?>

Babasından öğrendiği ahşap ustalığıyla eski evleri geleceğe taşıyor

Bursa'da yaşayan Fatih Taşoğlu, babasından öğrendiği ahşap ustalığıyla, genellikle Osmanlı döneminde yapılan eski evleri aslına uygun şekilde yeniden inşa ediyor

Kültür Sanat - 1 hafta önce

Bursa
Babasının plastik pencere ve kapılara direnerek ayakta tuttuğu atölyesinde yetişen Taşoğlu, mezun olduğu makine alanında çalışmayı tercih etmeyerek ahşap ustalığını öğrendi.
Zamanla karkas ve kerpiçten yapılan binaları inşa etmeyi öğrenen ve bu alanda ustalaşan Taşoğlu, ekibiyle zamana yenik düşmüş sivil mimari örneklerini yeniden ayağa kaldırıyor.
Sıfırdan inşa ettiği binaları yapım sürecini baştan sona fotoğraflayıp sosyal medyadaki takipçileriyle paylaşan 37 yaşındaki Taşoğlu, bitirdiği tarihi yapılardan bir hatıra kalması için de eski kapı numarası levhalarını alarak biriktiriyor.

"Kendimi vererek, severek bu işi yapmaya başladım"

Fatih Taşoğlu, 1992'de Artvin'in Yusufeli ilçesinden Bursa'ya göç ettiklerini, okuldan kalan vakitlerde ve tatillerde babasının ahşap atölyesinde ona yardım ettiğini ve bu işi öğrendiğini söyledi.

Yaptıkları işlerin karşılığında aldıkları olumlu geri dönüşlerle bu işi devam ettirmeye karar verdiğini belirten Taşoğlu, "Devam ederek de bu işin tamamına hakim oldum ve kendimi vererek, severek bu işi yapmaya başladım." dedi.
Taşoğlu, Osmanlı'dan kalan sivil mimari örneklerinin restorasyonunun yanı sıra temelden anahtar teslime kadar ahşap ve taş binaları yapabildiğini dile getirerek, "Bursa'da tarihi eser restorasyon işleri yaptık. Bursa, bu konuda çok zengin. Zamanla yapıp söktüğümüz binalardaki yaşam tarzını öğrendik. Geçmişten bize kalanları yakalayarak, gelecekte aynı işleri yapabilme konusunda tecrübelerimizi katladık, evleri güzelleştirdik." diye konuştu.

Bir yapıyı inşa ve restore süreçlerini anlatan Taşoğlu, şunları kaydetti:
"Proje onaylandıktan sonra bize gelir. Projeyi alırız, işleriz. Binanın temelleri genelde taş duvarı üzerine kurulur. Taş duvarı, üzerine ahşap karkas içine kerpiç, harman tuğla koyulur. Duvarlar 'horasan sıva' olur. Katlar ızgara, tavanlar, kapılar, pencereler ahşap olur. Yani tamamen doğal ürünlerle izole edilmiş bir bina. Betonarme gibi bir madde yok.
Ahşap, kerpiç, yazın serin, kışın sıcak bir hava kütlesine sahip bir malzeme kullanıyoruz. Doğadaki bütün yapı taşları burada var. Herhangi bir kimyasalla karıştırılan, beton gibi sıkılaştırıp sertleştirilen bir ürün kullanmıyoruz. Doğanın içindeki malzemeyi toplayıp bir ürün çıkarıyoruz."
Taşoğlu, bu işlerde dayanıklı ağaçların kullanımının önemli olduğunu vurgulayarak, "Kat yükseklikleri, binanın mukavemeti için güçlü bir ağaç kullanmanız lazım. Onların birleşim noktaları, kolon ve taşıyıcı sistemleri çok önemli. Ağaç daha güçlü bir mukavemeti nasıl kazanabilir, birleşim yerlerinde birbirlerine kerterek, birleştirerek aksamını yaparız. Eskiler, büyük, güzel işler yapmış. Biz de onları görerek aynı şekilde uygulamaya ve gelecek nesiller için hafızalandırmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Gördüğüm zaman en büyük hayranıymışım gibi bir bakıyorum"

Binanın karkas kısmında, kapı, pencere ve mobilyada çam ve meşe ağacı kullandıklarını, ağaçları ilaçlayarak, uzun ömürlü bir hale getirdiklerini ifade eden Taşoğlu, 100 metrekarelik bir binanın komple anahtar tesliminin 6-12 ay sürdüğünü, ekip olarak koordine olup güzel, kullanışlı bir yapı oluşturduklarını anlattı.

Taşoğlu, yeniden inşa ettiği bir tarihi yapıda çalışırken nasıl bir tarih barındırdığını, orada neler yaşandığını düşündüğünü dile getirerek, "Burada geçmişi yakalayabiliyorsun. Buradaki hayat şartlarını, yaşanmışlıkları sen de yaşıyorsun gerçekten çünkü bir enerji var. İstesen de istemesen de vücudun o enerjiye katılıyor. Bendeki duygular çok yüksek oluyor o yüzden. Gördüğüm zaman en büyük hayranıymışım gibi bir bakıyorum." diye konuştu.

Bir yapıyı bitirdikten sonra anı olarak kalması için binaların eski kapı numarası levhalarını alan Taşoğlu, bunlardan bir koleksiyon oluşturmak istediğini söyledi.
Bursa'ya göç ettikleri 1992'de evlerin kapı ve pencerelerinin ahşap olduğunu, zamanla pencerelerin plastiğe dönüştüğünü, kapıların daha basit malzemelerden yapılmaya başladığını anlatan Taşoğlu, bu zaman zarfında babasının direnerek mesleği ayakta tutmaya çalıştığını ifade etti.

Bir dönem kerpiç ve ahşap yapılarda yaşamanın zahmetli, apartman dairelerinde yaşamanın ise kolay ve rahat gösterildiğini belirten Taşoğlu, zamanla insanların plastiğin nasıl bir materyal olduğunu anladığını ve tekrar ahşaba, doğaya, eski binalara dönüşün başladığını, ahşap ve taş binaların değerini fark edenlerin bu yapılara rağbet ettiğini vurguladı.
Fatih Taşoğlu, sıfırdan kerpiç ve karkas bina yapmanın maliyetinin betonarme binadan en fazla yüzde 10-20 fazla olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

2025-05-02 20:45 - En Son Yazılar

16. KazanForum haftaya başlıyor

2025-05-07 10:33 - Ekonomi

Gastronomi öğrencileri Osmanlı lezzetlerini günümüze taşıyor

2025-05-07 11:02 - Magazin

Hatay'da yamaç paraşütüyle atlayan öğrenciler gökyüzünde kitap okudu

2025-05-04 17:18 - Magazin

Milli İstihbarat Akademisinden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda İHA kullanımına ilişkin rapor

2025-04-30 14:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz

2025-05-02 15:15 - Siyaset

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları'nın 'teknopark' ilan edildiğini duyurdu

2025-05-06 11:17 - Teknoloji

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi başkanların karnesi

2025-05-02 12:28 - Spor

İlgili Haberler

'Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali', 25. defa sinemaseverlerle buluşacak

20:54 - Kültür Sanat

İsveç'in başkenti Stockholm'de geniş katılımlı çocuk şenliği düzenlendi

19:53 - Kültür Sanat

Yücel Arzen Hacıoğulları 'Anneler Günü' için beste yaptı

14:38 - Kültür Sanat

Kütahyalı çini ustası 'Ameli İsmail' eserlerinde Sümerlerden bugüne köprü kuruyor

12:37 - Kültür Sanat

İzmir'de ceviz bahçesinde Roma dönemine ait mezar taşları tespit edildi

18:12 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

"Aile Yılı" kapsamında yürüyüşler düzenlendi

14:12 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye etkileyici bir savunma sanayi tabanına sahip

14:07 - Dünya

ABD basını, Washington'un Tahran'a yazılı bir nükleer anlaşma teklifi sunduğunu yazdı

14:03 - Dünya

Samsunspor, gözünü UEFA Avrupa Ligi'ne dikti

13:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir araya geldi

13:52 - Gündem