?>

'Sinema dünyası varlık içinde yokluk çekiyor'

Sinema yazarı İsrafil Kuralay, "Destek deyince akla sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı geliyor. Kendileri büyük katkı sağlıyorlar ama bizim devasa yerel yönetimlerimiz de var. Varlık içinde yokluk çekiyoruz." dedi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İSTANBUL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı ve sinema yazarı İsrafil Kuralay, sinemada yeni kaynaklar üretilmesi gerektiğini belirterek, "Destek deyince akla sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı geliyor. Kendileri büyük katkı sağlıyorlar ama bizim devasa yerel yönetimlerimiz de var. İş adamlarımıza da bu konuda görevler düşüyor. Varlık içinde yokluk çekiyoruz." dedi.
Siyer Vakfı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) katkılarıyla düzenlediği Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Sinema Söyleşileri başladı.
"Sinemanın Dünü Bugünü Yarını" başlıklı söyleşi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirildi.
Söyleşide konuşan sinema yazarı İhsan Kabil, hem Almanya'da hem Rusya'da film çalışmaları yapan Muhsin Ertuğrul'un, Türkiye'de uzun yıllar tek yönetmen olarak yer aldığını söyledi.
"1950'ler Türk sinemasının kuluçka dönemi"
O günlerde sinema dilinin yetersiz olduğuna dikkati çeken Kabil, "Daha sonra başka yapımcı ve yönetmenler de sektöre atılıyor. Yeni bir sektör haline geliyor yavaş yavaş. Öte yandan Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, konservatuvarı gibi ciddi, kurumsal belli yapılar oluşturulmuş ama devlet sineması diye bir şey yok. Bunun artıları da eksileri de var. Olsa, estetik bakımından, sinema dili bakımından fena olmazdı. Diğer taraftan sıkı bir devlet kontrolü olabilecekti, tek yönlü, tek dilli bir sinema olacaktı." ifadelerini kullandı.
Kabil, 1950'li yıllarda sinema anlatım biçiminin ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:
"O dönemi ben Türk sinemasının kuluçka dönemi olarak görüyorum. Orada bir sacayağı var. Amerikan melodramları, Hint sineması ve Arap sinemasının bir sentezi aslında Türk sineması. Bir halk sineması, çok entelektüel bir sinema ya da sanat sineması değil. İnsanların komediyle melodram arasında gidip gelen çok geniş bir yelpazede gezindiği bir sinemaydı. Duyguların çok ön planda olduğu bir yapıda şekilleniyor sinemamız. 1960'lardan sonra da akımlar çıkıyor."
"Milli sinema MTTB'de ortaya çıktı"
Yapımcı ve yönetmen Nazif Tunç da milli sinemanın ortaya çıkışının Milli Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) olduğunu aktardı.
Türk sinemasının diğer alanlarda olduğu gibi tiyatro ve sinema da tek adamlığa terk edildiği değerlendirmesini yapan Tunç, şunları kaydetti:
"Uzun bir süre, 1918'den 1940'lara kadar başka bir yönlendirmeden, başka bir dilden bahsedemiyoruz Türk sineması için. Tamamen Muhsin Ertuğrul'un tiyatrocu gelenekten gelen yönetmenliği söz konusu. O da bazı şeyleri dikte edebilmek, toplumda algılar oluşturmakla ilgili Osmanlı'dan kalan kültürel ve manevi mirası tamamen reddetmek ve yeniden şekillendirmek üzere bir takım filmler yapmak ve bunları yaymakla ilgili bir çalışma."
Tunç, Türk insanının sinemayla seyirci olarak çok yoğun bir ilişkisi bulunduğuna işaret ederek, "Türk sineması, dağıtım sisteminin şekillendirdiği, seyircinin taleplerine göre, konuları, oyuncuları sevmesine göre şekillenmiş bir sinemadır. 1965'li yıllara kadar böyle halk sineması olarak devam etti. MTTB'de sinema konuşulmaya başlıyor. Buralarda milli bir hareket, bir tavır var." diye konuştu.
"Türk sineması akademik açıdan olgunluğa erişti"
Sinemacılarda öykünmeci bir taraf olduğunu vurgulayan Tunç, milli sinemayı sahiplenmekle ilgili yaşanan tereddütleri de yadırgadığını sözlerine ekledi.
İsrafil Kuralay ise sinemada değerler üzerine bir konuşma yaparak, Türk sinemasının akademik açıdan olgunluğa eriştiğinin altını çizdi.
Sinema ekonomisine dikkati çeken Kuralay, şöyle konuştu:
"Yeni kaynaklar üretmemiz lazım. Destek deyince akla sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı geliyor. Kendileri büyük katkı sağlıyorlar, yeni yasayla daha da artacak ama bizim devasa yerel yönetimlerimiz de var. İş adamlarımıza da bu konuda görevler düşüyor. Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Sektörün kendisinin de çabalaması gerekiyor. Adam sinemanın geleceğine inanmadığı için, bir-iki filmden kazandığı parayı götürüyor inşaat işine yatırıyor. İş ahlakı açısından çok doğru değil."
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Sinema Söyleşileri, hafta boyunca toplam 13 oturumda 30'dan fazla sinemacı ve edebiyatçı sinemaseverlerle buluşacak.

Muhabir: Musa Alcan

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Geçen yıl 23 milyon insana yardım ulaştırdık

2019-02-10 23:22 - Gündem

El-Baradey'den Mursi'yi ziyaret engeline retweetli tepki

2019-02-11 13:42 - Dünya

TİKA’dan Moldova Sayıştayına eğitim desteği

2019-02-08 14:02 - Gündem

4 çocuğunun gözleri önünde eşinin boğazını kesti

2019-02-08 00:11 - Asayiş

Wall Street Journal: Suudi Arabistan medya imparatorluğu kurmak istiyor

2019-02-09 12:29 - Medya

Karmod, Özbekistan’da toplu konut şantiye yapıları kurdu

2019-02-07 15:21 - Ekonomi

'Sinema dünyası varlık içinde yokluk çekiyor'

2019-02-12 18:32 - Kültür Sanat

YKS başvuruları başladı

2019-02-12 13:55 - Genel

Divan kurulu başkanlarından dostluk mesajı

2019-02-12 16:58 - Spor

Uludağ'daki silahlı kavgada gözaltı sayısı 29'a yükseldi

2019-02-12 03:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Ödüllü yorgan ustası Kültür ve Sanat Çarşısı ile tezgahına kavuştu

13:13 - Kültür Sanat

Kamelyalı Kadın, 30 yıl sonra Opera Sahnesi'nde sanatseverlerle buluştu

00:21 - Kültür Sanat

Van'ın tarihi yapıları karla kaplandı

11:38 - Kültür Sanat

Beypazarı HEM'de eski kilim parçasından yola çıkılarak kök boya ile yeni kilim dokundu

16:53 - Kültür Sanat

Türk ve Güney Koreli öğrenciler geleneksel oyunlarla dost oldu

15:17 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Küçükçekmece'de alt geçitteki su birikintisi öğrencilere zor anlar yaşattı

12:42 - Gündem

Merkez bankalarının altın rezervleri belirsizlikler ve tırmanan jeopolitik gerilimlerle artıyor

12:40 - Ekonomi

Tesla satışları ocakta Avrupa'da sert düştü

12:37 - Ekonomi

Bingöl'de çığ altında kalanların imdadına komandolar da yetişecek

12:33 - Gündem

Irak, petrolün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatı için boru hattının hazır olduğunu açıkladı

12:29 - Dünya