?>

Haluk Koç: 'Uzlaşmaya varıldı'

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç, Kemal Kılıçdaroğlu ile Ahmet Davutoğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada: '12 Eylül mevzuatının ayıklanmasında uzlaşmaya varıldı' dedi.

Siyaset - 9 yıl önce

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Başkanlık sistemiyle ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz. Herhalde onlar da kendi pozisyonlarını korurlar. Detaylı bir tartışma olmadı" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları görüşmek üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sona erdi. 2,5 saat süren görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Koç, “Geçen yasama döneminde TBMM’de bir anayasa uzlaşma komisyonu kurulmuş idi. Siyasi partilerimizden eşit sayıda milletvekilinin katıldığı bir çalışma grubu, 59-60 maddelik bir uzlaşma sağlamıştık. Başkanlık sistemi tartışmalarıyla, yasama ve yürütmeyle ilgili maddelerde ilerleme sağlanamamıştı. Bu anayasa çalışma komisyonunun uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. Bu konuda da CHP olarak görüşlerimiz baki kalmak suretiyle bu çalışmanın devam etmesini bizler önerdik” diye konuştu.
“12 EYLÜL KONUSUNDA ANLAYIŞ BİRLİĞİNE VARILDI”“Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda” diyen Koç, “Türkiye artık 12 Eylül darbe yasalarının bugün toplumumuzu bunaltmasından çıkmak zorunda. Bunun için siyasi partiler yasası, seçim yasası, birçok 12 Eylül’den kalan mevzuatın ayıklanabilmesi için bir çalışma yapılıyor. Zaten TBMM’ye bu konuda değişik yasa teklifleri sunulmuştu CHP tarafından. İktidar partisi de böyle bir envanterle gelecek. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına kişi hak ve özgürlükleri önündeki tüm temel 12 Eylül hukuku engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda anlayış birliğine varıldı” ifadelerini kullandı.

“KILIÇDAROĞLU BİLHASSA TEMEL YASA YA DA TORBA YASA UYGULAMALARINDAN ŞİKAYETİNİ İFADE ETTİ”

Koç, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kılıçdaroğlu bilhassa temel yasa ya da torba yasa uygulamalarından şikayetini ifade etti. Bugün şu anda da Genel Kurul’da da görüşülen 12 maddelik bir yasa bir torba yasa temel yasa olarak geliyor. 6’şar maddeden iki bölüme ayrılmış durumda. Birbirleriyle ilgisiz konuların bir araya getirilerek böyle bir sürecin içine sokulmasında sıkıntı duyduğumuzu ifade ettik. Oysa temel yasa bir ana hukuk dalını ilgilendiren o alanda tümsel bir değerlendirme yapan yasalardır. Ona uygun davranılmadığını ifade etti. Bunlar da iktidar partisi tarafından değerlendirilecek. İç tüzükle ilgili çalışmalar, TBMM’nin daha etkin çalışabilmesi, yasama görevi yanında denetim görevi de var. İsmi üstünde parlamento tartışma ortamı. Bu işlevlerini sürdürürken yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir iç tüzük çalışması var. Bu iç tüzük çalışmasının o komisyonun çalışmalarına devam etmesi önerildi. Avrupa Birliği uyum yasaları bilhassa vize muafiyeti konusunda zaman olarak da Türkiye’nin önünde bulunan bir takvim var. Daha önceki süreçlerde de CHP AB ile ilgili getirilen tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır. Varsa uyarılarını yapmıştır. Türkiye’nin önünü açacak şekilde bir tavır ortaya koymuştur.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİYLE İLGİLİ BİZLER KENDİ POZİSYONUMUZU KORUYORUZ”

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, başkanlık sistemi tartışmalarının hatırlatılması üzerine, “Başkanlık sistemiyle ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz. Herhalde onlar da kendi pozisyonlarını korurlar. Detaylı bir tartışma olmadı. Çünkü biz pozisyonumuzu burada koruyoruz. Yani demokratik temsili parlamenter sisteminin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada” değerlendirmesinde bulundu.
60 maddede niye kalındığını ifade ettiğini söyleyen Koç, “O zamanki başkanlık tartışmaları sırasında yasama ve yürütmeyle ilgili maddelerde tıkanıklık olduğu için 60 ile sınırlı kalmıştı. Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, demokratik, özgürlükçü her türlü vesayetten arınmış, bir zümre ve kişi vesayetleri de dahil çerçeve içerisinde anayasa çerçevesinin oluşmasını söylüyoruz” şeklinde konuştu.Anayasa uzlaşma komisyonuyla ilgili Koç, “Biz eşit temsil noktasında aynen devam etmesi konuşulduğuna göre geçen seferki statünün devamı şeklinde değerlendirmek daha uygun olur” dedi.

“SAYIN BAŞBAKAN BURADA İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYUYOR, SAYIN KILIÇDAROĞLU DA ZATEN DİYALOGA AÇIK”

“Şimdiye kadar Türkiye’de hükümet olan iktidar partisiyle muhalefetin arasında bir bariyer vardı” diyen Koç, “Görüşmemezlik vardı. Ama paylaşmak diyalog çerçevesini zorlamak bence gelişmiş bir demokrasinin temel şartlarından biri. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor, Sayın Kılıçdaroğlu da zaten diyaloga açık. Biz kendi pozisyonumuzu, kendi ilkelerimizi, kendi gerekçelerimizi koruyarak bu diyaloga kapalı değiliz” ifadelerini kullandı.
Tutuklu gazetecilerle ilgili Kılıçdaroğlu’nun rahatsızlığını bir kez daha belirttiğini de sözlerine ekleyen Haluk Koç, “Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini zaten daha önce de ifade ettiğini vurguladı. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak hep birlikte takip edeceğiz” diye konuştu.

PELİN ÜZEK

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

ÖSYM’de ’gizli gözlemci’ dönemi

2015-12-27 19:13 - Eğitim

Ajda Pekkan: 'Aşk öldürmez, yaşatır'

2015-12-29 14:05 - Magazin

Haluk Koç: 'Uzlaşmaya varıldı'

2015-12-30 19:34 - Siyaset

Bunlar da organik hindi

2015-12-30 14:05 - Gündem

İstanbul’da hindi vahşeti

2015-12-29 14:30 - Asayiş

Tartışmada silahlar konuştu: 1 ölü, 4 yaralı

2015-12-27 12:14 - Asayiş

Belediyenin kazdığı çukura bu sefer bir otomobil yuvarlandı

2015-12-29 13:29 - Çevre-Hayat

Hiç geçmediği FSM'den 15 kez ceza yedi

2015-12-29 14:05 - Gündem

AB Bakanı Bozkır’dan Demirtaş’a tepki

2015-12-29 19:37 - Politika

Şehidin imam kardeşinden zorlu görev

2015-12-24 16:25 - Asayiş

İlgili Haberler

AK Parti, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesinin "ilk yargı paketi" için çalışma başlattı

11:48 - Siyaset

TBMM'de Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri devam edecek

11:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Boş gündemlerle kendimizi meşgul edemeyiz

16:48 - Siyaset

Bakan Göktaş: 43 bin 921 gencimiz Aile ve Gençlik Fonu'na başvurdu

15:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Barış Manço'nun vefatının 26'ncı yıl dönümüne ilişkin paylaşım

14:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ogün Altıparmak, hayatını kaybetti

13:38 - Spor

Orman köylülerinin yangınla mücadele kapasitesi güçlendiriliyor

13:33 - Gündem

Güney Kore polisi, "deepfake" içeriklerle mücadele için tespit sistemi geliştirecek

13:27 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan 15. Göç Kurulu Toplantısı'na ilişkin paylaşım

13:23 - Gündem

Muğla'da 503 otel ve tesis denetlendi, eksiklikleri bulunan 95'i kapatıldı

13:17 - Gündem