?>

'Kültürel bağımlılığınız varsa tam bağımsız değilsiniz'

"Diriliş Ertuğrul", "Kurtlar Vadisi Pusu" ve "Filinta" dizilerinde rol alan oyuncu Kaya, "Bir milletin tam bağımsız olabilmesi için bir kara parçası ve bayrak yetmez. Kültürel olarak bir yerlere bağlıysanız tam bağımsız değilsinizdir." dedi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Istanbul

"Diriliş Ertuğrul", "Kurtlar Vadisi Pusu" ve "Filinta" dizilerinde rol alan oyuncu Muhammed Emre Kaya, yaptığı işin "İnsanı, insana, insanca anlatma sanatı" olduğunu söyledi.
Çocukluğundan beri sahne sanatlarına ilgisi olduğunu kaydeden Kaya, babasının işi sebebiyle sık sık şehir değiştirmelerinin ve yetiştiği ortamın, kendisine iyi gözlem yapma imkanı verdiğini aktardı.
Oyuncu Kaya, eğitim hayatı boyunca okulda yapılan tüm etkinliklere katıldığını ve hep sahnede olduğunu vurgulayarak, "Çok seviyordum sahnede olmayı, insanlara bir şeyler anlatabilmeyi. Daha üç yaşındayken saçlarımı ıslatıp 'artist olacağım' diyordum. Annem de saçlarını ıslatma hasta olacaksın diyordu." ifadelerini kullandı.
"Diriliş Ertuğrul" dizisinde canlandırdığı rolüyle, yılın "En İyi Çıkış Yapan Erkek Oyuncusu" ödülünü alan Kaya, ideallerinin basamak basamak olduğunu kaydederek, bulunduğu basamaktan hep mutlu olduğunu ve her gittiği işin kendisi için bir okul gibi olduğunu söyledi.
Konservatuvarda iyi bir eğitim aldığını, setlerde de mesleki tecrübesinin geliştiğini dile getiren Kaya, "Benim için yaptığım her iş bir okul gibiydi. At üstünde kılıç kullanmayı ben Diriliş Ertuğrul'da öğrendim. 6 aylık bir eğitim süreci oldu." dedi.
Kaya, dizilerin etkisiyle iş için gittiği Tacikistan'da inanılmaz derecede Türk hayranlığıyla karşılaştığının altını çizerek, o dönem oynadığı dizideki rolü sebebiyle de havaalanındakilerin kendisini tanıdığını kaydetti.

"Yaptığımız işlerde yaşanan sıkıntıları anlatmalıyız"

Muhammed Emre Kaya, sektöre girme sebeplerinden birinin "anlatma kaygısı" olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Çok sevdiğim bir ağabeyim vardı. Onun bir röportajına denk gelmiştim. 'Bu ülkenin kanayan yaraları var. Biz bu yaralara sanatla, sinemayla parmak basmak istiyoruz.' demişti. Benim de şiarım bu oldu.
Dünyada, ülkemizde, en başta Orta Doğu'da birçok sıkıntı var. Yaptığımız işlerde bizim bunları anlatmamız lazım insanlara. Amerika'nın Irak'a girmeden önce Orta Doğu'yla ilgili kırk yedi tane film yaptığı söyleniyor.
Bu 47 filmin ardından okyanus ötesinden, kıtalar ötesinden gelip bir ülkeyi işgal ettiği zaman hiç kimse sesini çıkartmadı. Çünkü sinemayla bütün dünyayı buna hazırladı."
Türklerin binlerce yıllık tarihi olduğuna dikkati çeken Kaya, sanatı bu kültür ve tarihle mayalamak gerektiğini söyleyerek, "Bir milletin tam bağımsız olabilmesi için bir kara parçası ve bayrak yetmez. Kültürel olarak bir yerlere bağlıysanız tam bağımsız değilsinizdir. Bunun dünyada birçok örneği var." dedi.
Kaya, Türkiye'de tiyatroya gitme oranının çok düşük olduğunun altını çizerek, "İnsanların öncelikleri farklı. Ekonomik sıkıntıları, kaygıları var ama öyle bir kültür de oluşmamış bizde maalesef.
Bunun da belki de suçlusu biz tiyatrocularız. Konservatuvarda aldığımız eğitim de maalesef böyleydi. Batı etkisinde şekillenen bir sanat anlayışı var bizim ülkemizde" dedi.

"Yurt dışına kendi özümüzden bir şeyler götürmeliyiz..."

Ödenekli tiyatroların sahip olduğu imkanlarla milli kültür ve mirası aktarma görevi üstlenmesinin önemine değinen Kaya, yurt dışında da yabancı oyunlar yerine yerli eserlerin sahnelemesinin gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Tabii ki Shakespeare'i bilelim. Çok kıymetli ama yurt dışına gideceğimiz zaman kendi özümüzden bir şeyler götürmemiz lazım. Tereciye tere satmak olmaz. Bir Amerikalının gelip meddah oynaması ne kadar bizim toplumda karşılık bulacaksa bizimki de onlarda o kadar karşılık bulacaktır"
Oyuncu Kaya, Şehir Tiyatroları ile Devlet Tiyatrolarına işaret ederek, "Özellikle bu iki kurum sanat fabrikası gibi. İçerisinde atölyeleri, marangozhanesi var. Şapkasını, kostümünü, makyajını, hepsini kendisi üretiyor ve yüzlerce oyuncusu var. Burada doğru insanlarla doğru işler yapılırsa çok derin izler bırakacaktır." dedi.
"Bizim tarihimizin ilk gününden bugüne kadar hep bir sahne gösterisi, tiyatral bir şey vardı. Özümüze sahip çıkmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulunan Muhammed Emre Kaya, Türkiye'nin çok büyük ve güzel işler yaptığını dile getirerek, "Bunları dünyaya anlatmamız lazım. Temel anlatım noktasının da sanat, sinema, tiyatro olduğunu düşünüyorum" dedi.
Sanatın kucaklayıcı yönüne dikkati çeken Kaya, hangi görüşten ya da inançtan olursa olsun insanları sanatla bir noktada buluşturmak gerektiğini ve bunun temellerinin de yine sanatla atılacağına inandığını kaydederek, "Sanat insanların buluşma noktası olmalı. Barış lazım, huzur lazım. Bunun için elimizden geleni yapmaya hazırız." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

UEFA'dan Fenerbahçe ve Galatasaray kararı

2019-05-24 23:28 - Spor

Sarar çifti başlarından geçen olayı anlattı

2019-05-24 17:22 - Gündem

Camide patlama: 1 ölü

2019-05-24 16:21 - Dünya

Etiyopyalı ve Somalili ailelere Türkiye'den yardım eli

2019-05-26 14:07 - Dünya

Kuyumcu ve kütüphane müdür yardımcısı FETÖ’den tutuklandı

2019-05-28 04:27 - Asayiş

200 yıllık bulgur kazanına baha biçilemiyor

2019-05-29 16:37 - Gündem

'Kültürel bağımlılığınız varsa tam bağımsız değilsiniz'

2019-05-29 16:57 - Kültür Sanat

Bakan Akar’dan yeni askerlik sistemi ve S-400 açıklamaları

2019-05-28 02:37 - Gündem

'Simgelerin köprüsü'nün Asya ayağı batırıldı

2019-05-26 17:47 - Gündem

Belçikalı Türkler seçimlerde umduğunu bulamadı

2019-05-27 14:26 - Dünya

İlgili Haberler

Evine kurduğu stüdyoda Filistin için şarkı sözü yazıp seslendirdi

12:32 - Kültür Sanat

PTT'den '2025 Aile Yılı' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

10:17 - Kültür Sanat

Şırnak'ta şehit bebek ve çocuklar anısına kütüphane kuruldu

18:23 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ni geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişi ziyaret etti

11:53 - Kültür Sanat

Bakan Ersoy, BM tarafından Ormana'ya verilen 'en iyi turizm köyü' ödülünü takdim etti

21:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ülkesine yönelik askeri müdahale çağrılarına tepki

10:42 - Dünya

Libya, petrol ve doğal gazda yeni keşif sahalarına yöneliyor

10:33 - Dünya

Özel okullarda "ders kitabı" adı altında hiçbir ücret ödenmeyecek

10:27 - Gündem

Dünya Bankası, 2025'te deprem bölgesine 1 milyar dolarlık ilave finansman sağlayacak

10:23 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Gıda arzına yönelik destekleri sürdüreceğiz

10:12 - Ekonomi