?>

Et tüketirken dikkat!

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, havaların ısınmasıyla birlikte piknik zamanının da başladığını ifade ederek, “Piknikte en sık tüketilen besinlerin başında etler geliyor.” dedi.

Gündem - 9 yıl önce

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, et tüketimi hakkında şu bilgileri verdi: Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin maddelerinden biri olan etler, hayvanların yenebilen kas dokularıdır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır. Etler; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdırlar. Ayrıca A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindirler.
Ülkemizde en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır.
Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına, birçok göl ve nehirlere sahip olmamıza rağmen balık tüketimi çok azdır. Hele ki diğer deniz mahsullerinin tüketimi yok denecek kadar azdır. Halbuki su ürünleri, iyi kalitede protein, A, K ve B vitaminleri ile iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir.Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır. Balık, denizden uzak ve küçük kasabalarda diyette çok az yer almaktadır. Ancak, son yıllarda tarla ve göl balıkçılığına önem verilmesi, balık tüketiminin artmasını sağlamıştır. Protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Bu nedenle kırmızı et yerine, beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yeralmaktadır. Tabi derilerinin yenilmemelidir..

Etleri Nasıl Pişirmeliyiz?

Etler hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmelidir. Aksi taktirde çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olmaktadır. Bilhassa kuru sıcaklıkta pişirilen etlerde bu hususa dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören B1 vitaminidir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B12 vitamini ve folat kayıpları da olur. Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır. Haşlama, ızgara ve buğulama yöntemiyle pişirilen etlerin sindirimi, yağda kızarmış etlere nazaran daha kolaydır. Ayrıca yağda kızarmış veya ateşe çok yakın ızgara edilmiş etlerde kanser yapıcı nitrozamin gibi zararlı kimyasallaroluşabilir. Bu nedenle yanmış, kararmış olan kısımlarının yenilmemesi gerekir.
Etin, bilhassa fırında rosto şeklinde pişirilmesinde, iç sıcaklığının 70?C üstüne çıkması mikropların ölmesi bakımından gereklidir. Pişirilen etler oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemeli, ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır. Çünkü etler ve et içeren yemekler dışarıdan karışacak mikropların üremesi için iyi bir ortamdır.

Etlerin Tüketilmesi

Kıyma haline getirilmiş etler hazırlandığı gün içinde kullanılmalı, kullanılana kadar soğutucuda tutulmalıdır. Kuşbaşı, biftek gibi etler soğutucuda en çok bir gün tutulabilir. Parçalanmış ya da kıyma haline getirilmiş etler satın alındığı gün kullanılmayacak ise, pişirilecek miktarlar yağlı kağıda ya da et sarmada kullanılan poşetlere sarılarak soğutucunun buzluğunda dondurulmalıdır. Etler, hızlı yöntemledondurularak -18?C'de 3 aya kadar saklanabilir. Pişirilmesine 6-8 saat kala soğutucu kısma alınıp, çözülür çözülmez kullanılmalıdır. İsteğe bağlı olarak mikrodalga fırınların çözdürme fonksiyonu da kullanılabilir. Çözdürülen et, kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri Erciesspor 2- 2 Adana Demirspor

2016-04-30 21:20 - Spor

Tur’un şampiyonu Jose Gonçalves

2016-05-02 15:37 - Spor

Bakan Elitaş: Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik

2016-05-01 19:24 - Ekonomi

Merkel’den ’Rusya’ açıklaması

2016-04-29 20:34 - Dünya

1 Mayıs’ta 24 bin 500 polis görev alacak

2016-04-30 00:33 - Genel

315 metre yükseklikte Türk bayrağı dalgalandırdılar

2016-05-03 13:33 - Gündem

Mehmet Yeşil Yeşil babasının tabutunu böyle omuzladı

2016-05-02 18:30 - Spor

Mersin’de balıkçıların ağına köpek balığı takıldı

2016-05-01 16:05 - Çevre-Hayat

"Başkanlık sistemi istikrarı kalıcı yapacak”

2016-05-04 14:43 - Politika

En çok kazanan CEO o!

2016-04-28 19:59 - Dünya

İlgili Haberler

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

MGK Genel Sekreterliği'ne, AFAD Başkanı Okay Memiş atandı

01:27 - Gündem

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde üç deprem gerçekleşti

00:32 - Gündem

Diyarbakır'da sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan 3 kişi yaralandı

23:23 - Gündem

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem