?>

Bayramda dişlere dikkat

Diş hekimi A. Doğan Bircan, bayramdaki beslenme alışkanlıklarımızın diş sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.

Sağlık - 8 yıl önce

Diş hekimi A. Doğan Bircan, dişlerimizi beslenme sırasında ve sonrasında nasıl koruyabileceğimizi ve ağız sağlığımız için neler yapmamız gerektiği konuları hakkında bilgiler verdi. Diş hekimi A.Doğan Bircan, ’’Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde hastalarımızı beslenme ve beslenme sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili uyarmak gerekir. Bayramda tüketilen etin diş aralarına gömülmesi sonucu kürdanla temizlemeye çalışırız. Ancak et parçasının ya da farklı yiyeceklerin diş aralarına girdiği durumlarda kürdan kullanılmamalıdır. Bu tarz durumlarda daha çok diş ipi tercih edilmelidir. Diş ipiyle ileri-geri ya da aşağı-yukarı hareketlerle artık malzemenin çıkarılması daha uygundur’’ dedi. Kurban bayramı sonrasında genelde diş rahatsızlıklarında artış gözlendiği bilgisini veren Diş hekimi Bircan, ’’Bayramda yoğun et tüketimiyle farklı diş sorunlarından dolayı diş rahatsızlığı ortaya çıkabiliyor. Bundan dolayı da mutlaka tedavi için özellikle diş eti hastalığı ile uğraşan bir hekime başvurulmalıdır. Diş rahatsızlığı sonrası hekime başvurulmaması durumunda sağlık sorunlarının artabilir. Önlem alınmadığı durumlarda gıda gömülmesi oluşabilir. Bu durum daha ilerleyerek dişin kök ucuna kadar olan bölgedeki kemiği eritebiliyor. Daha sonra dişin sallanmasına ve dökülmesine yol açabilir. İlerleyen zamanlarda şiddetli ağrılar da başlıyor. Bunun için kesinlikle dişe tedavi yapılmalı ve oluşan yabancı parçacıklar hekim tarafından giderilmeli’’

Ağız ve diş sağlığımızı korumanın yolları

Diş hekimi Bircan ağız ve diş sağlığımızı korumanın yollarını şöyle sıraladı: ’’İlk olarak ağız ve diş sağlığının korunması için altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz. Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Dişeti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir. Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.’’ şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlı için fırçalama yöntemi

Ağız ve dış sağlığı için fırçama yönetiminin önemli olduğunu belirten Diş hekimi Bircan, ’’Diş fırçası ıslatılmamalı. Mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalı. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanmalıdır. Ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanmalıdır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenmelidir. Son aşama olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenmelidir. Bu şekilde fırçalama işlemi sonlandırılmalı. Fırçalama işlemini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için hekiminizin sizin için önerdiği bir sertlikte diş fırçası kullanmanız gerekir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı arttırır bu sebeple dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işleminin sonlandırılmasına yol açar. Bu da etkin bir temizleme sağlamayı önler. Fırçalama uygulaması kesinlikle sağdan sola yatay yönde olmamalıdır. Yatay fırçalama diş minesini aşındırarak, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliğine yol açar, dişetlerinin çekilmesine yol açar. İlerlemiş hastalarda kama şeklindeki defektler meydana gelir. Bu deniz dalgalarının zaman içinde kayayı aşındırması gibidir. Yani diş fırçası, yanlış kullanılma durumunda vücudun en sert dokusu olan dişin minesini zaman içinde aşındırabilir’’ diye konuştu.

Kaynak: IHA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa, yeşil tahvil çıkaracak

2016-09-02 20:07 - Dünya

ABD Açık'ta ikinci tura çıkan isimler belli oldu

2016-08-31 15:47 - Gündem

Erdoğan, Putin ile görüştü

2016-09-03 23:14 - Genel

Hüseyin Çapkın'ın ayrıntılı ifadesi ortaya çıktı

2016-09-04 10:32 - Gündem

Calais'de sığınmacı karşıtı protesto

2016-09-06 00:03 - Genel

Siyahi öğrencilerden saçlarını düzleştirmeleri istendi

2016-08-31 18:37 - Dünya

Gazze'ye Türkiye'den gönderilen yardımların dağıtımı tamamlandı

2016-09-02 02:22 - Dünya

Paralel Yapı AŞ'nin arazi vurgununa dur denildi! Hazineye devredildi...

2016-09-02 18:32 - Gündem

Sultanahmet'teki canlı bomba eylemine ilişkin davada 6 tahliye

2016-09-05 20:52 - Gündem

Deniz ressamı Günen, International Artist Magazine'de

2016-09-06 16:04 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Organ bağışıyla gelen yeni kalbiyle sağlığına kavuştu

01:43 - Sağlık

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya