?>

'Ekranlar alkol ve sigara kadar zararlı'

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Doktor Serkan Süren, cep telefonu, tablet gibi el altındaki ekranların sigara, alkol ve uyuşturucu kadar tehlikeli olduğunu, ailelerin çocukların ekran başında geçirdiği süreye sınır koyması gerektiğini söyledi.

Teknoloji - 9 yıl önce

Restorana girildiğinde menüden önce wifi şifresini isteyen anne-babaların, çocuklarını tablet/telefondan uzak tutamamaktan yakındığı bir dönemden geçildiğini belirten Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Serkan Süren, önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Süren “İnternet artık hayatımızın vazgeçilemez bir gerçeği, birçok alanda kolaylaştırıcı ve zaman kazandırıcı, pratik yanı da yadsınamaz. İnternet erişimine olanak veren teknolojik aygıtlar daha birkaç yıl öncesinde masa üstünde hantal büyük bilgisayarlar ile sınırlıyken, artık kablosuz birçok mobil cihazla hayatımızın her yeri ve her anında, vücudumuzun bir parçası, olmazsa olmazı gibiler. Peki, farkında olmadan bazı tutumlarımız teknolojinin faydadan çok bağımlılık yapıcı olmasına çanak tutuyor olabilir mi? Ödevleri yapmak için kitap, kalem, defter üçlüsünün daha ilköğretim yıllarından itibaren yeterli gelmediğinin aileler tarafından kabul edilmek zorunda kalınması bu dönemin diğer bir özelliğidir. Daha düne kadar okul ortamlarına teknolojik aygıtların sokulmaması için ciddi önlemler alınmaktayken, artık okul yönetimlerinin bizzat kendileri, sağladıkları teknolojik alt yapıyı övünç kaynağı olarak gösterip ‘tabletle işlenen dersler’ oluşturma eğilimindeler. Başarıyı arttıracağı inancıyla çocukların ellerine tutuşturulan tabletler ile bir tık uzaktaki oyunlara erişmeden veya video oynatıcılara girmeden ödevlerini yapmalarını, test çözmelerini istemekteyiz; çocukların yaşlarının çok üstünde sorumluluk yükleyerek, ölçüsüz bir beklenti içinde olduğumuz gerçeğini görmezden geliyoruz” dedi.

"İNTERNET OLMADAN UYUYAMAZ HALE GELİYOR"

Dr. Süren şu bilgileri verdi: “Zaman içersinde bu ortamı teneffüs eden çocukların ergenlik döneminde, internet olmadan uyumak, yemek yemeyi, yolculuk yapmayı ‘nasıl yani, yok artık’ dedirten kabul edilemez bir durum olarak algılaması, ailelerin seyirci ve çaresiz kaldığı genel bir sorundur. Çok değil birkaç yıl öncesinde uzun süre TV seyreden çocukların gözlerinin bozulmasından endişe edilirken artık; obezite, asosyal olma, sinirlilik, öfke patlamaları, uyku problemleri gibi çok daha ciddi ve farklı alanlarda sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır.”

El altındaki ekranların sigara, alkol ve uyuşturucu kadar tehlikeli olduğunu söyleyen Dr. Serkan Süren “Başında geçirilen zamanın kontrolü üzerinde denetim yitirildiğinde, elimizin altındaki ekranlar; sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden daha az tehlikeli olmayıp en az onlar kadar bağımlılık yapma potansiyeline sahiptirler. Bu anlamda ailelerin en çok dikkat etmeleri gereken şey, ekran başında geçirilen süreyi denetlemeyi çocuktan beklemek yerine, daha direktif davranarak net sınırlar çizebilmek olmalıdır. Çocuğun kendiliğinden yorulup, sıkılıp teknolojik aygıttan uzaklaşmasını ummanın; sunulan renkli, zevkli oldukça cazip sanal ortam düşünüldüğünde kesinlikle gerçekçi bir beklenti olmadığı fark edilmelidir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Psikiyatri Uzmanı Dr. Serkan Süren dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi: “Anne, baba ve yakın çevre örnek davranış sergileyebilmeli, teknolojik aygıtlar ile evde ve sosyal ortamlarda geçirilen süre konusunda kendilerini denetleyebilmelidir. Olumlu bir davranışın veya iyi alınmış bir notun karşılığı ekran başında daha fazla zaman geçirme olmamalıdır. Ödevlerin bittikten sonra bilgisayar açabilirsin yaklaşımı ödevlerin üstünkörü, baştan sağma tez elden yapılmasına neden olacağından doğru bir yaklaşım değildir.”

“BAĞIMLILIK YAPAN BİR UĞRAŞTAN UZAKLAŞABİLMEK BAŞARI SAĞLAYABİLMENİN EN ÖNEMLİ ÖN KOŞULU”

“Bağımlılık yapan bir uğraştan uzaklaşabilmek başarı sağlayabilmenin en önemli ön koşuludur” diyen Dr. Süren “Ekrandan uzaklaşıldığında oluşacak zamansal boşluğun çocuğun eğilimleri doğrultusunda alternatif zevk veren spor veya sanatsal bir sosyal aktivite ile doldurulabilmesidir. Ekran bağımlılığı yukarıdaki önlemler alınarak azaltılamadığında; kendiliğinden çözülmesi beklenmeden profesyonel yardım alınması gereken, ertelenmesi daha ciddi psikolojik sorunların gelişimine zemin hazırlayan klinik bir bozukluktur” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA
dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yakıtsız uçak dünya turunu tamamladı

2016-07-26 14:59 - Teknoloji

TBMM Başkanı Kahraman: Millet tek yürek oldu, darbeyi yendi

2016-07-23 02:32 - Siyaset

Bacağı kesilmekten kurtuldu

2016-07-25 11:52 - Sağlık

Uhren Kupası Galatasaray’ın

2016-07-20 01:51 - Spor

FETÖ'ye yakınlığı ile bilinen kurumlara kayyum atandı

2016-07-21 23:42 - Yerel haber-Şirket Haber

İlk yarı Osmanlıspor’un

2016-07-22 01:19 - Spor

İkna etmeye çalıştığı cuntacı asker tarafından vuruldu

2016-07-23 12:28 - Genel

Beşiktaş hazırlık maçında berabere kaldı

2016-07-23 01:40 - Spor

İşte Akar'ı Gülen ile görüştürmek isteyen isim

2016-07-24 14:07 - Gündem

Erdoğan: 'Gün hesap sorma günüdür'

2016-07-24 15:57 - Siyaset

İlgili Haberler

TeknOn ile teknolojide bu hafta (31 Ocak-06 Şubat 2025)

20:17 - Teknoloji

Türkiye'den Almanya'ya savunma sanayisinde teknoloji transferi

16:23 - Teknoloji

ASELSAN'ın Umman ofisi açıldı

15:32 - Teknoloji

TUSAŞ'ın yerli ve milli ürünlerinin fotoğrafları Esenboğa Havalimanı'nda sergileniyor

14:58 - Teknoloji

Google, işe alım süreçlerinde yeni düzenlemelere gideceğini duyurdu

14:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'de DOGE'nin Hazine Bakanlığının ödeme sistemlerine erişimi kısmen sınırlandırıldı

06:13 - Ekonomi

ABD'nin 13 eyaleti DOGE'nin hassas verilere erişimini engellemek için dava açacak

06:08 - Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya

ABD'de uçakla çarpışan helikopterin gözetleme sisteminin kapalı olduğu belirlendi

05:58 - Dünya

Amazon'un net satış ve karı geçen yılın son çeyreğinde arttı

05:52 - Dünya