?>

Edirne'de antibiyotik direncini tespit eden 'Hızlı Tanı Kiti' geliştirildi

Trakya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Dr. Şebnem Bukavaz tarafından hastane mikrobuna karşı antibiyotik direnci tespitini 48 saatten 3,5 saate indiren tanı kiti geliştirildi.

Sağlık - 3 yıl önce

Edirne
Trakya Üniversitesi TEKNOPARK bünyesinde, TÜBİTAK AR-GE ve Girişimcilik Projesiyle açtığı AR-GE ve Danışmanlık şirketinde çalışmalarını sürdüren Bukavaz, özellikle hastane mikrobuna karşı antibiyotik direncini tespit eden hızlı tanı kiti üretti.
Bukavaz, AA muhabirine, 2020 yılında kurulan şirketlerinin Trakya Üniversitesi TEKNOPARK bünyesinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti.
Yaklaşık 2 yıllık bir çalışma sonrasında "karbapenem" grubu antibiyotiklere dirençli bakterilerin direnç enzimlerinin tespitini yapan PCR Hızlı Tanı kitlerini geliştirdiklerini ifade eden Bukavaz, testlerin 3,5 saat içinde sonuç verdiğini anlattı.

"Hastaların daha çabuk sağlıklarına kavuşması açısından etkili"

Yoğun bakım hastalarında hızlı ve ani ölümlere yol açan, plazmid aracılığıyla diğer hastalara da bulaşabilen, salgınlara yol açarak servislerin kapanmasına neden olan hastane enfeksiyonlarında antibiyotik direncinin hızlı tespitinin önemli olduğunu vurgulayan Bukavaz, şunları kaydetti:
"Şu anda iki mikroba karşı daha doğrusu hastane enfeksiyonlarının hızlı teşhisi ile ilgili olarak özellikle antibiyotik direnci ile ilgili sorun oluşturan bakterilerin hızlı tespit edilmesine karşı oluşturduğumuz PCR kitlerimizden iki bakteri için olan protiplerimiz hazır durumdadır.
Özellikle yoğun bakımlarda problem olan hastane enfeksiyonlarının hızlı teşhisinde antibiyotiklere dirençli bakterilerin, antibiyotik dirençlerinin tespitinde normalde 48 saatte yapılan testlerin 3,5 saate kadar indirgendiği hızlı PCR testlerimizi oluşturmuş durumdayız. Karbapenemaz Hızlı Tanı Kiti'nin salgınların önlenmesi, etkili antibiyotiklerin kolayca seçilerek hastaların daha çabuk sağlıklarına kavuşması açısından etkili olacağını düşünüyorum."

"Kitlerin kullanımı pratik"

Bukavaz, kitin aynı zamanda direnç enzimlerinin isim ve hangi sınıfa dahil olduğunu belirleyerek, epidemiyolojik olarak direncin yayılması hakkında da bilgi sağladığının altını çizdi.
Test kitlerinin koronavirüsteki gibi hastadan alınan kan, idrar, trakeal aspirat, sürüntü gibi örneklerin incelenmesiyle ve direkt bakteriden de çalışılabildiğini aktaran Bukavaz, kitlerin kullanımının da çok kolay ve pratik olduğunu söyledi.
Kitlerin kullanıma hazır şekilde sadece hasta örneklerinin karıştırılması ile birlikte cihaza konularak aynı Kovid testinde olduğu gibi PCR reaksiyonları gerçekleştirilecek şekilde uygulandığını anlatan Bukavaz, kit için ulusal ve uluslararası patent başvurusunda bulunduklarını belirtti.
Kitlerin tanı ve tedavi kaynaklı can ve hastanede yatış sürelerini kısaltarak ekonomik kayıpların önlenmesine katkıda bulunacağına işaret eden Bukavaz, şunları kaydetti:
"Hastane enfeksiyonlarında karbapenem grubu antibiyotiklerin direncinin tespit edilmesi için hazırladığımız testlerde tüm yöntemlere dair Türk Patent Kurumuna ve Uluslararası PCT başvurularımız da yapılmış durumdadır. Zaten sınırlı olan antibiyotikler anlamında bunları direncin gelişmesinin hızlı tespit edilmesi hasta hayatının kurtarılması ile bağdaşmaktadır. Özellikle tüm dünyada hızla artan antibiyotik dirençlerine karşı önleme metodu olarak da görülen hızlı teşhis metotları hastaların kurtarılması ve etkin antibiyotiğin seçilmesi açısından hekimlerimize yardımcı olacaktır."
Bukavaz, kit için gerekli ticarileşme aşamalarının, onayların tamamlanarak Devlet Malzeme Ofisi kataloğunda yer alması için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.​​​
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kimyasal ve nükleer tehdide karşı Mehmetçiğe üst düzey koruma

2022-07-21 18:34 - Gündem

Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 48 yıl geçti

2022-07-20 11:28 - Dünya

Londra’daki yangınların kontrol altına alınması için mücadele sürüyor

2022-07-19 23:08 - Dünya

İETT otobüsünün arızalanması nedeniyle İstanbul Havalimanı yolcuları yolda kaldı

2022-07-20 16:06 - Asayiş

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da Uluslararası Medya Forumu başladı

2022-07-22 12:24 - Dünya

TBMM Başkanlığından FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Raporu'na ilişkin açıklama

2022-07-18 16:40 - Siyaset

Türkiye tahıl koridoru anlaşmasında uygulamanın da kalbi oluyor

2022-07-22 19:29 - Gündem

Edirne'de antibiyotik direncini tespit eden 'Hızlı Tanı Kiti' geliştirildi

2022-07-23 11:55 - Sağlık

Göztepe, Yasin Öztekin'i renklerine kattı

2022-07-22 22:07 - Spor

Beyaz Saray'dan Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

2022-07-22 21:07 - Dünya

İlgili Haberler

Aynı seansta hem şah hem aort damarına stent takıldı

12:42 - Sağlık

Akciğer kanserine iki kez yakalanan Mevlan'dan "Sigara ölümcül bir zehir" uyarısı

12:37 - Sağlık

Hatay'da depremden sonra 2 ayda tamamlanan hastane yüz binlerce kişiye hizmet verdi

12:32 - Sağlık

İki haftadan uzun süren sindirim sistemi şikayetleri yumurtalık kanseri habercisi olabilir

11:53 - Sağlık

Türkiye'de geçen yıl 9,5 milyon kanser taraması yapıldı

11:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Otomotiv endüstrisi ocakta 3 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:17 - Ekonomi

Washington Post: İsrail, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yeni askeri üsler inşa ediyor

13:13 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara yarın Türkiye'ye gelecek

13:03 - Gündem

Spor şirketleri geçen ay yatırımcısını sevindirirken, Galatasaray negatif ayrıştı

12:57 - Ekonomi

Galatasaraylı Nelsson, Roma ile transfer görüşmeleri için İtalya'ya gitti

12:53 - Spor