?>

Rusya fişledi, Türkiye kodladı, 63 yıl sonra kazanan oldu

İstanbul’da yaşayan Çeçen asıllı Uvays Abdullaev, İçişleri Bakanlığına açtığı davayı kazanarak 63 yıl aradan sonra Türkiye’de mültecilik statüsü almaya hak kazandı.

Gündem - 9 yıl önce

Türkiye’de “sakıncalı” görülen kişilerin tanımlandığı G87 kodu konuldu ve Rusya’ya sınır dışı edilmek istendi. Aylarca Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde kalan Abdullaev, İçişleri Bakanlığına açtığı davayı kazanarak 63 yıl aradan sonra mültecilik statüsü almayı başaran tek isim oldu. Uvays’ın avukatı Abdülhalim Yılmaz, G87 kodunun bilinmeyen yönlerini açıklayarak, “Anayasada yer almıyor” dedi.
İstanbul’da yaşayan Çeçen asıllı Uvays Abdullaev, yabancılar hakkında güvenlik tahdit kodları arasında yer alan G87 yani “potansiyel yabancı savaşçı” kodunun hem mağduru hem de kazananı oldu. 1997 yılında Bağımsız Çeçenistan’ın Türkiye Temsilcisi olarak görev yapan Uvays Abdullaev’in ismi Rus istihbaratı tarafından Türkiye’ye bildirildi. İçişleri Bakanlığı da Abdullaev’in ismini Türkiye'yi çatışma bölgelerine geçiş yapmak için kullanan yabancıların ülkeye giriş yapmalarını önlemek amacıyla belirlediği farklı kodlamalarla listeye dahil etti. 
Türkiye’den Rusya’ya sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınan Abdullaev, 6 ay süreyle İstanbul Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde kaldı, Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurarak İçişleri Bakanlığı’na dava açtı. 6 yıl süren davayı Danıştay karara bağladı ve Abdullaev mücadelesini hukuk zaferi olarak sonuçlandırdı. Çünkü Danıştay’ın kararı Çeçen vatandaşa Türkiye’de ilk mülteci statüsü alan kişi unvanını getirdi.

ŞİMDİ DE İKAMET İZNİ SORUNU

1947 yılından sonra Türkiye’de ilk mülteci statüsü almaya hak kazanan Uvays Abdullaev bu kez de 6 aya indirilen ikamet izni süresinin sıkıntısını yaşadığını söyledi. Uvays Abdullaev; “ 1947 yılından sonra Türkiye’de ilk mülteci statüsü alan kişi oldum. Şuan o statüde yaşıyorum ama devamlılığını göremiyorum maalesef. 
Çünkü devamlı ‘ne olacak?’ diye soruyorum. Eskiden Çeçen ikameti veriyorlardı ama şimdi kısa dönem ikamet veriyorlar. Onu alırken de sigortalı olmanız ve banka hesaplarında paranız olması gerekiyor. Gücümüz yetmiyor. Devamlı olarak giriş çıkış yapmamamız lazım. Bu da en az 10 bin TL para gerektiriyor ki bu da kolay değil” dedi.

“G87 ANAYASADA YOK”

Uvays Abdulaev’in Avukatı Abdülhalim Yılmaz da söz konusu kodun anayasada yer almadan kanunsuz olarak uygulandığını öne sürerek; “Genellikle Rusya’nın Türkiye’ye başka ülkelere bildirdiği işte bunlar terörist bunlar benim için sakıncalı diye bildirdiği isimler. Kadın ya da çocuk yaşı büyük olsun fark etmeksizin keyfi şekilde kanunsuz şekilde yapılıyor.
Türkiye’de ki öğrenme biçiminin yüzde 90’nı insanlar polise gidiyorlar, ikamet başvurusu, ikamet izni süresi uzatılması gibi yasal işlemlerini yapıyorlar ve o sırada G87 kodunu öğreniyorlar. Bu kodu öğrendikten sonra sınır dışı, idari gözetim talebi ile özgürlükleri kısıtlanıyor ve aylarca yabancılar şube müdürlüğünde kalıyorlar. Uvays Abdullaev’de 2011 yılında Danıştay sürecini de tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı’na mültecilik başvurusunda bulunduk ve kabul edildi. Hukuki anlamda Türkiye’de başka kimseye mültecilik statüsü verilmedi” diye konuştu.

“SAKALLI VE MÜSLÜMAN İSE..”

İnsanı Müdafaa ve Kardeşlik Derneği (İMKAN-DER) Başkanı Murat Özer de kodun sadece şüpheden yola çıkılarak verildiğini öne sürerek; “ Bu kod sadece bir şüpheden dolayı veriliyor ve binlerce insan mağdur ediliyor. Avrupa’dan biri çıkıp Türkiye’ye geldiği zaman kendisi izin veriyor, hatta kendi vatandaşı olsa da. Ama Türkiye’ye gelince, “Bu kişiye dikkat edin şüphe duyuyorum” diyor. 
Müslüman oluşundan yeni Müslüman oluşundan eşini örtülü oluşundan, sakallı oluşundan şüphe ediyorum. Şuanda yüzlerce kişi yabancı şubede suçlanmadan tutuluyor. TCK’ ya göre 48 saatten fazla tutulamaz insanlar ama aylardır tutulanlar var. Örneğin ikameti var İzmit’te oturuyor, Gaziantep’e gelirse Kilis’e gidebilir oradan da Suriye’ye gidip savaşabilir. Yani bir vehimle hareket ediyor” dedi.
Kaynak: IHA
dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süreç resmen başladı

2016-03-01 20:55 - Asayiş

Xiaomi Mi 5 tanıtıldı! İşte fiyatı ve özellikleri

2016-02-24 23:27 - Teknoloji

Nusaybin şehidi memleketine uğurlandı

2016-02-28 17:33 - Gündem

Merkez’den ekonomistlere: Sıkı duruş korunacak

2016-02-24 14:03 - Ekonomi

"Terörist koridoruna izin vermeyeceğiz"

2016-02-28 15:55 - Politika

AVM’lere ’acil durum’ butonu

2016-02-26 15:39 - Genel

Rusya fişledi, Türkiye kodladı, 63 yıl sonra kazanan oldu

2016-03-02 13:34 - Gündem

Havalimanları, otogarlar ve tren istasyonlarında güvenlik alarmı

2016-02-29 16:34 - Gündem

TFF resmen 'Cüneyt Çakır' dedi!

2016-02-25 16:12 - Spor

Kılıçdaroğlu: Türkiye iyi yönetilmiyor

2016-02-24 16:33 - Politika

İlgili Haberler

Tarihi ve metruk binalarda yangın riski alınacak önlemlerle azaltılabilir

12:33 - Gündem

Balıkesir'de Sahil Güvenlik unsurları düzensiz göçle mücadelesini sürdürüyor

12:23 - Gündem

Depremden etkilenen illerde nüfus yeniden artmaya başladı

11:39 - Gündem

CHP'de cumhurbaşkanı adayı için ön seçim hazırlıkları sürüyor

11:38 - Gündem

Yurdun farklı bölgelerinde kar yağışı etkili oluyor

11:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Tarihi ve metruk binalarda yangın riski alınacak önlemlerle azaltılabilir

12:33 - Gündem

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Balıkesir'de Sahil Güvenlik unsurları düzensiz göçle mücadelesini sürdürüyor

12:23 - Asayiş

Türkiye'den Sevgililer Günü için 75 milyon dal çiçek ihracatı

12:17 - Ekonomi

İsrail'in yok etme stratejisi: Gazze ateşkesinde hangi ihlaller gerçekleşiyor?

12:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika