Dünyada "kış turizminin parlayan kenti" olma yolunda ilerleyen, 8'i kolay, 9'u orta düzey, 3'ü ileri düzey, 4'ü de doğal olmak üzere 24 pistin bulunduğu Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi, aynı anda yaklaşık 12 bin kişiye kayak yapma imkanı sunuyor.
Yarım asırdır kış turizminin önemli merkezlerinden olan, kent merkezine yaklaşık 40 dakika mesafedeki Uludağ'da, 300 ila bin 980 metre arasındaki uzunluklara sahip 20 kayak pistinde yılın dört ayı kayak yapılabiliyor.
İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü'nün aynı anda görülebildiği Samanlı Dağları'nın zirvesi bin 640 rakımlı Kartepe ise 17 kilometre uzunluğundaki 21 pistiyle tercih ediliyor.
"Ilgaz, Anadolu'nun sen yüce bir dağısın / Baharda yeryüzünde o cennetin bağısın / Yalçın kayalıkların göklere yükseliyor / Senin dumanlı başın bulutları deliyor..." dizeleriyle şiirlere konu olan Batı Karadeniz'in en yüksek dağlarından Ilgaz'daki kayak merkezi, uzunlukları 660 metre ile bin 400 metre arasında değişen dört piste sahip.
Deniz, kum, güneş ve tarihi yapılarıyla her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya'da, yarım asır önce Beydağları üzerine kurulan, acemi, orta seviye ve profesyoneller için dört pistin bulunduğu Saklıkent Kayak Merkezi'nde, kayakseverler 5 kilometre kesintisiz kayak, snowboard yapabiliyor. Saatte bin 500 kişi taşıma kapasiteli telesiyeje sahip merkezde 3,5 ay kayak imkanı bulunuyor.
Isparta'daki 2 bin 635 rakımlı Davraz Kayak Merkezi, saatte bin kişiyi taşıyabilen bin 211 metre ve saatte 800 kişiyi taşıyabilen 936 metre uzunluğunda 2 telesiyej, saatte 800 kişiyi taşıyabilen 624 metre uzunluğunda bir teleski ve 300 metrelik 2 babylift ile Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapabilme fırsatı sunuyor. Merkezde 23,5 kilometre uzunluğunda 12 pist bulunuyor.
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki yüksek bir plato üzerinde yer alan Cıbıltepe Kayak Merkezi, özellikle "alp ve kuzey disiplini" kayak uygulamaları ile "kayak safari" ve "kızaklı geziler" için çok uygun ortam sağlıyor. Dokuz pist bulunan, yaklaşık 5 kilometre kesintisiz kayak yapılabilen merkezden geçen kış 60 bin kişi faydalandı.
Van'ın Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Merkezi, farklı kategorideki pistleriyle acemi ve profesyonellere kayak ve snowboard keyfi yaşatıyor. 2,5 kilometrelik telesiyej hattı sayesinde zirveye kolaylıkla ulaşan kayakseverlerin Süphan Dağı, Van Gölü, Akdamar Adası manzarasını doyasıya izleyebildiği 2 bin 800 rakımlı Abalı Kayak Merkezi'nde 2 bin 500 metre uzunluğundaki pistlerde kayak yapılabiliyor.
Doğu Karadeniz'in ilk kayak merkezlerinden 2 bin 50 rakımdaki Zigana Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Trabzon Havalimanı'na 60, Gümüşhane kent merkezine ise 40 kilometre mesafede bulunuyor. 800 ve 600 metre uzunlukta iki pist, saatte 750 kişi taşıma kapasitesine sahip halat uzunluğu 850 metre ve kayak alanı 1,5 kilometre olan teleski ile saatte 300 kişi taşıma kapasiteli babylift, amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet veriyor.
Sivas'taki Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi, kayak pistlerinin eğimi, yüksekliği, pistlerdeki kod farkı, pist çeşitliliği, kar kalitesi, karın kalış süresi, su sporları ve yaz aktiviteleriyle Anadolu'nun parlayan yıldızı olma yolunda ilerliyor.
Bozdağ üzerine kurulan Denizli Kayak Merkezi, karın keyfini çıkarmak isteyen kayakseverlerin ilgisini çekiyor. Denizli şehir merkezine 85 kilometre uzaklıktaki tesislerde, acemi, orta seviye ve profesyoneller için 12 kilometre uzunluğunda üç pist bulunuyor. Kayak ve snowboard yapma imkanı sunan merkezde, saatte bin 500 kişi taşıma kapasiteli iki telesiyej ve teleski hizmet veriyor.