?>

Şanlıurfa'da yenileyici tarımın yaygınlaştırılması hedefleniyor

Kentte 475 dekarda deneme amaçlı yapılan ve olumlu sonuçlar alınan yenileyici tarım uygulamasının bölgede yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Şanlıurfa
Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden Şanlıurfa'da hem toprak koşullarının iyileştirilmesi hem çevre ve biyoçeşitliliğin korunması hem de üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla uygulanan rejeneratif (yenileyici) tarım modelinin bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Toprak sağlığını iyileştirmek, topraktaki organik karbonun geri dönüşümünü sağlayan tarımsal üretim süreci olan yenileyici tarım, bitki besin elementi dengesini sağlamayı, suni gübre kullanımı kısmen azaltmayı, su ve zirai ilaç tasarrufunu teşvik ediyor.
Onarıcı tarım olarak tanımlanan bu uygulamayla en az toprak işlemeyle bitki gelişimi sağlanarak karbon salınımının azaltması hedefleniyor.
Kentte deneme amaçlı 475 dekarda uygulanan ve olumlu sonuçlar alınan bu uygulamanın bölgede yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çopur, AA muhabirine, Harran Üniversitesi, TÜBİTAK ve özel bir şirketin desteğiyle kentte pamuk üzerine yenileyici tarım çalışması yürüttüklerini söyledi.

Şanlıurfa'da 475 dekarda yenileyici tarım uygulaması yaptıklarını ve üreticinin bu uygulamadan memnun kaldığını ifade eden Çopur, bu uygulamayı duyan diğer üreticilerin de kendileriyle iletişime geçtiğini anlattı.
Yenileyici tarımda örtü bitkilerinin kullanılmasının önerildiğini belirten Çopur, şunları kaydetti:
"Şu anda arazide bitkilerin hasadı tamamlandı. Bunların saplarının parçalanıp toprağa karıştırılması gerekiyor. Mayıs ayının ilk haftasına kadar arazi boş kalacak. Rejeneratif tarımda mesela örtü bitkilerinin kullanılması öneriliyor. Biz de örtü bitkisi olarak mercimek bitkisini seçtik. Boş kalan alanı değerlendirmek için kışlık bitki olarak biz mercimeği seçtik. Bu mercimeği seçmemizin nedeni, ülkemizin ihtiyaç duyduğu mercimeği üretmiş oluyoruz aynı zamanda mercimek bitkisi baklagiller familyasına ait bir bitki. Bunların en bariz özelliği normalde bu teneffüs ettiğimiz havada yüzde 79 oranında azot var. Bu havadaki azotu toprağa biriktiren bitkilerden bir tanesi. Dolayısıyla hem kışlık boş sezonu değerlendirmiş oluyoruz hem de örtü bitkisi kullanarak toprağı muhafaza etmiş, toprağı azotça zenginleştirmiş oluyoruz. Bitki artıkları toprakta kaldığı için aynı zamanda toprakların organik madde miktarını arttırmış oluyoruz."

Girdi maliyetleri düşürülüyor

Çopur, "Mercimekten sonra pamuk ektiğimiz zaman daha az su ve daha az gübre kullanabiliyoruz. Dolayısıyla bu önemli olan iki girdiyi azalttığınız zaman üreticinin gelirini de arttırmış oluyorsunuz. Bizim bu seneki çalışma sonuçlarında brüt gelirde üreticinin genelinde yüzde 20'lik bir artış var. Bu ekeceğiniz çeşitlere göre değişebiliyor. Yaptığımız uygulamalara göre değişebiliyor. Bizim yaptığımız uygulamalarda üretici yüzde 20 daha fazla gelir elde etti." şeklinde konuştu.
Yenileyici tarımla toprağın, çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunduğunu vurgulayan Çopur, şunları söyledi:
"Gübrede yüzde 20'lik bir tasarrufunuz olabilir. Karık sulamalarda bile yüzde 15-20'lik bir su tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Damla sulama yaparsanız yüzde 38-40'a kadar su tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde tasarrufu elde ettiğiniz suyu başka alanların sulamalarında çok rahat bir şekilde kullanmamız mümkün. Bu tür tarım tekniklerini kullandığınızda hem toprağınızı muhafaza etmiş hem gelirinizi arttırmış hem de çevreyi korumuş oluyorsunuz. Bu şekilde de biyoçeşitliliği muhafaza etmiş oluyorsunuz."
Çopur, hedeflerinin bu tür üretimleri arttırmak olduğunu dile getirerek, "Şu anda tekstil sektöründe bir talep, katma değer var. Bizim hedefimiz bunu ovada bütün çiftçilere yaygınlaştırmak. Nereden baksanız Harran Ovası'nda sulanabilir alanların ortalama yüzde 75'i kadar pamuk ekiliyor." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail, Gazze Şeridi'nde son iki haftada 490 Filistinliyi öldürdü

2025-01-04 13:17 - Dünya

Mukaddes üç aylar yarın başlıyor! Bu gece Receb-i Şerifin 1’inci gecesi

2024-12-31 11:22 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İsrail ordusu, vuracağı tehdidiyle Gazze kentinin kuzeybatısının boşaltılmasını istedi

2024-12-29 22:22 - Dünya

Farklı mesleklerden bedensel engellilerin kurduğu takım, Süper Lig'i hedefliyor

2025-01-04 13:38 - Spor

Banka hesaplarını kiralayanlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir

2024-12-31 11:58 - Ekonomi

Kütahya'daki Domaniç Dağları beyaza büründü

2024-12-30 16:03 - Çevre-Hayat

Rize'de onkoloji merkezinde çıkan yangın paniğe neden oldu

2025-01-04 20:02 - Asayiş

BM'den Gazze'de daha fazla bebeğin soğuktan donarak ölebileceği uyarısı

2024-12-31 20:52 - Dünya

Bakan Kacır: Yeni GAP Eylem Planı, 570 bin 246 kişiye istihdam sağlayacak

2024-12-29 15:52 - Ekonomi

Sezonu dün açan Davraz Kayak Merkezi, iki günde yaklaşık 18 bin kişiyi ağırladı

2024-12-29 21:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Adana'da biyonik kulağı çalınan çocuk yeni işitme cihazına kavuştu

17:07 - Çevre-Hayat

Tokat'ta Ballıca Mağarası'nı bayram tatilinde 12 bin 900 kişi gezdi

15:58 - Çevre-Hayat

Sivas'ta polislik hayali kuran çocuğun hikayesinin anlatıldığı kısa film çekildi

15:13 - Çevre-Hayat

Pedal çevirerek bedenlerini, enstrüman çalarak ruh sağlıklarını koruyorlar

15:03 - Çevre-Hayat

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, bayram tatilinde 150 bin ziyaretçiyi ağırladı

14:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, tarifeleri durdurmayı değerlendirmediklerini söyledi

00:43 - Dünya

Ankara'da elektrik direğindeki patlama anları kamerada

00:33 - Asayiş

Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok iyi ilişkilerimiz var, o çok güçlü ve zeki biri

23:57 - Dünya

Galatasaray'ın BAY geçtiği haftada Fenerbahçe zirveyle arasındaki puan farkını 3'e düşürdü

23:37 - Spor

Netanyahu ile görüşen Trump'tan "İran'la bir anlaşma yapabiliriz" mesajı

23:12 - Dünya