?>

DEİK Türkiye-Kenya İş Forumu

- DEİK Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Koloğlu: - "120 milyon civarında tüketiciye sahip Doğu Afrika Topluluğu (EAC) pazarına ve 400 milyon tüketiciye sahip Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarına (COMESA) erişim imkanı sağlayan Kenya Türk iş insanları için daha cazip hale gelmektedir. Bu anlamda, bizler Kenya’yı geniş Doğu Afrika pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, “120 milyon civarında tüketiciye sahip Doğu Afrika Topluluğu (EAC) pazarına ve 400 milyon tüketiciye sahip Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarına (COMESA) erişim imkanı sağlayan Kenya Türk iş insanları için daha cazip hale gelmektedir. Bu anlamda, bizler Kenya’yı geniş Doğu Afrika pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
DEİK'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Kenya arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Kenya İş Forumu, DEİK Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu ve Kenya Milli Sanayi ve Ticaret Odası (KNCCI) Başkan Yardımcısı James Mureu katılımları ile İstanbul’da gerçekleştirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Koloğlu, Kenya ve Türkiye Cumhurbaşkanı ziyaretlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin ve Afrika Kıtası ile stratejik ortaklığın güçlendirilmesine büyük katkı sağladığını bildirdi.
Kenya’nın, stratejik bir havuz olma özelliği ile Kızıldeniz ve Doğu Afrika’daki konumuyla bölgede istikrar için önemli bir ülke olduğunu belirten Koloğlu, “120 milyon civarında tüketiciye sahip Doğu Afrika Topluluğu (EAC) pazarına ve 400 milyon tüketiciye sahip Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarına (COMESA) erişim imkanı sağlayan Kenya Türk iş insanları için daha cazip hale gelmektedir. Bu anlamda, bizler Kenya’yı geniş Doğu Afrika pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kenya ile tüm alanlarda etkin bir ekonomik iş birliği tesis edilmesini istediklerini aktaran Koloğlu, ilk ortak hedefin 2015 yılında 143 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini, tekrardan 2008 yılında gerçekleşen 245 milyon dolar seviyesine çıkarmak olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin enerji şirketlerinin, gerekli kolaylık sağlandığı takdirde Kenya’da yatırımları hayata geçirebileceğine dikkati çeken Koloğlu, inşaat, turizm ve tarım ürünlerinin işlenmesi alanlarında Kenya’da fırsatlar olduğunu, ayrıca Kenya’nın ihtiyacı olan altyapı projelerinin finansmanı için alternatif modeller üzerinde birlikte çalışılabileceğini bildirdi.
Koloğlu, “Kenya 2030 Vizyonu Uygulama Sekretaryası Heyeti ile yapılan bu çalışma toplantısı iki ülke arasındaki iş birliği imkânlarının masaya yatırılmasına, ekonomik ilişkilerimizin güçlendirilmesine ve çeşitlendirilmesine katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
KNCCI Başkan Yardımcısı Mureu, Kenya’nın Afrika’ya giriş kapısı olduğunu belirterek, “Kenya, Afrika Kıtası'nda stratejik olarak çok önemli bir noktada bulunuyor. Bu da Afrika Kıtası ile yapılacak iş birliklerinde büyük önem taşıyor. Kenya ile Türkiye’nin ortak noktaları bulunuyor ve belli bir olgunluğa ulaşmış iş birliği geçmişimiz var. Bunu günümüzde de devam ettirmek amacıyla heyetimiz ile birlikte burada bulunuyoruz. Kenya’da 170 milyonluk bir tüketici grubuna ulaşılıyor, COMESA ile 400 milyon kişiye erişim sağlıyorsunuz ve serbest ticaret anlaşması sayesinde ise 1,3 milyar insana ulaşılacaktır. Afrika Kıtası'nın 5’inci büyük ekonomisi olarak Kenya, Türkiye ile ortak olmaya hazır. Sizden bir ricam olacak. Kenya çayının Türkiye’ye girmesi için Gümrük Vergisi'nin düşürülmesini, bunun gündeme alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kenya’da iş kapıları açacak sektörler hakkında da bilgi veren Mureu, şunları kaydetti:
“Kenya için şu an dört sektörde büyük ölçüde desteğe ihtiyacımız bulunuyor. Birincisi inşaat. Kenya’da her yıl toplam 150 bin adet konut ihtiyacı doğuyor. Yıl içerisinde bu rakama ulaşamazsak bir sonraki yıl ihtiyaç 250 bin adede ulaşıyor. Bu durum da Türkiye inşaat sektörü için büyük bir fırsat oluyor. İkinci sektör imalat. İmalat konusunda Türkiye batı kalitesini doğu fiyatları ile harmanlayarak ihraç edebiliyor. İmalat sektörü Türkiye’de ileri seviyelere ulaşmış durumda. Kenya’nın da bu konuda büyük ölçüde desteğe ihtiyacı var. Üçüncü sektör sağlık. Türkiye’deki sağlık sektörü ve hastanelerin kalitesini biliyor ve bu konuda da deneyimlerinizden faydalanmak istiyoruz. Türkiye’nin öncülüğünde Kenya’da bir sağlık ünitesi kurulabilir. Sonuncu sektör ise gıda güvenliği. Özellikle bu sektörde yardıma ihtiyacımız var. Kenya’da gıda güvenliği konusunda hiçbir garanti bulunmuyor. Bu konuda katma değer sağlayacak iş birlikleri geliştirmek bizim için çok önemli.”
İş forumu, ikili iş görüşmelerinin ardından sona erdi.
Haftanın Öne Çıkanları

Milli güreşçi Kılıçsallayan'dan bronz madalya

2018-05-05 23:02 - Spor

"Ayak bileği sıkışmaları sporcularda sıklıkla görülüyor"

2018-05-08 16:06 - Genel

DEİK Türkiye-Kenya İş Forumu

2018-05-08 19:14 - Ekonomi

Milli güreşçi Adar: Türk kadınının gücünü Avrupa'ya gösterdik

2018-05-05 20:14 - Spor

550 bin liralık soygunu şirket çalışanı akrabalarıyla planlamış

2018-05-02 23:02 - Asayiş

Anneler Hepsiburada'nın desteklediği MomTalks 2018'de buluşacak

2018-05-07 14:34 - Ekonomi

Abdullah Gül'den Akar ve Kalın ziyaretiyle ilgili açıklama

2018-05-04 20:02 - Siyaset

Ruhani'den ABD'ye ambargo mesajı

2018-05-08 15:49 - Genel

Enis Timuçin birleşik dünya devleti kuracağını açıkladı

2018-05-07 07:52 - Gündem

Son umut geldikleri Türkiye'de şifa buldular

2018-05-03 15:28 - Sağlık

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:36 - Ekonomi

Bakan Şimşek, 36. Vergi Haftası kapsamında düzenlenen resim yarışmasında öğrencilere ödül verdi

19:33 - Ekonomi

Bundesbank: Almanya'da yeni hükümeti zorlu bir ekonomi ortamı bekliyor

18:13 - Ekonomi

Starbucks, 1000'den fazla çalışanını işten çıkaracak

18:07 - Ekonomi

Küçükbaş hayvan sektöründe hayat sigortası kullanım oranı arttı

17:35 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de federal yargıç, AP'nin başkanlık etkinliklerine yeniden erişim talebini reddetti

04:23 - Dünya

ABD'de içi dumanla kaplanan Delta Hava Yollarına ait uçaktaki yolcular tahliye edildi

02:23 - Dünya

Trump: Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi

02:12 - Dünya

Kızılhaç: Batı Şeria'nın kuzeyinde binlerce sivilin insani yardıma ihtiyacı var

01:38 - Dünya

Hamas: İsrail işgali sürdüğü müddetçe silahlı direniş devam edecek

01:33 - Dünya