ANTALYA
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde, TÜBİTAK'ın desteğiyle "Rençper" adı verilen yerli "Kendiyürür bir budama artığı parçalama makinesi" geliştirildi.
Makinenin tanıtımı için üniversite yerleşkesindeki meyve bahçesinde düzenlenen tanıtım toplantısında, bahçedeki meyve ağacı artıkları "Rençper" adı verilen makine tarafından başarıyla parçalandı.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murad Çanakcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin TÜBİTAK'ın desteğiyle kendisinin yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Topakcı, Prof. Dr. Davut Karayel, Dr. Öğr. Üyesi İlker Ünal ve Yıldız Teknik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çakır tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Türkiye'de meyvecilik alanlarında son 15 yılda nicelik ve nitelik olarak artış olduğunu, bunun daha büyük ölçekli ve modern meyve bahçelerini beraberinde getirdiğini anlatan Çanakcı, sonuçta da önceki yıllarda olmayan budama artıklarının parçalanması konusunun ortaya çıktığını dile getirdi.
Türkiye'de 3,5 milyon hektar meyvecilik yapılan alan olduğunu aktaran Çanakcı, "Bunlardan milyonlarca ton atık çıkıyor. Bu atıkları çok farklı şekillerde değerlendirme şekli var ama en basit ve ülkemizin de ihtiyacı olduğu düşündüğümüz, bunların parçalanıp, toprağa karıştırılması. Toprağın başta organik madde olmak üzere birçok özelliklerini iyileştiriyor." dedi.
Budama artıklarının yok edilmesinin işletmeler açısından iş gücü ve maliyet kaybıyla çevresel kirlilik olarak karşılarına çıktığını dile getiren Çanakcı, şöyle konuştu:
"Son yıllarda üreticiler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından parçalama makineleri üzerine ilgi arttı. Biz de 2015 yılında TÜBİTAK'a bu projeyi sunduk. Projemiz kabul edildi, son aşamasındayız. Makinemiz traktörden bağımsızdır. Terminolojide 'Kendiyürür makine' olarak adlandırılıyor. Bunlar, üzerinde kendi serbest motoru ve yürüyüş sistemleri olan, genelde tek bir amaç için geliştirilmiş makinelerdir. Son yıllarda yurt dışından silaj ve ilaç makineleri gibi kendiyürür makinelerin ithal edildiğini görüyoruz. Ülkemizin eksikliğini hissettiği alanlardan biri bu. Projede, 'Kendiyürür budama artığı parçalama makinesi'ni geliştirdik. Motorundan, yürüyüş sisteminden ve parçalama makinesinin özelliklerinden hareket edersek, kendine özgü bir makine olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye'de ilk kez geliştirilen makinedir. "
Çanakcı, makine için iki ayrı patent başvuruları bulunduğunu kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com