?>

Serviks kanseriyle mücadelede en etkili silah "HPV aşısı" ve "düzenli tarama"

Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında yer alan rahim ağzı (serviks) kanserini önlemede en etkili yöntemin düzenli tarama programlarıyla hastalığı erken evrede tespit etmek ve HPV aşısı olduğu bildirildi.

Sağlık - 6 ay önce

Ankara
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ürün, "1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın rahim ağzında başlayan bir kanser türü olduğunu ve çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV (İnsan-Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktığını belirtti.
HPV'nin kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlardan biri olduğunu, yaklaşık 100'den fazla türünün (genotipi) bulunduğunu ancak bu türlerin sadece bir kısmının kansere yol açabildiğini belirten Ürün, "HPV-16 ve HPV-18, rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 70'inden sorumludur." dedi.
Prof. Dr. Yüksel Ürün, serviks kanserinin 30-50 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:
"Ortalama tanı yaşı 50'dir. Risk daha erken yaşlarda başlar ve menopoz sonrası da devam edebilir​. Serviks kanseri riskini artıran başlıca faktörler ise HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı, doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı ve düzenli tarama yaptırmamak. Bu nedenle, 30 yaşından itibaren tarama yapılması önerilir. 30-65 yaş arası kadınlar için de HPV-DNA ve 'PAP-Smear' testi 5 yılda bir önerilir. Eğer sadece PAP-Smear yapılacaksa, bu testin 3 yılda bir tekrarlanması yeterlidir. 65 yaş sonrası düzenli taramalarda anormal bir bulgu çıkmayan kadınlarda tarama sonlandırılabilir. Ancak, risk faktörleri olan kadınlarda tarama devam etmelidir. "

"İmmünoterapiler ilerlemiş kanser vakalarında umut vadediyor"

Serviks kanserine karşı en etkili yöntemin önlemek ve hastalığı erken aşamada tespit etmek olduğunu vurgulayan Ürün, "HPV aşısı, kansere yol açan en yaygın virüs tiplerini hedef alır ve serviks kanserini çok büyük oranda önler. Aşı, cinsel aktivite başlamadan önce yapıldığında en etkili sonuçları sağlar. Hem erkek hem kız çocuklarına aşı yapılması önerilmektedir. HPV-DNA testi ve PAP-Smear ile hastalık erken evrede tespit edilebilir. Bu testler, hastalığın tedavi edilebilir bir aşamada yakalanmasını sağlayarak hayat kurtarır." açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Ürün, serviks kanseri tedavisindeki yeni yöntemlere ilişkin de "İmmünoterapiler, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerini etkili bir şekilde hedef alır ve ilerlemiş kanser vakalarında umut vadeder. Hedefe yönelik tedaviler, tümörlerin kan damarları aracılığıyla büyümesini engeller ve kemoterapi ile kullanıldığında etkinliğini artırır. Ayrıca, radyoimmünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımlar, radyoterapi ve immünoterapinin birleştirilmesiyle ileri evre hastalarda önemli sonuçlar elde etmeyi amaçlar." bilgisini verdi.

"Düzenli tarama yaptırmayan kadınlar için risk devam etmektedir"

Serviks kanseri tedavisinde son yıllarda kaydedilen gelişmelerin özellikle ileri evre hastalarda yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesini artırmak açısından umut verici olduğunu vurgulayan Ürün, şunları kaydetti:
"En etkili yaklaşım, hastalığı oluşmadan önlemek veya erken evrede tespit etmektir. HPV aşısı ve düzenli tarama programları, serviks kanseriyle mücadelede en güçlü silahlarımızdır. Yeni tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler, bilim dünyasının hastalığı kontrol altına alma konusundaki kararlılığını göstermektedir. Serviks kanseri, erken teşhis ve modern tedavi yöntemleriyle önlenebilir ve yönetilebilir bir hastalıktır. Bu yüzden taramaya katılım ve aşı farkındalığı, her kadının hayatında öncelikli bir yere sahip olmalıdır.
Düzenli tarama yaptırmayan kadınlar için risk devam etmektedir ve tarama ile ilgili halen bazı önemli sorunlar vardır. Bunun nedenleri, tarama programlarından haberdar olunmaması ve tarama testleri hakkındaki yanlış inanışlar. Düzenli tarama yaptırmayan kadınlar, serviks kanserinin erken teşhis şansını kaçırabilir ve hastalık ilerlemiş evrede tespit edildiğinde tedavi zorlaşabilir ve başarılı olma olasılığı azalır." ​​​​​​​
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi kurtarıldı

2025-01-23 10:38 - Gündem

Gazeteci Deniz Arman, son yolculuğuna uğurlandı

2025-01-25 16:12 - Medya

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğüne Ahmet Birtan Erol atandı

2025-01-24 01:03 - Gündem

Para tenisçi Ahmet Kaplan, Avustralya Açık'ta yarı finale yükseldi

2025-01-22 11:27 - Spor

Sivasspor 3 puan hasretini sonlandırdı

2025-01-26 10:22 - Spor

AB, ABD'nin DSÖ'den ayrılma kararından endişe duyuyor

2025-01-21 22:52 - Dünya

İstanbul Havalimanı uçuş sayısıyla üç yıldır Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor

2025-01-26 10:38 - Ekonomi

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hacivasiliu, Türkiye ile pozitif gündemi sürdürmek istiyor

2025-01-20 19:23 - Dünya

Ticaret Bakanlığı ekipleri 4 operasyonda 232,5 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

2025-01-25 09:47 - Asayiş

Trump, Zelenskiy'nin savaşı sonlandıracak bir anlaşmayı müzakereye hazır olduğunu söyledi

2025-01-24 01:32 - Dünya

İlgili Haberler

Aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu taburcu edildi

12:47 - Sağlık

Yeşilayın desteğiyle alkol bağımlılığını yendi

12:33 - Sağlık

Türkiye "canlı vericili nakiller"de dünyada böbrekte ilk, karaciğerde ikinci sırada

11:43 - Sağlık

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

13:43 - Sağlık

Kalbinden beynine pıhtı atan 76 yaşındaki hasta, 1 saatlik ameliyatla hayata tutundu

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meteorolojiden Ankara çevresi için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:02 - Gündem

Tekirdağ'da orman yangınının neden olduğu tahribat havadan görüntülendi

14:47 - Gündem

İstanbul'da son 65 yılın en kurak haziranı yaşandı

14:42 - Gündem

Niğde'nin kalkınmasına 98 milyon liralık yatırım desteği

14:38 - Ekonomi

Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 73 bin 532 taşıt dünya yollarında

14:32 - Ekonomi