?>

'Korkutan teknoloji' Deepfake

Mona Lisa'nın "konuşturulduğu" yapa zeka temelli "Deepfake" teknolojisinin, yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretilmesini sağlamasıyla risk ve tehlikeleri de beraberinde getirdiğine işaret ediliyor.

Teknoloji - 6 yıl önce

Mona Lisa'nın "konuşturulduğu" yapa zeka temelli "Deepfake" teknolojisinin, sinema sektöründe işleri kolaylaştırması beklenirken yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretilmesini sağlamasıyla risk ve tehlikeleri de beraberinde getirdiğine işaret ediliyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son günlerde adı sıklıkla duyulmaya başlanan “Deepfake” teknolojisi, yüz fotoğrafı ya da tablodan, yüksek gerçekçiliğe sahip, konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesine olanak sağlıyor, bunun yanı sıra herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirip düzenleyebiliyor.
Farklı yapay zeka sistemleri kullanılarak videolar elde edilen söz konusu teknoloji, herhangi bir videodaki konuşmacının söylediklerinin kolaylıkla değiştirilmesine izin veriyor.
Konuşmaya yeni sözler eklenip çıkarılabilen programla, herhangi bir videodaki konuşmanın değiştirilmesinin, bir yazının ya da kelimenin kopyalanıp yapıştırılması kadar kolay hale geldiği iddia ediliyor.
Sinema ve televizyon sektöründe kullandığında, hata yapılan bir diyaloğun yeniden çekime gerek duyulmadan düzeltilmesine olanak sağlayabilecek bu teknolojinin, kötü niyetli kişilerin kullanımı açısından bakıldığında ise önemli risk ve tehlikeleri içerisinde barındırdığı kaydediliyor.

"Algı yönetimi amacıyla kullanılabilir"

"Deepfake" teknolojisi hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, söz konusu teknolojinin, videoların manipüle edilmesinde ve sahte videolar üretilmesinde araç olarak kullanıldığını söyledi. Aktepe, "Siber savaşların ve dijital felaketlerin yaşandığı günümüzde, toplumsal olayları tetiklemek ve algı yönetimi amacıyla kullanılabilir." dedi.
Aktepe, bazı ülkelerin bu teknolojiyle ilgili çalışmalar yaptığına vurgu yaparak, "ABD, Pentagon, Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) aracılığıyla, ülkenin araştırma kurumları ile iş birliği yaparak “Deepfake” teknolojisinde öncü rol üstlenmeye çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.
İnsanların hayatını kolaylaştırmak, iş süreçlerinin iyileştirmek amacıyla geliştirilen yapay zeka teknolojisinin etik dışı kullanılması durumunda ne gibi zararlar verebileceğine “Deepfake” teknolojisinin iyi bir örnek olduğunu savunan Aktepe, "Söz konusu teknik, görüntü işleme ve sinema sektörüne yönelik geliştirilmiş olmakla birlikte günümüzde siber zorbalar tarafından kötü amaçlar için, yani etik dışı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Aktepe, kişilere özgün görüntü ve ses işleyebilme özelliği sayesinde söz konusu teknolojinin sinema ve televizyon sektöründe maliyet etkin olarak kullanılmaya başlandığına ancak etik dışı kullanıma yönelik bazı riskleri de barındırdığına da dikkati çekti.
"Deepfake"in siber zorbalık amacıyla kullanıldığını kaydeden Aktepe, bunun yanı sıra kritik altyapılara yönelik siber saldırılarda da bir araç olarak kullanılabilme özelliğine sahip olduğunu ileri sürdü. Aktepe, "Söz konusu teknolojinin toplumlarda algı yönetimi ile kaos yaratılması ve toplumsal olayların tetiklenmesi amacıyla da kullanılabileceğini değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hayata döndürülen" ünlüler

Samsung'un Moskova'daki Yapay Zeka Merkezince, tek bir yüz fotoğrafı ya da tablodan, yüksek gerçekçiliğe sahip sahte video elde etme teknolojisi geliştirildiği duyurulmuştu.
"Deepfake" teknolojisiyle Mona Lisa'nın mimikleri hareket ettirilirken araştırmacılar, Mona Lisa tablosunun yanı sıra Marilyn Monroe, Fyodor Dostoyevski ve Albert Einstein gibi ünlü isimlerin de fotoğraflarını video haline getirerek YouTube'da yayınlamıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Seyfe Gölü'nde kuş yoğunluğu

2019-07-10 21:38 - Çevre-Hayat

Kedi otelinde bayram rezervasyonları doldu

2019-07-09 17:30 - Çevre-Hayat

Kırkpınar'da 'ağa' değişmedi

2019-07-07 19:28 - Spor

Türk Yıldızları Trabzon semalarında

2019-07-08 00:01 - Çevre-Hayat

'Isparta lavanta kokuyor'

2019-07-08 00:14 - Çevre-Hayat

Turkcell'den veri merkezlerine 2 milyar TL'lik yatırım

2019-07-08 14:54 - Genel

Huzura kavuşan Faraşin Yaylası'nda göçer sayısı artıyor

2019-07-07 14:28 - Çevre-Hayat

Savaş mağduru çocukları karakalem çalışmasıyla anlattılar

2019-07-10 17:23 - Kültür Sanat

'Korkutan teknoloji' Deepfake

2019-07-12 15:26 - Teknoloji

Kuveyt Türk'ten evlilik hazırlığı yapanlara rahat nefes aldıran kart

2019-07-08 17:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

Teknofest kapsamında OSB ile bu yıl ilk defa "Mesleki Yetenek Yarışması" düzenlenecek

17:42 - Teknoloji

Kuzey Kutbu'nda araştırma yapan lise öğrencisinin hedefi bilim insanı olmak

13:23 - Teknoloji

Tank platformu muharebede güvenli "ADA"ya dönüştü

12:07 - Teknoloji

Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı kapsamında 39 milyar liralık 72 proje desteklenecek

11:57 - Teknoloji

Türk zırhlı aracı bu kez elektrik yüklü geliyor

11:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fas, kuzeyindeki Tatvan kenti yakınlarında çıkan orman yangınıyla mücadele ediyor

08:03 - Dünya

Rusya, iç turizmini yoktan var etti -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

07:18 - En Son Yazılar

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

02:07 - Siyaset

Suriye İçişleri Bakanlığı: Süveyda içindeki çatışmalar durduruldu

01:23 - Dünya

Şehit Mustafa Cambaz 4. Fotoğraf Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu

00:48 - Kültür Sanat