?>

Koyunların kalp kapakçığının insan hücreleriyle uyumlu olduğu belirlendi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde bir öğrencinin doktora tezi kapsamında, kalp damar hastalıklarının tedavisinde insanlara biyolojik kalp kapakçığı nakletmek için koyunlardan elde edilen dokuların kullanılabilmesine yönelik araştırma yapıldı.

Sağlık - 1 yıl önce

Bilecik
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde (BŞEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Müslüm Süleyman İnal, Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Darcan danışmanlığında, "Koyun kalp kapakçığının hücresizleştirilmesiyle rejeneratif (yenileyici) insan kalp kapakçığının geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi" konulu doktora tezi hazırladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenen ve 2 yıl süren araştırmada, ölümcül kalp damar hastalıklarının önemli nedenlerinden kalp kapakçığı rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan kapakçık değişiminde mekanik olanlara göre daha iyi sonuç verdiği için tercih edilen biyolojik uygulamalar ele alındı.
Biyolojik yöntemde kullanılan domuz dokularına alternatif bulmak için yola çıkan Darcan ile İnal, koyun kalp kapakçıklarını hücresiz hale getirdikten sonra üzerine insan hücrelerini ekledi. Doku mühendisliğiyle geliştirilen, yeniden hücrelendirilen bu kapakçığın canlılık özelliği kazandığı ve insan hücreleriyle yeniden şekillenmeye başlandığı gözlendi.

Araştırmada, büyüme özelliği bulunan, tüm hasta gruplarında kullanılabilecek "kişiye özgü" tedavi yaklaşımı potansiyeli bulunan kapakçık modelinin, domuz dokularına alternatif olarak kullanılabileceği ortaya konuldu.
"Bioengineering" adlı dergide de yayımlanan ve patent alınmasına yönelik hazırlık yapılan proje kapsamında söz konusu kalp kapakçığının kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor.
Prof. Dr. Cihan Darcan, AA muhabirine, Yükseköğretim Kurulunun 100/2000 Doktora Bursu kapsamında biyomalzeme ve doku mühendisliği alanında tez hazırlayan öğrencisi Müslüm Süleyman İnal ile çalıştıklarını söyledi.

Darcan, çalışmada YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akpek'in eş danışman ve proje yürütücüsü olarak büyük katkılar sağladığını dile getirdi.
Dünyada kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerin yüzde 30'unun kalp kapakçığıyla ilgili sorunlardan kaynaklandığına dikkati çeken Darcan, şöyle devam etti:
"Kapakçıkların tedavi süreçlerinde kullanılan yapay kapakçık olarak mekanik kapakçıklar, bir de biyolojik kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların mekanik olanlarının çocuklarda, hamilelerde kullanılmasında zorluklar yaşanmaktadır. Ayrıca mekanik olduğu için de belirli bir zaman aralığında değiştirilmesi gerekmektedir. Biyolojik kapaklar genellikle domuzlardan yapılmaktadır. Dolayısıyla domuzların getirdiği negatiflikler, taşıdıkları virüsler, İslam dünyasında domuza karşı hassasiyetler göz önüne alındığında alternatif, daha uyumlu kullanılabilir rejeneratif kapaklara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda ilk defa koyun kalp kapakçığına insan hücresi ekerek gelecekte kullanılabilecek kişiye özgü rejeneratif bir kapakçık üretimini sağlamaya çalıştık."

"Kişiye özel, rejeneratif kapakçık üretiminin temellerini attık"

Müslüm Süleyman İnal da mekanik kapakçıkların yüksek ve uzun kullanım ömrüne sahip olması gibi avantajlarına rağmen hastalarda ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanım gerektirmesi gibi dezavantajlarının bulunduğunu, yaşlı, hamile ve çocuklarda önerilmediğini aktardı.
Klinik çalışmalarda, biyolojik kapaklarda yararlanılan domuz dokularının insanlarda bağışıklık yanıtı oluşturduğu, doku reddine veya hastanın ölümüne yol açtığının ortaya konulduğunu dile getiren İnal, "Mekanik kapakların 20 yıl, biyolojik kapakların ise 15 yıl kullanım süreleri sonunda değiştirilmesi gerekmektedir." dedi.
İnal, kalıcı tedaviyi sağlamanın kilit noktasının insan vücudunda bağışıklık yanıtı oluşturmayan, kendini yenileyebilen, biyolojik bakımdan uyumlu bir kapakçık elde etmek olduğunu vurguladı.
Bu amaçla yaptıkları tez çalışmasında, koyun kalp kapakçıklarının hücresizleştirilerek bağışıklık tepkisine neden olabilecek bileşenlerin dokudan uzaklaştırıldığı bilgisini veren İnal, şöyle konuştu:
"Elde ettiğimiz hücresiz iskele üzerine insan hücreleri ekildikten sonra koyun kapakçıklarının biyolojik uyumluluğu test edilmiştir. Elde ettiğimiz bulgulara göre insan hücreleri, hücresizleştirilmiş koyun kapakçıklarını doldurarak yüksek düzeyde çoğalabilmiş ve bu iskeleyi yeniden düzenleyerek rejeneratif özellikte bir kapakçık yapısına dönüşüm sağlanmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak kalıcı bir tedavi sağlayabilecek kapakçık modelinin oluşturulduğu söylenebilir. Koyun kapakçıkları klinikte henüz denenmemiş olsa da bu anlamda büyük bir potansiyeli vardır. Yaptığımız çalışma ile hastanın kendisinden alınan hücrelerin koyun kapakçığına ekimi sonrası kişiye özel, rejeneratif kapakçık üretiminin temellerini atmış bulunmaktayız."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üniversiteli anne, dekanlıktan aldığı özel izinle otizmli kızıyla aynı sırayı paylaşıyor

2023-12-29 13:17 - Çevre-Hayat

TL dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılamayacak

2023-12-29 15:38 - Ekonomi

Şırnaklı baba taş kırarak 9 çocuğunu okutuyor

2024-01-02 12:13 - Çevre-Hayat

Ukrayna: Rusya'nın füze saldırılarında 30 kişi öldü

2023-12-29 23:18 - Dünya

Modern zamanın en uzun işgaline tanık olan Gazze'de İsrail saldırıları 90. gününde sürüyor

2024-01-04 15:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Sivas'ta iyotlu kaynak tuzu üretimi mesaisi sürüyor

2023-12-31 12:23 - Ekonomi

Göçmen kaçakçılığına yönelik 20 ilde "Kalkan-5" operasyonları düzenlendi

2023-12-31 12:27 - Gündem

Futbol dünyasının efsane ismi Pele, vefatının ilk yılında anılıyor

2023-12-29 12:23 - Spor

Fransa'da Brest Havalimanı'nın kontrol kulesine yıldırım çarpınca uçuşlar iptal edildi

2024-01-01 16:18 - Dünya

Uluslararası oyun şirketlerinin gözü Türkiye'de

2023-12-30 13:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından Yalova'daki su güvenliği incelemesine ilişkin açıklama

08:47 - Sağlık

İstanbul'da 2024'te 1 milyonu aşkın sağlık turizmi hizmeti verildi

11:53 - Sağlık

"Kuru cilt" böbrek hastalıklarında belirti olabilir

15:22 - Sağlık

Kolesterol seviyesi sabit olmayan kişilerin demansa yakalanma riski daha yüksek

13:48 - Sağlık

"Obezite merkezi" sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenlerin adresi oldu

13:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta bu yıl 74 bin bağımsız konut teslim edilecek

12:02 - Gündem

TÖZOK Başkanı Öztürk'ten özel okullara ilişkin "fahiş fiyat" açıklaması

11:57 - Gündem

İŞKUR, tükettiği elektrikte güneşten faydalanıyor

11:52 - Gündem

Denizli'de Helenistik döneme ait altın taç ele geçirildi

11:47 - Asayiş

ABD'de yolcu uçağıyla çarpışan askeri helikopterin karakutusu bulundu

11:43 - Dünya