?>

'Sonraki hedefimiz insansız savaş uçağı'

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "İHA’lar şu ana kadar da 70 bin saatin üzerinde uçuş yaptı. Biz konuşurken 15-20 tanesi havada. İnşallah sonraki hedefimiz de insansız savaş uçağı." dedi.

Teknoloji - 6 yıl önce

BOLU

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "Türkiye'nin yurt dışına sattığı ilk uçak, milli İHA’lardı ama şimdi büyükler de yakında teslim edilecek. Onlar üretim hattında, çıkmak üzere. Şu ana kadar da 70 bin saatin üzerinde uçuş yaptı. Biz konuşurken 15-20 tanesi havada. İnşallah sonraki hedefimiz de insansız savaş uçağı." dedi.
Uluslararası Vuslat Platformu tarafından Abant Tabiat Parkı'ndaki bir otelde bu yıl altıncısı düzenlenen Abant Buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen "Yeni Dünya Düzeni ve Geleceğin Haritası Konferansları" devam ediyor.
Konferansın "Savunma Sanayinin Önemi ve Dünyaya Nizam Vermedeki Gücü" konulu oturumunda sunum yapan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, İnsansız Hava Araçları (İHA), Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ve TEKNOFEST kapsamında yapılan çalışmalar ile milli teknoloji hamlesi konularına değindi.
Havacılık alanının gelişmesinde Müslüman bilim adamlarının yaptığı buluşların önemini anlatan Bayraktar, cebir ve optik alanında yapılan buluşlar, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kanatla uçma deneyimi ve ilk gözlemevinin Müslümanlar tarafından yapılmasının çok önemli olduğunu aktardı.
Bayraktar, bugünün havacılığının ilk ortaya çıktığı 1900'lü yılların başında Osmanlı Devleti'nin buna çok merak saldığına işaret ederek, hem Nuri Demirağ hem de Vecihi Hürkuş tarafından yapılan çalışmaların geliştirilemediğini belirtti.
Demirağ ve Hürkuş'un büyük kahramanlık göstererek yaptığı uçakların 1950’lerde yok edildiğini anlatan Bayraktar, "Bunların yerine bir modele montaj sanayine döndüğü görülüyor. Biz buna müsaade etmeseydik bunlar yapılamazdı. Bunlarla bir şekilde hesaplaşmalıyız. Biz bütün dünyayı aydınlatmışız bir tarafta ama bunu da yapmışız. Tabii biz o dönemdeki bu ivmeyi yakalamışken devam ettirecek olsak, dünyada Türkiye ilk 3 uzay gücünden biri olacaktı. Bugün SİHA ve İHA'nın da üzerinde Mars’ta uydumuz var mı, aracımız var mı onu konuşuyor olacaktık." dedi.
"F-35, üretilecek en son insanlı savaş uçağı"
Bayraktar, "Türkiye'nin almaya çalıştığı F-35 uçaklar, üretilecek en son insanlı savaş uçağı. Bundan sonra hepsi insansız olacak. 5 jenerasyon jet yapılmış. 1900’lerden itibaren insanoğlu 100 sene boyunca bütün birikimi ile en son bunu yapmış." diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren ilk yerli uçağın İHA'lar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"2007'de TSK'nın envanterine, Türk milletinin yaptığı uçak kullanıma girdi. Bu ilk ve önemli bir kırılma noktası. Nuri Demirağlara, Vecihi Hürkuşlara nasip olmadı. 2008’de aktif bir şekilde kullanıldı. 2 metrelik uçaklar çok başarılı oldu. 2009’da 9 metrelik uçağı yaptık. Biz 2009'da 9 metrelik İHA'ları kullanırken, Amerika’nın ve İsrail’in İHA’ları kendileri inip kalkmıyordu. 2014’te terörle mücadelede ciddi önem kazanan SİHA’ların temeli atıldı ve envantere girdi. 2015’te milli mühimmatları yaptık."
"Türkiye'ye terörle mücadele için SİHA satılmıyordu"
Türkiye'nin daha önce dışarıdan İHA ya da SİHA almak istediğini ancak alamadığını hatırlatan Bayraktar, "Türkiye’ye bir türlü SİHA verilmiyordu. Savaşmak için değil terörle mücadelede kullanmak için istiyorduk ama buna rağmen verilmiyordu. Savaş uçağı alabiliyorsunuz ama SİHA verilmiyor. Niye diye sormak lazım. Çünkü terörle mücadelenin bir anlamda bitmesi istenmiyor. Çünkü çok kritik, çok stratejik bir oyun değiştirici." değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Bayraktar, dünyada uçağa ilk silah takıp kullanan ülkenin İran olduğunu ve şu anda bu teknolojiyi İsrail ve Amerika ile birkaç ülkenin yaptığını belirterek, "Rusya neredeyse hiç o alanda yok. Amerika buna çok büyük kaynak aktarıyor. Mesela Çin hiç ortada yoktu ama Çin her şeye çok büyük giriyor, epey yol aldı. Türkiye, İHA ve SİHA'ların silahlı kuvvetlerde kullanımı anlamında ilk 3'tedir, teknolojik gelişmişlik anlamında ilk 4-5'tedir. TSK dünyada en fazla yoğun operasyon yapan ordulardan biri." ifadelerini kullandı.
"Sonraki hedefimiz de insansız savaş uçağı"
Şu anda TSK’nın envanterinde 52, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde ise 6 SİHA olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Şu anda 2 farklı ülkeye satacağız. Bu sayıyı 4’e kadar çıkartacağız. Azerbaycan ile de görüşmeler devam ediyor. Türkiye'nin yurt dışına sattığı ilk uçak, milli İHA’lardı ama şimdi büyükler de yakında teslim edilecek. Onlar üretim hattında, çıkmak üzere. Şu ana kadar da 70 bin saatin üzerinde uçuş yaptı. Biz konuşurken 15-20 tanesi havada. İnşallah sonraki hedefimiz de insansız savaş uçağı. Tabii uzun sürecek program bunlar. Bir anlamda gelecekte yapılacak bütün savaş uçakları insansız olacak. Ses hızına yakın ya da üzerinde kabiliyetlere sahip bir uçak olacak. Onun da 2023’den önce semalarımızda uçuşuna başlayacağız."

Muhabir: Zafer Göder

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bir hortum ve sayaçla günde 6 ton su tasarrufu

2018-10-12 19:02 - Çevre-Hayat

Gurja Dağı'nda kaybolan 9 kişiden kötü haber

2018-10-14 00:02 - Dünya

Adnan Oktar suç örgütüne yönelik soruşturmada 5 tutuklama

2018-10-14 01:47 - Gündem

'Sonraki hedefimiz insansız savaş uçağı'

2018-10-14 13:02 - Teknoloji

IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı

2018-10-10 10:32 - Ekonomi

'Afrika Türk iş adamları için büyük fırsatlar barındırıyor'

2018-10-12 18:27 - Ekonomi

Liseli kızların sokak ortasındaki kavgası kamerada

2018-10-12 23:02 - Asayiş

Hızını alamayan sürücü otomobile çarptı: 2 yaralı

2018-10-12 04:32 - Asayiş

Doğal gaz sayaç bağlantısında pazarlık imkanı

2018-10-13 21:12 - Gündem

Washington Post'tan Kaşıkçı ile ilgili ses ve video kaydı iddiası

2018-10-12 12:42 - Medya

İlgili Haberler

Teknoloji devleri kuşkulara rağmen DeepSeek'i sistemlerine adapte ediyor

20:42 - Teknoloji

Üniversite öğrencileri hibrit yakıtlı roket motoru geliştiriyor

12:58 - Teknoloji

Texas'ta hükümete ait cihazlarda DeepSeek ve RedNote'un kullanımı yasaklandı

11:37 - Teknoloji

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek, kişisel veri güvenliği talepleriyle karşı karşıya kaldı

19:12 - Teknoloji

Duyduğuna odaklanmak kulak kaslarını hareketlendiriyor

15:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

01:07 - Dünya

Türkiye, Pakistan'daki terör saldısını kınadı

00:28 - Gündem

İran, güney kıyılarında inşa edilen yer altı füze üssünün görüntülerini paylaştı

00:22 - Dünya

İstanbul'da kolonlarında çatlaklar oluşan bina tahliye edildi

00:13 - Asayiş

Londra'da aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtları karşılıklı eylem düzenledi

00:10 - Dünya