?>

Sinop'un görkemli kalesi Boyabat

Sinop'ta kitabesine rastlanılmaması nedeniyle yapılış tarihi tam olarak bilinmeyenBoyabat Kalesi'nin uygulanacak projeler ve tanıtım faaliyetleriyle turizme daha fazla katkı sunması hedefleniyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

SİNOP - Gökhan Gücüklüoğlu
Sinop'ta yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Türkiye'nin en görkemli kaleleri arasında gösterilen Boyabat Kalesi'nin turizme kazandırılması için tanıtım atağı başlatıldı.
Boyabat ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Gökırmak Vadisi havzasında yer alan, 135 metre yükseklikteki sarp kayalık üzerinde kurulu Boyabat Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Türkiye Kültür Portalı"nda Türkiye'nin en görkemli 13 kalesi arasında da yer alıyor.
Bir kitabesine rastlanılmaması nedeniyle yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen tarihi kale, geç Roma ve erken Bizans dönemlerinin yanı sıra Osmanlı döneminde de kullanıldığına dair bulgular taşıyor.
Bölgenin en önemli tarihi mekanları arasında yer alan kalenin tanıtımının yapılarak turizme daha fazla katkı sunması için ilgili kurumlarca çalışma yürütülüyor.
Yaklaşık iki yıl önce restore edilerek vatandaşların ziyaretine açılan kalenin bilinirliğini artırmak için kaymakamlık tarafından tanıtım filmi de hazırlandı.
Boyabat Belediyesi de tarihi kale ile ilçenin en eski yerleşim birimi olan Yeni Mahalle arasında kültür yolu yapılmasına yönelik çalışma başlattı.
Proje tamamlandığında kaleye 100 metre mesafede bulunan Kırkkızlar kayası üzerine cam teras inşa edilecek, aynı zamanda bölgeye teleferikle ulaşım sağlanacak.

"Farklı medeniyetler kaleyi savunma amaçlı kullanmış"
Boyabat Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Küçükbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boyabat Kalesine yönelik ilgili kurumlarla birlikte birçok tanıtıcı çalışmaya imza attıklarını söyledi.
Kalenin yakın bir geçmişte restore edildiğini, bu sayede özellikle ulaşımın kolaylaştığını anlatan Küçükbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığının da Boyabat Kalesi'ni Türkiye'nin en görkemli kaleler arasında gösterdiğini belirtti.
Boyabat ilçesinin tarihsel açıdan ticaretin yoğun yaşandığı bir ilçe olduğunu, bu nedenle geçmişte zengin insanlara ev sahipliği yaptığını dile getiren Küçükbaş, kalenin yapılış tarihinin ise tüm araştırmalara rağmen belirlenemediğine işaret etti.
Alışverişin merkezi olması avantajıyla ilçenin çok erken dönemlerde şehirleşme ve zenginleşme yolunda önemli adımlar attığına dikkati çeken Küçükbaş, "Tabii ki zenginleşmenin de savunmaya, korunmaya ihtiyacı olduğu bir gerçek. O dönemin zenginleri tahmin ediyoruz ki mallarını korumak ve kollamak amacıyla sarp kaya üzerine kesme taşlardan bu kaleyi inşa etmiş. Çünkü kale suları ve özellikle kaçış tünelleri, dehlizler bize kalenin çok korunaklı olduğunu gösteriyor. Yüzyıllar boyunca da farklı medeniyetler kaleyi savunma amaçlı kullanmış." değerlendirmesinde bulundu.
"Ziyaretçi sayısının artması için sadece tanıtıma ihtiyacı var"
Küçükbaş, Boyabat Kalesinin, görünüm itibarıyla Türkiye'nin en görkemli kaleleri arasında yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının ardından kaleye ulaşım kolaylıkla sağlanıyor. Ziyaretçi sayısının artması için sadece tanıtıma ihtiyacı var. Son dönemlerde zaten giderek artan bir ziyaretçi ilgisi var. Bu ilginin daha da artmasını bekliyoruz. Tabii bu arada alınması gereken bazı önlemler bulunuyor. Kale yüksek bir kaya parçası üzerinde bulunuyor. İçinde çok sayıda geçit var. Mutlaka güvenlik önlemleri alınmalı. Bununla ilgili belediyemiz ile Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz çalışma yapacaktır."
Ahmet Küçükbaş, kalenin tanıtımı için dernek olarak ellerinden gelen çabayı göstereceklerini de sözlerine ekledi.
"Bakanlığımız kalenin restorasyonu için ciddi kaynak harcadı"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun da Boyabat Kalesi'nin turizme kazandırılması için çalışma yürüttüklerini aktardı.
Tosun, "Kaleye insanların rahat şekilde ulaşabilmeleri için yol yaptık. Bakanlığımız kalenin restorasyonu için ciddi kaynak harcadı. Dehlizler, restorasyon çalışmasıyla gün yüzüne çıkarıldı. Umuyorum gelecek yıllarda ziyaretçi sayısı artacaktır. Kaledeki güvenliğin sağlanması için de ilçenin yerel yöneticiyle görüşmeler yapacağız." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Brezilya'da Hizbullah'la bağlantılı bir kişi gözaltına alındı

2018-09-22 00:32 - Dünya

Japonya'ya 97 milyon dolarlık gıda ihracatı

2018-09-26 21:47 - Ekonomi

'Besin alerjileri ölümcül olabilir'

2018-09-27 16:32 - Sağlık

Instagram'ın kurucuları şirketten ayrılıyor

2018-09-25 19:57 - Medya

Doğan 'Şakir' ile teknisyen Ayhan'ın sıra dışı dostluğu

2018-09-22 18:32 - Çevre-Hayat

Brent petrolün varili 81 dolara yaklaştı

2018-09-24 19:17 - Ekonomi

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde sosyal hizmetler binası açıldı

2018-09-28 20:32 - Dünya

Tolunay Kafkas, Fenerbahçeli yöneticilerle buluştu

2018-09-28 17:57 - Spor

Sinop'un görkemli kalesi Boyabat

2018-09-29 00:07 - Kültür Sanat

'Ney dinletisi doğum sancısını azaltıyor'

2018-09-28 16:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Kamelyalı Kadın, 30 yıl sonra Opera Sahnesi'nde sanatseverlerle buluştu

00:21 - Kültür Sanat

Van'ın tarihi yapıları karla kaplandı

11:38 - Kültür Sanat

Beypazarı HEM'de eski kilim parçasından yola çıkılarak kök boya ile yeni kilim dokundu

16:53 - Kültür Sanat

Türk ve Güney Koreli öğrenciler geleneksel oyunlarla dost oldu

15:17 - Kültür Sanat

Eski eşyaları toplayan tesbih ustasının atölyesi adeta müzeye dönüştü

14:23 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Suriye'de Ulusal Diyalog Konferansı'nın hazırlıkları sürüyor

16:22 - Dünya

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi

16:17 - Dünya

MİT, Troçki'nin sürgün sırasında Sovyet istihbaratınca izlenmesine ilişkin raporu paylaştı

16:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Trabzonspor-Gaziantep FK maçının oynanacağı Papara Park'ta kar yağışı etkili oluyor

15:57 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek için canla, başla koşturacağız

15:55 - Siyaset