İstanbul
Çamlıca 1071 Kongre Merkezi'nde öğrencilerin yıl boyunca hazırlandığı "Kalem'in Renkleri" programında akranlarıyla bütünleşmiş, saygı, sevgi, hoşgörü ile bir arada yaşamayı başarmış özel öğrencilerle onlara destek olan sınıf arkadaşları sahnede yeteneklerini sergiledi.
???? Etkinliğe katılan İstanbul Valisi Davut Gül, çocukların merhametli, vicdanlı, adaletli bir şekilde, muhakeme etme yeteneğinin her şeyden daha kıymetli olduğunu gördüğünü belirterek, "Kalem Vakfı Okulları da bunu Türkiye'de en iyi yapan okullardan bir tanesidir. Öğretmenlerimiz başta olmak üzere, kurucumuza, velilerimize, öğrencilerimize, hepsine teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz." dedi.
Vali Gül, insanın doğuştan gelen özelliklerinin, değiştiremediği ve bunlarla yaşaması gereken kazanımlar olduğunu, her sınıfa özel eğitime ihtiyacı olan bir kişiyi alarak ve doğru şekilde eğiterek yapılan eğitimin bütün okullarda olması gerektiğini vurgulayarak, "İnanıyorum ki iyi örnekler çoğaldıkça, etrafımızda bunun sonuçları görüldükçe bu yaygınlaşacak. Tıpkı bütün iyilikler gibi bu iyilik de bu güzellik de yaygınlaşacak." ifadesini kullandı.
"Onların bize olan ihtiyacından daha çok bizim onlara ihtiyacımız var"
Etkinlikte konuşan Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi ve Kalem Vakfı Okulları Eğitim Danışmanı Doç. Dr. Osman Sezgin, 25 yıl önce eğitim faaliyetlerini başlatırken yaptıkları çalışmalara değindi.
İnsanların küreselleşme ve postmodern yapının içinde kendilerini iyi bilmesi ve iyi tanıması gerektiğine işaret eden Sezgin, "İnsanın eksikleri nelerdi, bunları nasıl tamamlayabiliriz diye düşündük. Bunları tamamlayabilmek için de çok önemli bir şekilde her sınıfımızda bir tane, bizim ifademizle adına özel dediğimiz, mental retarder olabilir, down syndrome olabilir, otistik olabilir, asperger olabilir, pituitary syndrome vesaireler, pek çok türevleri var, bir tane sınıfta bulunacaktır dedik." bilgisini paylaştı.
Bunun insanlık adına çok önemli olduğunu belirten Sezgin, "Fakat şunu ifade edeyim ki onların bize olan ihtiyacından daha çok bizim onlara ihtiyacımız vardır. Çünkü yaşadığımız çağ bizi merhametsiz yapmıştı. Tamamen bilinçliliğimizi yok etmişti. Bizi empati kurmaktan uzaklaştırmıştı. Biz artık özgeci alturistik olmaktan çıkmıştık. Aşırı pragmatist, aşırı hedonist, aşırı zevkçi, menfaatçi bir yapıya dönmüştük. Dolayısıyla bir şey bize, kendimize getirilmeli ve sahip olduğumuz nimetlerin kıymetini bilmeliyiz. Bunun için her sınıfa böyle bir yavru koydum." değerlendirmesinde bulundu.
Öğrencilerin resim ve el sanatları sergisi açıldı
Programın ardından, okulda eğitim gören bütün öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları resim ve el sanatlarının yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.
Kalem Vakfı Okulları'nda uygulanan "Bütünleştirme Eğitimi" kapsamında her sınıfta akranlarından farklı gelişen ve özel desteğe ihtiyaç duyan bir öğrenci, normal gelişen diğer sınıf arkadaşları ile birlikte eğitim alıyor.
Soyutlanmadan, tecrit edilmeden eğitim hayatlarını sürdüren bu özel öğrenciler, akranları ve toplumla bütünleşirken, normal gelişim gösteren öğrenciler de arkadaşları ile gün boyu birlikte olarak her anı paylaşmayı, birbirinin eksiğini tamamlamayı, saygı duymayı ve gerçek sevgiyi çok küçük yaşlardan itibaren yaşayarak öğreniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com