?>

Kamerun'un en uzun nehri Sanaga'da bölge sakinleri zorlu koşullarda kum çıkarmaya çalışıyo

Kamerun'un en uzun nehri Sanaga, sadece doğal güzellikleriyle değil bölge sakinlerinin geçim kaynağı kumun çıkarılması için yürütülen çalışmaların zorluğuyla da dikkati çekiyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Yaounde
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Kamerun'un en uzun nehri Sanaga'da bölge sakinleri zorlu koşullarda kum çıkarmaya çalışıyor
Özellikle genç işçilerin hayatlarını riske atarak gerçekleştirdiği bu zorlu mesai, büyük bir dayanıklılık ve azim gerektiriyor.
Sanaga Nehri'ndeki kum çıkarma faaliyetleri, inşaat sektörüne olan talep nedeniyle artış gösterirken bölgedeki kum yataklarının hızla tükenmesi, işçilerin işini daha da zorlaştırıyor.
Nehir boyunca uzanan kum çıkarma alanlarında işçiler, ilkel yöntemlerle çalışıyor. Teknolojik ekipmanın yokluğu, işçileri çıplak ellerle ve ilkel araçlarla çalışmaya zorluyor.
Çoğu genç yaşta olan işçiler, derin sulara dalarak dipte biriken kumu yüzeye çıkarıp küçük teknelere yığıyor. Her dalış, ciddi sağlık riskleri ve boğulma tehlikesini beraberinde getiriyor.

Kum çıkaran işçilerin büyük kısmı, bu tehlikeli işe çocukluk yaşlarında başlıyor ve ilerleyen yıllarda sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor.
Yeterli güvenlik ekipmanından yoksun olarak dalış yapan işçilere olası kazalarda veya nefes darlığı gibi durumlarda acil müdahale imkanı da bulunmuyor.
İşçiler, nehirde kürek çekerek kumun olduğu alana geliyor ve burada ekibin yarısı suya dalarak nehrin dibinden kum çıkartıyor.

Kumlar, kovalarla kanolara konuluyor ve işlem tamamlandığında nehir kenarlarında kurulan istasyonlara getirilerek inşaat şirketlerine ait kamyonlara yükleniyor.
"Sanaga kumu" adı verilen bu malzeme, duvar ve tuğla gibi inşaat işlerinde kullanılıyor.

"Hayatımızı riske atıyoruz ama başka seçeneğimiz yok"

Kamerunlu kum işçilerinden Assane Adame, AA muhabirine, Sanaga Nehri'nin tabanından çıkardıkları kumla geçimini sağladığını söyledi.
Adame, "Bazen boş döndüğümüz de oluyor, hayatımızı riske atıyoruz ama başka seçeneğimiz yok." dedi.

Sanaga Nehri'ndeki zorlu mesaisini anlatan Adame, "Biz, kum işçileriyiz. Her sabah kalkıyoruz ve nehre geliyoruz. Bir kano alıyoruz ve hiçbir ekipmanımız olmadan suya dalıyoruz. Kum arıyoruz ama burada kum yok. Burada sadece taşlar var. Evet, görüyorsunuz, burası kayaların olduğu yer. Burada sadece çakıl taşları var ama eğer ararsanız kumu bulabilirsiniz." diye konuştu.
İşçilerden Boyamo Jean Romeo da mesleğin zorluklar ve risklerle dolu olduğunu belirterek, saat 06.00 veya 07.00'de kalkıp Sanaga Nehri'ne geldiklerini ve kum aradıklarını söyledi.

Kumu bulunca dalmaya başladıklarını dile getiren Romeo, "Kanonun altına odun yerleştirip üzerine basarak kumu kanoya yüklüyoruz. Günde 2 tur yapıyorum. Gelen kamyonlar topladığımız kumları satın alıyor. Kano başına 6 bin frank (yaklaşık 10 dolar) veriyorlar." ifadelerini kullandı.

Romeo, yaptıkları iş yüzünden birçok hastalığa maruz kaldıklarına dikkati çekerek, "Burada 2 yıldan fazla çalışan arkadaşlarımız göz hastalıklarına yakalanıyor ve bazıları kör oluyor." dedi.
Hükümetten hiçbir şey beklemediğini söyleyen Romeo, "Daha önce yetkililerden bazı ihtiyaçlarımızı talep ettik ama gelmedi. Bize maske vereceklerini söylediler ama o maskeler bize asla ulaşmadı." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Musk'ın, Nazi selamına benzetilen hareketi tartışma konusu oldu

2025-01-21 00:43 - Medya

Yunanistan ve AB'den Kartalkaya'daki otel yangınında ölenler için taziye mesajı

2025-01-21 18:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de

2025-01-24 01:08 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangınında yaralanan 29 kişi taburcu edildi

2025-01-22 12:58 - Gündem

Avro Bölgesi'nde kamu borcu oranı yüzde 88'i aştı

2025-01-22 19:02 - Ekonomi

Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nde oteldeki patlamada yaralanan 4 kişiden 1'i taburcu edildi

2025-01-22 10:18 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Edirne'de şehit ailesini ziyaret etti

2025-01-25 11:12 - Gündem

Avustralya Açık'ta son iki yılın şampiyonu Aryna Sabalenka finale kaldı

2025-01-23 14:02 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

2025-01-22 01:42 - Siyaset

ABD'de bir günde 500'den fazla kayıtsız göçmen gözaltına alındı

2025-01-24 11:48 - Dünya

İlgili Haberler

Erzincan'da 112'yi arayıp polisleri çok sevdiğini söyleyen Suzan nineye sürpriz

20:53 - Çevre-Hayat

Balıkesir'de boğazına yemek kaçan yaşlı adamı Heimlich manevrası kurtardı

20:13 - Çevre-Hayat

Van'da, "3. Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali"nin tanıtımı yapıldı

18:47 - Çevre-Hayat

Iğdır'da bozkır delicesinden şahine 13 kuş uydu vericisiyle takibe alındı

17:03 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta dişi kırılan kediye, 1,4 gramlık altın diş takıldı

16:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Haydar Aliyev: Cavit Çağlar benim dostum -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

07:14 - En Son Yazılar

ABD'li senatöre göre, Rubio'nun Türk öğrenci Öztürk'e dair iddiası 'büyük bir yalan

07:12 - Dünya

Tüketimi durdururken sanatı susturmayalım! -Eylül Aşkın yazdı-

06:07 - En Son Yazılar

ABD Hazine Bakanı Bessent, Çin'e uygulanan tarifeleri kimsenin sürdürülebilir bulmadığını söyledi

01:42 - Dünya

Pendik'te seyir halindeki tırda çıkan yangın söndürüldü

00:27 - Asayiş