?>

DSÖ, yerel ilaç ve aşı üretimini artırmak için Güney Kore'de eğitim merkezi kurdu

Güney Kore Sağlık Bakanı Kwon Deok-chul, "Bundan sonraki küresel salgınları göz önünde bulundurarak Güney Kore, geçmiş tecrübelerinden aldığı derslerle düşük ve orta gelirli ülkelerin biyolojik üretim kapasitelerini destekleyecek." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Cenevre
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), orta ve düşük gelirli ülkelerin aşı, insülin ve kanser tedavi ilaçları üretebilmesine destek için Güney Kore'de küresel biyolojik üretim eğitimi merkezi kurulduğunu duyurdu.
Örgütün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında üretim eğitimi merkezine dair bilgi verdi.
Orta ve düşük gelirli ülkelerde iş gücü eksikliği ile zayıf sağlık sistemlerinin, ilaç ve aşı için teknoloji transferine engel teşkil ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, bu eksiklerin giderilmesiyle söz konusu ülkelerin, başta Kovid-19 aşısı olmak üzere gelişmiş ülkelerin ürettiği tıbbi teknolojileri ithal etmek için bekleyip zaman kaybetmeyeceğini vurguladı.

Güney Afrika'daki mRNA aşı üretim merkezinin devamı

Ghebreyesus, bu merkezin daha önce Güney Afrika'da mRNA temelli aşı üretim merkezi kurulmasının bir devamı olduğuna işaret ederek, bu merkezlerden teknoloji transfer edecek ülkelere Arjantin ve Brezilya'nın yanında Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Sırbistan ve Vietnam'ın da eklendiği bilgisini paylaştı.
Tıbbi teknoloji üretimi eğitimi için Güney Kore'nin başkent Seul'deki çok büyük bir tesisi DSÖ'ye tahsis ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bu merkez, operasyonel üretim uygulamaları gereksinimlerine dair teknik ve uygulamalı eğitim sağlamakla birlikte, Güney Afrika'daki mRNA aşı teknolojisi transfer merkezinin geliştirdiği özel eğitimleri de tamamlayacak." dedi.

Aşı firmalarına teknoloji transferi çağrısı

Ghebreyesus, aşı üretici firmalar teknolojilerini paylaşsaydı küresel Kovid-19 aşı eşitsizliğinin önüne daha önceden geçilebileceğini hatırlatarak, "Bir yandan teknoloji transferi ve patent hakkından feragat etme talebimizi ilgili yetkililere iletirken diğer yandan ülkeler arası tıbbi teknolojiye erişim farkını kapatmak için var olan projelerimizi sürdüreceğiz." açıklamasında bulundu.
Toplantıya telekonferansla katılan Güney Kore Sağlık Bkanı Kwon Deok-chul ise, bundan 60 yıl önce dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Güney Kore'nin DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlar sayesinde güçlü sağlık sistemine sahip bir ülkeye dönüştüğünü kaydederek, "Bundan sonraki küresel salgınları göz önünde bulundurarak Güney Kore, geçmiş tecrübelerinden aldığı derslerle düşük ve orta gelirli ülkelerin biyolojik üretim kapasitelerini destekleyecektir." şeklinde konuştu.
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, ülkesinin Kovid-19 aşılarına erişimde küresel eşitliği desteklediğini belirtti ve "Bu teknoloji transferi, birlikte ve daha güçlü toparlanmamız yolunda sağlık tedbirlerine eşit erişime önemli katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Gelişmekte olan ülkelerin bu tür desteklere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Marsudi, "Her ülkenin kendi kendine yeterliliğini artırmak ve sağlıkta küresel dirençliliği desteklemek için böylesi çözümler gereklidir." açıklamasında bulundu.

DSÖ'nün desteği hayati önem taşıyor

Teknoloji transfer edilecek ülkelerden Sırbistan'ın Sağlık Bakanı Dr. Zlatibor Loncar da "Kovid-19 salgını zamanında DSÖ'den böyle bir desteğin gelmesinin hayati önem taşıdığı" görüşünü paylaştı ve "Yeni teknoloji geliştirilmesi, ülkemizde sağlık uzmanlarının profesyonel alanda ilerlemesi ve yeni beyinlerin yetişmesi demektir." dedi.
Vietnam Sağlık Bakanı Dr. Nguyen Thang Long, DSÖ'nün bu girişiminde yer almasıyla Vietnam'ın ülkede mRNA temelli aşı üretmenin yanı sıra bölgesine de katkı sağlayacağını belirterek Güney Kore'de kurulan üretim eğitimi merkezinin önemine dikkati çekti.
DSÖ 18 Şubat'ta, Afrika'daki Kovid-19 aşılama eksikliğini kapatmak için bazı kıta ülkelerinde mRNA teknolojisiyle aşı üreten merkez kurulacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü işadamı ve müzisyen Emin Ağalarov'a Medya Ödülü!

2022-02-19 06:03 - Magazin

Sahel'de bir kedi, kum tepesi ve Tevarik kılıcı: Mali'deki Fransız operasyonları

2022-02-18 11:56 - Dünya

Selimiye Camisi meydan düzenlemesi Ramazan Bayramı'nda tamamlanacak

2022-02-18 14:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

İstanbul'da polislerden taksi denetimi

2022-02-21 18:36 - Asayiş

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde artış gösterdi

2022-02-17 17:42 - Dünya

Gördüğü rüyanın izinden üç tekerlekli aracıyla Mekke'ye gidiyor

2022-02-23 13:41 - Çevre-Hayat

DSÖ, yerel ilaç ve aşı üretimini artırmak için Güney Kore'de eğitim merkezi kurdu

2022-02-23 18:58 - Dünya

İtalya'ya AB dışından gelenler için karantina zorunluluğu kaldırılıyor

2022-02-23 09:35 - Sağlık

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid: Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkarsa ABD'nin yanında olacağı

2022-02-21 08:30 - Dünya

İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak: Kömürden çıkış hedefinin belirlenmesi lazım

2022-02-23 12:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail, hasta ve yaralıların Refah'tan çıkışını engelliyor

14:42 - Dünya

Hindistan Başbakanı Modi: Teknoloji nedeniyle iş ortadan kalkmaz, sadece doğası değişir

14:37 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: ABD bize başka seçenek bırakmazsa, AB hep birlikte karşılık verecek

14:17 - Dünya

Trump yönetiminin biyomedikal araştırma fonlarında kesinti kararı geçici olarak durduruldu

13:53 - Dünya

Akademisyenler Santorini Yanardağı'nda olası patlamayı değerlendirdi

13:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail, hasta ve yaralıların Refah'tan çıkışını engelliyor

14:42 - Dünya

Hindistan Başbakanı Modi: Teknoloji nedeniyle iş ortadan kalkmaz, sadece doğası değişir

14:37 - Dünya

Erken uyarı ve ikaz sistemleri yangınlarda hayati rol oynuyor

14:33 - Gündem

İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli'nde akşam saatlerinde kuvvetli kar yağışı bekleniyor

14:28 - Gündem

Borsa İstanbul'da gong Vişne Madencilik için çaldı

14:22 - Ekonomi