor. Açık ara önde yer alan Sosyal Demokrasi Partisi’ni (SMER) yüzde 13 ile sağcı Slovakya Ulusal Partisi (SNS) izliyor. Liberal ve euroseptik profile sahip Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SaS) ise yüzde 11,5 oy oranına sahip.
21 parlamenterin seçileceği Çekya da ise seçimler 24 Mayıs Cuma günü yapılacak. Anketlere göre Başbakan Andrzej Babisz’in partisi Brüksel’e 8, sağcı Demokratik Yurttaşlık Partisi (ODS) ise 4 vekil gönderiyor. Korsanlar Partisi’nin de 3 vekil çıkarması beklenen seçimlere katılım 2014 yılında yüzde 18 düzeyinde kalmıştı. Bu sene ise katılımın yüzde 25 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
POLONYA’DA MİLLİYETÇİLER, BALTIK ÜLKELERİNDE SOSYAL DEMOKRATLAR ÖNDE
Seçimlerin 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştirileceği Polonya’da ise anketlere göre yarışı az bir farkla da olsa iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) önde götürüyor. Ana muhalefet partisi Vatandaş Platformu (PO) liderliğinde Modern Parti (Nowoczesna), Polonya Halk Cephesi (PSL), Demokratik Sol İttifak (SLD) oluşturulan Avrupa Koalisyonu (Koalicja Europejska) ise yüzde 35 oy oranıyla PiS’i hemen geriden takip ediyor. AB Parlamentosu’na girmesine kesin gözle bakılan üçüncü parti ise eski milletvekili, bir dönem Slupsk Belediye Başkanlığı da yapmış olan Robert Biedron’un partisi İlkbahar (Wiosna). Eşcinsel haklarını, kilisenin egemen olmadığı bir siyaseti, laik devleti partinin öncelikleri arasına koyan Wiosna AP’ye 5 parlamenter gönderiyor.
Polonya’nın kuzeydoğusunda yer alan komşusu Litvanya ise AP’ye 11 parlamenter gönderecek. 26 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimleri anketlerde iktidardaki Litvanya Yeşiller ve Çiftçiler Birliği’nin (LVZS) önde götürüyor. Bir diğer Baltık ülkesi Estonya ise 7 parlamenteri belirlemek için sandık başına gidecek. Seçimleri yüzde 26 ile iktidar partisi Estonya Merkez Parti (KE) önde götürürken, onu ana muhalefetteki Estonya Reform Partisi (RE) ve Estonya Muhafazakar Halk Partisi (EKRE) takip ediyor.
(İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

'Hollanda'da Müslümanlar için din özgürlüğü baskı altında'

2019-05-20 16:08 - Genel

Çöken istinat duvarının altında can veren Fatih Göztepe toprağa verildi

2019-05-15 21:52 - Gündem

Ordu’da engelli bireylere ‘askerlik’ kınası

2019-05-15 19:12 - İnsan&Hayat

Divan Pastanesi Vadistanbul açıldı

2019-05-15 18:39 - Ekonomi

Senegal'in bol köpüklü geleneksel çayı: Ataaya

2019-05-20 16:02 - Dünya

Şanlıurfa’da deprem

2019-05-20 08:57 - Asayiş

Batı Trakya'daki Türk azınlık AP seçimlerine DEB ile katılıyor

2019-05-16 14:27 - Dünya

Mevlana'nın 'Manevi Mimarı'na Ramazan ilgisi

2019-05-21 15:52 - Gündem

Filistin Devlet Başkanı Abbas Doha’da Katar Emiri ile görüştü

2019-05-22 03:00 - Dünya

Fatih Terim rekorunu geliştirmek için sahaya çıkıyor

2019-05-18 14:47 - Spor

İlgili Haberler

Rutte'den, muhtemel bir Ukrayna mağlubiyetinin NATO'ya trilyonlara mal olacağı uyarısı

12:22 - Dünya

Güney Sudan, şiddet olaylarının ardından sosyal medyaya erişimi engelledi

12:17 - Dünya

AA, Suriye'de onlarca yıl halkın korkulu rüyası olan Hava İstihbarat Şubesini görüntüledi

12:13 - Dünya

Trump'ın tarife tehditleri küresel ticarette tedirginliği artırıyor

11:18 - Dünya

Trump, 2020'de bir siyahiyi öldürmekten hüküm giyen 2 eski polis memurunu affetti

10:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye, fuarcılık alanında bölgesel güç olma yolunda ilerliyor

12:38 - Ekonomi

MSB kaynakları: TSK'nın Suriye'deki görevi devam etmektedir

12:32 - Gündem

Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otellerin yangın merdivenleri ve önleme sistemleri görüntülendi

12:27 - Gündem

Rutte'den, muhtemel bir Ukrayna mağlubiyetinin NATO'ya trilyonlara mal olacağı uyarısı

12:22 - Dünya

Güney Sudan, şiddet olaylarının ardından sosyal medyaya erişimi engelledi

12:17 - Dünya