?>

Libya'da petrol kesintisinin neden olduğu toplam zarar 6,5 milyar doları geçti

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'e bağlı grupların başlattığı petrol üretim kesintisinde toplam zararın 6,5 milyar doları geçtiği ve petrol üretiminin yarı yarıya düşebileceği uyarısı yapıldı.

Dünya - 5 yıl önce

Trablus
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı grupların başlattığı petrol üretim kesintisinde toplam zararın 6,5 milyar doları geçtiği ve petrol üretiminin yarı yarıya düşebileceği uyarısı yapıldı.
Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu'ndan (NOC) yapılan yazılı açıklamada, Hafter yanlısı "Petrol Tesisleri Muhafızları" isimli silahlı grubun ocak ayında başlattığı yasa dışı petrol üretim kesintisi nedeniyle imalat kapasitesinin yarı yarıya düşebileceği ifade edildi.
Ülkenin bu yıl başında günlük ortalama 1,22 milyon varil petrol üretim seviyesine ulaştığını ve 2024'e kadar günlük 2,1 milyon varil petrol çıkarmayı hedeflediğini paylaşan NOC, petrol üretiminin başlamadığı ve hükümetin mali sıkıntılar gerekçesiyle kesintiden doğan sorunları gidermek için yeterli bütçeyi sağlamadığı mevcut durumda petrol üretiminin 2022'de 650 bin varile gerileyeceğini tahmin ettiklerini aktardı.
Açıklamada ifadelerine yer verilen NOC Genel Müdürü Mustafa Sanallah, söz konusu kesintiyi "Libya halkına karşı tarihi bir suç" şeklinde nitelendirirken, "kuyulardaki zararın kalıcı olduğunu ve asla tamir edilemeyeceğini" belirtti.
Üretim yapan petrol kuyularında aniden kapatılmaları nedeniyle mekanik, yapısal, kimyasal, hatta biyokimyasal değişiklikler yaşanacağını kaydeden Sanallah, söz konusu değişiklikler sonucu içlerinde su oluşacak petrol kuyularının öleceğini aktardı.
Sanallah, "kuyulardaki petrol, yoğuşuk madde, su gibi sıvıların bir denge halinde beklerken karışabileceğini ve bu noktadan petrol çıkartılmasını engelleyebileceğini" belirterek, "Sara petrol sahasında su oluşmaya başladığını ve kuyunun üretkenliğini azaltabileceğini öngördüklerini, bazı kuyuların ise tamamiyle kapatılmak zorunda kalınacağını" paylaştı.
Açıklamada, bazı kuyularda bakteri oranının yükseleceği ve bunun da sülfür artışına yol açacağı kaydedilirken, bu durumun "Libya petrolünü değerli kılan sülfür azlığı özelliğinin yitirilmesi ve ülke petrolünün değerini kaybetmesi anlamına geleceği" uyarısı yapıldı.
Sanallah, petrol kesintisi nedeniyle 6,5 milyar doları aşan ekonomik kaybın yanı sıra 160 ila 260 petrol kuyusunda 50 ile 100 milyon dolar arasında maliyet gerektiren bakım çalışmaları yapılması gerektiğine işaret etti.
Ülkedeki 6 bin 760 kilometre boyunca uzanan ana petrol boru hattının yanı sıra yüzeyde bulunan ekipmandaki bakım masraflarının yüksek maliyetli olduğu ve gelirleri azalan hükümetin bu yıl NOC'nin talep ettiği bütçenin sadece dörtte birini sağladığı aktarıldı.
NOC, üretim kesintisinin uzun vadede sorunları daha da kötüleştirdiğini, petrol üretimine bir an önce başlamanın hayati önem taşıdığını ve "bazı Libyalıların dış ülkelerin çıkarlarına hizmet eden bu sabotaja katılmasının utanç verici olduğunu" vurguladı.
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in, 2014'ten bu yana yürüttüğü savaşın bir parçası olarak petrol üretimini de hedef alması, ülkeyi bugüne kadar milyarlarca dolar zarara uğrattı.
Hafter yanlısı grupların, Libya hükümetine giden kaynakları kesmek için ülkenin doğu kesimlerindeki petrol tesislerini ocak ayında kapatmasıyla petrol üretimi neredeyse durma noktasına geldi.
NOC, geçen haftalarda, ülkenin güneyindeki yüksek kapasiteye sahip ancak üretimin durmuş olduğu Şerara Petrol Sahası'na Rus ve diğer uyruklardan yabancı paralı askerlerin girmesinden derin kaygı duyulduğunu açıklamıştı.
Hafter yanlısı kabileler, ülkedeki petrol üretimini durdurmaya yönelik eylemlerine son verdiklerini ve üretimin yeniden başlayacağını duyurmuştu. NOC, petrol üretim tesislerinin birçoğunda mücbir sebep halinin devam ettiğini, yani üretimin başlamadığını açıklamıştı.
NOC ayrıca, BM ve ABD liderliğinde bölgesel güçlerle Libya'da petrol üretiminin yeniden başlamasına ilişkin yürütülen görüşmelerden "umutlu" olduğunu duyurmuştu.
Uzmanlar, Libya'da hükümet karşısında üst üste kayıplar veren ve siyasi müzakerelere dönülmesi için çıkış yolu arayan Hafter'in, pazarlık kozu olarak kullandığı petrol üretim kesintisi nedeniyle uluslararası baskı altında olduğunu ifade etmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şampiyonların tayları 9 milyon lira gelir getirecek

2020-07-01 15:38 - Ekonomi

Ronaldo dünya futboluna damga vurmaya devam ediyor

2020-07-05 17:15 - Spor

Barcelona Kulüp Başkanı Josep Maria Bartomeu: Messi'nin jübilesini Barcelona'da görüyorum

2020-07-07 21:02 - Spor

Samsun'da çıkan yangında bin dekar ekili arazi zarar gördü

2020-07-07 23:22 - Gündem

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 130 bini geçti

2020-07-01 20:22 - Dünya

Belarus-Türkiye ticari işbirliğinin geliştirilmesi videolu konferansta masaya yatırıldı

2020-07-01 10:36 - Özel Haber

Trabzonspor Hüseyin Çimşir ile seriyi sürdürmek istiyor

2020-07-02 15:22 - Spor

Ofis, hastane, okul ve otellerden antimikrobiyal ürünlere yoğun talep

2020-07-01 13:12 - Genel

Avustralya'da Kovid-19 vakalarındaki artış sürüyor

2020-07-01 13:58 - Dünya

Libya'da petrol kesintisinin neden olduğu toplam zarar 6,5 milyar doları geçti

2020-07-08 02:02 - Dünya

İlgili Haberler

Panama, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen ayrılacağını duyurdu

08:53 - Dünya

ABD'de USAID'i feshetme girişimlerini engellemek amacıyla Trump yönetimine dava açıldı

08:28 - Dünya

ABD'nin 13 eyaleti DOGE'nin hassas verilere erişimini engellemek için dava açacak

06:08 - Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya

ABD'de uçakla çarpışan helikopterin gözetleme sisteminin kapalı olduğu belirlendi

05:58 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da kar yağışının etkisiyle trafik yoğunluğu yaşanıyor

09:13 - Asayiş

Antalya'da düzenlenen 'Hücre-9' operasyonunda 15 şüpheli yakalandı

09:07 - Asayiş

İstanbul'da kar, trafik kazalarına sebep oldu

09:03 - Asayiş

Küresel piyasalar yoğun veri gündemi öncesi karışık seyrediyor

09:02 - Ekonomi

IMF, Japonya'da politika faizinin 2027 sonunda nötr seviyeye ulaşacağını öngörüyor

08:57 - Ekonomi