?>

Geçen yıl Avrupa'ya gönderilen 3 rüzgar türbini kanadından biri İzmir'den

Dünyada yenilenebilir enerjiye artan ilgi, rüzgar türbini kanadı üretiminde üs konumunda olan Türkiye'nin ihracattaki gücünü artırırken, geçen sene Avrupa'da kurulan rüzgar türbinlerindeki kanatların yaklaşık 3'te 1'i Türkiye'de üretildi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İzmir
Dünyada enerji kaynaklarının arzında oluşan darboğaz veya fiyat artışları sonrası ortaya çıkan enerji krizi, salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile daha hissedilir hale gelirken, küresel iklim değişiklikleri de çevreye duyarlı üretimi öne çıkarıyor.
Doğal enerji kaynaklarından çevreye zarar verecek karbon emisyonu açığa çıkarmadan üretilen "temiz enerji", hem sürdürülebilir olması hem de gelecek nesiller için tehlike oluşturmaması gibi etkenlerden tercih ediliyor.
Rüzgardan enerji üretiminde büyük potansiyele sahip Türkiye, İzmir'de kümelenen dünyanın önemli türbin kanat üreticileri sayesinde bu alanda ekipman üretiminde de dünya için önemli bir ülke olarak görülüyor.

İzmir'in lojistik avantajlarından faydalanarak ürettikleri kanatları dünyanın birçok noktasına ulaştırabilen küresel kanat üreticileri, kentte her yıl 4 bin civarında kanat üretiyor. Kanatların büyük kısmı ihraç edilirken kalanları da yurt içi türbin kurulumlarında kullanılıyor.
TPI Composites Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar, AA muhabirine, İzmir'de iki üretim noktasında yılda yaklaşık 3 bin kanat ürettiklerini, bunun da yaklaşık yüzde 80'inin ihraç edildiğini söyledi.
Dünyada bu alanda "Çin ve Çin hariç" diye bir kavram oluştuğunu aktaran Serdar, "Çünkü Çin çok büyük bir pazar. Ancak Çin tamamen kendi yağında kavrulan, Çinli üreticilerin Çin'de kurulum yaptıkları bir pazar. Bizim müşterilerimiz de dünyanın en büyük dört büyük kanat üreticisi. Çin hariç tüm kurulumların yüzde 77'sini gerçekleştiriyor. TPI'nın ürettiği kanatlar, 2022 yılında Çin hariç üretilen kanatların toplam yüzde 38'ini oluşturdu. Aynı oranı TPI Türkiye olarak Avrupa'ya ürettiklerimiz için de söyleyebiliriz. Avrupa'da kurulumu yapılan her üç kanattan biri Türkiye'den gitti." diye konuştu.

İhracatta ağırlık Akdeniz ülkelerinde

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı da 22 yıldır İzmir'de kanat üretildiğini, 2023 yılı itibarıyla 6 binin üzerinde direkt istihdam, 700 milyon doların üzerinde ciro ve 500 milyon dolardan fazla bir ihracata ulaşıldığını kaydetti.
Türkiye'de rüzgar türbini kanadı üreten 3 firmanın da İzmir'de bulunduğuna dikkati çeken Kalaycı, üretimin ihracat payının yüzde 75'in üzerinde olduğunu söyledi.
Kalaycı, kanat nakliyelerinin limanlar üzerinden yapıldığını belirterek, "Ağırlıklı Yunanistan, Fransa, İtalya daha doğrusu tüm Akdeniz coğrafyası diyebiliriz ama onun dışında Japonya, Hindistan, Kanada gibi çok daha uzak ülkelere gönderildiği oluyor. Asıl büyük pazar payı Akdeniz coğrafyası. Çin dışında dünyanın her yerine gönderiyoruz."
İzmir'in kanat üretiminde küresel bir üs olduğunu ifade eden Kalaycı, "2023 ihracatının 500 milyon doların üzerinde olacağını düşünüyorum. Belki önümüzdeki 3 sene içerisinde 1 milyar dolar sınırına gelebiliriz. 2030 yılını görmeden milyar dolar sınırını kesinlikle geçeceğiz." dedi.

"Avrupa pazarında büyük patlama olacak"

Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra Avrupa ülkelerinin doğal gaza olan bağımlılığı azaltmayı amaçladığını, bunun karşılığı olarak da rüzgar ve güneş enerjisi gibi yatırımlarını artırmalarının beklendiğini aktaran Kalaycı, şöyle konuştu:
"Rüzgar tarafında, türbin kurulum izin süreçleri biraz zaman alıyor. Şu an tüm Avrupa Birliği bu süreçleri hızlandırmak için 'ne yapmalıyız?' diye tartışıyor. Yani belli bir süre orada izin süreçlerini biraz daha geri plana çekecekler, daha rahatlatacaklar ki yatırımcı ciddi miktar türbini dikebilsin diye. O yüzden Avrupa pazarında büyük bir patlama olacak. O patlama mutlaka Türkiye'ye yansıyacak. O patlama bugün itibarıyla olmuş durumda değil. Yatırımcının hevesi çok fazla ve bununla ilgili finans bulabiliyor. Sadece izin süreçlerinin uzun sürmesi, meşakkatli olması yatırımcıyı şu an üzüyor veya bir adım geride beklemesine neden oluyor."

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Vatanını seven, dertleri paylaşan güzel bir gençlik geliyor

2023-07-04 22:52 - Spor

MHP Genel Sekreteri Büyükataman'dan İsveç hükümetine tepki

2023-06-29 16:47 - Siyaset

Dünya Plaj Güreşi Şampiyonası'nda Türk sporcular 2 altın 2 gümüş madalya aldı

2023-06-30 22:17 - Spor

Geçen yıl Avrupa'ya gönderilen 3 rüzgar türbini kanadından biri İzmir'den

2023-07-06 12:23 - Ekonomi

Millet bahçeleri Ankaralılar için nefes ve etkinlik alanı oldu

2023-07-05 13:47 - Çevre-Hayat

3. Avrupa Oyunları'nda kickboks dalında milli sporcu Emine Arslan, altın madalya kazandı

2023-07-02 15:48 - Spor

Arap dünyasından Türkiye ve Mısır'ın diplomatik ilişkilerini artırmasına destek

2023-07-05 12:02 - Dünya

Türk lirasıyla dış ticaret hacmi yılın ilk yarısında 349,5 milyar lirayı buldu

2023-07-05 15:03 - Ekonomi

Trabzonspor, yurt dışı hazırlık kampı için Slovenya'ya gitti

2023-07-04 14:58 - Spor

BM, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı

2023-07-03 20:32 - Dünya

İlgili Haberler

TCMB'den makro finansal istikrarı destekleyici adım

00:33 - Ekonomi

Trump, US Steel'in Japon çelik üreticisi Nippon Steel ile ortaklık kuracağını açıkladı

00:03 - Ekonomi

Türk savunma sanayi firmaları Berlin'de öğrencilerle buluştu

22:42 - Ekonomi

Bakan Kurum: Depozito sistemiyle Türkiye’ye yılda 500 milyon avro katkı sağlanacak

19:12 - Ekonomi

İngiltere'de elektronik sigara satışı yapan işletmelerin sayısı son 10 yılda yüzde 1200 arttı

17:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avcılar gişelerinde yapılacak çalışma nedeniyle otoyola giriş-çıkışlar kapatıldı

02:48 - Gündem

AB'den ABD'ye tarife tepkisi

02:28 - Dünya

Eskişehirspor'un şampiyonluğu kutlandı

02:02 - Spor

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'ye yönelik yaptırımlarda hafifletmeye gitti

01:12 - Dünya

Başkentte İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

00:52 - Gündem