?>

Havacılık sektöründeki bir şirket Airbus'ın onaylı tedarikçileri arasına girdi

Manisa'da havacılık sektörü için parça üreten orta büyüklükteki bir şirket, sektörün en büyük kuruluşlarından Airbus'ın onaylı tedarikçileri arasına girdi.

Ekonomi - 8 yıl önce

MANİSA (AA) - Manisa'da havacılık sektörü için parça üreten orta büyüklükteki bir şirket, sektörün en büyük kuruluşlarından Airbus'ın onaylı tedarikçileri arasına girdi. Manisa'daki tesis, yakın gelecekte Airbus projelerindeki kritik parçaların üretiminde de rol oynayabilecek. İzmir'de yüksek teknolojiye dayalı nikel ve alüminyum alaşım parça üretimi için iki ortağın kurduğu HMS Makina, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin Casa uçakları için yürüttüğü programa dahil olarak havacılık sektörüne girdi. Boeing'in off-set taahhütleri kapsamında yeni parçaların üretimine başlayan şirket, milimetrenin binde biri ölçekle yürütülen üretim faaliyetlerinde sağladığı başarıyla sektörün üç büyük kuruluşu olan Airbus, Boeing ve Bombardier için parça üretmeye başladı. Askeri alanda da F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, Milli Gemi Projesi, Milli Tank Altay Projesi ve yeni nesil roket gibi çok sayıda proje için parça üreten firma, halen herhangi bir vakıf iştiraki bulunmaması ve tamamen yerli sermayeye sahip olmasıyla dikkati çekiyor. Uçakların kapı üzerinde bulunan küçük parçaların torna işlerini yaparak sektöre giren, tuvalet kilidinden uçuş kontrol bilgisayarına kadar çok sayıda yapısal parçayla işi büyüten firma, son olarak kurduğu kimyasal proses tesisiyle doğrudan uçağa takılabilecek kritik parçaların üretimine de adım attı. Tesisin faaliyete geçmesiyle Airbus'a başvuran şirket, Almanya'dan gelen heyetin denetimleri sonrası elde ettiği başarıyla, havacılık devinin Türkiye'de TAI'nın ardından ikinci onaylı tedarikçisi oldu. -"Türk havacılık sektörü için önemli bir eşiği geçti"

Şirketin genel müdürü Aziz Meydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığının Stratejik Yatırım Destek Programı kapsamında desteklediği şirketlerinin Türk havacılık sektörü için önemli bir eşiği geçtiğini dile getirdi. Bugüne kadar ürettikleri parçaların uçaklara doğrudan takılamadığını, boya, korozyon direncinin artırılması ve montaj işlemlerinin yurt dışındaki firmalar tarafından yapıldığını, asıl katma değerli kısmı kaçırdıklarını anlatan Meydan, 4 milyon dolarlık projeyle TAI'nin ardından ülkenin ikinci kimyasal prosesi tesisini kurduklarını ifade etti. Tesisin kapasite açısından Avrupa'nın 5'incisi olduğuna işaret eden Meydan, şu bilgileri verdi: "Sivil havacılık sektörüne 2 binin üzerinde çeşitte parça üretiyoruz. Yıllık ihracatımız en az 5 milyon dolar civarında oluyor. Kimyasal prosesin tamamlanmasıyla bu katlanarak artacak. Daha kritik parçaların üretimi için yeni makine yatırımlarımız devam ediyor. Bu yıl ihracatı 7 milyon dolara çıkaracağız, gelecek yıldan itibaren her yıl en az yüzde 20-30 artırarak devam ettireceğiz. Üretim içindeki katma değerimiz de ikiye katlanacak. Örneğin Airbus projesi kapsamında TAI koordinasyonunda arka kapı ve mutfağın olduğu bölüme ait parçaları üretiyorduk. Şimdi ilave olarak bu dilimin hemen arkasındaki kuyruğa doğru olan bölümü de üretmeye başlayacağız." -''İngiltere için de bu yıl için 1 milyon dolarlık üretim yapılacak''

Airbus'tan tedarikçi onayı aldıktan hemen sonra Airbus A-400 M nakliye uçaklarının taban plakalarını üretmeye başladıklarını aktaran Meydan, bu parçaları doğrudan uçağa takılacak şekilde bitmiş olarak teslim edeceklerini kaydetti. A-350 yeni nesil uçaklarının tüm parçalarını üretebilecek durumda olduklarını belirten Meydan, İngiliz havacılık firması GKN'nin de onaylı tedarikçisi olduklarını, İngiltere için de bu yıl için 1 milyon dolarlık üretim yapacaklarını dile getirdi. -''Bugün 245'e çıktı, yıl sonunda 280'e ulaşacağız''

Türkiye'nin havacılık sektöründe önünün açık olduğuna işaret eden Meydan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'deki tesisimizi Manisa'ya 2 yıl önce taşıdığımızda 120 çalışanımız vardı. Bugün 245'e çıktı, yıl sonunda 280'e ulaşacağız. Nitelikli eleman yetiştirmek için Milli Eğitim Bakanlığının izniyle fabrika bünyesinde çıraklık okulu kurduk. Uygulamalı eğitim gören öğrenciler doğrudan işe başlıyor. Hedefimiz 500 çalışana ulaşmak.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitlerinin ailelerini ziyaret etti

2016-08-22 00:32 - Siyaset

FETÖ'nün suikast timine yakınları böyle seslendi

2016-08-19 13:22 - Genel

Fethullah Gülen'in yeğeni Ümraniye'de gözaltına alındı

2016-08-17 23:47 - Genel

'Terörizmin amacına hizmet edenlerin takipçisi olacağız'

2016-08-21 06:02 - Gündem

Kahraman şehit için uçtular

2016-08-22 22:22 - Gündem

Yılmaz Erdoğan'ın yeni filmi 'Ekşi Elmalar'ın ilk fragmanı yayınlandı

2016-08-21 16:17 - Kültür Sanat

Devşirme 29 sporcudan Rio'da 3 madalya

2016-08-22 15:35 - Spor

Milli atlet Escobar Rio'da bronz madalya kazandı

2016-08-18 22:02 - Spor

Havacılık sektöründeki bir şirket Airbus'ın onaylı tedarikçileri arasına girdi

2016-08-23 15:34 - Ekonomi

Murat Eren tahliye edildi

2016-08-18 05:22 - Gündem

İlgili Haberler

Kapadokya'da üretilen yerli sıcak hava balonları 11 ülkenin semalarında süzülüyor

13:48 - Ekonomi

Çankırı'da çöplükten OSB'ye dönüştürülen alandan yılda 100 milyon dolarlık ihracat

13:42 - Ekonomi

Halı sektörünün markalaşan yüzü Dolce Vita

13:22 - Ekonomi

"Gökdoğan" hedefi tam isabetle vurdu

13:18 - Ekonomi

Rus doğal gaz şirketi Novatek'in net karı 553 milyar rubleye çıktı

11:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye ile Endonezya arasında 13 anlaşma imzalandı

13:52 - Gündem

Kapadokya'da üretilen yerli sıcak hava balonları 11 ülkenin semalarında süzülüyor

13:48 - Ekonomi

Çankırı'da çöplükten OSB'ye dönüştürülen alandan yılda 100 milyon dolarlık ihracat

13:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaret edeceği Pakistan'da caddelere Türk bayrakları asıldı

13:37 - Dünya

Antalya Havalimanı ocakta yaklaşık 1 milyon yolcuya hizmet verdi

13:32 - Gündem