?>

FAO'dan 'gıda darlığı kapıda' uyarısı

BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktör Asistanı Elwaer, gıdada kıtlık yaşanmayacağını fakat özellikle üretim kapasitesinin düşük olduğu ülkelerde kesinlikle gıda darlığının ortaya çıkacağını ifade etti.

Ekonomi - 3 yıl önce

Şarm El Şeyh
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Asistanı Abdul Hakim Elwaer, AA muhabirine, gıda üretimini olumsuz etkileyen faktörler üzerinde değerlendirmede bulundu.
Dünyada gıda krizinin yeni başlamadığını ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin yıllardır bu krizi yaşadığını söyleyen Elwaer, su kıtlığı gibi devam eden sorunlar sebebiyle dünyada hali hazırda gıda üretimine dair sorunlar olduğunu ifade etti.
Su kaynaklarının artık düzenli olmadığını hatırlatan Elwaer, "Bu nedenle, her zamankiyle aynı mahsul üretimi ve hasat mevsimlerini bekleyemeyiz." dedi.
Elwaer, "Kovid ile birlikte tedarik zincirleri kesintiye uğradı. Bütün ülkeler dezavantajların ortaya çıkmasıyla gıda tedarikinde büyük bir tehdit olduğunu fark etti. Dünya tam salgının yaralarını sarmaya başlamışken Rusya-Ukrayna savaşı ortaya çıktı. Temel ihtiyaçlarda tedarik durdu ya da sekteye uğradı." yorumunu yaptı.
Bazı ülkelerin hala güvenli alanda olduğunu ifade eden Elwaer, buna rağmen bu ülkelerin de panik içerisinde alternatif kaynaklar bulmaya çalıştığını anlattı.
Halihazırda 800 milyondan fazla insanın gıda güvenliği konusunda sorunlar yaşadığını anımsatan Elwaer "Kıtlık olmayacak fakat özellikle düşük kapasiteye sahip ülkeler için oldukça uzun bir süre gıda darlığı kesinlikle olacak." dedi.
Elwaer, FAO'nun ülkelere fiyatlar, alternatif süreçler ve yerel üretimi artırma konusunda politik tavsiyelerle de veri ve enformasyon sağlayarak yardım ettiğinin altını çizdi.

Gübre sorunu

Yerel üretim sezonunun yaklaştığını ama su kaynağı eksikliği ve toprak şartlarının artık daha zorlu olduğunu söyleyen BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktör Asistanı Elwaer, "Özel gübrelere ihtiyacınız var, sentetik gübre tüm bu koşulları telafi edebiliyor, gübre kullanmadan yurt içinde üretim seviyemizi korumamız mümkün değil." ifadelerini kullandı.
Dünyada büyük miktarda gübrenin Rusya tarafından üretilip satıldığını kaydeden Elwaer, gübrenin büyük ölçüde doğalgaz fiyatlarına bağımlı olduğunu belirtti.
Gaz ve petrole olan yüksek talep ve artan fiyatların gübre fiyatlarında artış ve gübre darlığı anlamına geldiğini bildiren Elwaer, dünyanın fırtına öncesinde sessizlik döneminde olduğunu söyledi ve "Kriz büyüyecek" ifadesini kullandı.
"Elbette bu küresel bir kriz ve tüm küresel topluluk kısa,orta ve uzun vadeli çözümler bulmak için birlikte etkileşime giriyor, iletişim kuruyor ve birleşiyor," diyen Elwaer, AB gibi büyük ülkelerin komşu bölgelerine finansman sağlayarak bu bölgelerin yerel gıda üretim kapasitesini artırmaya çalıştığını hatırlattı.
Elwaer, bu çabaların yeterli olmadığını aktararak, ülkelerin uzun dönemde tüketim konusundaki politikalarını gözden geçirmeleri ve gıda israfını azaltmaları gerektiğini çünkü ithal edilen gıdanın ciddi bir kısmının israf edildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Real Madrid, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu doya doya kutladı

2022-05-30 00:02 - Spor

'Terör koridoru' hayalini Mehmetçik yıktı

2022-05-27 11:29 - Gündem

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun Resmi Gazete'de

2022-05-27 00:55 - Gündem

Prof. Dr. Tağıl'dan yazın yüksek sıcaklık uyarısı

2022-05-31 16:03 - Çevre-Hayat

FAO'dan 'gıda darlığı kapıda' uyarısı

2022-06-02 11:35 - Ekonomi

Kurallara uygun kullanılmayan elektrikli scooter, kazaya davetiye çıkarıyor

2022-06-01 12:08 - Gündem

İsrailli aşırı sağcı milletvekili Ben-Gvir, polis eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2022-05-29 10:24 - Dünya

FETÖ/PDY operasyonlarında 34 şüpheli gözaltına alındı

2022-05-31 16:31 - Asayiş

DSÖ: Gizemli hepatit vakaları 650'ye, can kayıpları 9'a yükseldi

2022-05-27 22:45 - Sağlık

SGK, hava ve uzay hekimliğinin sunduğu hizmetleri geri ödeme kapsamına aldı

2022-06-01 12:29 - Gündem

İlgili Haberler

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk ayında ihracat rekoru kırdı

16:08 - Ekonomi

Sakarya'da üretilen oto bakım ve temizlik ürünleri 84 ülkeye gönderiliyor

15:17 - Ekonomi

Trakya'dan geçen ay 155,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi

15:07 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ocakta yükseldi

15:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Nijerya'da "Ebola" alarmı

16:38 - Dünya

Tunus'ta 4,9 büyüklüğünde deprem oldu

16:33 - Dünya

Filistin Devlet Başkanlığı: Filistin halkı ne tehcir ne de alternatif vatan planlarını kabul edecek

16:28 - Dünya

"Çiftlik Bank" davasında karar açıklanacak

16:12 - Gündem