?>

Nesli tükenme tehlikesi altındaki 70 bin hayvan evlat edinildi

WWF-Türkiye, vakfın nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlara yönelik çalışmalarına kaynak sağlayabilmek amacıyla başlattığı Evlat Edinme Programı ile sembolik olarak bir hayvanı evlat edinme imkanı sunuyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

İstanbul
Küresel iklim değişikliği, yaşam alanlarının bozulması, kirlilik, yasa dışı avcılık gibi nedenlerle dünya üzerindeki birçok hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı hayata geçirdiği "Evlat Edinme Programı" sayesinde bu türleri korumayı hedefliyor.
Program hakkında AA muhabirine bilgi veren WWF-Türkiye Kurumsal İşbirlikleri ve Kaynak Geliştirme Grup Müdürü Simge Abay, WWF'nin "Yaşayan Gezegen Raporu"na göre, son 50 yılda omurgalı türlerin popülasyonlarının yüzde 68 oranında azaldığına dikkati çekti.
Küresel iklim krizi, doğal yaşam alanlarının bozulması, kirlilik, yasa dışı avcılık gibi nedenlerle birçok hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına değinen Abay, "Doğa, biyolojik çeşitlilik açısından alarm veriyor." dedi.
WWF Türkiye olarak nesli tükenme riski altında bulunan hayvanları korumak üzere "Evlat Edinme" adıyla bir program başlattıklarını anlatan Simge Abay, bu program sayesinde vakfın doğa ve tür koruma çalışmalarına kaynak oluşturmayı hedeflediklerine değindi. Kampanya ile canlıların doğal yaşam alanlarını koruma çalışmalarına destek olmak isteyen bireyler ve kurumların sembolik olarak bir türü evlat edinebildiklerini belirten Abay, şöyle konuştu:
"WWF-Türkiye olarak bu kampanyayı ilk olarak Adana- Akyatan'da yürüttüğümüz Deniz Kaplumbağası Koruma Projesi'ne destek olmak amacıyla 'Bir deniz kaplumbağası evlat edinin' başlığıyla hayata geçirdik. Bunun devamında Adana Akyatan'daki Saz Kedisi Koruma Projemize destek amacıyla 'Saz kedisi evlat edinme' ve Dilek Yarımadası ve İstanbul Boğazı bölgesindeki yunus izleme ve koruma projemize destek olabilmek için 'Yunus evlat edinme' kampanyaları tasarlandı. Program dahilinde, yaşamları tehdit altında bulunan deniz kaplumbağası, saz kedisi, turna, yunus, baykuş, kutup ayısı, panda, kaplan, orangutan, koala, imparator penguen türleri için sembolik evlat edinme seçenekleri mevcut. Türlerin seçiminde yaşamlarının tehlike altında olması ve koruma çalışmalarının öncelikleri belirleyici oluyor. Bu doğrultuda türler dönemsel olarak değişiklik gösterebiliyor."

"Sevdiklerine farklı bir hediye vermek isteyenler tercih ediyor"

Simge Abay, programın doğa koruma çalışmalarını desteklemek, sevdiklerine farklı bir hediye alternatifi sunmak isteyen pek çok doğa dostu tarafından tercih edildiğini söyledi. Yılbaşı başta olmak üzere Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Öğretmenler Günü'nün evlat edinmede özel günler olarak öne çıktığına değinen Abay, şunları kaydetti:
"Evlat Edinme Programımız başladığı günden bu yana bağışçılarımızın destekleriyle büyümeye devam ediyor. Bugüne kadar 70 bine yakın desteğe ulaştığımızı söyleyebiliriz. Ülkemizde, deniz kaplumbağası, yunus, baykuş, panda, kaplan ve koala en çok ilgi gören türler. Fil ve baykuş bu sene evlat edinme programımıza dahil olan yeni türler oldu. Büyük gövdeleri, kocaman kulakları ve devasa hortumlarıyla dünyanın en büyük kara memelisi olan fillerin ne yazık ki büyük bir kısmı kaçak avcılık, fildişi ticareti, habitat kaybı, insan-yaban hayat çatışması gibi nedenlerle öldürülüyor. Karşılaştıkları en büyük tehdit olarak fil dişi ticareti öne çıkıyor. Bu noktada, bireylerde farkındalık yaratmak adına Babalar Günü kampanyasıyla birlikte fil, programa dahil oldu. Dünya üzerinde 250'ye yakın baykuş türü bulunurken bunlardan 10'u ülkemizde görülüyor. Ülkemizdeki baykuş türlerinin birçoğu da ne yazık tehdit altında. Bu tehditlerin başında yaşam alanlarındaki yapılaşma ve madencilik faaliyetleri, avcılık, tarımsal ilaçlar geliyor. Nehirlerdeki kirlenme veya nehir akışını etkileyecek faaliyetlerin, baykuşların ülkemizde neslinin tükenmesine neden olabileceği öngörülüyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Somali'de patlama

2021-02-23 15:36 - Dünya

Fatih Terim: Zor bir fikstürden çıkarak arka arkaya 8. maçı kazanmak önemli başarı

2021-02-28 02:12 - Gündem

Nadir görülen hastalıklarla ilgili araştırma komisyonu raporu TBMM Genel Kurulunda görüşüldü

2021-02-24 02:36 - Gündem

flo.com.tr’de “sneaker festivali“ başladı

2021-02-25 16:34 - Genel

Bakan Karaismailoğlu: 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz

2021-02-23 18:31 - Ekonomi

SAT komandolarının zorlu eğitimi TRT Belgesel'de yayınlanacak

2021-02-23 15:31 - Kültür Sanat

Senegal Cumhurbaşkanı Sall: Gelişmiş ülkeler aşılamaya başlarken COVAX'tan aşı bekleyemezdim

2021-02-24 05:41 - Dünya

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karadeniz: Milli Sporcu Bursu ile gençlerimiz ikilemde kalmayacak

2021-02-23 19:29 - Genel

Gaziantep, Konyaspor'a konuk oluyor

2021-02-25 13:46 - Spor

Keçiören'de Gül Kreş Adası hizmete açıldı

2021-02-25 14:21 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

İklim değişikliği Grönland Buz Tabakası üzerindeki çatlakları hızlandırıyor

21:20 - Çevre-Hayat

Adana'da mandalina hasadı devam ediyor

18:22 - Çevre-Hayat

KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar, depremzede kadını yeni evinde ziyaret etti

17:43 - Çevre-Hayat

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli takıma seçildi

17:37 - Çevre-Hayat

KADEM'in Kadın Destek Merkezlerinden hizmet alanların sayısı 10 bini aştı

15:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde üç deprem gerçekleşti

00:32 - Gündem

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Goma'yı ele geçiren M23 isyancıları ateşkes ilan etti

00:02 - Dünya

Çin: Çin'in Panama Kanalı'nı yönettiği iddiaları tamamen asılsız

23:57 - Dünya

Michy Batshuayi, Eintracht Frankfurt'a transfer oldu

23:53 - Spor

AB liderleri: Ek gümrük vergileri ABD'nin de zararına olur

23:37 - Ekonomi