?>

ABD Taliban ve seçim sonuçları üçgeninde Afganistan'ın geleceği

Afganistan'da eylülde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili hile iddiaları, tartışmalar ve itirazların ardından sonuçların ancak 3 ay sonra açıklanması, ABD-Taliban görüşmelerinden olumlu sonuçlar bekleyen Afgan halkını karamsarlığa itti.

Dünya - 5 yıl önce

İstanbul
Uzun yıllar iç savaşa sahne olan Afganistan'da Taliban hükümetinin devrildiği 2001'den bu yana dördüncü cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlanırken halkın özlemini duyduğu barış, istikrar ve kalkınma ortamına henüz ulaşılabilmiş değil.
Afganistan'da 28 Eylül'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin olmayan ilk sonuçları halkın sandığa gitmesinin üzerinden 3 ay geçtikten sonra pazar günü açıklandı.
Bağımsız Seçim Komisyonunun açıklamasına göre, mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani oyların yüzde 50,64'ünü (923 bin 868 oy) alarak yarışı birincilikle bitirdi.
Adaylardan Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ise yüzde 39,52'de (720 bin 990 oy) kaldı. Abdullah, seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek sonuçlara itiraz etti.
Taliban-ABD görüşmeleri
Afganistan'da dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanma süreci, ABD'nin 18 yıldır savaştığı Taliban örgütüyle barış görüşmelerini yoğunlaştırdığı dönemde gerçekleşti.
Bu süreçte, Afganistan topraklarının neredeyse yarısını elinde tutan, düzenlediği saldırılarla ülkenin güvenlik ve dış güçlerin kayıplar vermesine neden olan Taliban Kabil'le görüşmeye yanaşmadı.
Gani, seçimlere girmeden önce ateşkes yapılmasını istedi fakat Taliban bu talebi kesin olarak reddetti. Eylül ayında kesintiye uğrayan ABD-Taliban görüşmeleri, tutuklu iki örgüt üyesi ile örgütün elindeki iki Batılının takas edilmesinin ardından aralık ayında yeniden başladı.
Barış görüşmelerine rağmen çatışmalar devam ediyor
Barış görüşmelerine rağmen Afganistan'da bugünlerde çatışmalar ve güvenlik zafiyetleri son 18 yılın zirvesinde seyrediyor. Pek çok siyasi iniş-çıkış ve tartışmaya rağmen seçim sonuçlarının açıklanması ABD'nin gelecek senaryolarını uygulama kararlılığını ortaya koyuyor.
Seçime katılımın düşük olması, sonuçlara itiraz, oy sayım tartışmaları ve sonuçların açıklanmasının gecikmesi uzun süredir ABD-Taliban görüşmelerinden olumlu sonuçlar bekleyen Afgan halkını karamsarlığa itti.
Taliban'la barış görüşmelerinin sonuçlanmasının daha öncelikli olduğunu düşünen halk, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunuyordu.
İlk sonuçların bahsi geçen itirazlar ve tartışmaların gölgesinde açıklanmasının, meşru ve modern bir hükümetin kurulmasını zora soktuğu değerlendirmeleri yapılıyor.
Afganistan'da genel kanaat Taliban'ın bu durumdan faydalanacağı yönünde. Krize tahammülü kalmayan Afgan halkı, barışın gerçekleşmesini olumsuz yönde etkileyecek, siyasi ve sosyal kalkınmaya engel olacak bir geçici hükümet kurulmasına sıcak bakmıyor.
Halkın güveni sarsıldı
Halk, Taliban hükümetinin düşmesinden sonraki seçimlerden ümitliydi. Fakat bugüne kadar ülkede beklenen ilerleme ve iyileşmenin sağlanamaması seçimlere ilişkin güveni sarstı.
Afgan halkı, isteklerine önem verilmediğini düşünüyor. Eğer seçim sonuçlarına itiraz eden kesime ikna edici açıklamalar yapılmazsa sandığa giden insanların ümitleri zayıflayacak, demokrasiye olan güvenlerini tekrar kazanmak zorlaşacaktır.
Güçlü bir liderin olmaması etnik ve kabileler arasındaki ayrılıkları artıracak, ABD ve Batılı ülkelerin Afgan halkının iradesini dikkate almadan atacakları adımlar, barışa katkı sağlamayacaktır.
Halkın beklentisi, ABD'yle Taliban anlaşmadan seçimlerin yapılmaması ve geçici hükümetin kurulmaması yönündeydi. ABD'nin Taliban'la anlaşmaya varmaması, zayıf seçimler, savaşın devamı, tutukluların serbest bırakılmaması ve sivil ölümlerinin artması anlamına geliyor.
Afganistan hükümetinin giderlerinin uluslararası yardımlarla sağlandığı unutulmamalıdır. Şu anda her şey dış güçlerin inisiyatifine kalmış durumda. İsterlerse Ulusal Birlik Hükümeti çerçevesinde eski düzeni devam ettirme yönünde adım atabilirler.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayern Münih sezona Hans Flick'le devam edecek

2019-12-22 19:14 - Spor

Afrika'da 2019 böyle geçti

2019-12-24 14:37 - Dünya

'İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali' başlıyor

2019-12-22 16:01 - Kültür Sanat

Diyarbakır annelerinden Üçdağ: Devletin maaşını alıyorlar ama çocukları dağa götürüyorlar

2019-12-23 20:24 - Günün Fotoğrafı

Hatay'da 427 şişe kaçak içki ele geçirildi

2019-12-23 17:37 - Asayiş

ABD Taliban ve seçim sonuçları üçgeninde Afganistan'ın geleceği

2019-12-27 14:32 - Dünya

Bahçeli yeni yılda yoğun tempoda çalışacak

2019-12-25 20:32 - Siyaset

Batman Valiliği NCL2 hastası Ahmet için yardım komisyonu kurdu

2019-12-26 05:17 - Gündem

Bozkırın ortasında bidonlarda narenciye yetiştiriyor

2019-12-23 16:02 - Çevre-Hayat

Buz tutan Çıldır Gölü'nde çay keyfi

2019-12-22 16:11 - Gündem

İlgili Haberler

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı'nın egemenliği tartışmaya kapalı

08:37 - Dünya

Trump: Panama Kanalı'nı ya geri alacağız ya da çok güçlü bir şey olacak

08:32 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine Washington'da

08:27 - Dünya

Terör örgütü PKK/YPG, Şara'nın geçiş dönemi cumhurbaşkanı ilan edildiği toplantıya karşı çıktı

22:33 - Dünya

AB, İsrail'in UNRWA yasağını kınadı

22:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı'nın egemenliği tartışmaya kapalı

08:37 - Dünya

Trump: Panama Kanalı'nı ya geri alacağız ya da çok güçlü bir şey olacak

08:32 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine Washington'da

08:27 - Dünya

Prof. İnalcık’ın bazı yanılgıları -Ramazan Topraklı yazdı-

07:33 - En Son Yazılar

Depremin merkez üssünde vefat edenlerin isimleri '04.17' panosunda yaşatılıyor

01:47 - Çevre-Hayat