?>

İsrail, Gazze'de tarihi mirası da yok ediyor

Fransız Yakın Doğu Enstitüsü araştırmacısı arkeolog Simon Brelaud, 1 yılı aşkın süredir İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi’nde, tarihi eserler ve arkeolojik sit alanlarının, Gazze tarihinin izlerinin yok edilmeye çalışıldığını belirtti.

Dünya - 5 ay önce

Paris
Anadolu Ajansının (AA) "İsrail'in Gazze'ye Soykırım Saldırısı" başlıklı dosyasının yedinci ve son haberinde, AA muhabiri, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının bölgedeki tarihi yapıların ve arkeolojik sit alanlarının yıkımına nasıl yol açtığını ve bölgedeki kültürel soykırımın Gazzeliler ve bilimsel araştırmalar üzerindeki etkilerini ele aldı.
İsrail'in saldırıları sırasında Gazze'deki okullar, hastaneler ve konutlar ile kültürel ve arkeolojik yapılar ciddi zarar gördü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosunun (PCBS) verilerine göre, Gazze Şeridi'nde 300 binden fazla yapı kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı.
Gazze'de 60 bin 368 bina, 823 cami, 3 kilise, 136 okul veya üniversite tamamen yıkılırken 355 okul veya üniversite hasar aldı.
Bu yıkım, İsrail’in bölgede "kültürel soykırım" işlediği değerlendirmelerini de beraberinde getirdi.

Filistin'in eski Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elias Sanbar, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen bir konferansta, İsrail'in Filistinlilerin kültürünü de yok etmek istediğini söyledi.
Arkeolog Simon Brelaud da İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaptığı kültürel yıkıma ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Brelaud, 2013'te kendisi gibi arkeologlardan oluşan bir ekiple Gazze'de kazılardan çıkarılan eserler üzerine çalıştığını belirtti.
Gazze'de bulunduğu süreçte kazılarda zorluk yaşandığını gözlemlediğini aktaran Brelaud, sahadaki mevcut durumla ilgili bilgileri bölgedeki Filistinli meslektaşlarından aldığını, onların da sahada bilgi edinmekte zorlandığını anlattı.
"Çoğu kişi gibi (Gazze'ye) gidemedim. Gazetecilik açısından durumun nasıl olduğunu biliyorsunuz." diyen Brelaud, arkeoloji çalışmalarının ne durumda olduğunu belgeleme hususunda ise sorun yaşadıklarını kaydetti.
Gazzeli tarihçi ve arkeolog Hayam al-Betar'ın, "İsrail'in saldırıları sonucunda tarihi alanlarının yüzde 95'inin etkilendiği" yönündeki değerlendirmesini aktaran Brelaud, bunun, söz konusu alanların çok fazla hasar gördüğü; tamamen veya kısmen yıkıldığı anlamına geldiğini ifade etti.
Bunların arasında tarihi alan ve binaların yanı sıra arkeolojik sit alanlarının da olduğunu kaydeden Brelaud, "(Bu alanların) Bazıları restore edilmiş, bazıları incelenmiş ve bazıları ise incelenmeyi bekliyordu. Bu tür alanlar yıkıldı veya hasar gördü." diye konuştu.

Tell es-Sakan arkeolojik sit alanı tamamen yıkıldı

Brelaud, Gazze ve Refah'ta yıkılan birçok arkeolojik sit alanı olduğuna işaret ederek "Belki de daha önemli bir alan olan Tell es-Sakan'ın tamamen yıkıldığı hatta mevcut işgalci güçlerce buldozerlerle tesviye operasyonları yapıldığı belirtiliyor." dedi.
İsrail ordusunun tünel aramak için de girişimlerde bulunduğu ve bombardımanların henüz incelenmemiş arkeolojik alanları da etkilediğini kaydeden Brelaud, "Bu, Gazze'de arkeolojinin geleceği için birçok soruyu gündeme getiriyor. Birçok durumda artık bu soruları gündeme getiremeyeceğiz ancak araştırmaların geleceğinin tamamen yok olduğunu gözlemleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Brelaud, Gazze'de yağmalanan müzeler olduğunu, birçok tarihi yapının ve kazı yapılmayı bekleyen bazı arkeolojik sit alanlarının da yok edildiğini kaydetti.
Fransız arkeolog, hasar gören bazı tarihi yapıların restore edilebileceğini ancak arkeolojik sit alanlarının sonsuza kadar kaybedildiğini vurguladı.
Brelaud, Gazze ve çevresindeki kentlerin, Filistin ve Orta Doğu'nun tarihi için son derece önemli olduğunu söyledi.

Öte yandan Fransız arkeolog, tütsü ticaretinin limanı olan Gazze'den Baharat Yolu'nun geçtiğini anımsattı.
Gazze'nin, tarihinin büyük bir diliminde zengin bir kent olduğuna dikkati çeken Brelaud, "Bu bilgi kayboluyor ve bu, Gazze halkının tarihi için çok önemli." diye konuştu.

"Bir yapıya bakarak Gazze'nin tüm tarihi boyunca yolculuk yapmış oluyorduk"

Brelaud, Gazze'de yüzölçümüne ve nüfusuna kıyasla birçok üniversitenin bulunduğunu ifade ederek bölgedeki eğitim seviyesinin yüksek olduğunun altını çizdi.

Arkeolog Hayam al-Betar'ın, bölgede yıkılan yapıları yeniden inşa veya restore etmek için yıllar gerekeceğini, bazı yapıların yeniden restore edilemeyeceğini belirttiğini aktaran Brelaud, şunları kaydetti:
"Gazze Şeridi'nde ziyaret edilen, son derece dikkati çekici 3 yapı vardı. Gazze'de bulunan eşyaların sergilendiği müze olan Paşa Sarayı... Tarihinin büyüklüğü nedeniyle son derece önemli bir yapı olan Gazze'nin Ulu Camisi olan Büyük Ömer Camisi, kiliseye ve ardından camiye dönüştürülen muhtemelen pagan bir tapınaktı. Sadece bir yapıya bakarak Gazze tarihinin büyük bir kısmında yolculuk yapmış oluyorduk. Gazze'de son derece önemli bir diğer yapı, Aziz Hilarion Manastırı'ydı; doğrudan bombalanmamış, bu bir istisna, muhtemelen çevredeki bombardımanlar nedeniyle hasar aldı."
Brelaud, Gazze'de insanlar gibi tarihi mirasın da hayatta kalmasının önem taşıdığını belirtti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Manchester United, Lecce'den Danimarkalı Patrick Dorgu'yu transfer etti

2025-02-02 15:47 - Spor

Trakya'dan geçen ay 155,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi

2025-02-03 15:07 - Ekonomi

86 yaşındaki İsmail amca, gönül verdiği hüsn-i hat ile tablolar yapıyor

2025-02-01 11:57 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Trabzonspor, 192. yabancı oyuncuyu kadrosuna kattı

2025-02-04 12:07 - Spor

Galatasaraylı futbolcu Mertens'ten Türkiye'ye övgü

2025-01-29 23:53 - Spor

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine yeniden açıldı

2025-02-02 10:37 - Gündem

Ogün Altıparmak, son yolculuğuna uğurlandı

2025-02-03 17:42 - Spor

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Bedevi Araplar ile Dürziler arasında yeniden başlayan çatışmalara İsrail müdahil oldu

23:48 - Dünya

Trump'ın talebi üzerine Netanyahu, Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama yaptı

23:02 - Dünya

Beyaz Saray: Rusya 50 gün içinde anlaşmaya varmazsa ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak

22:57 - Dünya

Türkiye ve 10 Arap ülkesi yayınladığı ortak bildiriyle İsrail'in Suriye'ye saldırılarını kınadı

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Avrupa Ligi'nde 2. eleme turuna yükselen takımlar belli oldu

01:33 - Spor

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor