?>

Şizofreni hastaları sanatla kendilerini keşfediyor

AEÜ Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören şizofreni hastaları, ilaç tedavisinin yanı sıra resim, el işi, filografi, müzik ve spor etkinlikleriyle hem kaybolan yeteneklerini yeniden keşfediyor hem de topluma kazandırılıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

KIRŞEHİR

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde sanat, spor ve müzikle verilen eğitimle şizofreni hastaları, hem topluma kazandırılıyor hem de kaybolan yeteneklerini yeniden keşfediyor.
Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemlerinde "şifahane" adıyla duygu, düşünce ve davranış bozukluğu yaşayan şizofrenlere verilen tedavi, şimdilerde toplum ruh sağlığı merkezlerinde modern yöntemlerle sürdürülüyor.
Evlerinden bile çıkmayan, konuşamayan, birilerinin kendilerini takip ettiği şüphesiyle yaşayan hastalar, ilaç tedavisinin yanı sıra resim, el işi, filografi gibi sanatsal faaliyetler, müzik ve sporla tedavi edilerek, kazandıkları güvenle de topluma adapte oluyor.
Kırşehir'de yaklaşık 5 yıldır hizmet veren toplum ruh sağlığı merkezinde hekimler ve sağlık çalışanları, şizofreni hastalarının tespiti, tedavisi ve takibi için köylere kadar giderek hizmet vermeye çalışıyor.
AEÜ Toplum Ruh Sağlığı Merkezi psikiyatri uzmanı ve AEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Taktak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'de çeşitli ruh sağılığı bozukluğu yaşayan yaklaşık bin hastaya hizmet verdiklerini, bunlardan daha ağır seyreden 15-20'sini merkeze getirerek tedavi etmeye gayret gösterdiklerini söyledi.
Merkezde, ilaç tedavisinin yanı sıra resim, el işi, filografi gibi sanatsal faaliyetler, müzik ve sporla tedavi uyguladıklarını ifade eden Taktak, amaçlarının onlara kaybolan yeteneklerini yeniden kazandırarak kendilerine olan güveni aşılamak ve hastalıklarının alevlenmesini önlemek olduğunu belirtti.

"Burada hastalığın yıkıcı etkisini azaltmaya çalışıyoruz"

Taktak, hastaların ağır ruh sağlığı bozukluğu nedeniyle kaybettikleri yeteneklerini yeniden kazanmaları için gayret gösterdikleri vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Burada hastalığın yıkıcı etkisini azaltmaya çalışıyoruz. Etkiyi azalttıktan sonra, kaybettikleri yeteneklerini tekrar kazandırmaları için sanat, spor, müzik gibi elimizden ne geliyorsa çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Yani, psikososyal beceriler kazandırmaya çalışıyoruz. Mesela resim çok iyi geliyor hastalara. Sanatsal faaliyetlerin terapötik etkisi var. Kişinin kendisini keşfetmesine neden oluyor. Bir şeyler ürettiği zaman kendisiyle gurur duyuyor. Bu da kendine güveni artırdığı için şizofreni hastalığının yıkıcı etkisini daha da azaltmış oluyor. Böylece, tedaviye daha iyi cevaplar verebiliyor. Hiç evden çıkmayan insanlar fiziksel aktivitelere başlıyor burada."
Toplum ruh sağlığı merkezlerinin, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerindeki şifahanelerin adeta devamı niteliğinde olduğuna işaret eden Taktak, "Burası sanki eskinin şifahanesi gibi bir yer. Selçuklu ve Osmanlı'da yani kültürümüzde var olan bir tedaviyi aslında biz yeniden canlandırmaya çalışıyoruz." dedi.
Hastalardan Metin Kılıçarslan, evden hiç çıkmadığı için buraya gelmeden önce 120 kilo olduğunu belirterek, tedavi ve aktivitelerle 100 kiloya kadar düştüğünü anlattı.
Merkezde filografi öğrendiğini hatta bundan harçlık da kazanmaya başladığını anlatan Kılıçarslan, "Çok mutluyum. Buraya gelmeden önce bazı sorunlarım vardı. Evden çıkamıyordum. Filografi ve satranç öğrendim. Bütün hocalarıma teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Artık insanlarla konuşabiliyorum"

Nuray Can da merkeze gelmeden önce ruhsal bozukluklar yaşadığını dile getirerek, "Buradan çok memnunum. Zımpara, resim, spor yapıyorum. Buraya gelmeden önce çok kötüydüm. Yemek yemiyordum. Hastalandım. Sesler geliyordu. İlacımı içmediğimde arkamda birileri var gibi geliyordu. Buraya gelince onlar geçmeye başladı, yemek yemeye başladım. Uykularım düzeldi. Artık insanlarla konuşabiliyorum. Önceden çekiniyordum, konuşamıyordum." şeklinde konuştu.

Muhabir:Abdullah Yıldiz

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Esed ordusu sivillerin toplandığı yere misket bombası attı

2016-12-14 21:27 - Dünya

AB'nin terör politikalarına vatandaşlardan tepki

2016-12-11 21:08 - Gündem

TİKA: Gül Baba türbesinin restorasyon çalışmaları devam ediyor

2016-12-10 21:08 - Genel

Batman’da PKK'ya ait 4 sığınak imha edildi

2016-12-10 19:08 - Asayiş

Vietnam Savaşı’nın sembol ismi Ortadoğu’ya dikkat çekti

2016-12-14 23:42 - Gündem

Şanlıurfa’ya ikinci şehit haberi

2016-12-11 20:02 - Asayiş

'Almanya'da gelen göçmenlerin yarısı AB vatandaşı'

2016-12-09 18:02 - Dünya

Şizofreni hastaları sanatla kendilerini keşfediyor

2016-12-15 14:02 - Çevre-Hayat

Kaybolan karısını her yerde arıyor

2016-12-12 19:32 - Asayiş

Soğuk havalar aktarların yüzünü güldürdü

2016-12-12 18:37 - Gündem

İlgili Haberler

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Çevre-Hayat

Düzce'de gençler polislerle kartopu oynadı

17:33 - Çevre-Hayat

Trabzon'da yiyecek arayan kurt ve çakal kameralara yansıdı

17:27 - Çevre-Hayat

Arjantin'deki Sarandi Nehri'nin renginin kırmızıya dönmesi endişeye yol açtı

17:08 - Çevre-Hayat

Giresun'da kadın besici devlet desteğiyle sürü sahibi oldu

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya