?>

Antalya Diplomasi Forumu'nda 21. Yüzyılda Ayrımcılık ve Irkçılıkla Yüzleşmek paneli düzenlendi

Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlenen "21. Yüzyılda Ayrımcılık ve Irkçılıkla Yüzleşmek" başlıklı panelde, giderek ayrışan bir dünyada ayrımcılık, ırkçılık ve yasal çerçeveler arasındaki etkileşim ele alındı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Ankara
Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu 2025'te, moderatörlüğünü TRT World sunucularından Alican Ayanlar'ın üstlendiği "21. Yüzyılda Ayrımcılık ve Irkçılıkla Yüzleşmek" paneli düzenlendi.

Panele, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Evren Dağdelen Akgün, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri'nin İslamofobi Özel Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Paçacı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Müslüman Karşıtı Nefretle Mücadele Koordinatörü Marion Lalisse, Leeds Üniversitesi'nde akademisyen Prof. Salman Sayyid ve Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Aktürk katıldı.
Büyükelçi Akgün, Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) yalnızca mağdurlarını değil, toplumun tüm kesimlerini etkilediğini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, günde her iki Müslümandan birinin ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Akgün, bazı AB ülkelerinde görülen Müslüman karşıtlığı seviyelerinin "endişe verici" olduğunu belirtti.
Akgün, "Din ve etnik kökene dayalı şiddet, demokrasilerimizi kalbinden vururken, toplumumuzun dokusunu aşındırıyor." diyerek, bu soruna hedef odaklı zihniyetle yaklaşılması çağrısı yaptı.
Müslüman karşıtlığının, ırkçılığın bir türü olduğunu vurgulayan Akgün, ayrımcılığa maruz kalan kesimlerin toplumdan ayrıştığını ve demokratik süreçlerde yer alamadığını dile getirdi.
Akgün, yasal sistemlerin, değişen çok kültürlü ortamla uyumlu olması gerektiğinin altını çizdi.

"Bir insan hakları meselesi"

Büyükelçi Paçacı, insan hakları hareketleri ve yasal düzenlemelerle elde edilen gelişmelere rağmen ırkçılık ve ayrımcılığın değişen şekillerde kendini göstermeye devam ettiğini belirtti.

Müslüman karşıtlığı ve yabancı düşmanlığında artış görüldüğünü aktaran Paçacı, bunların, katılım ve temsil ilkeleri üzerine inşa edilen demokratik toplumları tehdit ettiğini kaydetti.
Paçacı, Batılı toplumlarda Müslümanlara karşı olumsuz önyargıların ve nefret söylemlerinin arttığına dikkati çekerek, "Bu söylemler yalnızca Müslümanları ötekileştirmiyor, aynı zamanda sosyal ayrışmayı artırarak birlikte barış içinde yaşama çabalarını baltalıyor." ifadesini kullandı.
Müslüman karşıtlığının bir insan hakları meselesi olduğunu vurgulayan Paçacı, Müslüman karşıtı söylemin, dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar Müslümanı "insanlıktan çıkaran tehlikeli bir ortam" oluşturduğunu söyledi.

"Müslümanlar hakkında yanlış izlenimler aşılanıyor"

Lalisse, ırkçılığın pek çok ülkede yaygın bir sorun olduğuna işaret ederek, kültürel ve dini boyuta evrilen ayrımcılıkla yalnızca bireysel düzeyde değil, yapısal anlamda da mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Siyasi söylemlerde ve ana akım medyada nefretin normalleştirildiğini ifade eden Lalisse, Müslümanların topluma katkılarının göz ardı edildiğini ve bunun yerine haklarında yanlış izlenimler aşılandığını belirtti.
Lalisse, çok kültürlülüğün Avrupa'da varlığını sürdüreceğini kaydederek, Müslüman nüfusu yoğun AB ülkelerinde ayrımcılık konusunda özellikle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

"Hükümetler, Müslüman karşıtlığının yaygınlaşmasına neden olan aktörler arasında"

Prof. Sayyid, Müslüman karşıtlığının yaygınlaşmasına en çok neden olan aktörler arasında hükümetlerin ve siyasi figürlerin bulunduğunu belirterek, Müslüman karşıtlığıyla mücadelenin "demokrasi ve özgürlükler için verilen bir savaş" olduğunu dile getirdi.

Müslüman karşıtlığının son yıllarda hızla arttığını kaydeden Sayyid, çok kültürlülüğü öğreten eğitim programlarının sayısının ve kapsamının artırılması çağrısı yaptı.

"Çok kültürlülük hala bir hedef"

Prof. Dr. Aktürk, çeşitli ülkelerde yasaklanan dini sembollerden bahsederek, ayrımcılığın dünya genelinde görülen bir sorun olduğunu belirtti.

Farklı dünya görüşlerinden insanların bir arada yaşayabildiği çok kültürlü ortamın henüz ulaşılamamış bir hedef olduğunu ifade eden Aktürk, buna gerekçe olarak, farklı dinlerden insanların bir araya gelerek paylaşım yapmasının dünya tarihinde uzun zaman almış olmasını gösterdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Günümüz Dünyasında Kültürün Rolü: Birleştirici mi Bölücü mü?' başlıklı panel düzenlendi

2025-04-12 21:44 - Kültür Sanat

Çin'de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon eğilimi sürüyor

2025-04-10 09:33 - Ekonomi

F-16 EDPOD, Türkiye'ye elektronik harp alanında stratejik yetkinlik kazandıracak

2025-04-12 10:42 - Teknoloji

Tekirdağ'da yaban hayatı fotokapanla görüntülendi

2025-04-09 16:52 - Çevre-Hayat

Deri ürünlerin alışverişinde yeni dönem başlıyor

2025-04-09 15:12 - Ekonomi

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

2025-04-11 15:53 - Siyaset

ABD, bu yıl için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

2025-04-11 09:52 - Ekonomi

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde normal sezonu Almanya'da kapatacak

2025-04-09 19:50 - Spor

ECOWAS: Afrika yasa dışı finansal akışlar nedeniyle her yıl yaklaşık 88,6 milyar dolar kaybediyor

2025-04-08 15:17 - Ekonomi

Şanlıurfalı kadınlar ehram dokumasını günlük hayata uyarladı

2025-04-12 14:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Filistinli 2 öğretmen, Gazze'den Mısır'a göç eden çocuklara mahrum kaldıkları eğitimi veriyor

15:21 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana şiddetli saldırı altında tuttuğu Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı

15:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsviçreli milletvekili F-35 alımındaki fiyat artışlarını eleştirdi

14:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Güvenlik kaynakları: Türkiye, Süveyda'da sağlanan ateşkeste kilit rol oynadı

14:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Saldırıya kalkışan iki kere düşünecek

13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

00:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 'GENIUS' tasarısını imzaladı

00:23 - Dünya

Suriye ordusu, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı Halep'in doğusuna sevkiyat yaptı

00:12 - Dünya