?>

Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü çocuklara öğretmeyi amaçlıyor

Oyun çağındaki çocukları, oyuncak ve kitapla buluşturmak amacıyla Gönüllü Hareketi Derneği tarafından hayata geçirilen Küçükçekmece'deki Oyuncak Kütüphanesi, minik ziyaretçilerini bekliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

İstanbul
Onur Marketler iş birliği ve desteğiyle mart ayında Küçükçekmece'de açılan kütüphanenin üye sayısı yaklaşık 950'ye ulaştı.
Derneğin İletişim Koordinatörü Zehra Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanenin ilkinin 2018'de Bursa'da açıldığını ve halen devam ettiğini söyledi.

Projeyi daha sonra İstanbul'a taşımaya karar verdiklerini dile getiren Kaçmaz, "Günümüz ekonomisinde çok parlak bir süreç içerisinde değiliz biliyorsunuz. Oyuncak, lüks tüketime girdi. Aileler de çocuklarına oyuncak alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Kütüphane de bu fikirle, çocukları oyuncağa, kitaba rahatlıkla ulaştırabilmek adına ortaya çıktı. Gönüllü olarak bunu yapıyoruz." dedi.
Kaçmaz, kütüphanedeki tüm oyuncakların bağış usulüyle temin edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Marttan bu yana 900'ü aşkın üyemiz var. Çocuk ailesiyle geliyor, önce bir oyun alanı zannediyorlar burayı. Biz aileye tanıtıyor, buranın oyuncak kütüphanesi olduğu hakkında bilgi veriyoruz. Sonrasında isterlerse çocuğu üye yapabileceğimizi söylüyoruz. Kabul ederlerse bir form dolduruyoruz. Çocuğun burada istediği iki oyuncağı, kitabı veya üç kitabı alma hakkı var ve alıyor. Biz onu en erken bir hafta, en geç bir ay içerisinde getirebileceğini söylüyoruz."

Kütüphanede 0-8 yaşa hitap eden eğitici oyuncakların yanı sıra 7-15 yaşındaki çocuklara göre de kitapların bulunduğunu aktaran Kaçmaz, "Bağış konusunu da ailelere söylüyoruz. Zaten kendileri direkt bize diyorlar ki, 'bizim de evde birçok oyuncağımız var. Hani çocuk da sıkıldı. Kenarda, köşede duruyor.' Biz de, 'O zaman oyuncakları bağış olarak alabiliriz. Burada başka çocuklara verebiliriz.' diyoruz. Öyle bir iş birliğimiz de oluyor ailelerle. Ayrıca gonulluhareket.org adresinden de bağış yapabiliyorlar kütüphaneye." ifadelerini kullandı.
Zehra Kaçmaz, kütüphane uygulaması ile aynı zamanda bir sosyal çalışmaya imza attıklarının altını çizerek, "Hem çocuğa hem de çocuk vasıtasıyla aileye dokunmuş oluyoruz bir nevi. Ekonomi açısından da aileleri desteklemiş oluyoruz. Çocuk var olan bu tüketim çılgınlığı içerisinde burada paylaşmayı, sorumluluk sahibi olmayı öğreniyor." değerlendirmesini yaptı.

"Toplumda, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan bir proje"

Özen Grup Kurumsal İletişim Yöneticisi Nilay Taşçıoğlu ise Türkiye'de süpermarket içerisinde bulunan ilk kütüphane olduğunun altını çizerek, "Alışveriş yapmaya gelen aileler burada çocuklarla beraber hem vakit geçirebiliyor hem de ücretsiz bir şekilde oyuncak alabiliyor." dedi.
Kurum olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldıklarını söyleyen Taşçıoğlu, "Bu kütüphane, eğitimde fırsat eşitliğini gördüğümüz ve toplumda paylaşmayı sağlayan projelerden bir tanesi olduğu için canı gönülden destek vermek istedik ve Gönüllü Hareketi Derneğine böyle bir alan sağladık. Kütüphanenin açıldığı günden itibaren çok fazla üyesi var, çok fazla da rağbet görüyor." şeklinde konuştu.

Taşçıoğlu, kütüphanenin kapısının tüm İstanbullulara açık olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Buranın gönüllüsü de olabilirsiniz. Bağış yapabilirsiniz. Herkesi, tüm çocuklarımızı buraya bekliyoruz. Bu proje çok kıymetli. Çünkü toplumda, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan bir proje. Bununla beraber toplumda zaten var olan paylaşma kültürünü daha da sağlamlaştırmayı amaçlayan bir proje. Bu yüzden daha fazla oyuncak kütüphanesinin olmasını istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. Umarız ki diğer ilçelerde de hızla oyuncak kütüphaneleri artar ve daha fazla çocuk daha farklı oyuncaklarla, daha fazla kitapla bir araya gelir. Güzel bir gelecek için güzel bir çalışmaya imza atmış oluruz hep birlikte.
Kütüphaneye bağışlanan oyuncak ve kitaplar gönüllüler tarafından ayrıştırılıp dezenfekte ediliyor. Yeni eğitim öğretim yılı ile projenin daha fazla çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Projede gönüllü olmak veya bağış yapmak isteyenler oyuncakkutuphanesi@onurmarket.com veya info@gonulluhareketi.org adresine mail atabilir.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarihi Orient Express treni İstanbul'a ulaştı

2022-08-31 19:09 - Çevre & Seyahat

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, TEKNOFEST KARADENİZ'de AA standını ziyaret etti

2022-09-01 17:08 - Teknoloji

"Emekli kısraklar" kalan ömürlerini "huzurevi"nde geçiriyor

2022-09-06 12:13 - Çevre-Hayat

Süper Lig'de 5, 1. Lig'de 4. hafta maçları yapılacak

2022-09-02 10:10 - Spor

Sırbistan'ın yaşayan müze şehri: Subotica

2022-09-02 12:12 - Kültür Sanat

Al Jazeera'den, gazeteci Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili uluslararası soruşturma talebi

2022-09-06 00:07 - Medya

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi 103 yaşında

2022-09-03 11:29 - Gündem

Dalaman'da trenin hiç uğramadığı gar binası TİGEM'e hizmet ediyor

2022-09-03 12:32 - Çevre-Hayat

Oyun geliştirme yaz kampı Bilişim Vadisi'nde başladı

2022-09-01 21:07 - Teknoloji

Erzurum'da "Geleneksel Rahvan At Yarışları" düzenlenecek

2022-09-01 11:21 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kütahya OSB'deki meslek lisesi fabrikalara nitelikli personel yetiştiriyor

13:42 - Çevre-Hayat

Ortanca çocukların kardeşlerinden daha işbirlikçi olduğu tespit edildi

13:12 - Çevre-Hayat

Özel gereksinimli çocuklar yüzmeyle öz güven kazanıp sosyalleşiyor

12:58 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da çocuklar "hayallerindeki şehri" tasarladı

12:23 - Çevre-Hayat

Siirtli esnaf 50 yaşında lisans çıkartıp top koşturduğu takıma kaptan oldu

12:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MÜSİAD heyeti, Esed rejiminin çökmesinin ardından Suriye'yi ziyaret etti

15:12 - Ekonomi

Çevreyi kirletenlere 2025'te verilecek cezalar belli oldu

15:08 - Gündem

Karaköy tünel hattındaki teknik arıza nedeniyle yolcuların durağa yürümesi görüntülendi

15:02 - Gündem

SPK Başkanı Gönül: Yatırım fonlarında 5,4 milyon yatırımcıya ulaştık

14:57 - Ekonomi

İsrail'in 445 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 338'e yükseld

14:52 - Dünya