?>

Baba mirası çalgı yapımına aşklarıyla sahip çıktılar

Bursa'da 2017'de hayatını kaybeden saz imalatçısı Sinan Şahin'in zanaatı, küçük yaşlardan itibaren yetiştirdiği çırağı ve ona aşık olup evlenen kızı tarafından devam ettiriliyor

Kültür Sanat - 2 ay önce

Bursa
Tahtakale Mahallesi'ndeki Özdiken Pasajı'nda 45 yılı aşkın süre lutiyelik (çalgı onaran veya yapıp satan kişi) yapan Sinan Şahin, mesleğini bir yandan kızı Betül'e öğretirken 1994 yılında henüz 11 yaşında olan Emrah İnanır'ı yanına çırak olarak aldı.
Küçük yaşlardan itibaren atölyede bir arada vakit geçiren ve mesleği öğrenen Betül ile Emrah, zaman içerisinde birbirlerine aşık oldu.
Lisans eğitimlerinde ustalarının yanından ayrılarak üniversitenin çalgı yapımı bölümünden mezun olan ikili, Bursa'ya döndükten sonra bir süre hem ustalarının yanında çalıştı hem de ücretli öğretmenlik yaptı.

Betül ve Emrah, 2012'de evlendikten sonra ustalarından ayrı başka bir atölyede çalışmaya devam etti. Çift, 2017'de baba Sinan Şahin'i kaybetmelerinin ardından onun mirasına maddi ve manevi olarak sahip çıkarak, atölyesini ve tüm ekipmanlarını devraldı.
Baba yadigarı atölyeyi fiziksel koşulların yetersiz kalması nedeniyle kapatmak zorunda kalan çift, Nalbantoğlu Mahallesi'nde açtıkları ve "Miras" adını verdikleri yeni atölyede, Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişler üzerine bağlama başta olmak üzere mızraplı çalgılar üretmeye başladı.

Çalgı tamiratı ve bakımı da yapan İnanır çifti, baba yadigarı mesleği sürdürmenin gururunu yaşıyor.

Aşkları atölyede zımpara yaparken başladı...

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu olan 41 yaşındaki Betül İnanır, babası Sinan Şahin'in Türkiye çapında tanınan bir çalgı yapımcısı olduğunu söyledi.

Kendisinin de küçük yaşlardan itibaren atölyede babasına yardım ettiğini ve meslek öğrendiğini anlatan İnanır, 10-11 yaşlarındayken babasının yanına çırak aldığını belirterek, "Bu çırak şimdi benim eşim. Atölyede oynarken, vakit geçirirken, okul sonrası yaptığımız etkinlik zımpara yapmaktı. Ardından lise eğitimi sonrası böyle bir bölüm olduğunu duyunca dedim 'Evet babamın mesleğini yapabilirim.' Eşim de zaten ustasının yolundan gitmeyi tercih etti." dedi.
Babasının çırağı Emrah'ı iyi yetiştirdiğini ve onu hep övdüğünü belirten İnanır, "Babam, Emrah'ı övdükçe ben kıskanmaya başladım. Aslında benim bu mesleğe ilgim de kıskançlıkla başladı muhtemelen. O yaşlarda bu işe atılmamın ilk sebebi Emrah'ı kıskanmam." diye konuştu.

Emrah ile aşklarının da atölyede zımpara yaparken başladığını dile getiren İnanır, "İkimiz de farklı üniversitelerden, farklı öğretmenlerden, farklı tekniklerle bilgilerimizi evlilikle beraber de birleştirdik." ifadesini kullandı.
Betül İnanır, atölyede kendisinin çalgı restorasyon, bakım, tamirat işlerine baktığını, eşinin ise üretim kısmında yer aldığını anlattı.
Bir oğullarının olduğunu ve onun da bu mesleğe merak duyduğunu dile getiren İnanır, kendisinin de istemesi durumunda bu mirası ona devredeceklerini sözlerine ekledi.

"İnşallah bu miras böyle devam eder gider"

Müzisyen bir ailenin çocuğu olan Ege Üniversitesi mezunu 41 yaşındaki Emrah İnanır da babasının kendisini yakın arkadaşı Sinan Şahin'in yanına çırak verdiğini, 11 yaşından 23 yaşına kadar ustasının yanında çalıştığını söyledi.
Küçük yaşlardayken ustasının kızı Betül ile atölyede sıkça vakit geçirdiklerini belirten Emrah İnanır, şöyle devam etti:
"İlk başlarda birbirimizle zıtlaşıyorduk. Ufakken işte birbirimize terslik yapa yapa derken gönlümüz kaydı. Liseden sonra tamamen bir şeyler hissetmeye başladık ve birbirimize hep yol gösterici olduk. Hayatımızın en önemli, en kötü, en iyi anlarında hep birbirimizin yanındaydık. Belki de bu bizi bağladı ve kopmayacak hale getirdi."
İnanır, ustasının kendisini hep oğlu gibi gördüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hayat boyunca çok zorluklarla karşılaştık ancak hiçbir zaman pes etmedik. Hikayemiz gerçekten film olur. Tırnaklarımızla kazıdık. Betül de mesleği devam ettiriyor. Yani atölyenin isminin 'Miras' olmasının sebebi de o zaten. Betül babadan devam ediyor atölyeye. Şimdi de biz oğlumuzun devam etmesini istiyoruz. İnşallah bu miras böyle devam eder gider."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Formula 1'de yeni sezon heyecanı başlıyor

2025-03-13 12:28 - Spor

Altının ons fiyatı rekor yenileyerek 3 bin dolara doğru ilerliyor

2025-03-13 21:53 - Ekonomi

Üniversiteli kızlar otomobil tutkularını teknik eğitimle mesleğe dönüştürmek istiyor

2025-03-12 12:32 - Çevre-Hayat

BM'den, Gazze'de hayati ihtiyaçlara ulaşmanın güçleştiği uyarısı

2025-03-13 00:27 - Dünya

İstanbul'da görevli 112 Acil Sağlık ekipleri iftarda buluştu

2025-03-11 23:38 - Sağlık

Meme kanserini yenen depremzede memleketi Hatay'a döndü

2025-03-12 14:28 - Sağlık

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için "yeni Tesla" alacağını belirtti

2025-03-11 13:03 - Dünya

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

2025-03-11 00:23 - Ekonomi

İstanbul'da İETT otobüsüyle çarpışan aracın sürücüsü öldü

2025-03-12 21:52 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'emekli bayram ikramiyesi artışı'na ilişkin açıklama

2025-03-12 14:23 - Siyaset

İlgili Haberler

Orta Çağ'dan kalma Brugge'deki tarihi kaldırım taşları çalınıyor

21:02 - Kültür Sanat

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi 'Günlük Yaşam' sergisine ev sahipliği yapıyor

21:02 - Kültür Sanat

'Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali', 25. defa sinemaseverlerle buluşacak

20:54 - Kültür Sanat

İsveç'in başkenti Stockholm'de geniş katılımlı çocuk şenliği düzenlendi

19:53 - Kültür Sanat

Yücel Arzen Hacıoğulları 'Anneler Günü' için beste yaptı

14:38 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Moody's, ABD'nin kredi notunu düşürdü

01:12 - Dünya

Malatya'da 101 bin 443 konutun ihalesi yapıldı

00:18 - Gündem

AA foto muhabirlerinin World Press Photo 2025 ödülleri Amsterdam'da törenle verildi

00:12 - Dünya

Trendyol Süper Lig'de 36. haftanın perdesi açılıyor

00:07 - Spor

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin istihbarat başkanları, Duşanbe'de bir araya geldi

00:03 - Dünya