?>

Sosyal medya ’panik atak’ yapıyor

Psikolog Şule Sarıaydın, sosyal medya bağımlılığının ’panik atak’ hastalığının oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Sağlık - 6 yıl önce

Psikolog Şule Sarıaydın, sosyal medya bağımlılığının ’panik atak’ hastalığının oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.
Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu fakat kontrollü kullanılmadığında sorunlar da ortaya çıkarttığını belirten Psikolog Şule Sarıaydın, "2018 yılı TÜİK ‘Hane Halkı Bilim Teknolojileri Kullanım Araştırmaları’ sonuçlarına göre 2018 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 83,8’i evden internet erişim imkanına sahip oldu. Bununla birlikte aktif sosyal medya kullanımı da artmıştır. Teknolojinin bu denli yoğun kullanımı beraberinde bağımlılık sorularını akla getirmektedir. Bağımlılık bireyin devamlı olarak kullandığı bir nesne veya eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve yaşam kalitesinin düşmesidir” dedi.
Sosyal medya bağımlılığının ’panik atak’ hastalığının oluşmasına zemin hazırladığını kaydeden Sarıaydın, "Sosyal medya bağımlılığı, kimine göre çok cazip yanlarına karşın kişinin özel ve sosyal hayatında çeşitli bozulmalara ve sorunlara neden olabiliyor. Örneğin kişi sosyal medyada o kadar çok vakit harcar hale geliyor ki, gün içinde yapması gereken işleri ihmal etmesine ya da eksik yapmasına neden oluyor. Bu da iş hayatında veya günlük hayatında aksamalara neden oluyor. Bağımlılık kişinin gerçek ilişkilerinde bozulmalara sebebiyet verdiği gibi iletişimde de başarısızlıklar olduğu görülmektedir. Öte yandan bu süreçte psikolojik sorunlar da meydana gelebiliyor. Ayrıca teknoloji ile çok fazla vakit geçirmek, kişinin vücudunda bir takım dengesizlikler oluşturarak kaygı bozuklukları özellikle de panik atak için uygun bir zemin oluşturabiliyor. Ayrıca dikkat ve algıda bozulmalara da neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.
"Günümüzde sıklıkla rastlanan bağımlılıklardan birisi sosyal medya bağımlılığıdır. Peki, sosyal medya bağımlısı olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?” diyen psikolog Sarıaydın, şu cevapları sıraladı:
"Sosyal medya ile geçirilen zamanın giderek size yetmemesi, sosyal medyadan uzak kaldığınızda huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk, canınız sıkılınca aklınıza gelen ilk seçenekse, günlük hayatınızda önceliklerinizi değiştiriyorsa, günlük hayatınızı ve sorumluluklarınızı aksatmanıza sebep oluyorsa, takip ettiğiniz kişilerin gerçek yaşamları değil de paylaşımları sizin için daha önemli hale gelmişse, gerçek arkadaşlıkların yerini sanal arkadaşlıklar ve takipçiler alıyorsa, sürekli bir şeyler paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız sosyal medya bağımlısı olduğunuzdan söz edilebilir.”
"BİREY BAĞIMLILIK SEVİYESİNE BASAMAK BASAMAK İLERLEYEREK GELİR"
Bağımlılığın başlamadan önlenmesinin mümkün olduğunu kaydeden Sarıaydın, "Birey bağımlılık seviyesine basamak basamak ilerleyerek gelir. Bu yüzden doğru kararların verilmesi ile bağımlılık başlamandan önlenmesi mümkündür. Birey bağımlılık seviyesine gelmek üzere veya geldiyse ne yapması gerektir? Neler yapılabilir? sorularına ise şu cevaplar verilebilir, ’Merak duygunuza siz hükmedin başkaları değil. Çünkü diğer insanların hayatlarına müdahil olmak bireyselliğinize zarar verir. Mahremiyet duygunuzun zedelenmesine izin vermeyin. Günümüzde sosyal medya; araştırma aracı olarak görülse de, pek çok bilgi yüzeysel ve genel geçer bilgilerden oluşabiliyor. Oysaki bilgi toplamak için okumaya, gözlem yapmaya çalışın. Bugün arkadaşlıklar, aile ilişkileri bile neredeyse sosyal ağlar üzerinden devam ettiriliyor. Halbuki yüz yüze etkileşimin yerini sanal araçlar alamaz. Zaman zaman sevdiğiniz insanlara vakit ayırıp yüz yüze görüşün. Sosyal medya bildirimlerinin sessiz moda alın. Telefonda ana ekranda sosyal medya bildirimlerinin görünürlüğünü kapatın. Gün içerisinde sosyal medyaya bakma zamanını belirleyin. Bu günde 30 dakikayı geçmemeli. Öğle 15 dakika, gece 15 dakika olabilir. Ve süre dolduğunda mutlaka kapatın. Birileriyle iletişimi yazılı olarak değil, sözel olarak yapın. Yani birisiyle konuşmanız gereken bir şey varsa telefon açın ya da yüz yüze görüşün. Spor, kitap okumak gibi beğeneceğiniz aktivitelere zaman ayırın. Bunlara rağmen çözüm bulamadıysanız, psikiyatr ya da bir klinik psikologdan yardım alın.’ Her internet, sosyal medya kullanımı aslında bir bağımlılık değildir ve teknolojinin sadece kötü yanlarını ele almamalıyız. Teknolojiyi ’nasıl kendimize yarar sağlayacak şekilde kullanabiliriz’ sorusunu cevapladığımızda hayatımızı kolaylaştırmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
(İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

32 ilde FETÖ operasyonu: 50 gözaltı kararı

2019-02-26 12:21 - Genel

'Türkiye, dünyanın en yeni en modern spor tesislerine sahip'

2019-03-02 21:27 - Siyaset

Akşener İmamoğlu'nu tanıtım toplantısına katıldı

2019-02-24 21:32 - Siyaset

İşçi servisi tıra çarptı: 3 yaralı

2019-02-28 19:02 - Asayiş

Gelin geldiği köyde topraksız tarımın 'hanımağası' oldu

2019-02-27 17:32 - Çevre-Hayat

Shakira, mahkemede ifade verecek

2019-02-26 21:37 - Magazin

İhracat oranı yüzde 5,9 arttı

2019-03-01 13:19 - Ekonomi

Otomobilin çarptığı bisikletli yaralandı !

2019-03-02 22:02 - Asayiş

'Cumhur İttifakı, Türkiye'nin bekasının teminatı'

2019-03-01 18:54 - Politika

Tedavi için karlı yamaçları aşıyorlar

2019-02-26 15:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kar fırtınası ve tipi "kar körlüğü" riskini artırıyor

11:27 - Sağlık

Türkiye, sağlık turizminden 2025'te 12 milyar dolar gelir hedefliyor

11:28 - Sağlık

Rize'de yolu kardan kapanan köyde rahatsızlanan ikiz bebekleri AFAD ekipleri kurtardı

19:38 - Sağlık

Hekim ve diş hekimi muayenelerinde alınan katılım payları güncellendi

12:44 - Sağlık

Ağrı'da sağlık ekipleri çetin kış şartlarına rağmen kırsaldaki hastalara ulaşıyor

13:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul'da yerel marketlerden fiyat sabitleme ve indirim kampanyası

11:52 - Ekonomi

AB-MERCOSUR anlaşmasına karşı çıkan Fransız çiftçiler, yerli üretime öncelik tanınmasını istiyor

11:47 - Dünya

Şam'daki Emevi Camisi'nin halılarının üretimi tamamlandı

11:43 - İslam-Hayat - Şaban 1446

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'e silah satışının engellenmesine yönelik tasarıyı Senato�

11:37 - Dünya

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

11:33 - Dünya