?>

Türk bilim insanı devlet desteğiyle geliştirdiği sağlık ürünlerini 7 ülkeye ihraç ediyor

Biyomühendislik alanında çalışmalar yürüten bilim insanı Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, devlet desteğiyle kurduğu biyoteknoloji firmasıyla sağlık sektöründe ABD ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu 7 ülkeye satış yapıyor.

Sağlık - 2 hafta önce

Kocaeli
İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk'ün, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) desteğiyle 2020'de kurduğu biyoteknoloji firması AdBioInk, TÜBİTAK Marmara Teknopark bünyesinde faaliyet gösteriyor.
Firmanın yerli ve milli olarak geliştirdiği biyomürekkep ve biyopolimerler, insan vücudunun doğal ortamını taklit ederek, hücrelerin sanki vücut içindeymiş gibi gelişmesini sağlayan bir mikroçevre oluşturuyor. Doku mühendisliği ve yapay organ araştırmalarında önemli ilerlemeler sağlayan bu ürünler, aralarında teknoloji devleri ABD ve Japonya'nın yanı sıra Almanya, Güney Kore, İspanya, Polonya ve Brezilya'ya ihraç ediliyor.
Öztürk, AA muhabirine, doktora sonrası araştırmalarını ABD'de Harvard Üniversitesi'ne bağlı doku mühendisliği laboratuvarında gerçekleştirdiğini, burada biyomalzeme ve doku mühendisliği alanında uzmanlaştığını anlattı.

Türkiye'ye döndükten sonra biyomühendislik alanındaki çalışmaların hızlanması için yoğun çaba içerisine girdiğini aktaran Öztürk, 2020'de TÜBİTAK BİGG Programı desteğiyle şirketini kurduğunu kaydetti.
Öztürk, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) destekleriyle ürünlerini geliştirmeye devam ettiğini, KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği ile de altyapıyı ilerlettiklerini belirterek, doku mühendisliği alanında yapay organ ve doku geliştirilmesinde kullanılması için biyomalzemeler geliştirdiklerini ifade etti.
Özellikle biyomürekkep ve biyopolimerler gibi biyomalzemelerin üretiminde uzmanlaştıklarına değinen Öztürk, "Şimdiye kadar Amerika ve Japonya gibi yüksek teknolojiye sahip ülkeler olmak üzere 7 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ürünlerimizin kilogram başı ihracat değeri 100 bin dolar civarında." dedi.

"Başta deri olmak üzere kemik, kıkırdak uygulamalarında kullanılabilir"

Doç. Dr. Öztürk, geliştirdikleri biyomürekkeplere ilişkin, "Biyomürekkepleri aslında 3D biyoyazıcı sistemlerinin bir tür sarf malzemesi olarak değerlendirebiliriz. Yapay organ ve doku üretiminde hücre dışı matriks görevi görerek, hücrelerin uygun bir ortamda tutunmasını ve gelişmesini sağlar. Geliştirdiğimiz biyomürekkepler ışık altında kürlenebilen özel sistemler. Normalde viskoz formda bulunurlar, biyobaskıdan sonra ışıkla kürlenerek içerisindeki hücrelere zarar vermeden yapısal form kazanırlar. Başta deri olmak üzere kemik, kıkırdak gibi dokularda, ayrıca kardiyak ve sinir doku uygulamaları gibi birçok alanda kullanılabilirler." ifadelerini kullandı.

Ulusal ve uluslararası çapta birçok proje yürüttüklerini, küresel ölçekte daha da yaygınlaşma noktasında faaliyetler içerisinde olduklarını anlatan Öztürk, "Sağlık teknolojilerine yön veren küresel bir biyoteknoloji firması olmayı hedefliyoruz." dedi.
Öztürk, biyomühendislik alanındaki çalışmalarından dolayı TÜBA Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'nü (GEBİP) aldığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ödülüm, 2024 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Bu benim için çok büyük motivasyon kaynağı oldu. Çalışmalarımızın görünürlük kazanması, takdir edilmesi motivasyonumuzu daha da artırdı."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cihat Yaycı Paşa’dan çarpıcı açıklamalar: Bugün Türkiye...

2025-04-28 07:18 - Özel Haber

Kut’ül Amare Zaferi’nin 109. Yıldönümü unutulmadı

2025-04-29 20:22 - Özel Haber

Rusya İhracat Merkezi: Asya ve Afrika ülkeleri Rusya'dan tıbbi ürün ithal etmekle ilgileniyor

2025-04-29 19:03 - Özel Haber

Trabzon'dan Muş'a gelen fotoğraf tutkunları ters laleleri görüntüledi

2025-04-26 16:12 - Çevre-Hayat

Rus ekonomisi için riskler nelerdir

2025-04-29 00:08 - Özel Haber

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, Güney Kore'de ziyaretlerde bulundu

2025-04-29 12:43 - Gündem

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Ticaret savaşlarının Rusya’ya etkisi çok az

2025-04-29 00:16 - Özel Haber

9 kampta 510 güreşçi şampiyonluk için çalışıyor

2025-04-26 15:03 - Spor

Yılbaşından bu yana hız ihlalleriyle ilgili 2,1 milyondan fazla işlem yapıldı

2025-04-27 10:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Papa Franciscus'un cenaze töreni için Vatikan'a gidecek

2025-04-25 17:13 - Siyaset

İlgili Haberler

Dünya Kalp Federasyonuna göre, dünyada her dört yetişkinden biri hipertansiyon hastası

12:23 - Sağlık

Sağlık Bakanlığının talebiyle bu yıl 1669 internet sitesine erişim engeli

12:08 - Sağlık

Yeme bozukluğu ve psikolojik etkenler obeziteyi tetikliyor

12:03 - Sağlık

Karslı hasta tek ameliyatta prostat ile mesane ve böbrek taşlarından kurtuldu

11:38 - Sağlık

Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesi yarın İstanbul'da açılacak

16:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Portekiz yarın erken genel seçim için sandığa gidecek

15:58 - Dünya

İstanbul barış müzakerelerinde Türkiye'nin diplomatik rolü dünya basınında yankı buldu

15:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'de halkın açlıktan öldüğünü belirtti

15:28 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19 Mayıs'ta Gabar Dağı'nda gençlerle bir araya gelecek

15:23 - Gündem

Gaziantep'te fabrikanın buhar kazanında meydana gelen patlamada 7 işçi yaralandı

15:13 - Gündem