?>

Çinliler 5 milyar dolarlık ihracat için Türkiye'yi istiyor

Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmalar, bu ürünlerin ithalatını Türkiye’den gerçekleştirmek için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yaş sebze meyve ve gıda ürünleri ihracatçılarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Ekonomi - 9 yıl önce

Antalya’da ihracata alternatif pazar oluşturma adına Çinli firmalarla toplantı gerçekleştirildi. Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye’den gerçekleştirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya’ya geldi. Heyet, Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler. Çin’de gıda ve tarım ürünleri ticareti yapan ve 8 kişiden oluşan heyet Antalya’dan önce İstanbul, Ankara ve Nevşehir’de incelemeler gerçekleştirdi.

Antalya’ya gelen Çin heyetinde Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi, Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanlık Sekreteri Qin Gang, Pekin Uheqi Yatırım Şirketi Genel Müdürü Wu Shangyue, Pekin Taihe Uluslararası Girişimcilik Şirketi Genel Müdürü Zhao Xinwen, Pekin Yolego Teknoloji Geliştirme Şirketi Genel Müdürü Xu Zhu, Pekin Zhengfeeng Ticaret Şirketi Genel Müdürü Wang Huidong, Pekin Junbohede Ticaret Şirketi Genel Müdürü Zhao Ziwen, Pekin Xinfadi Tarım Ürünleri A.Ş. Yöneticisi Pan Jinyu, Power China ve Sinohydro CEO’su Adila Abulaiti, Power China ve Sinohydro Genel Müdürü Ailikemu Aierken yer aldı.

BAİB’de düzenlenen toplantıda Türkiye’yi temsilen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılış konuşmasında Çin heyetine Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Üretim anlamında dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde” dedi.

GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA 1.SIRAYA YÜKSELİR Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya’nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye 13.sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoğun olduğu yer Antalya. İhracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesinde yetişiyor. Akdeniz’de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu bölge. Kiraz, Türkiye’nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya’da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge” diye konuştu. Son 20 yılda Türkiye’nin yaş meyve sebze üretiminin ve ihracatının ciddi oranda arttığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretim yaparken gıda güvenliğini sistemin merkezine oturttuk. Üreticimiz süreç içinde bilinçlendi. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretimizi geliştirmek için, Çin’e ürünlerimizi ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşmasının imzalanması gerekiyor. Kiraz ile bu süreç başlayacak. İklim ve doğal yapımız nedeniyle kirazımız çok lezzetli. Kiraz ile başlayan süreç diğer ürünlerle devam edecektir.” BAİB Başkanı Mustafa Satıcı’nın Türkiye’nin üretim ve ihracat potansiyeli hakkındaki konuşmasının ardından Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, bölgesinin üretim ve ihracatı hakkında bilgi vererek, “Turunçgil üretiminde iyiyiz, meyve üretiminde de iddialıyız. Bölgemizde tüm meyveler yetişiyor. Sizleri bölgemizde ağırlamaktan da mutluluk duyarız. Çin pazarını önemsiyoruz. Çin halkı ile ilişkilerimizi geliştirmeyi daha da önemsiyoruz. Ticari ilişki halklar arasında dostluğu da geliştirecek. Gıda güvenliğine büyük önem veriyoruz. Bu konuda büyük aşama kaydettik. Tarım sektörünün en iyi yere gelmesi için çaba sarf ettik. 46-47 milyon ton yaş meyve sebze üretimimiz var. Bunun yüzde 93’ünü halkımız tüketiyor. Dolayısıyla halkımızın sağlığını korumak da çok önemli. Bu ürünleri sizlerle birlikte bizlerde tüketeceğiz” diye konuştu.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan ise birliklerine üye 100’ün üzerinde ihracatçı olduğunu ve meyve ile zeytin ve zeytinyağı ihraç ettiklerini söylerek, “Çin’e ihracat gerçekleştirebilmemiz için karantina şartlarının belli olması lazım. Mayıs ayından Ağustos ayına kadar kiraz ihraç edebiliyoruz. Kirazlar toplandıktan hemen sonra soğuk zincire dahil oluyor. Böylece kirazımızın raf ömrü 40-45 güne kadar çıkıyor” dedi. Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi ise “Hepimizin aynı işi yapıyor olması çok güzel. 5 gündür ülkenizdeyim. Kapadokya’da limon depolanan mağaraları gördüm. Bu ziyareti G-20 Zirvesi’nde yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdik. Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye’den ithalatımız kiraz ile başlayacak. Ben Pekin’de meyve sebze satıyorum. 30 ülkeden ürün alıyorum. Umarım 31.ülke Türkiye olur. Türkiye’den ithalatımız yok denecek kadar az. Ürün alacağımız bir sonraki ülke Türkiye olsun istiyoruz. 1.5 milyar nüfusumuz var. Bizde üretiyoruz ama yetmiyor” dedi.

Konuşmaların ardından heyette bulunan Çinli ithalatçılar; kiraz, zeytinyağı, fındık, portakal, hakkında detaylı bilgi aldılar. Özellikle Temmuz’dan Şubat ayına kadar olan dönemde 3 milli bayramları olduğunu açıklayan Çinliler, bu dönemde ülkelerinde ciddi oranda fındık tüketildiğini açıkladılar. Portakalı ise Avustralya’dan temin ettiklerini belirterek, bu ülkeden aldıkları ürünlerin tek cins olmasından yakındılar. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ise Türkiye’de bir çok çeşit portakal olduğunu kaydederek, ürünlerinin kalitesine ve lezzetine vurgu yaptı. Toplantıda kısa süre sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin karantina şartlarını oluşturmak için Çin’e gideceği kaydedildi. BAİB hizmet binasında sektör temsilcileri ile görüşen Çinli gıda ve tarım ürünü ithalatçıları toplantının ardından önce yemek yedi ardından üretim ve paketleme alanlarında incelemeler gerçekleştirdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Her gün aynı çile!

2016-05-10 12:27 - Genel

Erdoğan: İslam dünyası Türkiye’ye bakıyor!

2016-05-07 20:52 - Politika

7 ilde elektrik kesintisi

2016-05-14 13:42 - Genel

Çinliler 5 milyar dolarlık ihracat için Türkiye'yi istiyor

2016-05-14 15:02 - Ekonomi

Es-Es Atatürk Stadı’nda son antrenmanına çıktı

2016-05-13 01:33 - Spor

HES eylemi sanıklarından 30'u hâkim karşısına çıktı

2016-05-10 19:32 - Yerel haber-Şirket Haber

Dünyanın en büyük yelkenli yatını Türk ustalar yapıyor

2016-05-11 12:29 - Genel

PKK’ya yönelik operasyonda güneş paneli ele geçirildi

2016-05-07 17:24 - Genel

Demirtaş’ı Pinokyo’ya benzetti

2016-05-09 20:38 - Politika

İletişim Ödülleri sahiplerini buldu

2016-05-07 17:42 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de tasarımda hız, inovatif güç ve esneklikle Avrupa'da rol oynuyor

17:38 - Ekonomi

Kamu hizmeti verilecek demir yolu hatları belirlendi

14:32 - Ekonomi

OSB'lerdeki yatırımlarını tamamlamayan sanayiciler ek süre için 5 Şubat'a kadar başvurabil

13:37 - Ekonomi

Korunan alanlarda ziyaretçi sayısında 2024'te son 10 yılın rekoru kırıldı

12:28 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl 36,9 milyon ton ham çelik üretildi

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Savunma Bakanlığı, basın için yeni "yıllık rotasyon programı" başlattığını duyurdu

17:58 - Dünya

İstanbul'da yangın denetimleri başladı

17:53 - Gündem

Güney Kore'de Yoon'un hukuk ekibi, 3 yargıcın azil davasından çekilmesini istedi

17:48 - Dünya

Fenerbahçe'nin yeni transferi Mimovic, takım arkadaşlarıyla bir araya geldi

17:43 - Spor

Türkiye'de tasarımda hız, inovatif güç ve esneklikle Avrupa'da rol oynuyor

17:38 - Ekonomi