?>

Betonun içindeki "agrega" denilen taşların uygunsuzluğu ani çökmelere zemin hazırlıyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince oluşturulan bilim heyeti, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki 200 binada incelemede bulunarak, bu yapılardaki bazı sorunları tespit etti

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 yıl önce

Tekirdağ
NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Görevlisi Yapı ve Deprem Mühendisi Ahmet Bal, depremin altıncı gününde Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Funda Eryılmaz tarafından bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu söyledi.
Kurul içeresinde NKÜ'den 9, Kocaeli Üniversitesinden 1 olmak üzere, mimarlık, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerinden 10 kişiden oluşan bilim heyetinin Adıyaman'da çöken 200 binada incelemelerde bulunduğunu anlatan Bal, bu binaların büyük çoğunluğunun 1998 yılı öncesinde yapıldığının belirlendiğini ifade etti.

Adıyaman'da çöken binalardan karot örnekleri aldıklarını ve gerekli diğer incelemeleri yaptıklarını belirten Bal, şunları söyledi:
"Adıyaman merkez Besni ilçesi, Tut ve Gölbaşı ilçelerinde bilimsel incelemeler yaptık. Bölgede yıkılmış ve enkaz vaziyette yaklaşık bin 500 bina vardı. Biz heyet olarak bunların 200'ünü inceleme fırsatı bulduk.
Bunların neden ve nasıl yıkıldığını analiz ettik. Bu analizi yaparken yapılardan karot örnekleri alındı, çelik örnekleri, yapının taşıyıcı sistemleri belirlendi ve bu taşıyıcı sistemler ve yapının ayrıntılı projeleri temin edildi".

Bal, Türkiye'deki binaların büyük bir kısmının betonarme yapılar olduğunu, bu yapılarda beton ve çeliğin birlikte çalışmasının esas olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yani çelik çekme gerilimlerini, beton ise baskı gerilmelerini karşılar. Beton da kendi içerisinde kompozit bir malzemedir. İçerisinde 'agrega' (betonda kullanılan kum, çakıl, kırma taş gibi taneli, inorganik malzemelere verilen isim) dediğimiz taşlar yer alır.
Betonun yüzde 70-80'ini bunlar oluşturur. Bunlar aslında belli bir elek analizine göre düzenlenerek belli boyutlarda birleştirilir. Çimento dediğimiz bağlayıcı da bunları bağlar.
Hidratasyon meydana gelir ve sistem tamamlanır. Betonun içerisine koyduğunuz agreganın çapı belli bir boyutu geçmemelidir. Bunun ölçüsü de 2-2.5 santimetredir. Bundan daha büyük agregayı betonun içerisine koyamazsınız.
Uygun olandan büyük agregaları betona katarsanız, betondan ayrılır ve ani çökmeye neden olur. Beton kendini aniden bırakınca, çeliklere yük bile binemeden bina ani bir göçmeyle yıkılır. Adıyaman'da çöken ve incelemeye aldığımız binaların çoğunda bu durumu gördük."
Bal, Adıyaman'da hazır beton kullanımının sınırlı olduğunu gördüklerini aktardı.

"Çöken yapıların altında dükkan katları vardı"

İnceledikleri binaların yüzde 95'nin 1998 yönetmeliği öncesinde yapılmış binalar olduğunun altını çizen Bal, şunları kaydetti:
"Hazır beton kullanılmamış. Hazır beton kullanımına gerek olmasa, yerinde dökme betonla yapsanız dahi bu malzemeleri elemeniz gerekiyor.
Elenmediği için, büyük boyutlu taşlar betonun içinde olduğu için maalesef yapılarımız istenilen şekilde davranamadı ve ani bir göçme moduna girdi. Bizim gördüğümüz ilk sebep bu.
Yine yıkılan binalarda gördüğümüz başka bir sorun, çöken yapıların altında dükkan katları vardı. Bunlar ticari amaçla kullanılan katlar. Maalesef bu dükkanlar yapılırken duvarlar boşaltılıyor.
Bazı alanlar oluşturuluyor ve orası 'yumuşak kat' diye tarif ettiğimiz, ya da 'bomba kat' dediğimiz meseleye geliyor ve binalar o ilk katlarından yıkılıyor."
Bal, çöken binaların taşıyıcı sistemlerini de incelediklerini vurgulayarak, "Bölgede yıkılan TOKİ binası yok. Bizim Adıyaman'ı konuşmamız gerekirse, buradaki TOKİ binalarında çatlak dahi yoktu.
Çünkü perdeli sistemde inşa edilmişti. Dolayısıyla perdeli sistemler özellikle deprem için en uygun sistemlerdir ve depreme en çok direnç gösteren sistemlerdir.
Ülkemizde bunlar yaygınlaşırsa, hasar da azalacaktır. Malzeme kalitesi de çok önemli. Bunlara dikkat edilmiş olsaydı, yapılarımızın yıkılmadığını görebilirdik."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Övgün Ahmet Ercan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik"ten gözaltına alındı

2023-02-28 21:39 - Gündem

Beşiktaş taraftarı, depremzede çocuklar için sahayı oyuncaklarla donattı

2023-02-26 20:15 - Spor

Kahta'daki çadır kentte çocuklar deprem psikolojisinden etkinliklerle uzaklaşıyor

2023-02-26 19:53 - Çevre-Hayat

İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 193 dönüm araziye el koydu

2023-02-25 23:09 - Dünya

AB Rusya'ya yeni yaptırımlarının detaylarını açıkladı

2023-02-25 22:56 - Dünya

Türkiye'yi sarsan deprem felaketi akademik olarak masaya yatırıldı

2023-02-25 13:02 - Gündem

Filistin: Uluslararası taraflar nüfuzlarını İsrail'i korumak için kullanıyor

2023-02-27 21:28 - Dünya

TFF Başkanı Büyükekşi ve kulüp başkanlarından "Omuz Omuza" kampanyasına davet

2023-02-25 21:09 - Spor

Sinema ve dizi oyuncuları Gaziantep'teki konteyner kentte çocuklarla bir araya geldi

2023-02-28 16:48 - Magazin

Diş hekimleri depremzedelerin ağrısını dindirmek için mesaide

2023-03-02 12:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Küresel ekonomi 2025'te ticaret savaşları, zayıf büyüme ve jeopolitik risklerle sınanacak

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dış politika ve savunmada kritik dönemeç

11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Suriye ekonomisi yaptırımların yükü altında

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünyada çevre alanında 2024 böyle geçti

10:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Gazze'nin kuzeyindeki 'son kale' Kemal Advan Hastanesi, İsrail saldırılarına direniyor

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Petrol zengini İran, enerji krizini aşmaya çalışıyor

16:27 - Dünya

Brezilya'da küçük uçağın düşmesi sonucu 10 kişi öldü

16:23 - Dünya

Balkanlarda etkili yoğun kar, hayatı olumsuz etkiledi

16:18 - Dünya

Real Betis taraftarlarından sahaya "oyuncak yağmuru"

16:13 - Spor

Yıllardır enkazın kaldırılmadığı Deyrizor il merkezindeki yıkım böyle görüntülendi

16:07 - Dünya