?>

Antalya'da laboratuvar ortamında verimi yüksek yerli fidanlar üretiliyor

Antalya'da tarım sektöründe faaliyet gösteren bir iş insanının yaklaşık 100 milyon liraya kurduğu Anadolu Tohum Merkezi'nde (ANATOM) laboratuvar ortamında üretilen yüksek verimli yerli tohum ile fidanlar iç ve dış pazara gönderiliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Antalya
Manavgat ilçesinde 2017'de örtü altı muz üretimine başlayan girişimci Şevki Öncel, yurt dışından getirttiği fidanlardan istediği verimi alamayınca 2 yıl önce 3 bin metrekarelik alana ANATOM'u kurdu.
Steril kıyafetlerle girilen merkezin laboratuvarında bioteknoloji ve ziraat mühendislerinden oluşan 60 kişilik ekip, yaklaşık 70 çeşit fidanın anaçlarından aldıkları numunelerle mikroskop altında melezleme yapıyor.
Kavanozlarda özel sıvı besinler içerisine büyümeye bırakılan bitki hücreleri gelişim evrelerine göre çeşitli odalarda bekletiliyor.
Merkezde bademden şeftaliye, ahudududan yaban mersine, mangodan avokadoya kadar çok sayıda yerel ve tropikal meyvenin fidan üretimi yapılıyor.
Laboratuvar ortamında büyüyen hastalıklara dayanıklı, iklim şartlarına uygun verimi yüksek fidan ve tohumlar üreticilere gönderiliyor.

"Yanlış fidan ve sıkıntılı ürünlerden dolayı ciddi bedeller ödedik"

ANATOM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Öncel, AA muhabirine, ülke tarımına katkı sağlamak için 6 yıl kadar önce tarımsal üretime başladığını ve bu alanda birçok yatırım yaptığını söyledi.
Ürün yelpazesini çeşitlendirmek için ülkede yetişmeyen fidan ve tohumların üretimini yaptıklarını belirten Öncel, "Akdeniz iklimine uygun tropikal meyve ve çeşitli tohumları getirttik ama bu süreçte yanlış fidan ve sıkıntılı ürünlerden dolayı ciddi bedeller ödedik. Bunun üzerine bu işin ehil ellerde olması gerektiğine karar verdik." dedi.
Yaşanan sorunlardan dolayı tohumu kendilerinin üretmesi gerektiği düşüncesiyle ANATOM'u kurduklarını anlatan Öncel, sağlıklı, iklim şartlarına dayanıklı ve verimli tohumlar üretmeye başladıklarını vurguladı.

"Mikroplardan arındırılmış, sağlıklı bitkiler üretiyoruz"

Tohum laboratuvarı için 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını dile getiren Öncel, sözlerine şöyle devam etti:
"Yılda 4 milyon fidan üretimi yapabilecek bir laboratuvar merkezine sahibiz. Anaçlardan aldığımız numuneleri laboratuvar ortamında çoğaltarak, mikroplardan arındırılmış, sağlıklı bitkiler üretiyoruz. Aynı zamanda ülkemizde olmayan çeşitli fidanları laboratuvarda üreterek ismi ve tesciliyle beraber yerli ve milli yapıyoruz. Merkezimizde şu anda 60-70 çeşit fidan üretiyoruz ve Akdeniz iklimine uygun tropik meyvelere de geniş yer veriyoruz. Ülkemize bir faydamız olsun, üreticiler sağlıklı, virüsten arındırılmış, her türlü yaşam şartları test edilmiş fidanlarla bu işe başlasınlar, hayal kırıklıklarıyla sektörden uzaklaşmasınlar istiyoruz."
Öncel, laboratuvarda üretilen fidan ve tohumların yüzde 60'ını iç pazara yüzde 40'ını ise dış pazara gönderdiklerini kaydetti.
Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere, İran ile Gürcistan'a fidan ve tohum satışı yaptıklarını aktaran Öncel, bunların dışında Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden bazı tarım firmalarının kendileriyle ticaret yapmak istediğini ifade etti.

"Bu tür tesisler ülkemizin geleceği için çok önemli"

Siparişe özel ürünleri de laboratuvarda yetiştirdiklerini vurgulayan Öncel, tohumun fidan aşamasına gelmesi için 6-7 ay gerektiğini ancak hücreden çoğaltılan bitkinin 21 gün gibi kısa bir süreye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.
Laboratuvardaki bir kavanozun içinde 20 bitki yer aldığını ve bunu 1000 bitkiye kadar çoğaltma imkanına sahip olduklarını ifade eden Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllarca yurt dışından aldığımız fidanlardan nedeniyle Türkiye'de olmayan zararlı böcek ve hastalıkların ülkemize geldiğini gördük. En azında biz şu anda kendi üretimimiz için bunu engellemiş olduk. İthalat için dışarıya paramız gitmiyor, bunun yanı sıra kendi çeşitlerimizi kendimiz geliştirebiliyoruz. Tohum ve fidanlar stratejik bir konu. O yüzden bu tür tesisler ülkemizin geleceği için çok önemli."
Öncel, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından AR-GE belgesini aldıktan sonra TÜBİTAK ile çalışmaya başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şehit yakınları ve gaziler bayram arifesinde Cebeci Askeri Şehitliği'ni ziyaret etti

2023-06-27 13:28 - Gündem

Nadir görülen kuş türü "Çölkoşarı" Şanlıurfa'da fotoğraflandı

2023-07-01 11:58 - Çevre-Hayat

Moskova: 700 bin Ukraynalı çocuk Rusya'da bulunuyor

2023-07-03 12:48 - Dünya

Arap Parlamentosundan "İsveç mallarını boykot" çağrısı

2023-06-29 13:14 - Dünya

İki bina arasına sıkışan kurbanlık koyunu itfaiye kurtardı

2023-06-28 21:08 - Asayiş

Antalya'da laboratuvar ortamında verimi yüksek yerli fidanlar üretiliyor

2023-07-03 16:22 - Ekonomi

Türk şirketi, Musul'da açtığı diyaliz merkezleriyle Iraklı hastalara hizmet veriyor

2023-07-03 12:38 - Gündem

Ukrayna: Son bir haftada 37 kilometrekareden fazla alan kurtarıldı

2023-07-03 10:37 - Dünya

Yetiştirildiği şehrin ismiyle ünlenen lezzet: "Tekirdağ kirazı"

2023-06-30 12:28 - Çevre-Hayat

İstanbul'dan döndüğü köyünde ata tohumuyla sarımsak yetiştiriyor

2023-07-03 13:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Oruç Reis, Somali denizlerindeki sismik çalışmalarının yüzde 50'sini tamamladı

18:18 - Ekonomi

Çiftçilere yaklaşık 2,2 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacak

18:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya